Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

A nagy átverés

2013.01.07. 10:15 | Proszektura | 7 komment

Akit ezúttal, bizonyos nézetek szerint alaposan átvertek, az maga a köztársasági elnökünk, Áder János. Az az Áder János, akinek Karácsony Gergely az m1 ma reggel műsorában is hálásan köszönte, hogy helyesen döntött a regisztráció kérdésében, amikor kérte annak alkotmányossági felülvizsgálatát.

Ezt egyébként a többi ellenzéki párt is az elnökünk javára írta, köztük az az MSZP-s Molnár Zsolt is, aki egyébként ugyancsak a ma reggel-ben a regisztráció intézményét egyenesen „szégyenletes tortúrának” minősítette.

Ám mielőtt még valami közös ellenzéki emlékművet kovácsolnánk államelnökünknek, nem ártana tisztázni, tényleg kérte-e a regisztráció alkotmányossági felülvizsgálatát?

Több, a választási regisztráció intézményét védelmező ellenvéleményt nyilvánító alkotmánybíró szerint ugyanis valójában semmi ilyesmi nem állt szándékában, és e tekintetben az Alkotmánybíróság őt egyszerűen csak jól átbaszarintotta.

Legalább is erre lehet egyértelműen következtetni több alkotmánybíránk különvéleményéből. Szerintük ebben a kérdésben, kifejezetten erre irányuló köztársasági elnöki kérelem hiányában – az indítványhoz kötöttség elve alapján – az Alkotmánybíróság nem is dönthetett volna.

Dr. Dienes-Oehm Egon kifejtette: „rendkívül aggályosnak tartom, hogy az Alkotmánybíróság – a formai megsemmisítésére alapozva – tartalmi álláspontot nyilvánít ki az alkotmányozót megelőzve olyan kérdésben, amelyre a köztársasági elnök nem kért előzetes normakontrollt, s az alkotmányozó hatalom pedig még nem nyilvánulhatott meg.”

Dr. Pokol Béla sem értett egyet az alkotmánybírósági határozat rendelkező részének 1. pontjával, „mely a köztársasági elnök indítványát kiterjesztve alaptörvény-ellenesnek minősítette a belföldi állandó lakhellyel rendelkező állampolgárok vonatkozásában a választójog kérelemre történő regisztráláshoz kötését.”

A szintén különvéleményt kifejtő dr. Szívós Mária alkotmánybíró szerint az indítványhoz kötöttség elve úgy értelmezhető, hogy: „Az Alkotmánybíróság a jogszabálynak az indítványban megjelölt rendelkezésével szoros tartalmi összefüggésben álló más rendelkezését is vizsgálhatja és megsemmisítheti, ha ennek elmaradása a jogbiztonságot sértené. A jelen esetben azonban erről szó sem volt, ezért az Alkotmánybíróság hatáskörét túllépte, a hatalommegosztás elvére épülő funkciójának keretein messze túlterjeszkedett.„

A bírónő kifejtette, hogy az indítványozó a regisztráció jogintézményét, azaz a választási jog gyakorlásának e kérelem előterjesztéséhez kötését nem támadta. A köztársasági elnök csupán a regisztráció egyes, technikai jellegű részletszabályait támadta meg az Alkotmánybíróság előtt.

Ezért amikor az Alkotmánybíróság ehhez képest a hatáskörére vonatkozó törvényi kereteket messze túllépve kiterjesztette a vizsgálatát a törvény azon szakaszaira, amelyek magának a regisztráció jogintézményének az alapját jelentik, az Alkotmánybíróság az indítványozó felismerhető (de legalábbis valószínűsíthető) szándékával ellenkező, az indítványt mintegy „kihasználó” döntést hozott.

Ami érdekes, hogy a közvélemény viszont mindezzel nem foglalkozik. Pedig, ha az indítványhoz kötöttség megszegésének kérdésben a különvéleményt kifejtőknek igazuk lenne, akkor egyrészt egészen más színben tűnne fel Áder szerepe a regisztráció eltörlésében, másrészt pedig mégis azt lehetne megállapítani, az ellenzéki pártok ezzel ellentétes álláspontja ellenében, hogy az Alkotmánybíróság a regisztráció eltörlésekor nem szakmai, hanem igenis politikai döntést hozott.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr515002714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci0011 2013.01.07. 13:38:14

Nem jött be a fidióták várakozása,törvényalkotási analfabéták lettek AB pecséttel a homlokukon.Biztos ezt akarták.Unalmas már az hogy a hit felülírja az értelmet unortodox tündérországban,neki mennek tölük 200-szor nagyobbaknak is,aztán meg sértődötten bizonygatják,megtámadták az országot!

sisszi 2013.01.07. 13:50:04

és semmi reakció arra, hogy végre maga az alkotmánybíróság mondja ki önnön magáról, hogy politikai döntést hozott!! (és hozhatott és fog hozni)
fidesz hallgat és örül, hogy végre micsoda demokrata lehet :DDD az ellenzék hallgat és örül hogy van alkotmánybíróság és végzi a "munkáját" és micsoda demokrata lehet :DDD

nandras01 2013.01.07. 14:11:57

idemásolnám egy kommentemet, amit egy másik blogon ejtettem meg, amikor ama blog hallelujázott az áderi bölcsesség ürügyén:

"na, azért mielőtt koszorút helyezünk áder homlokára, ne feledjük, hogy igencsak tevékenyen vett részt a fidesz összes eddigi ámokfutásában.
(vakondok- megvan..?)
mindemellett az a gyanúm, hogy ez az igencsak erősen megkomponáltnak tűnő hűdenagyondemokrata vagyok c. feszelgés nem áder miatt, hanem ellenére sült el úgy, ahogy.
emlékezzünk, hogy áder mindössze himihumi formai okok miatt kérte az ab felülvizsgálatát, csak aztán a hajóágyú elszabadult.
az ab -amúgy is tudva a közelgő teljes kiherélését- minden mindegy alapon, búcsúzóul megpróbált valamennyit megmenteni az arcából.
ettől nem állt helyre a becsülete, de legalább valami hasznosat művelt."

úgy látszik, nem csak én vettem észre :)

László56 2013.01.07. 14:24:58

A kommunista taníttatásunk győzött a demokratikus alapszabályok felett. Így is lehetne jellemezni az alkotmánybíróságunk döntését a választási regisztrációval kapcsolatban. Mert a regisztráció gondolata hiába helyes, ha a megvalósítási eszközöket rosszul választják meg.

Az alkotmánybíróság viszont túl lépte a hatáskörét. Az a megállapítása hogy: „ a választási törvényben meghatározott célok eléréséhez nem szükségszerű a regisztráció bevezetése „ a politikai döntést kérdőjelezi meg, amihez azonban nincs joga. Politikai döntést csak a parlament és a kormány kezdeményezhet, bírálhat és dönthet el. Nem kérdéses, hogy itt olyan hatáskör túllépésről van szó, amely nem az AB jogköre, hanem a parlamentünk hatásköréhez tartozik.

Az alkotmánybíróság másik állásfoglalása, az hogy: „ a parlamentnek bizonyítania kell, hogy indokolt a választási regisztráció, ellenkező esetben el kell állnia annak bevezetésétől.”, szintén hatáskör túllépésre mutat. A parlamentnek semmit sem kell bizonyítani. Jogában van törvényeket bevezetni és kivezetni, megváltoztatni és megsemmisíteni. Természetesen mindezt az érvényes jogszabályok keretein belül. De viszont, minden bizonyítás és magyarázat nélkül. Hogy a parlamenti erők megmagyarázzák a tettüket az egy politikai és nem jogi szükségesség. Ebből is látszik hogy az alkotmánybíróságunk politizál, ami tulajdonképpen tilos a számára. Ezáltal, itt is joghatártúllépésről lehet beszélni.

Továbbá, maga az alkotmánybíróság hívja fel a kormányt a választópolgárok megkülönböztetésére a regisztrációval kapcsolatosan, mikor az lenne a dolga, hogy a választópolgárok egyenlő bánásmódját követelje. Szintén egy bizonyíték, kommunista taníttattatásunk kifacsart gondolkodásmódjára.

Mindez azt mutatja hogy ez a kommunista, társadalomromboló gondolkodás, a társadalom minden rétegében ott van és a hatásától senki menekülhet. Ezen keresztül nem a kormány, hanem az alkotmánybíróság gyilkolja le azokat a kezdeményezéseket, amiket a kormány a magyar nemzet összefogására és egyesítésére tesz. Mint látható, politikai és nem jogi indokból. Az AB politizálása viszont tarthatatlan állapot.

Azonban azt is meg kell állapítani, hogy vannak komoly okok is amiért a regisztráció bevezetése nem éppen abban a mederben folyt amiben kellene. Hiszen maga a kormány sem tartotta be a választópolgárok egyenlő bánásmódjának elvét.

Egy másik nagyon fontos tényező az „Emberi Jogok Európai Egyezményével” való egyeztetés hiánya. Ez olyan hiányosság ami végzetes lehet a kormány szándékaival kapcsolatosan.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a választási regisztráció hibás kezdeményezés. Sokkal inkább a bevezetése hiányosságairól tesz tanúságot.

A FIDESZ reakcióját, pánik reakciónak lehetne nevezni. A kormányét még nem ismerjük, de bízunk abban, hogy több esze van mint a kormánypártnak. Ámbár a kommunista taníttatásunkat nézve, a remény itt is csökkenőben van.

Hiszen itt nem meghátrálni kell a nehézségek elől, hanem a bevezetési hibákat kell kijavítani és a regisztrációt a javított változattal az alkotmányba emelni.

Rogán kijelentése, hogy evvel a FIDESZ lemondana a regisztrációról, arról a téves hiedelemről tesz le bizonyítékot, hogy a kétharmad a választások után is megmarad és akkor ráérnek megint evvel foglalkozni. Fatális tévedés. A közeljövőben még egyszer, egy pártnak sem lesz kétharmada. Tehát amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra. Csak az a fránya kommunista taníttatásunk ne akadályozna

nandras01 2013.01.07. 14:30:44

@László56:
kurvahosszú és kurvára izzadtságszagú csűrcsavarásod előtt, érdemes volna kicsinyég bővebben kifejtened, hogy vajh' miért is olyan nagyon helyes a regisztráció?
(gyak. mesterséges akadály emelése egy alkotmány biztosította állampolgári alapjog elé)

campobaszo 2013.01.07. 16:23:25

@László56: Ismét jössz te kis komcsi és komcsizol.A regisztrációval a parlament a választójogot,a demokrácia egyik legfontosabb alapjogát kívánta korlátozni.Ehhez nincs joga egy demokráciában.
A demokrácia nem a többség uralma a kisebbség fölött.Összekevered a bolsevizmussal.Neked az tetszene.

"Az Alkotmánybíróság döntései mindenkire kötelezőek. Nincs kibúvó, kiskapu, ez a magyar demokrácia egyik vastörvénye."

dranok2 2013.01.08. 07:32:06

" az Alkotmánybíróság a regisztráció eltörlésekor nem szakmai, hanem igenis politikai döntést hozott."

Hahahahaha, majd pont ezt fogják beismerni az ellenzékiek? Hogy az AB-be delegált pártkatonáik Fideszellenes politikai döntést hoztak? :DDDD Hogy a szakmaiságot leszarták? Hogy jogellenesen döntöttek? ezt kellene elismerni?

Hát erre aztán várhatsz :D
süti beállítások módosítása