Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Beszéljünk újmagyarul

2015.02.18. 16:02 | Proszektura | 5 komment

Címkék: József Attila Orbán NER Balog Zoltán Jókai EMMI

Amikor először olvastam el azt a híradást, amelyről a VS tudósított, meg voltam győződve arról, hogy ez nem lehet igaz, ez csak valami vicc, olyasmi kamuhír, mint amilyenek április elsején szoktak tréfaként megjelenni.

Arról van szó, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma és háttérintézményei emailt kaptak arról, hogy milyen szavakat nem ildomos használniuk a kommunikációjukban, sőt még egymás között sem.

Tiltólistás lett – többek között – a szegény, szegénység, mélyszegénység, ezek helyett a jövőben inkább a kissé pozitívabb tartalmú rászorult, rászorultság használandó. Bár az azért már picit kacifántosnak tűnik, hogy ha úgymond „mélyrászorultságról” beszélünk.

Megjegyzem, én ezek mintájára az éhezés szót sem engedélyezném, helyébe léphetne a „nem eléggé jóllakott” fordulat.

De a miniszter úrnak baja van a terhesség kifejezéssel is, állítólag már be is adtak egy módosító javaslatot az egészségügyi törvényhez, mely szerint a „terhesség” kifejezése helyébe a „várandósság” lépjen.

Én nagyon pártolom ezt az egységes szóhasználatot. Tegyünk már végre rendet az életnek ezen a területén is. Ezt is ragyogja át a Nemzeti Együttműködés Rendszerének szelleme.

Sőt, javaslom, hogy ne is álljunk meg itt, hanem emeljük ezt az egész helyes szóhasználati ügyet is törvényi rangra, tegyük ezt is minden magyar ember keresztényi kiváltságává, mint a vasárnapi zárva tartást. A visszaható hatályt sem ellenezném.

Például Jókai Szegény gazdagok című írását is kereszteljük át Rászorult gazdagokká, József Attila közismert verse címében és szövegében pedig az szerepeljen ezentúl - az iskolai tankönyvekben is, hogy „Aki rászorult, az a legrászorultabb”.

Kicsit döcögősebb lesz így a költemény, de legalább komilfó, Balog úrnak is jobban tetsző.

A minisztériumi email a stadion szót is száműzné egyébként, s helyette a „fedett sportlétesítményt” javasolja. Ami kicsit olyan, mintha a nyakkendő szó helyett a nyaktekerészeti mellfekvenc használata, arról már nem is beszélve, hogy akkor mi lesz mondjuk az aréna kifejezéssel. A felcsúti Pancho Arénát hívhatjuk továbbra is így, vagy azt is át kell keresztelni „Pancho fedett sportlétesítménnyé”?

Mindenesetre, azt kell mondjam, e kis problémák ellenére is, az egységes nyelvhasználat távlatai szinte beláthatatlanok.

Javaslom, ne legyen használható ezentúl az „Orbán-seggnyaló” kifejezés sem, helyébe törvényi kötelező erővel a „jó hazafi” léphetne. A „civil” szót pedig a jövőben csak a CÖF tagok használhatnák, a többi állítólagos civil megjelölésére viszont a „Nyugatbérenc” szóösszetétel szolgálna.

Na és persze a korrupció szó is sürgősen törlendő a szótárunkból, helyébe az „Isten, meg a szerencse segedelme” használata lesz majd a helyes.

Azon a miniszter úr állítólag még erősen töri a fejét, hogy azt a szót, amivel Simicska Orbánt illette, mivel lehetne ebben az orbáni újmagyarban behelyettesíteni.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr147186345

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rászorult Dzsoni és Árnika 2015.02.18. 20:10:57

Egyes hírek szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiradírozza néhány kifejezésünket - először a hivatalok és Európai Uniós pénzeket elnyerő szervezetek szótárából, majd várhatóan máshonnan is - így a szegény és a stadion szavakat is. Orbán Vikto...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2015.02.18. 19:08:38

ne viccelődj, bakker, ne viccelődj, mert a Magyar Nemzetben már megjelent, hogy "A házasság Isten ajándéka"!

micsoda? 2015.02.18. 21:58:32

Egyébként már észre lehetett venni a hivatalos kommunikációban, "rászorultak" szóhasználatot. Csak közgazdászok, elemzők beszéltek szegénységről. El is fog múlni, mert amiről nem beszélünk, az nincs is:)

Sir Galahad 2015.02.18. 22:04:33

Ahol a cigányokat romának, a homoszexuálisokat melegnek, stb. kell hívni, ott minden megtörténhet :)

floborm 2015.02.19. 12:33:36

Na, a píszí világ rajongói most pezsgőt bonthatnak.

toportyánzsóti 2015.02.28. 12:11:16

Simicska nélkül lórépát sem ér az analfabéta tolvaj tákmatyik csapata,idejük lejárt már csak sallerek várnak rájuk és a teljes megsemmisülés moszkovita hazaárulásért.
süti beállítások módosítása