Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Tematizálni, vagy nem tematizálni? Ez itt a kérdés.

2014.01.10. 11:24 | Proszektura | Szólj hozzá!

Címkék: magyar választás fidesz imre demokrácia korrupció mém krónika kerényi

Most nagyvonalúan tekintsünk el attól a ténytől, hogy Kerényi Imre elmebeteg. Az ilyesmi mifelénk nem szokott akadálya lenni a sikerességnek. Elég csak Gyurcsány Ferencre gondolnunk.

Foglalkozzunk inkább azzal a kérdéssel, hogy ki és mivel tematizálja a közbeszédet? Van ez a volt MSZMP tag, Kerényi Imre, aki kenyéradó gazdája sugallatára kitalálja, hogy készüljön nem közpénzből (de közben mégis) egy olyan lap, amiben csupa pozitívumot lehet csak írni. Lelkesen gyárt hozzá egy levelet, azt serényen szétküldi, és beindul a gépezet. Mindenki ráharap. Azóta szinte csak ilyen témájú cikkek jelennek meg az Indexen, a 444-en, a HVG-n. Mindenki pitypangozik, a pozitív látásmóddal viccelődik, tréfálkozik, ismételgeti, szajkózza, hogy megírom, megírom, megírom, és közben röhögünk nagyokat és észre sem vesszük, hogy bár gúnyoljuk Kerényi látomását, mégiscsak ő mozgatja, ő tölti ki a gondolatainkat, vele vagyunk elfoglalva, rajta (és nem vele) röhögünk, az ő általa megteremtett mémeket csócsáljuk és terjesztjük mi magunk is.

Na ezért zseniális ember ez a bolond Kerényi.

Ezzel szemben a magát baloldalinak nevező trágyaszagú politikai amőba, - minek szemlélése közben a fáradt nézőnek már az sem szerez örömet, hogy minduntalan egymás vállára kapaszkodni akaró csörgősipkás levitézlett bohócok esnek-kelnek, - eközben semmilyen módon nem képes az ország problémáira reflektálni.

Sőt.
Mintha csak azon fáradoznának, hogy a hatalom mámorától megrészegülve egyre ordenárébb lépéseket tevő kormányt újabb négy évre bebetonozzák a hatalmába, ha lehet most már nem is kétharmados, hanem egyenesen háromnegyedes többséggel.

A Fidesz sokkal jobban kezeli a tömegeket. Sokkal profibban kommunikál. Afelől nincs kétségem, hogy a Fidesz is (mint szinte a teljes ellenzéke) csak a gazdasági és politikai hatalom megszerzésére, kiépítésére, megtartására törekszik. Természetesen a választók hogyléte, a hatalom holdudvarán túl lévő gazdaság állapota cseppet sem fontos. Az is nyilvánvaló, hogy (elsősorban a korábbi éveket is felülmúló szemérmetlen tolvajlásból fakadóan) felmérhetetlenül nagyobb keret áll rendelkezésükre a propagandájuk terjesztésére. A médiafelületüket is megsokszorozták. Egyértelműen feléjük lejt a pálya. 

A Kerényi féle Magyar Krónika viszont pont nem ilyen ügy. Ehhez mi kell? Pénz? Még csak nem is. Elsősorban ötlet. Ez az, amiben még ez a félőrült fantaszta is sokkal jobb, mint a magát "mértékadónak", "progresszívnek", "felvilágosultnak" nevező ellenzéki értelmiség.

Az igazi probléma nem az, hogy a Fidesz és csicskahada által működtetett gőzhengerrel szemben nincs elég pénz. Nem is a hiányzó médiafelület. Az igazi probléma az, hogy csak maroknyian vannak azok, akiknek olyan értelmes elgondolásaik vannak, amiket nem a kormány agytrösztje tematizál. Tulajdonképpen folyamatos deffenzíva van. Most, hogy az LMP a célegyenesbe fordulva éppen szétesik, mi maradt? A 4K!. Márpedig ők akármennyire is szimpatikusak, esélyük sincs.

A baloldal felemésztette önmagát.

2014-ben duplázni fog a rendszerváltozás utáni Magyarország legkorruptabb és legantidemokratikusabb kormánya.
Második lesz az aljas indulatokra játszó Jobbik.
Innentől kár is folytatni a sort.
Bárcsak bármi jót mondhatnék. Megírnám.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr15750210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása