Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

A magyar tender

2008.07.22. 12:51 | Proszektura | 8 komment

Címkék: mtv kormány korrupció közpénz tender postásbicikli

Avagy hogyan juttassuk sok-sok állami pénzhez a rokonságunkat, sógorunkat, kománkat, jó barátunkat, ipamat, napamat, egyéb liblingjeinket. (Nem kívánt rész törlendő!)
A cím aktualitását a Népszabadság egyik mai címlapos írása adja, amely szerint Egyetlen pályázóra szabva áthangolták a tévétendert.

A magyar tender jellemzői, hogy először is, ha lehet, ki sem írjuk. Államérdekekre, nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva még azt is 99 évre titkosítjuk, ki, milyen tevékenységért, mennyi pénzhez jut.

Ha pedig mégis muszáj mindenképpen a versenyeztetés, akkor jó néhány trükkel elérhető, hogy csakis az általunk favorizált nyerhessen. (S ha mégsem ő nyer, érvénytelenítjük az egészet.)

Mik ezek a trükkök? Íme néhány!

Olyan határidő megszabása, amelyiknek csak a mi kiválasztottunk képes eleget tenni.

Olyan – egyébként értelmetlen és szükségtelen - személyi, tárgyi feltételek előírása, amelyiket megint csak a mi csókosunk teljesíthet.

Az elbírálás során más – a haveri kört előnyösebb helyzetbe hozó - szempontok figyelembe vétele, mint amik a kiírásban eredetileg szerepeltek.

Igen alacsony árajánlat adása, amelyet természetesen később nem tartunk be, előre nem látható nehézségekre, pótmunkák elvégzésére, stb. hivatkozva

Természetesen a felsorolás az írói fantázia terméke. Ha azonban valaki mégis magára ismerne benne, az nem a véletlen műve.

Híradások jelentek meg például arról, miszerint az OMSZ mentésirányítási rendszer fejlesztésével kapcsolatosan előírták, hogy a jelentkezőnek legyen „Siemens Training Center” oklevele (amit  csak a Siemens adhat ki ugye), de sokat hallhattunk a kakaóbiztos számítógépekről, s az információsa tárca adatszórási tenderéről is. Nem tudom, ide illik-e az, amikor a Posta pontosan meghatározta, hogy netto 230.000 Ft-ért milyen kerékpárokra van szüksége: az önsúlya a normál felszereléssel együtt legfeljebb 28 kilogramm lehet, a biztonságos használatra 200 kilogrammot elérő összsúly esetén is képesnek kell lennie. Továbbá kell rá 15 literes első csomagtartó tartály, valamint legalább 20 literes, a hátsó kerék két oldalán lakattal lezárható fedelű, műanyag csomagtartó tartály is. Egy a fővárosi bíróság előtti per pedig arról szól, hogy helyesen járt-e el a kiíró akkor, amikor a tenderben - 1360 alkalommal - nevesítette a Microsoftot, s ezzel megsértette-e a verseny tisztaságát, illetve közvetetten korlátozta-e a lehetséges, nem Microsoft-szoftvereket fejlesztő és forgalmazó ajánlattevőket.

A Figyelő egyik írása szerint kétféle polgármester létezik: aki magának lop, illetve aki a településének. Előbbit aligha kell magyarázni, utóbbi pedig például így jelenhet meg: „Te nyersz, de akkor kínálj még fel valami extrát, egy díszburkolatot, egy kis parkosítást, valamit!”

Sokan másokkal én is örömmel fogadtam hát, amikor 2008. április 23.-án az Index meglehetősen optimistán Nem lesz több korrupt közbeszerzés – főcímmel arról tudósított, hogy a közbeszerzési törvény alapos átírására készül a kormány. A jogszabály módosításával megszűnne a nemzeti eljárásrend, és az egyszerű eljárás szabályai is változnának. A korrupciót az átláthatósági megállapodás bevezetésével, a kartellgyanú kötelező bejelentésével szűrnék ki, de megszüntetnék a személyre szabott tendereket is.

Ennek a közlésnek a fényében különösen érdekes a Magyar Televízió történetének legnagyobb technológiai fejlesztésével összefüggő mai hír, amely szerint az úgynevezett HD műsorgyártó rendszer kiépítésére kiírt pályázattal nem stimmel valami. A Népszabadság – a címlapon kezdődő - terjedelmes írása szerint „Egy ajánlattevőnek kedveznek az MTV digitális rendszerének pályázati feltételei.”

Persze nem tudom, miért kell egy alig 7-8 milliárdos üzletből ekkora hűhót csapni. Mi az a 7-8 milliárd? Alig két-három kilométer autópálya ára. Egy ötödnyi négysávos völgyhíd sem jönne ki belőle rendesen, a négyes metró költségeinek pedig még az egy százalékát is alig haladja meg.

A cikk szerint a Magyar Televízió menetközben az eljárás során olyan feltételeket támasztott, amelyeknek jelenleg csak a Wallis Holdinghoz köthető Navigátor Zrt tud eleget tenni az ADV eljárás felhasználásával. Az újság beleköt abba is, hogy az AVD bizonytalan jövőjű cég, az elmúlt évben 155, 7 millió dolláros veszteséggel zárt. Ami, ha jól számolunk, alig haladja meg a 23 milliárd forintot.

Nem értem, ha már bajban van, miért ne segítsünk rajta, állampénzen? Az MTV ahol tud, segít.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr21579859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

éleslátó 2008.07.22. 14:17:34

Előbb még mindent ellopnak a tolvaj zsidaink aztán jöhet a különböző törvények rendbetétele. Addig nem.

Aki nem hiszi nézzen körül a K+F szektor környékén.

conspiracy 2008.07.22. 14:28:36

vajon a MTV székház költözése és ingatlanfejlesztése melyik csoporthoz köthető? csak nem a wallis?

bambapacák 2008.07.22. 14:49:14

A környezetvédelmi minisztérium által koordinált két utóbbi "nagy" tender (kunmadarasi volt szovjet repülőtér kármentesítése 2007 ősze, ürümi gáztisztító massza "hasznosítása" 2008 nyara) 1,6 és 4,6 milliárd értékben is véletlenül egy már Wallis tulajdonú cégnél landolt, miután az "alkalmatlan" olcsóbb nagy konkurens cégeket kizárták. Ehhez természetesen semmi köze a volt vezérigazgatójának, aki most minket boldogít gazdaságilag. Huncut aki rosszra gondol.

wood 2008.07.22. 14:56:47

"Persze nem tudom, miért kell egy alig 7-8 milliárdos üzletből ekkora hűhót csapni."

most mi a baj? hiszen már megkezdődött a közszféra megtisztítása:
mennyi pénzért is hurcolják most a zushlágot...? :DDD

Jaffar 2008.07.22. 15:01:26

Má nem azért, hogy kötözködjek, de most ebben a postban hol van az újdonság?
Eddig is ez volt és amíg ez a bagázs van a parlamentben, beleértve az ellenzéket is, addig ne is várjatok mást :(
Szerintem inkább arról írjál, hogy hogyan kellene ezt megváltoztatni.
Mondjuk például az önkormányzatok DRASZTIKUS redukálasával?

-Mikor hazudik a politikus?
-???
-Amikor a szája mozog!

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2008.07.22. 15:20:02

Kedves Jaffar! Éppen az a baj, hogy mindez nem újdonság. Ami pedig az önkormányzatok drasztikus redukálását illeti, azt csak az ellenzékkel együtt lehetne véghezvinni.

Conspiracy 2008.07.22. 17:12:28

hogyan lehet megváltoztatni? el kell zavarni a teljes politikai elitet oda ahova valók, a búsba... de van egy jobb ötletem, be kell őket utalni a családukkal együtt egy év megélhetésre, a mai magyar átlagfizetésből. természetesen hitelfelvételi lehetőség nélkül :)

Online Közbeszerzések · http://www.kozbeszerzes-online.hu 2012.03.13. 09:31:36

Érdekes cikk, ezzel kapcsolatban mindenki figyelmébe ajánlok egy online közbeszerzés figyelő szolgáltatást. Naponta cégreszabva küldenek értesítéseket e-mailen a kiválasztott témakörből. Az kozbeszerzes-online.hu oldalon most ingyenesen kiprobálhatja szolgáltatásukat!
süti beállítások módosítása