Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

szent korona

2013.06.30. 11:46 | Proszektura | 11 komment

Címkék: Kósa Lajos Szent Korona Kerényi Imre Biszku új Btk.

Azt álmodtam, hogy börtönbe kerültem. Akkor szoktam ilyesmit álmodni, mikor este lefekvés előtt túl sokat kajálok, de most esküszöm szó sem volt erről. Talán inkább az lehetett a baj, hogy a július 1. napján hatályba lépő új Btk.-t, a 2012. évi C. törvényt lapozgattam.

Ennek a passzusai feküdhették meg ennyire a gyomromat.

Amikor a közösség elleni uszítás tényállását olvasgattam, arra gondoltam, milyen érdekes lesz majd, amikor e paragrafusra hivatkozással a melegeket fogják sittre vágni. Ahogy eddig is, az ilyesfajta tényállásokat főleg a cigány kisebbség ellen használták eredménnyel.

Az olyan sunyi, alattomos, gúnyos célozgatások, megjegyzések pedig, mint például amik a közelmúltban Kerényi Imre vagy Kósa Lajos száját elhagyták, megengedettek lesznek továbbra is, sőt még humorosnak is ítéltetnek majd a jobboldali úri közönség, avagy divatosabb szóval: a polgári mainstream részéről.

Érdekesnek találtam a nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása tényállását is. E paragrafus alapján törekedtek elítéltetni azt a Biszku Bélát, aki önmagát védendő próbálta a „kommunizmus” bűneit kisebbíteni, sőt tagadni. Vagyis Biszkunak nem lesz joga önmagát védeni, s kénytelen lesz saját vádiratát megírni.

Az önkényuralmi jelkép használata is érdekes megfogalmazást kapott a törvényalkotók részéről. Eszerint az követi el a bűncselekményt, aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ, vagy közszemlére tesz.

Vagyis, ha jól értem, tilos lesz a sarló-kalapácsot is – nem csak az ezt ábrázoló jelképet – nagy nyilvánosság előtt használni.

És persze mi van például a Heinekennel? Ők vajh mi alapján mentesülnek majd? Hacsak nem tekintjük a logojukat művészi alkotásnak.

Itt kezdtem egyre nagyobbakat ásítani és pislogni.

Mielőtt végleg elaludtam volna, éppen a nemzeti jelkép megsértése tilalmánál tartottam. E vétséget az követi el, aki nagy nyilvánosság előtt Magyarország himnuszát, zászlaját, címerét vagy a Szent Koronát sértő vagy lealacsonyító kifejezést használ, illetve azokat más módon meggyalázza.

Álmomban pedig már ott is álltam a tekintetes törvényszék előtt, és ijedten hallgattam az izgága ügyész vádló szavait, miszerint a nemzeti jelkép megsértése vétségét azzal a tettemmel valósítottam meg, hogy kisbetűkkel írtam a Szent Koronát, imígyen: szent korona. Ami ugye bizony nem is vitásan kimeríti a nemzeti jelképünk megsértését és lealacsonyítását, állította a vádlóm.

A védőm meg persze az eset súlyosságán egyre inkább elszörnyedő hallgatóság előtt élénken tiltakozott, mondván: azzal, hogy ügyfele kis betűkkel írta le, hogy szent korona, eleve nem sérthette meg a védendő jogi tárgyat, azt a bizonyos nagybetűs Szent Koronát.  A védence ugyanis, vagyis én, nyilván egy másik, egy átlagos hétköznapi szent koronára gondolt.

Egyébként is, tisztelt bíróság becsatoljuk bizonyítékként ügyfelem elemi iskolai végbizonyítványát, amelyből kitűnik, hogy helyesírásból csak kettese volt! És enyhítő körülmény az is, hogy Szlovákiát is kisbetűvel írta.

Az ügyész azonban egyre gonoszabb lett és azt mondta, biztosan én voltam az az elvetemült is, aki micisapkának nevezte a Szent Koronát. Aztán, egyre jobban bevadulva, azt is a nyakamba akarta sózni, hogy a korona keresztjét is biztosan én ferdítettem el. A bíróság ezek után bűnösnek talált és elítélt.

Ekkor szerencsére felébredtem.

De a rémálom megmaradt.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr745384324

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.01. 08:50:37

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzimackó 2013.06.30. 16:37:34

Vajh' bűnös-e a Szent Korona Rádió, ha a világ legelismertebb polgárjogi és kirekesztés elleni harcosát, aki több, mint negyedszázadot volt börtönben emiatt, fehérgyűlőlő korrupt négernek nevezi?

Doberdo 2013.07.01. 07:24:47

Kétségtelen: Amennyiben Orbán a fejére képzeli a /szent/ koronát, akkor azt elég kis betűvel írni !!!! Elvégre Orbán egy"mini /szabadság /harcos, vagy csak arcos....

hot-spot (törölt) 2013.07.01. 08:00:17

Még mindig jobb álom volt,mint ha anyósoddal álmodtál volna.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.01. 08:45:05

"És persze mi van például a Heinekennel?"

Semmi. Mivel nem kommunista szervezet, semmi gond nincs. Ez egy álprobléma.

GeoCracker · http://endresy.blogspot.com/ 2013.07.01. 11:09:37

Csillag ügyben:
"A tengeri csillag tényleg ki kérné magának a szellemiségi összehasonlítást a hazai törvényhozókkal. "
endresy.blogspot.hu/2012/06/csillagos-polotletek.html

Egyébként meg a korona gyalázása igenis legyen bűncselekmény. De akkor ki bünteti meg Vikort, amiért egy épületben mer olykor tartózkodni a koronával. A korona is ki kérné magának.

nandras01 2013.07.01. 11:38:41

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
" Mivel nem kommunista szervezet, semmi gond nincs."

mivel a törvény nem teszi a büntethetőség feltételévé, hogy az adott jelkép viselője az adott szervezet tagja is legyen, így ezen jelképek viselése, ábrázolása önmagában bűncselekmény.
ha igazad lenne, akkor nyugodtan viselhetne bárki pl. nyilaskeresztet, amennyiben nyilatkozik, hogy nem tagja a nyilas pártnak.
de nem viselhet.

abban azonban igazad van, hogy a heineken csillaggal való példálódzás álprobléma.
ettől azonban a törvény úgy baromság, ahogy van.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.01. 13:17:26

@nandras01:

Az, hogy a törvény baromság, az nyilvánvaló, de erről eleve nem is vitáztam.

nandras01 2013.07.01. 13:23:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: én sem vitaalapnak szántam.
mindössze leszögeztem egy nyilvánvaló tényt.

DFK 2013.07.01. 13:46:11

Akkor is ilyen toleránsak lennétek, ha az Élet Menetén valaki bevillantana egy horogkeresztes zászlót?
süti beállítások módosítása