Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Képregény rendőröknek

2008.12.17. 15:45 | Proszektura | 2 komment

Címkék: jog képregény budaházy alkotmány szabó máté toroczkai orfk gyülekezési hanuka

Szabó Máté a minap felkérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy intézkedjen a gyülekezési joghoz kapcsolódó ismeretek belső oktatásáról. Ennek módjára lenne egy szerény javaslatom.

A rendszerváltozáskor azt hihettük, a rendőrség is egy megújult szemléletű „környezetbarát” szervezet lesz, s a tevékenységük kereteit nem a párt központi bizottsága irányelvei, és nem is a politikai megbízhatósági szempontok alapján kiválasztott ostoba parancsnokok, hanem a törvény, s csak is kizárólag a törvény fogja megszabni. Határozottak és hatékonyak lesznek, de ugyanakkor udvariasak és előzékenyek is. Aki pedig e normáknak nem felel meg, azt nem, hogy a bíróság, de a felettese fogja a testülettől azonnal elzavarni.

Ehelyett meg mit látunk, mi történik? A parancsnokok bűnöző beosztottjaiknak falaznak, és viszont. Abban a néhány esetben pedig, amikor a bíróságok egyáltalán bizonyíthatónak látják a rendőri visszaéléseket, ott is többnyire csak ejnye-ejnye büntetéseket alkalmaznak.

Volt alkalmam a napokban egy videofelvételt megtekinteni arról, hogyan „idézte be” tanúként a kommandós elit egység a fiatalkorú N.R-t a tarnabodi utcáról. Bár a bűnügyi technikusnak éppen a legkritikusabb részeket „nem sikerült” rögzítenie – például terhes nő letérdepeltetése, helyi kisebbségi elnök megrúgása, egy lakásból kiráncigált ember megütése, emberek tömeges megalázása, stb – ám még a maradék is megdöbbentő látvány. A tucatnyi kommandós a gépkocsikból kiugrálva, előbb lőfegyverekkel ordítozva, tegeződve, kurva anyázva, cigányozva mindenkit a földre parancsoltak. A helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnökét, akit ők hívtak oda a rendőri munkát segíteni, s aki éppen a megyei főkapitánnyal beszélt telefonon, durván hanyatt lökték, telefonját elhajították, később őt meg is rúgták, mert méltatlankodni merészelt a felháborító eljárás miatt.  

Az utóbb, törvényes képviselője távollétében tanúként kihallgatott N.R.-t csőre töltött fegyverrel ugyancsak a kövesútra rántották, s megbilincselték. Ezután két környező házba lövésre tartott fegyverekkel berontottak, a házakból mindenkit kihajtottak az utcára, a lakást át is kutatták. Azóta sem tudni, mit vagy kit kerestek ott. A lakásban egyébként kifogástalan életvitelű, mélyen vallásos, hit gyülekezeti tagok tartózkodtak, zenét hallgattak. A rendőrségi felvételeken jól látszik, hogy a brutális intézkedéseknek senki sem állt ellent. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság egyik vezetője az RTL híradójának mégis a következőket mondta,pontosabban hazudta: „Tíz-tizenöt fő ellenállt, így a kollégáim testi kényszer alkalmazásával több személyt földre kellett, hogy vigyenek, a házkutatást ezt követően tudtuk elkezdeni”.

A rendőrök tehát nem csak a gyülekezési joggal állnak hadilábon, de az alapvető illemszabályokat sem ismerik. Verekednek, káromkodnak, hazudoznak is. Egyetértek az ombudsmannal, valóban komolyabb oktatásra szorulnak hát!

Az ötletem az, hogy esetleg ezeket az ismereteket is feldolgozhatnák képregény formájában, mint a borsodi zsaruk tették az uzsora elleni propagandaanyagukban. A képregény illusztratív – a leghülyébb fakabátnak is érthető - módon bemutatná, hogy egy normális országban a jogforrási hierarchia csúcsán az alkotmány áll, ezt követik a törvények, majd a rendeletek, s csak a legvégén az utasítások. Nálunk viszont, nagyon helytelenül, a piramis éppen fordított. Itt egy parancsnoki rendelkezés felülírja magát az alkotmányt is.

A képregény negatív példaként bemutathtná például, hogy amikor a december 18.-ra tervezett vidám Hanuka rekord-kísérletet tüntetők akarták megzavarni, a rendőrség ahelyett, hogy azt mondta volna, kedves Toröczkai és Budaházy forradalmár urak, amit önök akarnak, az az alkotmányunkba ütköző cselekedet, amit nem, hogy nem engedélyezünk, de minden törvényes eszközzel meg fogunk akadályozni, ehelyett kitalálták azt a már sokszor elsütött poént,hogy „a közlekedés aránytalan akadályozása”. Ez az érv már akkor is teljesen abszurd és komolytalan volt, amikor erre hivatkozással nem engedték, hogy egy olyan budai utcácskán végigvonuljanak az emberek, ahol nem hogy közlekedés nincs, de még a madár sem jár arra. Legfeljebb néhány baráti merdzsó.

Vagyis, legalább akkora hülyeség volt ez a tiltás, mint a Kossuth tér környékének lezárása az ORFK parancsnoka által arra hivatkozással, hogy egy ismeretlen telefonáló fel akarta robbantani a parlamenti üléstermet.

Mindenesetre ebből is látszik, hogy az oktatást először a parancsnokokon - és az alapoknál - kéne kezdeni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr62828189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gary Hoon · http://www.garyhoon.hu 2008.12.17. 16:33:54

Bizonyos szint fölötti összefüggések vizsgálata nem a rendőrök dolga. Részletek itt: www.garyhoon.hu

molaris 2008.12.18. 07:32:01

Ez csak egy látszatdemokrácia.
süti beállítások módosítása