Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Tűzszünet vagy békekötés?

2017.03.27. 15:53 | Proszektura | Szólj hozzá!

Címkék: Orbán Heineken Halász János Csíki sör Kínai NIKE

A kínai gyártók és kereskedők, amikor például a híres pipa logót lekoppintva, mellette teljesen azonos betűtípussal, NIKE helyett megtévesztő NEKI feliratot használtak, közben nem próbálták meg a nemzetközi közvélemény előtt magukat sértettként feltüntetni.­ Nem kívánták tolvaj mivoltukat sem reklámozni azzal, hogy hencegtek is a lopásukkal, mondván, ők ám az igazi NIKE. És, ha lebuktak, sem írták rá a cipőikre, hogy igazi tiltott sportcipő.

Mindehhez hozzáfűzhetnénk még azt is, hogy a majd másfél milliárd lakosú Kína kormánya sem próbált meg ebbe hatalmi szóval beavatkozni és betartani a sportszergyártó világcégnek, nacionalista indulatok felkorbácsolásával, és nem fenyegetőzött a pekingi állami tévében az illetékes kínai miniszter sem, és nem is próbálták a NIKE logó használatát törvényekkel betiltani, teszem azt (a logó pipa jele miatt) mondjuk a nemdohányzók jogaira hivatkozva.

De hát az illiberális nemzeti együttműködési rendszerünkben ez is másként van. Nálunk két sörgyártó cég jogvitájából állami vezetőink képesek voltak véres nemzeti ügyet csinálni, abban a reményben, hogy ezzel az erdélyi magyarok körében némi plusz szavazatokat szerezhetnek. És ehhez, ha kell, felhasználják a büntetőjog eszközeit is.

Nincs kétségünk, az országházi gyülekezet meg is szavazná az erre irányuló törvényjavaslatot.

Halász János a Heineken érintettségét és az időzítést firtató kérdésre azt közölte: az indítvány célja, hogy “a vizuális környezetünket ne szennyezzük tovább” önkényuralmi jelképekkel.

És akkor a Heineken kénytelen lenne az 1889 óta használt ötágú vörös csillagos logóját hazánkban nélkülözni. (Persze az is lehet, hogy a vörös csillagot átfestenék téglabarnára vagy céklaszínűre.)

Persze most, hogy a legújabb hírek szerint a két sörgyártó váratlanul megállapodott, kérdés, mi lesz a sorsa ennek a láthatóan kínos és nem sok jóval kecsegtető törvényhozási komédiának.

Teljesen szürreális, abszurd helyzet állt volna ugyanis elő. A bűncselekmény eszköze ugye a sörös doboz, sörösüveg. Amit le kellett volna foglalni, el kellett volna kobozni. Képzeljük el, amint harminc kommandós megjelenik teherautókkal és miközben egyik részük körmölgeti a határozatokat, másik részük pakolja a sörös rekeszeket, amiket persze szintén el kell kobozni, mert azokon is rajta van az a fránya csillag.

És ez még mind semmi! Eljárást kellett volna indítani az összes sörgyári dolgozó ellen, akik mindannyian társtettesek, felbujtók, bűnsegédek lettek volna.

A jogszabály elfogadása után mi is bajba kerülhettünk volna, sörivók. Már látom, amint az éj leple alatt, a házmester vizslató tekintetét elkerülve próbáltunk volna megszabadulni a vörös csillagos göngyölegeinktől. Ha pedig valakit elkaptak volna, hogy pl. Ausztriából akart Heinekent becsempészni, rá is súlyos büntetés várt volna.

Képzeljük el, hogy 2017 őszén már akár ilyen bűnügyi híreket is olvashattunk volna:

„A határőrizeti szervek Sopron térségében elfogtak egy gyanúsan viselkedő személyt, aki egy egész rekesz Heineken sört kísérelt meg az országba becsempészni. Ellene őrizetbe vétele mellett 24 rendbeli önkényuralmi jelképpel visszaélés miatt eljárást indítottak.”

De nem csupán a Heineken, illetve a sörének gyártói és forgalmazói kerülhettek volna bajba. Jó néhány egyéb termék is tiltólistára kerülhetett volna.

A kormányunk persze egy olyan kiskapun is törte a fejét, hogy ők mondhassák meg, a vörös csillag egy terméken feltüntetve mikor tekinthető büntetendőnek. Ami gyakorlatilag annyit jelentett volna, hogy Orbán dönthette volna el még azt is, hogy egy tiltott önkényuralmi jelkép mikor sérti a kommunista rendszer elszenvedőinek érzékenységét, mikor szennyezi vizuálisan a környezetünket.

(Azt a környezetet, amelyet, sokak szerint sokkal inkább szennyeztek a Habony művek migránsellenes óriásplakátjai.)

Mindenesetre ezzel a kiegyezéssel a kormányunk most beleesett a saját csapdájába. A sörháború résztvevőinek már nem érdekük a helyzet további élezése. Igenám, de mivel indokolják most a törvényjavaslat előterjesztői, hogy immáron az ötágú vörös csillag elveszítette vizuális környezetszennyező jellegét?

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr8712374921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása