Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

A Jobbik a legjobb

2009.05.27. 12:55 | Proszektura | 10 komment

Címkék: kampány multi rádió fasizmus szent jobbik kurucinfo artúr korona balogh csendőr

Ki nyerte a 2009 - es EP kampányt a Cigány politológus szerint? – kérdezi cigányblogjában Balogh Artúr.

S menten válaszol is: naná, hogy a Jobbik!

Nem akarom elvitatni Artúrnak azt a jogát, hogy rangsorolja az EP választásokra készülő pártok kampányainak minőségét, s bizonyos osztályozási szempontok alapján kijelentse, hogy neki melyik banda propagandalózungjai, plakátjai, klipjei, stb, tetszenek a legjobban.

Mint ahogyan bizonyára abban sem tudnék vele érdemben vitatkozni, hogy a Kombiné, kombiné, csipkés kombiné kezdetű műdal, vagy Beethoven Sors szimfóniája-e a nagyobb zenei teljesítmény. Ízlés dolga.

Azon azonban mégis elcsodálkozom, hogyan lehetséges, hogy a diktatúrák közhely-nyelvezetének a koppintásával létrejött primitív Jobbik kampányfilm egy magát hangsúlyozottan cigánynak valló embernek ennyire elnyerte a tetszését, hogy mind közül ezt tartotta a legjobbnak.

Nem mintha esztétikai szempontból a többi párt produktuma ennél színvonalasabb lenne. De legalább nem ilyen agresszívan uszítóak. Inkább olyanok, mint egy gumiszoba leszedált lakójának megszólalásai a hatodik nyugtatóinjekció után.

„Lenyűgözve bámulom, és hallgatom a Jobbik legújabb piros-fehér-zöld színekben pompázó kampányfilmjét. (A nem EU-konform Árpád-sáv egyelőre rafkósan talonba téve!)” – írtam néhány napja a Jobbik kampányfilmjéről.

„Ez elment tanulni, ez művelte a földjét, ez alapított egy kisvállalkozást, ez napi tíz órát dolgozott, ez az icike-picike meg mindent ellopott. De ennek most vége. Itt az új erő, jöjjön végre a Jobbik, megvédjük a magyar földet. Rendet, csendőrséget, adózzanak a multik. Börtönbe a felelősökkel Mert Magyarország, a magyaroké.  Június 7-én szavazzon a Jobbik listájára.”

S mindeme emelkedett duma közben lecsap az a bizonyos rendteremtő csendőrököl. Az „icike-picike” kékszínű tolvajokra, a magyar föld elorzóira, az adócsaló multikra, vagyis a „felelősökre”, akiknek mind rács mögött a helyük. Börtön, gulág, átnevelő munkatábor, ilyesmi.

Reszkess, te sötétben bujkáló!

Miért vagyunk mi ennyire hiszékenyek és ennyire feledékenyek?

Itt izmosodik, erősödik az orrunk előtt egy a demokrácia játékszabályait hol burkoltan, hol egyre nyíltabban kijátszó, s magát eközben demokratikus pártnak nevező csoport, amelyik egyre kevésbé kódoltan a nacionalizmus és a szocializmus eszméinek összezagyválásával próbálkozik ismét. Szociális demagógia, homofóbia, a magyar „munkások” (földművesek, kisvállalkozók) védelmének, a „létbiztonság megteremtésének” hangoztatása, zsidó- és cigányellenesség, antiliberalizmus, szociáldarwinizmus, etc.

Vagyis tömören kifejezve: nemzeti szocializmus. Még tömörebben: fasizmus.

Amennyiben van elég türelmünk a párt eszmei holdudvarát képező, híveit tömörítő médiumok, internetes portálok között körülnézni – pl. Szent Korona Rádió, Kurucinfo stb. –, s különösen a kommenteket olvasgatni, akkor a kampányfilmben felsorolt - és sugallt - gondolatok közül szinte valamennyivel töményen szembetalálkozhatunk.

Na mindegy, bízom azért abban, hogy a Jobbik (Balogh Artúr fejében is) csak a kampányt nyerte meg, s nem a választásokat.

Egyelőre.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr151146645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drang 2009.05.27. 15:41:35

A nemzeti szocializmus nem egyenlő a fasizmussal (sőt még a nemzetiszocializmus sem), legfeljebb a Kommunista Internacionálé terminológiája szerint.
Amennyiben a „demokratikus” erőket zavarja az „antidemokratikus” Jobbik erősödése, úgy talán adekvát, és a társadalom többsége által elfogadott válaszokat kéne adniuk az általuk felvetett problémákra. Ezzel szemben még a problémák létét is tagadják.

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2009.05.27. 15:49:21

@Drang: Egyetértek, de én csak arra a hasonlóságra szerettem volna felhívni a figyelmet, ami a nemzetiszocialista, sőt kommunista eszmerendszer, s a Jobbik szóhasználata között van.

Drang 2009.05.27. 16:04:53

@Proszektura:
Természetesen tiszteletben tartom a véleményedet, de mondjuk úgy, hogy én pedig többek között azokra a súlyos (és érzésem szerint szándékos) fogalmi tisztázatlanságokra szerettem volna felhívni a figyelmet, amelyek lehetővé teszik, hogy bárki – politikai-ideológiai prekoncepcióinak megfelelően – bármikor összemossa a nemzeti radikalizmus, populizmus, fasizmus, nácizmus, kommunizmus etc. kategóriákat és ezek bármelyikével tetszése szerint felcímkézze a neki nem szimpatikus személyeket, mozgalmakat, pártokat.
Hozzátenném, hogy ez Magyarországra különösen jellemző, pl. Le Pen Nemzeti Frontját (ha nálunk működne) itt bizonyosan fasisztának és/vagy nácinak titulálnák, Franciaországban viszont ez fel sem merülhet.

Grafter · http://grafter.blog.hu 2009.05.27. 16:57:28

Nem tudom, hogy a legjobb-e, de nagyon aktívan kampányolnak az tény, és nagyon félnek is tűlük a többiek:grafter.blog.hu/rovat/politika

Tapmancs 2009.05.27. 17:34:20

Elemér, szerintem Te nagyon sok olyat belelátsz a Jobbikba ami nincs benne. Például nem cigányellenesek, hanem cigánybűnözés-ellenesek, ami azért nem mindegy. Meg persze minden más bűnözés-ellenesek is. Csak azért gondolod őket cigányellenesnek, mert azok ellen a bűncselekmények (bocs, szabálysértések) ellen emelték fel a szavukat, amiket eddig mindenki lesz*rt, ellenben az áldozatok életminőségét nagyon-nagyon negatívan befolyásolják, ellentétben mondjuk az adócsalással. Az lehet hogy nagyobb anyagi kárt okoz, de közben senkit nem vernek agyon/ölnek meg. És mit ad Isten, ezeket nagyrészt cigányok követik el. Ne kövessék el, aztán akkor nem tűnik úgy mintha a Jobbik cigányellenes lenne, holott nem az. A cigány-integrációt is érdemi lépésekkel kezdené el, nem csak öntené a pénzt a feneketlen zsákba. Nekem ez jött le a beszédekből/gyűlésekből/programból.

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2009.05.27. 19:21:47

@Tapmancs: Nem tudom mennyire voltam érthető. A Jobbiknak azt az eszmerendszerét összegeztem, amelyik szerintem nagyon hasonlít a fasiszta és szocialista diktatúrák nyelvezetéhez.
Más: nézz utána, a nem cigányok elleni emberölések többségét nem cigányok követik el.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.05.27. 22:22:52

@Tapmancs: a dolog ennél jóval egyszerűbb: a Jobbik ráült olyan témákra, amelyekkel viszonylag sok embert lehet megszólítani.

a dolog csak a hatalomról szól, nincs itt semmiféle küldetés. csak hát sokan képesek még azt hinni, hogy értük van az egész...

Tapmancs 2009.05.27. 22:46:10

@Proszektura: Értem mit mondasz, csak nem értek vele egyet. Persze, vannak jelszavak, de kinek nem voltak / nincsenek? Hol és hogyan játssza ki a demokrácia szabályait a jobbik?

"a magyar „munkások” (földművesek, kisvállalkozók) védelmének, a „létbiztonság megteremtésének” hangoztatása"

A párt egyik fő mondanivalója hogy a profitközpontú gondolkodást váltsa fel az emberközpontú. Magyarországon ma olyan kiszolgáltatottak az alkalmazottak mint még soha. Menekül is mindenki aki teheti, én sem bírtam tovább és eljöttem skandináviába. Ami itt van az tényleg emberközpontú. A nőknek nem kell azon agyalniuk hogy elmenjenek-e szülni, lesz-e munkahelyük ha visszajönnek. Az apák is kapnak 6 hét szülési szabadságot. Megértik ha az embernek elintéznivalója van, elengedik, nem csapkodják ostorral. Otthon ez miért nincs így? Legtöbbször nem pénz kérdése ez, hanem egy csöppnyi emberség kellene hozzá. Emberközpontúság, ha úgy tetszik. Tudom hogy ez nem megy egyről a kettőre, de legalább valaki látja az irányt. És azokat nevezik szélsőségnek...

Elemér, olvastad a Jobbik-programot? Melyik pontjaival értesz egyet és melyikekkel nem, és ha nem, mit csinálnál másképp?

Sailor 2009.06.02. 01:27:51

Szerintem is a Jobbik nyerte a kampányt.
Miért?
Mert mindenki róla beszél. A Fidesztől kezdve a szocialistákon át a mezei bloggerekig.
Ennyi. Ez tény. Vitathatatlan.
Csak azt remélem, hogy ez kevés lesz a választási győzelemhez. Talán arra jó, hogy elváljon az ocsú a búzától, kifakadjon néhány kelés a demokrácián, kibeszéljünk eddig kibeszélhetetlen dolgokat - majd az elsörő többség megértse, mit kell ezután másképp csinálni és mondani.

Sw4n 2009.06.03. 02:24:51

Szerintem egy kicsit túlkombinálod ezt a jobbikos témát, és olyan dolgokat is bele látsz ebbe a pártba amik távolról sem úgy néznek ki.

Butaságokat írsz, és ez a poszt olyan mintha tv2 mokka című műsorából olvsatam volna egy részletet :) ez pedig valljuk be nem túl hízelgő a számodra...
süti beállítások módosítása