Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

A CÖF-CÖKA és a vigyázó szemetek

2015.11.14. 14:49 | Proszektura | Szólj hozzá!

Címkék: Vágó Gábor Merkel Mandiner Párizsi terror Hazafias Népfront

Természetes, hogy a párizsi szörnyű terrorakciók híre kapóra jött a hazai jobb és baloldali politikai elitnek eddigi nézeteik ismételt megerősítéséhez. A baloldal véleményét szerintem legtalálóbban Vágó Gábor fogalmazta meg: „A terroristáknak egy célja volt a látszólag értelmetlen erőszakkal: iszlámellenes hangulatot provokálni, ezzel radikalizálni a mérsékelt muszlimokat.” (Mandiner)

A jobboldal és szélsőjobb viszont a menekültellenességüket, idegenellenességüket látták teljes mértékben igazoltnak, és a párizsi eseményeket máris összekötötték a menekültkérdéssel. Jóllehet, egyelőre ezt az összefüggést semmilyen tényadat nem támasztja alá.

E sorba illeszkedett a CÖF-CÖKA is, amikor (OS) közleményében azt írta, „ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy az ellenőrizetlen, ismeretlen szándékú tömegek elvtelen befogadása, a terrorizmus szempontjából, milyen potenciális veszélyeket rejt magában.”

A hatalom iránti szervilizmusukban az egykori Hazafias Népfrontra emlékeztető CÖF-CÖKA „civiljei” a közleményükben már a felelősség kérdését is feszegetni kezdték: „Ezután, ha megismétlődnek a terrortámadások, az uniós polgárok joggal követelhetik a nyakló nélküli, migráns-befogadásban élenjáró EU-s vezetők felelősségre vonását.” E körben Angela Merkelt név szerint is megemlítették. Közleményüket azzal a hatásos mondattal zárták, miszerint: „A migráns munkaerő-turizmus álcája lehullott.”

De ezt megelőzően még váratlanul egy versidézettel is előrukkoltak:

"Vigyázó szemeteket Párizsra vessétek!"

A közlemény fogalmazói alighanem Batsányi Jánosnak A franciaországi változásokra című epigrammája legutolsó sorára gondoltak, amelyre azonban pontatlanul hivatkoztak. A költő felhívása ugyanis helyesen így szól:

„Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!”

Nem tudni, szándékos vagy gondatlan elírás történt-e? És egyáltalán e versrészlet hogy jön ide? Gondolom, valami olyasmit akartak ezzel is afféle tanulságul kifejezni, hogy lássátok meg balga baloldaliak, mi történt Párizsban, ez a következménye a muszlimok befogadásának. Csakhogy ennek az idézetnek ebben az összefüggésben való szerepeltetése igen erőltetett, sőt ide nem is illő.

Batsányi híres szavainak legfőbb üzenete ugyanis az volt, hogy az országok és tömegek a zsarnokság és az abszolutista hatalom elleni felkelésre fordítsák figyelmüket a franciaországi példán.

Ilyen alapon bemásolhattak volna Ady Párizs az én Bakonyom c. költeményéből is valamit. Vagy mondjuk azt, hogy „Párizsba tegnap beszökött az Ősz.”

A mostani helyzetben ezek sem lettek volna kevésbé ide illők.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr698077974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása