Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

A Demszky-múzeum

2008.09.23. 18:29 | Proszektura | 27 komment

Címkék: orbán gyurcsány kóka demszky ferenc múzeum viktor deák zsolt gábor horn semjéné

Demszkynek tulajdonképpen igaza van, ki a fene bírja kivárni azt a több száz évet, mire a kiemelkedő történelemformáló személye a történelemkönyvekbe, történelemformáló életútjának fontosabb relikviái pedig a múzeumokba bekerülnek. (Ha egyáltalán majd odakerülnek  a trehány, slendrián és hálátlan utókor jóvoltából.) Ráadásul mindehhez fel is illik dobni a talpát még a legnagyobb embernek is, hacsak nem diktátor az illető, akinek viszont már életében szobrokat emelnek, s egykori szülőházára, iskoláira,börtöneire emléktáblákat biggyesztenek. (Igaz ezeket viszont a haláluk után többnyire leköpködik és lerombolják.)

Most viszont a Budapesti Történelmi Múzeum, Demszky Gábor önzetlen segítségével áthidalta ezeket az antagonisztikusnak tűnő időbeli problémákat, amikor elhatározta, hogy a főpolgármester záptojásokkal szennyezett nagykabátját is a „haza atyja”: Deák Ferenc kalpagja mellé helyezve, közszemlére teszi. Demszky pecsétes kabátja a továbbiakban olyan illusztris tárgyak társaságában lesz majd látható az utókor számára, mint Batthyány Lajosnak a kivégzésekor viselt inge, vagy gróf Széchenyinek az öngyilkosságakor hordott pettyes nyakkendője.

Hangsúlyozzuk ki az egykori szamizdatos ellenzéki védelmében, hogy nem ő kérte a viseltes felöltője elhelyezését, hanem a múzeum illetékesei. Remélem az intézmény buzgó gyűjtői most már nem állnak meg félúton, nem végeznek félmunkát és a tematikus újkori történelmi kiállításuk további értékes darabokkal fog bővülni. Hogy mindjárt csak Demszkynél maradjunk, be lehetne mutatni azokat a gumilövedékeket és füstbombákat is, amelyekkel a főváros rendőrei a tűntetéseken részt sem vevő békés utcai járókelők szemeit is kilőtték, továbbá azokat a rendőrbakancsokat is, amelyekkel országgyűlési képviselőt, s külföldi turistát is megrugdostak. A harci eszközök mellett pedig jól mutatnának a főpolgármester által az akkori budapesti főrendőröknek adományozott kitüntetések is.

De a kiállítás bővülhetne olyan darabokkal is, amelyek kevésbé tragikus emlékeket ébresztenek az utókori szemlélőkben. Itt lehetne a helyük Orbán Viktor szőlőprésének, futballcsukájának, Dávid Ibolya Balaton-átúszó fürdődresszének,  Semjén Zsolt esti litániákon használt csatos imakönyvének, Gyurcsány Ferike mindazon ünneplő ruháinak, amelyeket a gyakori pápai bérmálkozásai során hordott, sőt Torgyán József hercig pizsamájának, amit a lakása elleni robbantási kísérlet során a TV kamerák előtt viselt.  Meg persze vele kapcsolatban a kiállítási termekben ott díszeleghetne a bor, búza, békesség, sőt néhány hordó is . De itt kaphatna helyt akár Horn Gábornak a népszavazás estéjén (gyakran) használt borospohara is, vagy Kövér László kötele.

Esetleg – ha van elég tér – itt lehetne elhelyezni Deutsch Tamás futballpálya-beléptető rendszerét, Horváth Ágnes trezorjait, és Kóka János piros helikopterét is. Ja, és persze a darabonként több mint egymillióba kerülő, ám garantáltan kakaóbiztos számítógépeket.

A múzeum várja a további közérdeklődésre számot tartó kiállítási darabokat is.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr53677953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cook kapitány 2008.09.23. 22:27:59

Én inkább magát Demszky Gábort helyezném ott el, szépen lelakkozva, üveg alatt. Főpolgármesternek pedig még a kabátja is jobb lenne.

gary hoon · http://www.garyhoon.hu 2008.09.23. 23:29:21

Traktoros tábla lesz a múzeumban?
Ha nem akkor könyörgöm, a legalább a mosolyát próbáljuk konzerválni valahogy!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.09.24. 05:55:58

"a tűntetéseken részt sem vevő békés utcai járókelők szemeit is kilőtték"

mind a harmincezerét? vagy negyvenhárom millió volt? esetleg ötven kvadrillió? mekkora számot kell hazudni, a valóban megtörtént egy (1) esetből, hogy szakadjon a honfiúi szív, és bukjon a hazug klón?

kicsit komolyabban: jelzem, ez a kurucinfós faszság nem illik a bloghoz. könyörgöm, legközelebb nézzetek utána, mielőtt többes számot alkalmaztok

Mister 2008.09.24. 08:15:08

"Hangsúlyozzuk ki az egykori szamizdatos ellenzéki védelmében, hogy nem ő kérte a viseltes felöltője elhelyezését, hanem a múzeum illetékesei."

Mivel egy nagyon közeli hozzátartozóm is a BTM-nél dolgozik, így tudom, hogy a BTM függelmi viszonyban van a fővárostól, és Demszky-től is, így nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy a ő adott rá utasítást, hogy a múzeum kérje el a ruhadarabot (amit véletlenül azóta sem tisztított ki, pedig eltelt már jó pár hónap)...

Legutóbb az Aquincumi múzeumnál csinált patáliát, ahova egy megnyitóra kocsival jött, de leparkolt nem messze a múzeumtól, ahol bringára szállt, hogy így érkezzen meg (a sajtó kedvéért, hogy látsszon mennyire "jó fej"), majd nem találta a bejáratot és felháborodott.

Azért nem találta a bejáratot, mert a múzeum nem kapta meg a fővárostól a saját fenntartására célzott összeget, így meg kellett válni az őrök egy részétől, így csak 1 bejárathoz tudtak őrt tenni, ezért nem volt nyitva a másik, ahol ő be akart menni.

Majd hosszas ordítozás után végül beengedték egy harmadik kapun, ami után közölte, hogy ezért kirúgatja a felelőst...

Szóval az a hónapok óta kimosatlan kabát, szerintem nem véletlenül került oda, ahova. Szánalmas mikor valaki a saját szobrát próbálja kifaragni.

kranführer 2008.09.24. 08:20:24

demszky egy büdösbogár.

boka · http://csaszu 2008.09.24. 08:21:19

A feldühödött rendőrök rátámadtak a békésen dobálózó, gyújtogató, üvöltöző tömegre. Így helyes a fogalmazás.

Demszkyt azért utálja a turbomagyar, mert stencilgéppel ellenkezett az előző rendszer ellen, nem volt olyan bátor, hogy a szemét cionista kuka ellen fellázadjon, lerugdossa, majd felgyújtsa, aztán a rendőrségen azt mondja: nem tudom, mi volt velem, brühü.

Dühömben megyek dolgozni, sziasztok

Tyberius 2008.09.24. 08:24:27

mavo: Jellemző... elismert tény, hogy rendőri túlkapások, atrocitások sorozata történt, olyan dolgok, amelyeknek semmi helyük nem lenne egy jogállamban, de ezt hagyjuk figyelmen kívül, és koncentráljunk arra, hogy egynél több ártatlan járókelő könnygázgránáttal történő eltalálására nincs bizonyíték.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.09.24. 08:30:44

Persze, Demszky a hibás azért, mert néhány, a tévéostromnál megszégyenített rendőr esetleg célt tévesztve adata ki frusztrációját. Úgy bírom, hogy a mostani közbeszéd szerint az egész azzal kezdődött, hogy a rendőr visszaütött. Mint az óvodában. Ha valaki túllépte a hatáskörét, azt vonják felelőségre, és tényleg szégyenletes, ahogy próbálják eltussolni, de vegyük már észre, hogy az egészre nem került volna sor, ha egyesek n kezdenek el köveket dobálni, gyújtogatni, buszokat eltéríteni, miközben nyugodtan tüntethettek volna békésen is. Kedves turbómagyarok, ugye tudjátok, hogy azon az őszön több rendőr sérült meg, mint tüntető? Ja, hogy erről nem beszélünk, mert ez már egy kicsit árnyalná a "a rendőrállam által megvert békés tüntető" képét?

Tyberius 2008.09.24. 08:38:36

Egyébként meg nem tudom, hogy lehet egyáltalán azt gondolni, hogy bárki is beveszi, hogy egy valamirevaló történész azt gondolja, hogy egy politikus záptojással való megdobálása bármilyen szinten a történelem lapjaira, egy múzeum kiállítótermébe tartozik. Ez Észak-Koreában vagy Tadzsikisztánban, esetleg Oroszországban, Kubában elmegy, elvégre ezeken a helyeken hagyománya van a személyi kultusznak. Itt viszont a rákosista időket idéző ízléstelenség, amiért jobb helyen úgy leváltanák az adott polgármestert a következő választáson, mint a pinty.

A cikkíró kérdésére válaszolva: egy 30+ éves Ikarus 280-ast állítanék ki, amely 2008-ban még mindig a pesti utcákat rótta. De igazából egy egész tárlatot lehetne nyitni a demszkyzmusokból, amelynek a legmegfelelőbb hely a négyes metró alagútja lenne.

Hellisfitar 2008.09.24. 08:50:51

"Azon az őszön több rendőr sérült meg, mint tüntető"
:))))))))))))))))))))))))))
És ha még ez igaz is lenne, egyetlen állampolgárt sem bántalmazhat rendőr működő jogállamban, különösen nem, ha az az állampolgár nem vesz részt a rendőrök ellen agresszióban, nem lép fel támadólag, csupán rosszkor van rossz helyen. De tovább megyek: az agresszív idiótákat sem verjük össze a kocsiban vagy az őrsön, mert az nem így működik. Amúgy nyugodtan szerepet cserélhettek volna a rendőrök a törő-zúzó balfaszokkal (vagyis: szélsőjobbfaszokkal), fel sem tűnt volna a különbség.

Itt az a lényeg, hogy több tucatnyi erőszakosan fellépő rendőr vezérét tüntette ki Demszky, azon vezetőket, akik egyértelműen és bizonyítottan törvénytelen és/vagy jogszabályellenes utasításokat adtak. Azok is nullák, Demszky is nulla, csak ez utóbbi atyaúristennek képzeli magát (miniszterelnök spanjával együtt). A legdurvább, hogy ez a beteg elme el is hiszi magáról, hogy ő a Kedves Vezér, és ez a kabát dolog most végképp meggyőzött erről (nem menti fel, hogy nem ő találta ki. Épelméjű ember erre azt mondja, hogy na ne már, gyerekek, ki vagyok én, hogy a kabátomat mutogassátok? Önkritika, uraim!).

Psyman 2008.09.24. 08:51:16

Mit szólnátok Gyurcsány koszos alsógyatyájához (nem szivaccsal, az eredeti anyaggal kitömve)? XD

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.09.24. 08:57:50

Tyberius, ha szerinted ez személyi kultusz, akkor fogalmi zavaraid vannak.

Tél Miksa 2008.09.24. 09:03:06

Azért annyiban pontosítanék, hogy Batthyány inge nem a BTM-ben van. Egyébként a kabátot nem a múzeum kérte, hanem D. adta. Azért így másként fest a dolog, nem? Egyébként meg igenis érdekes lesz történetileg majd 50-100 év múlva a kabát, csak éppen a tojás teljesen tönkre fogja tenni addigra...

Hellisfitar 2008.09.24. 09:03:37

Fedor!

Ez a személyi kultusz eurokonform változata. ;)

dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2008.09.24. 09:20:00

Off:

mavo,
Igazad van a többes számmal, de szemkilövésből egy is sok.

On:

Én Demszkyt állítanám ki ... piros lappal, végleg.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.09.24. 09:25:44

""Azon az őszön több rendőr sérült meg, mint tüntető"
:))))))))))))))))))))))))))
És ha még ez igaz is lenne, egyetlen állampolgárt sem bántalmazhat rendőr működő jogállamban, különösen nem, ha az az állampolgár nem vesz részt a rendőrök ellen agresszióban, nem lép fel támadólag, csupán rosszkor van rossz helyen."

1. Utána lehet nézni, tényleg így van. Az más kérdés, hogy a másik fele hangosabb volt.

2. Esetleg nem csak szelektíven kéne olvasni azt, amit írtam. Egy szóval se állítottam, hogy nem voltak túlkapások, és hogy a rendőröknek mindent szabad Idézem magamat:

"Ha valaki túllépte a hatáskörét, azt vonják felelőségre, és tényleg szégyenletes, ahogy próbálják eltussolni, de vegyük már észre, hogy az egészre nem került volna sor, ha egyesek nem kezdenek el köveket dobálni, gyújtogatni, buszokat eltéríteni, miközben nyugodtan tüntethettek volna békésen is."

Figyelmedbe ajánlom a mondat mindkét végét. A világ nem fekete-fehér, hallottál már róla?

cseszneki1 2008.09.24. 09:28:06

Nem lehetne, hogy demszky legyen muzeális darab? LÉCCÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍí

bringakirály 2008.09.24. 09:38:12

Biciklizz minden hétköznap!

Sajnos a pestiek még az ősződi böszéd és a 16 éve tartó egy helyben toporgás (2006: M0, tömegközlekedés reformja hol volt/van még?) után is képesek voltak Demszkyre szavazni (plusz az MDF segítsége is pont kellett, már akkor kibújt a szög a zsákból). 16 év után már csak azért is illett volna esélyt adni másnak, mert ennyi idő alatt szerintem mindenkinek leeshetett, hogy lehet azért jobban is csinálni.

Demszky meg a pártja még '94-ben a hatalomért elárulta saját korábbi nézeteit (kvázi meghasonlottak önmagukkal) és ezt azóta sem bírják feldolgozni, egyre fásultabb, szürkébb alakok lesznek.

Arra meg teszek egy meleget, hol a kabátja, mikor 4x annyiért épített egy ebben a formában elég értelmetlen metrót, mint a 4-es. példa: a fővám téri megálló alapból felesleges, mert a Kálvin és a Gellért is kb 4 perc sétányira van. A szerelvény 25-re fog tudni felgyorsulni, aztán már meg is kell állnia. ez fog kerülni 20-25 milliárd forintba. kb ennyiből újítják meg Szeged tömegközlekedését. az egy 160 000 ezres város közlekedése, ez meg egy megálló, amit a Közgáz rektora vagy ki a tököm kisírt, presztízsből. ez a baj, nem a kabát.

bringakirály 2008.09.24. 09:44:25

bocs,

...4x annyiért, mint máshol ...

budapesti 2008.09.24. 09:54:01

Demszky Gábor ennek a város történetének legrosszabb polgármestere. Budapest több katasztrófát élt már meg (árvizek, ostromok,megszállások, tűzvészek, járványok, stb.), azonban ilyen hosszan tartó, ennyire súlyos pusztítást még nem. Észre kell venni, hogy ez a város kivérzett, szétesett, rothad. Demszky Gábor korrupt, hozzá nem értő, koncepciótlan és kártékony tevékenysége juttatta ebbe az állapotba.

Budapest a Duna, vagy talán Európa legszebb fővárosa lehetne, ehelyett egy pisiszagú, leamortizált, elkótyavetyélt szemétdomb, ez Demszky Gábor működésének eredménye.

Demszky Gábor stencilezős múltja szép, viszont az azóta eltelt években az az ember minden tartását elvesztette, morálisan lenullázódott, a neve és "nimbusza" csak a megvetés tárgya, ez az ember egy várospusztító.

Demszky Gábor nem csak ezt a várost lehetetleníti el, az adósságok felhalmozásával, a közművek privatizációjával, a város lerohasztásával együtt az ország is belerokkan a tevékenységébe, Demszky Gáborral nem csak Budapest jár rosszul, az ország is.

Amikor a múzeum, Demszky Gábor rabruháját helyezi el a tárlóban, az valami (!), az valóban történelmi ereklye lenne,
de ez, ez csak ennek a szánalmas, végtelenül hazug állapotnak a megtestesítője.

Tehéntőgy 2008.09.24. 09:57:44

A hír eléggé fel lett fújva. A múzeumok, levéltárak jó esetben dögivel gyűjtenek ma ennél érdektelenebbnek tűnő dolgokat is, poháralátéteket, étlapokat, stb. Száz év múlva tök érdekes lesz Demszky tojásfoltos kabátja, nem azért, mert ő fingja a passzátszelet, hanem mert egy lenyomata a kornak, ahogy egy leborozott 19. századi kortesing is érdekfeszítő látvány lenne ma, keresettek az olyan fényképek, amiken látszik Horthy tetoválásának a nyoma, vagy ahogy a legbugyutább századeleji bulvárlapokat is izgalmas mai szemmel olvasni. Szerintem pl. Csurka parlamenti fekete atilláiból is érdemes lett volna elkérni egyet, egyszerűen kordokumentumnak.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.09.24. 10:08:08

"Demszky meg a pártja még '94-ben a hatalomért elárulta saját korábbi nézeteit (kvázi meghasonlottak önmagukkal)"

NEM árulták el korábbi nézeteiket. Hisz ugyanazt akarték és akarják ma is, mint a rendszerváltáskor. Akkor lenne igazad, ha egy visszarendeződéshez asszisztáltak volna. Nem ők változtak, hanem a volt komcsik, akik elfogadták a demokratikus játékszabályokat, és aszerint politizáltak tovább. Mivel ehhez joguk volt, és 94-ben már ők látszottak a kisebbik rossznak, miért ne lehettek volna alkalmasak partnernek?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.24. 10:57:29

q.. jó! :)))))

mellesleg megnézném a BTM idézett muzeológóusát is...

Tanuki 2008.09.24. 11:14:55

Érdekes elem lesz ez kabát, ha az utókor majd azon töprengi, hogy hogyan került a harcos antikommunista az egykori kommunistákkal egy platformra gondolkodásban és módszerekben.
'A szabad madaraktóll a behajtani tilos táblákig' - lehetne a kiállitás cime.
Egykori és jövendőbeli SZDSZ tagoknak a belépés ingyenes.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.24. 11:27:13

Kuncze kedvenc lopstop táblája még illene a tárlatba.
süti beállítások módosítása