Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

A sajtószabadság esete a szinergiákkal

2014.06.03. 16:12 | Proszektura | 1 komment

Címkék: Orbán Viktor Lázár János reklámadó Origo.hu

„A médiában megjelent találgatásokra reagálva az Origo Zrt. a leghatározottabban cáfolja, hogy a ma reggel bejelentett főszerkesztőváltás mögött bármilyen politikai ok vagy nyomásgyakorlás húzódna meg.” Ez a szöveg virít az online Origo.hu címlapján.

Ki az, aki ezek után kételkedik ebben? Hiszen maga a főszerkesztőváltást lebonyolító médiumtulajdonos cég cáfolja bármely politikai ok vagy nyomás fennforgását, és ráadásul még csak nem is úgy cáfolja, hanem a leghatározottabban. Esetleg még helyesebb lett volna úgy fogalmazni, hogy a legesleghatározottabban cáfolja.

Az origo címlapján szereplő közleményből az is kiderül, hogy valójában nincs másról szó, mint arról, hogy az Origo Zrt. a változó médiafogyasztási szokásokhoz kíván alkalmazkodni, és a személyi döntés mögött az Origo Zrt. integrált tartalom-előállítási stratégiájának megvalósítása áll, melyben a vállalathoz tartozó eddig elkülönülten működő különböző tartalmi egységek tartalomirányítási szervezeteit, szerkesztőségeit egységes irányítás alá helyezi. Az átszervezés célja a hatékonyabb és szinergiákat jobban érvényesítő szervezet kialakítása.

Persze a Kádár rendszerben megedződött újságolvasó nagyon is jól tudja, hogyan is kell az ilyen bonyolult, a tudományos szocializmus nyelvezetére hajazó közleményeket értelmezni.

Ennek pedig az a lényege: minden hírnek épp az inverze az igaz.

Tehát köznyelvi magyarra lefordítva az Origo Zrt közleménye is imígyen hangzana:

„A médiában megjelent találgatásokra reagálva az Origo Zrt. a leghatározottabban állítja, hogy a ma reggel bejelentett főszerkesztőváltás mögött politikai ok és nyomásgyakorlás húzódott meg. Az pedig csak ködösítő kamu duma kedves olvasóim, amit a stratégiáról, szinergiáról, hasonlókról összerizsáztunk.”

A sajtó jelentős része, de a magát bevallottan az Origo versenytársaként feltüntető Index is egyértelműen ok okozati kapcsolatot lát a főszerkesztő közös megegyezéssel történő kirúgása, és a nem sokkal korábbi, Lázár milliós utazgatásait leleplező Origo írás között. Vagyis a főszerkesztő váltást egyértelműen a hatalom birtokosai haragjának tudja be.

http://index.hu/velemeny/2014/06/03/kivanjuk_az_origo_szabadsagat/

Ami azért, ha belegondolunk, őrületes skandalum! Tényleg megtehető már ilyesmi is manapság minálunk?

Tényleg a hagymát is hagymával evő, félművelt, kivagyi újgazdagok világa közeleg?

Vannak egyébként, akik azt gondolják, az Origonál történt leszámolás nem is egyedi jelenég, hanem egy a sajtó szabadságát korlátozó folyamat része.

Nem is oly régen történt a TV2 fura tulajdonosi hátterű adásvétele, majd a kommentelésért viselt objektív üzemeltetői felelősség alkotmánybírósági megállapítása, és már itt a nyakunkon a reklámadó tervezete is. (Természetesen ez is sumák módon, egyéni képviselői indítványként beterjesztve.)

Az Origon egy darabig fenn volt az üzenet: „Tiszteletet az Origo.hu főszerkesztőjének!”

Amit még azzal kellene kiegészíteni: Üzenjük Orbánnak, Lázárnak és a többi hatalmi mámorban szenvedőnek: tiszteletet a független sajtónak!

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr16262902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2014.06.03. 17:14:17

„Aki el akarja nyomni a kritikát: annak vagy becstelen szándékai vannak, vagy érzi a maga szellemi silányságát.” Szabó Dezső A nemzeti egység fogalma, határai, feltételei.
Mérget karmol a szívekre, gyilkolható hazugságokat köp a lelkekbe, gyilkol, de gyilkossága másoknak lesz tragédiája, rabol, de erkölcsbíró marad, hazudik, de igazság bajnokának ünneplik, s a tömegek népszerűsége öleli körül. Ez az ezerarcú véres bohóc, mérhetetlen arányú zsivány: a demokratikus tömegszerelem legcirógatottabb kedvence: a sajtóbandita!
Újságíróink igen nagy részének nincs meg a kellő kultúrája, s az ezzel járó morális felelőssége! Erkölcstelen, imfámis, és őrült dolog, hogy erre a pályára rászabadulhasson minden analfabéta, morális hulladék, bomlott idegzetű szerencsevadász. Szabó Dezső Virradat 1921. 02. 06.
Egyik kutya, másik eb!/ Bundázásuk egyre büdösebb!
süti beállítások módosítása