Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

A sportoló és a sport halála

2008.07.25. 14:37 | Proszektura | 73 komment

A többszörös olimpikon sportoló mai temetése kapcsán emlékezzünk meg a sport haláláról is.

A sportolókra már jó ideje mindenütt a világon úgy tekintünk, mint akik vérre menő csatákat vívnak a harcmezőn, miként tették azt a középkori bajvívók. S, ha győznek, félistenekként tisztelik őket, köztársasági elnökök, miniszterelnökök versenyeznek a kegyeikért.

Tényleg ez lenne a sport lényege?  Hogy néhány ezer ember különleges körülmények között, sok esetben már hét-nyolc éves korától kezdve gürcöl napi 6-8 órát, inaszakadtáig, miközben ki tudja miféle csodaszerekkel tömködik illetve tömi magát? Amikről gyakran ő sem tudja, miféle tengeri herkentyűk? Hogy aztán pár év múlva hisztérikus légkörű, élet-halál kérdése-szerű versenyeken felállhasson valamiféle dobogóra? Miközben mi pedig dupla adag chipset ropogtatva (+50 % ajándék!) ott ordítozunk a képernyőt lesve, könnyes szemmel, meghatottan.

Magyarországon ma milliók ücsörögnek a tévékészülékek és a számítógépek előtt naponta. Magyarországon ma milliók túlsúlyosak, 30-40 évesen már cukorbetegek, magas vérnyomással küszködnek.

Abban a bizonyos átkos Kádár-rendszerben, annak is inkább az elején, még rengeteg sportpálya volt, rengeteg igazi amatőr sportolóval. Volt szabadidő, volt szabadidősport. Igaz, uszodák, sportcsarnokok tekintetében már akkor is messze elmaradtunk Európa fejlettebb felétől, sőt a szocialista testvér-országok többségétől is. Aztán elindult egy folyamat, a sportpályákból üzletházak, parkolók lettek. Érdemes lenne összeszámolni egyszer, hogy csak az elmúlt 30-40 évben mennyi sportolást szolgáló objektum ment tönkre, vagy szűnt meg véglegesen. (Persze az is igaz, az élsport bázisai sem fejlődtek eközben. Jóformán nincsenek nemzetközi követelményeknek megfelelő sportstadionjaink.)

Hol is tartunk hát most?

Eljutottunk odáig, hogy a piramis teljesen a feje tetejére állt. Több profi élversenyzőnk van, mint ahányan amatőrként sportolnak. (Még akkor is igaz ez, ha az utóbbiakhoz soroljuk a néhány száz kedvtelésből teniszezőt, s a méregdrágán felépülő golfpályák közép és felsőosztálybeli amatőrjeit.)

A táposoknak nevezett mai fiatalok pedig csak sűrű lihegéssel képesek felmenni a pláza egyik szintjéről a másikra, ha véletlenül elromlik a mozgólépcső.

Ma már egy közepes méretű kisvárosban is 30-40 autósüzlet üzemel, kerékpár bolt és kölcsönző legfeljebb egy-kettő. De az is minek, amikor a kerékpáros az utcán permanens életveszélyben van? Hiszen használható kerékpárutak szintén alig vannak. Az autósaink pedig még a gyalogosokat is elütik a zebrán, nem hogy a kerékpárost.

Amit mifelénk tömegsportnak lehet még tekinteni, abban sincs sok köszönet. Homályos, rossz levegőjű pincék mélyén kopaszra borotvált úgynevezett testépítők, „badibilderek” nyomogatják egykedvűen a súlyokat két cigarettaslukk között, miközben házilag kotyvasztott izomnövelő szereket szednek, amiktől, ha az izmuk nem is, de a májuk megnő, s még örülhetnek, ha nem vállnak impotensekké. Néha pedig, ha kimennek a levegőre, akkor kedvenc quadjaikkal szántják fel az erdőt és szétkergetik a kirándulókat.

Jól látja ezt persze mindenki. Csak hát az első pekingi magyar győztesnél mindezt majd megint úgy elfelejtjük, mint a pinty. S könnyezve hallgatjuk majd a himnuszt, miközben világgá kiáltjuk: a mi fiunk győzött. Persze a mi fiaink többnyire csak azokban a sportágakban janik, amelyeknek nincs vizuális értékük, kevésbé látványosak, nem kötik le annyira az emberek figyelmét két reklám között, így a tévéket sem érdeklik annyira. Az igazi – milliókat vonzó – látványsportokban viszont már régóta sehol sem vagyunk.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr3585336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sammy 2008.07.25. 14:59:53

Az élsportot be kéne tiltani. Számos szerencsétlenül járt gyerek példáját volt alkalmam végignézni, akiket a kretén szüleik kényszerítettek arra, hogy se gyerekkor, se szabadidő, se felszabadult játszadozás.

Aztán a 99,99%-uk ott állt mondjuk huszonévesen, farkával a markában (most csak a fiúkról beszélek :-) egy megyei bajnokságnak megfelelő szinten és visszanézve kereste az értelmét az elmúlt nyolc-tíz évének.

A sok hülye szülőt kéne megkorbácsolni elsősorban. És - ahogy mondtam - BETILTANI az élsportot, az összes európa- és világbajnokságot. Az olimpiának meg visszaadni azt az eredeti küldetést (ha egyáltalán lehet).

1234 2008.07.25. 15:13:52

Nem tiltanám be az élsportot, viszont megtiltanám, hogy a sportért bárki is egy fillér támogatást kapjon. Halkan kérdezem: Az olimpia nem amatőr sportolók versenyeként indult? Nevetséges, hogy egy hülye, írni-olvasni alig tudó (Muhammad Ali, Pelé, stb...) félállat sokszorosát keresse az átlagembereknek!!!

bogi82 2008.07.25. 15:20:50

Egyetértek az előttem szólókkal. Ami úgy 25-30 éve az élsportban tömegesen történik, az botrány a köbön.

Nemhogy fizetni nem fizetnék a sportolóknak, hanem nekik kellene saját zsebből fizetniük, ha indulni akarnak. Nem a szponzoroknak, hanem nekik maguknak!

Az ókorban a színészek fizettek, hogy szjnpadra állhassanak, a nézők pedig szimbolikus ajándékot kaptak, be betévedtek egy-egy előadásra. Na, ezt kéne bevezetni az élsportban is.

A tömegsport más: azt támogatnám ezerrel!!!

Manyizga (törölt) 2008.07.25. 15:30:38

Egyetértek a bloggal.

Kiegészítem: mi csak olyan sportágban vagyunk jók, amelyeknek NINCS tömegsport bázisa. Érdekes, nem?
Azokban a sportágakban vagyunk jók, amelyeket nem lehet bíró vagy épített pálya nélkül űzni.
Vízilabda, kézilabda, kajak, kenu...
Egyik se olyan sportág, amit Pistike és Józsika lefutva a grundra űznének. Soha nem láttam még a grundon kézilabdázó srácokat... :))

Egy biztos: csemetéimet folyamatosan hordom olyan sportra, amilyet csak szeretnének kipróbálni. Az azonban biztos, hogyha bármelyikükről kiderülne, hogy valami őstehetség egy sportágban, nem engedném élsportolóvá válását. Minek??

szbszig 2008.07.25. 15:30:47

Dehogynem van nálunk tömegsport! Úgy hívják, reggeli futás a(z egyre ritkuló) BKV-járatok után. :)

Zoli 2008.07.25. 15:31:10

Van ami nem változik. A versenyzés az ember vérében van, az élsportolókra, akik felmennek a dobogó valamelyik fokára hősként tekintenek. Ez igy megy amióta világ a világ, csak régebben pl. gladiároroknak, kocsihajtóknak hivták őket. Nagyon sokan vannak, akik az egész életüket odaadnák azért, hogy 1 percig hősként nézzenek rájuk. Mivel az emberek megnézik, és szeretik a versenyt élsport is mindig lesz, és ezt jól meg is fogják fizetni. Nem szabad azért azt sem elfelejteni, hogy egy ilyen teljesitményben iszonyatos munka van.

Vérnűsző Barom 2008.07.25. 15:33:24

Ettől még elmehet akárki sportolni, ha akar. Nem kötelező senkinek se belefulladni a saját zsírjába. Plusz 50% ajándék esetén sem.
Támogatni a tömegsportot... Marha. Menj ki és próbáld meg! Ne támogasd (vagy akard támogatni), hanem fogd meg a seggedet és vidd el futni, úszni sétálni, akármizni. Milyen sportpálya kell a fekvőtámaszhoz? A felüléshez?
Jah, hogy az snassz, az uszba drága jegy, nincs egy rendes sportpálya a környéken (van egy rakat fitnesszterem, nem is olyan borzasztódrágán), meg nincs megfelelő cuccom hozzá? Meg egyáltalán: nincs nekem erre időm...
Majd lesz. Amikor a bőröd redvesedni kezd a ráfittyenő hájtól, és már kevés lesz a plusz 50% rágcsa, mert szarás közben is zabálni fogsz. Lesz... Csak már nem neked.

Azokat a szerencsétleneket meg lehet cinkelni, akik hajtanak, közdenek azért, hogy elérjenek valami célt, eredményt.
Jah, hogy fingod sincs arról, mi is lehet az?
Hát, izé... nem az a plusz 50% sültzsír.

moTmeN 2008.07.25. 15:36:01

annyit hozzatennek, hogy a haverokkal jarunk heti egyszer focizni, es Bpesten _eleg_ (ertsd es mond: kibaszott nehez) volt normalisnak tuno kispalyat talalni ertelmes idopontban. egyebkent meg fullosan uzemelnek ezek a helyek. szoval igeny, az lenne ra, imho.

tudomasom szerint ~100 telepet zartak be csak a vizfejben az elmult 18 evben. rokk

szbszig 2008.07.25. 15:40:59

Manyizga: Azért ez így nem teljesen igaz. A kézilabda nagyon is lehetne tömegsport, akármelyik grundon lehetne űzni, csak egy labda kell, meg a kaput kijelölni valahogy. Például a baseball ezerszer bonyolultabb és technikailag sokkal nehezebben megvalósítható, Amerikában és Japánban mégis minden sarkon azt játsszák a gyerekek. Mert ott az a népszerű.

Én alapvetően nem értek egyet azzal, hogy újra amatőrösíteni kéne az olimpiát. Viszont két dologban igen: A doppingot en bloc be kéne tiltani, és nem csak a kemény szereket, hanem a mindenféle ilyen féllegális "táplálékkiegészítőket" is. Valamint nagyon rossz ötlet, hogy mostanában technikai sportot csinálnak mindenből. Az úszóknál ma már csak az érvényesülhet élszinten, akinek hiperszuper áramvonalas cáparuhája van, a kajak-kenusok, mint szegény Kolonics óta tudjuk, teljesítményfokozó tapaszokat viselnek stb. És akkor olyan teljesen nyilvánvaló sportágakról, mint mondjuk a kerékpár, nem is beszéltem, ami szinte már teljes mértékben technikai sport.

bazalt 2008.07.25. 15:42:12

Remekül látszik a hozzászólásokból, hogy fingotok nincs a sporthoz. Betiltani az élsportot, persze. Ha neked nincs sikerélményed, másnak se legyen. Tudod te egyáltalán, mekkora lemondással, mekkora önfegyelemmel jár az, ha valaki naponta kétszer két-három órát tréningez? Ami nem abból áll hogy gyökkettővel végigkocog a háztömb körül, mert az edzés akkor jó, ha a végén éppencsak nem esik össze. Az, hogy ti erre képtelenek vagytok, nem jelenti azt hogy mástól is el kell venni a lehetőséget. Csalók mindig, mindenhol vannak, lesznek is, azokat kell seggberúgni, nem pedig azokat, akik a lelküket is kiteszik egy edzésen, azért, hogy utána a világversenyen TE örülhess, seggfej! És persze ezért még fizessenek is, mi? Ekkora barmokat egy rakáson elég rég láttam. Mit szólnátok hozzá, ha a munkahelyen közölné a főnökötök hogy akkor holnaptól fizessetek azért hogy dolgozhassatok? A tömegsportot támogatnád mi? Pl. úgy, hogy ha van egy futóverseny (szigorúan amatőrök, természetesen!) közvetítése, akkor a fotelben ülve átváltasz a közvetítő csatornára?

Úgyhogy ne az élsport ellen hőbörögjetek, hanem a kokszolók, illetve egyéb csalók ellen. Azokra tényleg ráférne egy-két sünszarás.

"Nevetséges, hogy egy hülye, írni-olvasni alig tudó (Muhammad Ali, Pelé, stb...) félállat sokszorosát keresse az átlagembereknek!!!"

Jaja. Persze. Hiszen ők csak átlagemberek, semmivel sem többek másoknál. Illetve... izé, Ali véletlenül nem bokszvilágbajnok volt hosszú ideig a nehézsúlyban? Pelé meg egész jól rugdosgatta azt a bőrgolyót. Persze nyilván semmit se tettek azért hogy erre képesek legyenek, csak a faszukat vakargatták edzés helyett. Lófaszt érdemelnek, nem pedig elismerést. Hiszen végülis csak a föld legjobbjai voltak sportágukban, piha! Nevetséges hogy erre fel még pénzt is kapnak...

És félállat, persze. Az nyilván nem számít, hogy mindketten már igencsak öregek. Kíváncsi lennék, ha - HA - megéred azt a kort mint ők, és nem válik még eggyé a segged a foteloddal, akkor mennyire leszel TE "félállat".

georg 48 2008.07.25. 15:43:56

Na, álljunk meg egy szóra! Minekutána egy 4-5 éves kisgyereknek nincs nagyon mérlegelési és döntési lehetősége ki az, aki élsportolói pályára irányítja? Hát anyuci, meg apuci!! A degenerált szülei teszik tönkre a saját gyereküket, mert szentül meg vannak győződve arról, hogy az ő csemetélyük egyeneset szarik. Nembeszélve arról, hogy 5,10 ezerből egynek, ha bejön. Persze, sportolók és élsportolók mindíg is lesznek, ez az élet rendje. De vajon, ha felnő a gyerek és megkérdeznénk tőle, most is élsportoló akarsz lenni, biztosan igent mondana??

Terrance 2008.07.25. 15:46:44

2 hozzáfűznivalóm van:

1.) "Homályos, rossz levegőjű pincék mélyén kopaszra borotvált úgynevezett testépítők, „badibilderek” nyomogatják egykedvűen a súlyokat két cigarettaslukk között" - ilyet sohasem tapasztaltam. A rendszerváltás környékén járhattál utoljára ilyen pincében. Rendszeresen járok konditerembe, elég sok helyen megfordultam már, és bátran állíthatom mostanában kifejezetten kultúrált helyeket találni, igaz meglehetősen borsos áron. Az odajáró fiatal, mondjuk yuppie, réteg körében pedig egyre nagyobb divat az izmos, de nem "szétgyúrt" test.

2.) Olvastam egy közvélemény kutatásról, amit az USA-ban végeztek. Azt kérdezték fiatal tizenévesektől, hogy néhány év élsportért (kosárlabda, am. football, jégkorong) vállalnák-e, hogy utána az izületeik (vagy esetleg a koksz miatt a veséjük, májuk) tropára megy. A 85-90% belement volna.

Manyizga (törölt) 2008.07.25. 15:52:39

szbszig: a kézilabda versenyszinten 100%-osan bírón múlik. (nem versenyszinten meg nem játsza épeszű ember)
Ha betartanák és tartatnák a szabályokat, akkor ugye nem is lenne olyan durva... de a mai "biznisz" a durvulásról szól.

Jól láthatóan belép a támadó játékos a 6méteres vonal mögé, lefogják a dobó játékos kezét, löknek testtel-kézzel... nevetséges élsport lett a kézilabdából is. :)

Kusztó kapitány 2008.07.25. 15:55:56

1234: "Nevetséges, hogy egy hülye, írni-olvasni alig tudó (Muhammad Ali, Pelé, stb...) félállat sokszorosát keresse az átlagembereknek!!!"

szerintem te egy hülye fasz vagy.

Dallas 2008.07.25. 15:56:46

Az élsport valóban életveszélyes lassan.. Akik élsportolók és az egész életüket rátették erre, azok meg valljuk meg, szellemileg egy autistához hasonlóak. (Egerszegi, Kovács Ági, de Tyson, Ali is, stb, még hosszan sorolhatnám) Mert amíg én csajoztam, vedeltem, motoroztam, iskolába jártam, cigiztem, leszoktam róla, diszkóztam, koncertre jártam, stb, addig ők csak edzettek, edzettek és edzettek. Magyarul, amíg az átlag ember ÉL addig ők EDZENEK. Ezért zokni mind, tisztelet a kivételnek. Tehát már nyomorult az életük és nem tudnak róla semmit. Persze a doppingról meg ne is beszélünk.. Kolón a tapasz.. Csak attól nem dopping a dpping, hogy nincs rajta a doppinglistán. Hogy érthető legyen, ha most kitalálok egy doppingszert, azt addig lehet szedni, amíg nincs a listán. Fasza nem? Á, hagyjuk az egészet..

1234 2008.07.25. 16:00:17

"bazalt 2008.07.25. 15:42:12
Tudod te egyáltalán, mekkora lemondással, mekkora önfegyelemmel jár az, ha valaki naponta kétszer két-három órát tréningez?
"
OK, tréningezzen napi 25 órát és mondjon le a levegőről, a vízről, a nőkről, az ételről... ÉS AKKOR MI VAN??? 0.00001 másodperccel hamarébb képes A pontról B pontra futni, vagy képes akkorát ütni a másik barom pofájába, hogy az ott hal meg... Hurrá, ez igen!!!!!!!!!!

Tudod te, izomagyú barátom, mi a sport: Amit a saját egészségem megóvása érdekében, élvezetből végzek! Aki pépnzért teszi, az ott dögöljön meg!

plb 2008.07.25. 16:01:47

Az élsportoló egészségtelen életet él. Egy olyan gyárat, ahol annyit, és ilyen körülmények között kéne dolgozni mint egy élsportolónak, már régen bezárattak volna. Az élsportal is ezt kéne.
Éljen a tömegsport. Vigyázó szemetek Ausztriára vessétek!

Nevemsenki 2008.07.25. 16:05:57

Tömegsport ?? Ma egy uszodabelépő 1220 Ft . Heti rendszereséggel ez ugye 4880 , ha a gyerek is meg az asszony is leakar jönni akkor ez szorozva a tetszőleges család létszámával .
Nem mondhatni , hogy olcsó lenne .Pedig szeretjük.
Viszont minden nap 50 km bringa , és spórolok.

bazalt 2008.07.25. 16:12:31

"1234 2008.07.25. 16:00:17"

"OK, tréningezzen napi 25 órát és mondjon le a levegőről, a vízről, a nőkről, az ételről... ÉS AKKOR MI VAN???"

Kisfiam, az hogy neked az egér felemelése is nehézségekbe ütközik, nem jelenti azt hogy mindenki más is ilyen kéne legyen. De ha jól értem, szerinted a tehetséges sportolóknak sportolás helyett el kéne menni mondjuk a mekdöncsibe eladónak vagy ilyesmi, ugye? És akkor nem sértenék meg a lelkivilágodat azzal, hogy olyan dolgokra képesek, amire te még akkor sem, ha három lenne belőled. Sőt, azok az idióták, akik mondjuk kutatóműhelyekben dolgoznak, és kihoznak egy olyan autót, ami "0.00001 másodperccel hamarébb képes A pontról B pontra futni", hát ők is inkább menjenek mekdöncsibe eladónak. Egyáltalán, mi a rákért kell fejlődni? Jó ez így is!

És igen, ÉN tudom, mi a sport. És tudom mi az irigység, ami úgy árad belőled. Talán egyszer kinövöd. Ha nem, akkor meg kövesd a saját javaslatodat, és dögölj meg. Trágyának biztos hasznosabb lennél.

Jaya 2008.07.25. 16:13:12

hmm.. a cikk hatására holnaptól komolyan veszem a sportolást. most tényleg. jó kis írás. bár vékony vagyok, de tényleg gyenge. később se legyen baj. fittnek lenni jó.

az élsportról nekem sem túl jó a véleményem, de a kemény munkáért elnyert jutalmat, ha tisztán szerezte, és örömmel, akkor elismerem. könnyezve:)

és csak akkor.

(Michael Phelps, usa legnyilvánvalóbb kokszosa miatt nem érhet fel a csúcsra pl a kis kopasz úszónk, a Fazekas-Annus ügy pedig szégyenfolt, örök eltiltást érdemelt volna).

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.25. 16:19:23

Élsport != sport.
Soha. Semmiképp.
Az élsport az emberi képességek határának szervezett feszegetése.

Peppone Botazzi 2008.07.25. 16:21:53

szbszig!

A kerékpársport hol technikai sportág????Közel azonos technikát használnak, nincs lényegi különbség a bringák között, a ruha sem számít. Dopping az van de azt mindenki szedi, és ha valami tehetségre épül akkor az a kerékpár. Ott nem lehet szétkoxolni akárkit és izomtömeget növelni hogy nyerjen egy tourt.
Ott genetikailag olyan keringésednek kell lenni, és olyan testalkatnak amibe érdemes szereket adagolni, hogy még jobb legyen.
Fociban már el lehet alibizni meg atlétikában is.

A doppinggal amúgy nem lehet mit kezdeni, legalizálni kell mert megállítani nem lehet, csak 1-1 embert meghurcolni amíg a többi ugyanúgy használja. Csak ez az út van a nyugalmas élsporthoz.

Az a vicc hogy mi meg itt fent dagattozunk meg magyarázunk hogy elhízottak vagyunk és ide kell vinni a gyereket meg ez a jó és az a jó. Közben meg egy blogon osztjuk az észt. A szerző is nyomja a fikát, holott ő is a nagy 1-es és 0-ás világ alkotóeleme :D:D:D

Morgó Muki 2008.07.25. 16:22:53

Proszektura! Az előző, Kolonics halálakor írt, postodból már kiderült, hogy semmilyen szinten sem vagy közel az élsporthoz. Azt reméltem, hogy sikerült erről meggyőzni Téged és megpróbálsz olyasmiről írni, ami legalább egy kicsit érdekel.
Bejegyzésed elején összekevered az élsportot (profi sportot) a tömegsporttal. "Tényleg ez lenne a sport lényege? Hogy néhány ezer ember különleges körülmények között, sok esetben már hét-nyolc éves korától kezdve gürcöl napi 6-8 órát, inaszakadtáig...Hogy aztán pár év múlva hisztérikus légkörű, élet-halál kérdése-szerű versenyeken felállhasson valamiféle dobogóra?" Nem, nem ez a lényege. Ő azért dolgozik, hogy elmondhassa, én vagyok a legjobb valamiben a világon. Ez olyan, mintha középiskolás fizika tudásommal, hasonlítanám össze a CERN-ben dolgozó fizikusok tudását. Ők napi több, mint 8 órában azzal foglalkoznak, hogy a fizika egy igen kevesek által értett területéről minél több tudást szerezzenek, Koló meg ugyanezt tette a kenujában. Te is tudnál evezni 1000m-t, de rád nem kiváncsi senki, mert a teljesítményed semmi. Én is értem a newtoni fizika alapjait, de erre senki sem kiváncsi.
A szabadidősportra meg miért kellene költenie az államnak? Gyerekként a parkban fociztam, most meg felülök az általam vett bringára. Ha eddig nem volt igényem a mozgásra, ezután se lesz. Persze chipsszel a kézben könnyű mondani, adjon az állam, majd akkor sportolok, de ugye ezt nem gondolod komolyan?

Jaya 2008.07.25. 16:23:34

mellesleg én is versenyportot űzök, akár az olimpia lehetőségével. ha sikert érek el, minden belefektetett munkáért hálás vagyok, élvezem, hogy olyan fáradt vagyok, de bírtam a legvégéig.

a siker mámoros érzés. az élsportolók, aki kisgyerek koruk óta végzik, felnőttként biztosan ugyanezt az utat választották volna mégegyszer. kai ilyen közegben nől fel, annak ez mámoros. és a sikert senki sem veszi el tőled. megcsalnak, kirabolnak, egy szép napon meghalsz, de a sikered megmarad.

XJS · http://www.ae86.hu 2008.07.25. 16:24:54

Tomegsport gyanant nemcsak a grund meg fitnessz terem lehet a helyszin..Szamtalan iskola adja ki a tornatermet, vagy kiadna, ha lenne aki kiveszi. (En jarok egy terembe ropizni, egy masikba tollasozni, egy harmadikba vivni...plusz a konditerem, plusz a bringa, plusz a futas...)
De ami meg erdekesebb, ha jol emlexem egy tavalyi kimutatas szerint a legeltejedtebb (legtobbek altal amator szinten uzott) tomegsport mo-gon a sieles...

De kulonben is: a vivas, a vizilabda, a torna, az miert is nem "latvanysportag"? Mert Te nem szereted nezni? Akkor mija fax szerinted a latvanysportag? A MotoGP? Ja, hogy az nem olimpiai, meg nem igazan "amator"? Az faj, hogy a foci szar? Nincs vizualis erteke szamodra egy kajakos futamnak? Ahol a csajok ernek el olyan sebessegeket, amiket Te talan bringan felnel kiprobalni....

Autosuzlet vs bringakolcsonzo: ugye Te sem gondoltad komolyan ezt a parhuzamot...Kicsit bonyolultabb szerkezet az auto, mint hogy superhiper marketekben a csingilinginel komolyabb cuccokkat lehessen hozza kapni...

En orulok neki, hogy vannak olyan emberek, akik azokon a "hiszterikus legkoru" " elet-halal" versenyeken es az odavezeto uton kiteszik a lelkuket azert, hogy utana En, a nezo, buszke lehessek ra amikor megszolal a himnusz, hogy ebbol az orszagbol szarmazom. Miert vagyunk annyira besavanyodottak, hogy meg ennek sem szeretunk orulni??? Vagy mar annyira sikk mindent fikazni, hogy ezt is jolesik?

(Csak halkan, az a squad az csak siman quad, a ketto kicsit mast jelent am...)

Peppone Botazzi 2008.07.25. 16:25:58

Jaya!

Hagyjuk már az álszentséget. Ha Phelps akkor nagy koxgép. Áruld már el hogy a mi kis Csehlacink hogy a francba tartja vele a lépést és úszik ugyanazon a szinten? Kenyéren és vizen? Ugyanúgy szedi ő is csak mi mindig azt mondjuk hogy a csúúúnya USA meg Kína, mert hogy ilyen szinten nem lehet úszni tisztán, kivéve a mi sportolóinkat akik teljesen tisztán szorongatják a nagyokat....Hagyjuk már.
Fazekas-Annus egy tipikus példája amikor kiragadnak 1-2 embert és meghurcolják. A dopping nem lett kevesebb, akik helyettük állnak a dobogón azok ugyanúgy doppingolnak. Viszont arra jó ez az egész hogy botrány legyen, a WADA igazolja hogy szükség van rá és alkalmanként el lehessen tüntetni pár embert.

Mégegyszer mondom, ha ezeket az erdményeket normálisan nem lehet hozni, akkor hogy vannak hogy a csúnya szemét rohadék lebukottakkal versenyben vannak a szent és dicső nem lebukottak egész mezőnye???

Vérnűsző Barom 2008.07.25. 16:29:28

Pár éve, amikor még előfordultam sportpályák körül, kongtak az ürességtől. Persze, hogy bezárták őket...
A tömegsport - sokak véleményétől függetlenül - nem azt jelenti, hogy rész veszünk a Critical Masson, hanem sok ember rendszeres sportolását. Ahhoz meg vagy kell valami létesítmény, vagy nem, de leginkább egyszerűen neki kell állni,és csinálni.

Azok a lesajnált, szerencsétlen négy-hat éves gyerekek, akiket apuanyu elcipel élsportolónak, ritkán lesz az. Nagyjából a harmadik edzésen kiderül, hogy tehetségtelen, hasraesik a saját lábában, nem lesz belőle semmi. Esetleg kiderül az, hogy ha az egyik sportra nem, de a másikra esetleg mégis jó. Megpróbálják azt is, majd a zenetanárt, balettot, szépségversenyt és abbahagyják. Nem lesz ettől a gyerek élete jobban elcseszve, mint speciel a tied (akárki is vagy).
Esetleg megmarad benne egy kis nosztalgia, és simán fut, focizik, úszik, ha eszébe jut. És gyakrabban eszébe fog jutni, mint neked, a tv előtt...
Azok, akik szerint meg be kéne tiltani, hát igen. Rá lehetne bízni az egész olimpiát a Pixarra, négyévente egész jót összerenderelgetnének.

De ha már az élsportot betiltsuk, ne álljunk meg. Tiltsunk be mindent, amihez tehetség, szorgalom, rengeteg gyakorlás kell. Ne legyenek már mindenféle zenészek, csepűrágók, mázolók.
Tulképp a tehetséges matematikusra, programozóra, ügyvédre, de tulképp semmilyen szakma profi, hozzáértő tagjára nincs szükség. Tiltsuk be azokat is.
Egy idő után elmerenghetünk a tehetség szintjén. kezdetnek húzhatnának egy vonalat, mindenki kerüljön már sittre, aki le tud futni száz métert, vagy magasabb az IQ-ja nyolcvannál.
A végén meg merenghetünk azon, hogy mi legyen a szakmájukban profi, hozzáértő börtönőrükkel?
Meg is van! Lecsukjuk őket is, és a többit rábízzuk a kommentelőkre. Tőlük nem kell aggódnia senkinek a világon valamiféle tehetség, hozzáértés, vagy bármiféle pozítivum miatt. Megbízhatóan, korrektül hülyék. (én, is mert ehelyett az elménckedés helyett elmehetnék szarni is például)

grigorij (törölt) 2008.07.25. 16:29:35

Hát itt ennyi barom van? Betiltani, meg nincs tömegsport... Meg Egerszegi autista...Meg 4-5 éves élsportoló...
Látszik, hogy itt legtöbben max. a komputer előtt sportolnak!
Mi közötök hozzá! Aki akar sportól! A demokrácia része, hogy tedd, és nincs lehetősége pár IQ-szegénynek ezt megtiltani!
Drága a strand? Ki nem szarja le! Futni lehet!
Nincs szabad kispálya? Ott vannak még mindig a dühöngők!
Aki itt acsarkodik, meg betiltana, azok az elmúlt egy hónapban hányszor sportoltak? Fociztak, futottak, bringáztak, úsztak?
Szerintem egyszer sem! Mert aki ilyeneket állít, na az az, aki órákon keresztűl rohad a gép előtt, chipszet zabál, kólát vedel!
És ugat az éterbe hülyeségeket!

grigorij (törölt) 2008.07.25. 16:32:05

Vérnűsző Barom: köszönöm, hogy megfogalmaztad!
Ezek itt egyszerű provokátorok!
Max. tojásdobálók!

Morgó Muki 2008.07.25. 16:35:27

Dallas! Nicked mögé bújva nevezel meg embereket, akik szerinted hülyék. Gerinces dolog! Arról nem beszélve, mire alapozod feltevésed? Ha arra , hogy Tv nyilvánossága előtt nem úgy beszél, mint négyszemközt, akkor ezzel nagyon sok embert lehüléyztél. Valószínüleg önmagad is! Koló tapaszáról meg olvass kicsit és rájössz, az egy hatóanyag nélküli "csodaszer". A placebo hatáson kívül valószínüleg nincs semmi értelme. Ám, ha csak 5 centin múlik a győzelem, akkor a hit már fontosabb, mint az erő! A doppinglistás tudásod is hiányos. Azokon ugyanis hatóanyagok vannak, nem gyógyszerek. Pont ezért tilos Neocitrant is inniuk. Ugye az szerinted is dopping?
Kedves 1234! Hány olyan folalkozást tudsz mondani, ami messziről nézve nem pont annyira fontos, mint 1 másodperccel gyorsabbnak lenni? Te mihez értesz, ami nélkülözhetetlenné tesz az emberiség számára?

Jaya 2008.07.25. 16:38:51

Peppone, Egerszegi is kokszos volt? mert akkor értem már, hogy 2 ndk-s állatot hogyan tudott legyőzni. akkor tényleg nincsenek "csodák", és nem tudom mióta létezik dopping, de biztosan Hajós is szedte már, azért ért be legelöl a célba. Helsinkiben is tévedés a tizenakárhány aranyunk.

miért nem buktatjuk le akkor Cseh Lászlót vagy Kovács Katalint? miért pont két nehézatlétát kellett "kilőni"? ennyire nem szeretjük őket?

vannak jó sportolók szerintem. és vannak rosszabbak, akik kokóval lesznek jók. ennyi. a kínaiak közül pedig tényleg senki sem lesz tiszta, az amerikaiak pedig Athénban nem engedtek Wadást a csatahajójukra, és még sorolhatnám. mi műanyagtömlőzünk, és lebukunk. nem hinném, hogy mindenki sáros. egyszerűen csak többen vagyunk, nagyobb a szelekció, korábban kezdődik el és célirányosabban.

szerintem, bár lehet, hogy sportolóként mégis naív vagyok.

Dallas 2008.07.25. 16:39:57

Aki azt gondolja, hogy az élsport eredményei közelébe lehet kerülni kox nélkül az egy hülye. Úszás, kajakozás, súlyemelés, diszkoszvetés, stb.. Mindenki koxol. Tisztán a felét sem tudnák megdobni, megúszni stb.. Erről kell beszélni, mert ez a felháborító. Engem pl teljesen hidegen hagy, hogy megyik koxégető nyer melyik számban. Mivel hazugság az egész. Inkább F1-et nézek, mert ott tehetség meg pénz kell csak a sporthoz. Senki nem álszent, mindenki tudja, h ömlik a pénz és ez élteti. Persze igazságtalan az is, de legalább bevállalja. tudom, h a technikai sportokat nem lehet az egyénivel összehasonlítani, én pusztán a verseny tisztaságáról beszélek.

AI6 2008.07.25. 16:42:57

Én nem tiltanék be semmit, csak nemzetközi, vagy pénzdíjas versenyeken csak 18 évet betöltött emberkék indulhassanak. Mondjuk 14/16 év alatt még országos se legyen engedve, egy gyerek ne játszon felnőttet!

A lányom keresztanyja tornász volt, azt mondta, ha versenysportra engedjük a lányunkat ő fog minket agyba-főbe verni. Mivel tizenévig csinálta (nemzetközi szinten) valószínűleg tudja/tudta hogy is megy ez.

tomweaver 2008.07.25. 16:45:01

Elég szomorú, hogy mindeki a másikat kritizálja, káromkodik, ha valaki hülyeséget mond az már egy f*sz egyesek szerint. Folyamatosan a másikat kritizáljuk, ahelyett, hogy először magunk néznénk tükörbe.
Az élsport szerintem még mindig egészségesebb, mint ahogy az átlag magyar él... Én büszke vagyok minden magyar sportteljesitményre, le a kalappal mindenki előtt!

Dallas 2008.07.25. 16:46:43

Morgó, te nem a Nicked mögé "bújsz" te szerencsétlen? Egyébként nem bújok, ez így működik. Megírjam a személyi számom neked baromarc?
Egyébként biztosan hiányosak az ismereteim, de ha komolyan veszed a témát, biztosan tudod, h a doppinggyártók mindíg egy lépéssel az ellenőrök előtt vannak. Egyik módszerük az, hogy a tiltó listán szereplő cuccnak pár összetevőjét megválltoztatják és hopp, már nem is szerepelhet e miatt a listán. Aztán mire rákerül, addigra már eladtak belőle megint pár kamiont. Nyilván nem a neocitránra gondolok, és azt is tudom, h ezek "gyógyszerek" csak én doppingnak hívom ha nem haragszol.

Jaya 2008.07.25. 16:48:38

Vérnűsző Barom 2008.07.25. 16:29:28 -

ott a pont.

neeskens 2008.07.25. 16:48:41

"Nevetséges, hogy egy hülye, írni-olvasni alig tudó (Muhammad Ali, Pelé, stb...) félállat sokszorosát keresse az átlagembereknek!" - Hogy tudsz ilyet leírni egy másik emberről???Ez a legalja........


Az élsportot nem kell betilteni és nem is lehet, de az való igaz, hogy pl.Budapesten nagyon kevés sportolási lehetőség van. Elég csak az uszodákat említenem, amelyek iszonyat drágák és szinte alig lehet úszni,mert mindig edzés van pl.Hajós.Foci detto, télre termet szerzeni szinte lehetetlen, füves pálya alig van.De Futás után sem tudsz a városligetben, vagy a Szigeten letusolni,vagy lerakni a cuccot.
Legalábbis nekem ez a tapasztalatom.

wasabii (törölt) 2008.07.25. 16:48:42

Aki ezt a cikket írta, sikeres ember nem lehet. De legalábbis sosem látott "sportot", illetve olyat még evett. Baccpapuccsal hármat a seggére.

Dallas 2008.07.25. 16:49:15

"hatóanyagok", bocs

TBC 2008.07.25. 16:55:56

Elgondolkodtató írás. Leszögezném, hogy jómagam nem vagyok élsportoló, de a rendszeres testmozgás nálam mindennapos. Autóm nincs, és nem esik nehezemre, ha két utcányit gyalog kell mennem. A közeli településekre meg biciklivel megyek. Mert egészségesebb, és kellemesebb, mint autót vezetni. Sőt, ahogy a tömegközlekedésünk romlik, egyre inkább a kerékpárt részesítem előnyben. Nem vagyok elhízva, rendesen táplálkozok, egészségesen, és mégis: magasvérnyomásom van, cukorbetegség-gyanúval vagyok a dokinál nyilvántartva, illetve nemrég a kardiológust is fel kellett keresnem. Szóval ne általánosítsunk, ne túlozzunk, mert sokan - köztük a poszt írója is - úgy állítják be, mint ha egyetlen okból alakulhatnának ki ezen betegségek, mégpedig a helytelen táplálkozás és a mozgáshiány következményeként. Divatos ezt állítani, csak sajnos nem igaz. Egyik irányból sem, szóval 1. a testalkat nem csak a fent említett dolgok függvénye; 2. ez még nem hozza magával a fentebb említett betegségek kialakulását; 3. nem csak ezen okokból alakulhatnak ki. Nem egyedi eset, sokszázezren vannak idehaza azok, akik egészségesen élnek, nincsenek elhízva, mozognak, és mégis cukrosak, szívbetegek, magas a vérnyomásuk.
De nem szaporítom a szót, rátérek a sport kérdésére. Egyrészt sok helyen alkalma sincs a gyereknek mondjuk kimenni a haverokkal egyet focizni. A régi rendszerrel együtt sok helyen a játékra alkalmas területeket is kidobták. Az iskolákban nincsenek sportkörök, tehát ha valaki akarna, sem tudna szervezetten mozogni.
A másik része is igaz a dolognak, hogy nem túl bölcs döntés a gyerekek gyermekkorát feláldozni azért, mert a szülők élsportolót akarnak faragni belőle. Akikből nem lesz ismert, sikeres sportoló - van ilyen sok - az úgy fogja megélni, hogy elvették a gyerekkorát.
A doppingszerektől égő túlhajszolt izomkolosszusokról inkább ne is beszéljünk... "értelmes" dolog, valóban...

A Galaxis Elnöke 2008.07.25. 16:58:26

Szerintem középen az igazság, földlakók: vaknak kell lenni ahhoz, hogy az ember ne lássa, hogy az nem fejlődés, hogy felnőtt emberek emberek azért görcsölnek, hogy 0.0015 másodperceket javítgassanak azon az időn, ami alatt eddig legrövidebben el lehetett futni 100 méter egyik végéből a másikig, miközben igenis tömik magukat mindenféle sz**ral - ez nem sport.

Az is igaz, hogy a társadalom inkább tesped, minthogy megmozduljon: én havonta túrázok a dnakanyarban, és volt, hogy senkivel nem találkoztunk az egésznapos túra alatt, miközben ez akár 2-3 éve sem volt elképzelhető...

Szinte az összes vidéki ismerősöm úgy néz rám, mint egy UFÓ-ra, amikor pl. ebéd után azt mondom, menjünk sétálni egyet a folyópartra (őszinte kiváncsisággal megkérdik: "minek?") - és persze nem is jön senki.

Nem a sporttal van baj, hanem az emberi mentalitással, azzal, hogy vagy kólát isznak és csipszet esznek a tévé előtt, vagy szteroidokon és norbiápdéten élnek az emberek, normális középutat meg 100-ból 20-an, ha járnak.

Kész CSODA, hogy a foci EB alatt senki nem rogyott össze a pályákon, és senki nem halt meg, de komolyan....

huta9020 2008.07.25. 16:58:50

A cikk marhaság, mert összemossa a profi sportnak nevezett szórakoztatóipari üzleti vállalkozásokat a hobbi testedzéssel.

XJS · http://www.ae86.hu 2008.07.25. 17:03:39

Dallas, ne altalanosits...az elsport nem egyenlo uszas, kajak/kenu, diszkoszvetes, sulyemeles...eszre kellene venni esetleg mas sportagakat is...amikben talan nem is kell doppingolni ahhoz, hogy jok legyunk.

Morgó Muki 2008.07.25. 17:03:42

Kedves Dallas! Tudom, hogy ez a világ nickkel működik, ám Veled ellentétben nem személyeskedek, így megbocsátható a nickem. Ne nekem írd meg a személyi számod, hanem akiket szellemi fogyatékosnak állítottál be! (Egerszegi Krisztina, Kovács Ágnes)

bolomba 2008.07.25. 17:04:10

Szerintem itt mar megint a tipikus definialasi-problema esete forog fenn par csortenel.

Most akkor, ha szoktam futni akkor sportolo vagyok, vagy csak mozgok? Ha billiardozom, dartsozom, pokerezek, sakkozok akkor sportolo vagyok, vagy jatekos? Mi a feszkes fene az a sport, es mitol leszek elsportolo? Ha kitalalok egy uj jatekot es elnevezem sportnak, majd elterejesztem es a legjobb leszek benne, akkor elsportolo lehetek? Minden Guinness-rekorder, aki valamilyen testmozgassal erte el a rekordjat, o elsportolo? Mi a definicio es a hatar? Ja, hogy mar megint az, hogy hogyan alakitjuk/jak a normainkat es a berogzodeseinket?

Na itt egy kis segitseg a klasszikus ertelmezeshez:

sport: Testgyakorlás, testgyakorlat, testedzés, testmozgás, mozgás; kedvtelés, szórakozás; szeszély, hóbort

Vérnűsző Barom 2008.07.25. 17:07:53

Dallas. Hamár...
Szerinted hogy a redvarákba lehet koksz nélkül kibírni pár úrányi koncentrált figyelmet? Tízen-huszon éven át? Egy átlagembernek már a húsz perc is sok. hamár így, akkor szerinted azok a mókusok teljesen tiszták?
Úgy egyébként három-négy éves koruktól fogva naponta több órát köröznek a pályán, rengeteg benzint, gumit, fémet elhasználva, brutálisan szennyezve a környezetet. Akkor ők miért? Mert nincs köztük magyar, vagy mert olimpiai sportág?

Úgy egyébként meg ki nem szarja le pár fontoskodó, magának nevet, elfoglaltságot szerő faszon, és a seggükből is okosságokat fújó majmomokon kívül, hogy kokszol-e az a szerencsétlen, vagy sem? Hidd el, valamilyen formában mindegyik tolja magát. Ki így, ki úgy, pénze, fantáziája, lehetősége szerint. lehet köztük olyan, akinek egy komplett orvoscsapat áll laborokkal a háta mögött, a másiknak meg az anyja, barátnője fényképe, vagy egy gyors ima.

De ahogy TE tolod magad mindenféle marhasággal, úgy az élsportolók is. Te is betolod a kávéd, az energiaitalod, rágyújtassz, vagy elmormogsz mantraként egy kapjabeafőnökötet.

De ezzel együtt igen, értem, tiltsunk be mindent, pusztán azért, mert még arra sincs tartásod, hogy a munkahelyeden munkával és ne kommenteléssel foglakozz.

Ps.: nincs munkahelyem...

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.07.25. 17:13:16

1234
,,Nevetséges, hogy egy hülye, írni-olvasni alig tudó (Muhammad Ali, Pelé, stb...)." Erre nem lehetne eleget reagálni. Két olyan példát írtál az stb elé, amelyik pontosan az ellenpélda lenne, ha igazat mondtál volna.
Nézd meg Ali egy meccsét, meg olvass bele egy róla írt könyvbe: zseniális faszi volt, aki gondolkodott és cselekedett, nem csak a boxot tekintve!
Pelé pedig megintcsak példakép a foci után is!

xdean23x 2008.07.25. 17:18:22

Mikor megnézik az olimpiai éremtáblázatot csak pislognak a külföldiek, hogy tud egy ilyen pici ország ennyi aranyat nyerni!? Hát úgy, hogy olyan sportágat tolunk amit álalában nem néznek meg az emberek, illetve kevés országban népszerű. Kimondom, hogy a vízi sportágakról beszélek. Mindig hallok vmi ilyesmi rendezvényt amit tök véletlenül sokszor mi rendezünk és tönkreverjük a világot. Általában a vízilabdát kivéve meg sem nézem őket, mert inkább a csapatsportágakat kedvelem. Mégis örülök ha nyernek és kell az élsport, mert az országnak jó reklám.

Tömegsport az full gatyán van. Először az oktatásba kellene többet beépíteni belőle. Röhej, hogy a mai gyerekeket full leterhelik az iskolában a szellemi tárgyakkal és alibi szinten meg beraknak 3-4 óra testnevelést.

Az államnak támogatni kell a sport mindkét formáját!

radiris 2008.07.25. 17:19:57

Morgó Muki 2008.07.25. 17:03:42

Imádtam Egérkét versenyző korában, most is tisztelem, de az az igazság, hogy aki hallotta csak egyszer az életben szabadon beszélni bármiről, az tudja, hogy izé, nem az agytekervényeiért és az IQ-jáért szeretjük a mai napig...

A többi élsportolót nem ismerem, nyem nyilatkozom, de Krisztát 10 éve ismerem személyesen. Tündéri anyuka, csodálatos feleség, nagyszerű barát.

Devil Inside 2008.07.25. 17:21:24

XJS: igen, én is úgy tudom, hogy a síelés az egyik leginkább üzött szabadidős sport Magyarországon (a foci után). A probléma ezzel az, hogy a többség évente ezt max egy hétig (vagyis 6 napig) műveli, azon kívül punnyad. Igaz a nyári fürdőzésnél a néhány tempónyi úszás vszeg hiányzik a felmérésből...

A dopping pedig necces téma, mert dopping az, ami a WADA listáján rajta van. Pl. a sportlövőknél a tokaji bor is komoly doppingnak számít (némi alkohol segít célratartásban) - pedig kevésbé veszélyes, mint a Kolonics által használt tapaszok. Ez utóbbi - a sajtóban megjelent hírek alapján - tényleg nem juttat semmiféle anyagot a szervezetbe, mindössze átkúrja. Mikor egy normális ember szervezete azt mondaná, hogy már nem tudok több energiát előállítani, tartalékolnom kell az életfunkciók fenntartására, akkor egy ilyen tapasz hatására még mindig tolja az végtagizmokba az ATP-t. (Persze lehet, hogy tévedek, szolid ezirányú tanulmányaim alapján erre tippelek...)

Az élsport egy szimpla kockázatvállalás nem túl kidolgozott B-tervvel: hátha a művelője egy területen roppant sikeres lesz. Akik művelik, erre teszik fel az életüket - időnként sajnos szószerint. Az ehhez szükséges teljesítményt és eltökéltséget minden korban elismerték, rajongtak a legjobbakért, ez pedig megfelelő motivációt jelent, hogy mindig is legyen olyan, aki élsportoló lesz.

insert 2008.07.25. 17:23:43

az elsport nemcsak baromsag, de egeszsegtelen is.

szerencsetleneket kiskoruk ota hajszoljak valami (nemes?)
elkepzelt celert, amit csak toredekuk er el, es igazabol felteszi az eletet valamire, amivel senkinek nem hasznal.
dicsoseget szerezhet (nagyon kis szazalekuk), ideig oraig,majd amikor a teste oreg lesz, es ki kell szallnia, akkor tisztes szakma nelkul, valodi, kezzelfoghato eredmeny nelkul ott allnak, sporttol fuggoen valtozo serulesekkel, tropara ment izuletekkel,toresekkel,szalagszakadasokkal, osszevert keppel, es az edzes hianyaban kesobb hamar el is hiznak. (jobban mint azok, akik normalis mertekben edzettek..). (az illegalis szereket most ki is hagynam..)
es kozben hosoknek kepzelik magukat,es ugy is bannak veluk(kis szazalekukkal,akik tenyleg hiresek lesznek). ledegradalva ezzel az igazi hosoket, mint pl tuzolto,orvos vagy rendor, akik eleteket mentenek, a sajatjukat kockara teve. ezzel szemben az elsportolok kockara teszik ugyan az egeszseguket,de a nagy semmiert.cirkusz, szorakozas..hogy otthon, vagy a lelaton szurkolhassunk nekik, mint kakasviadalon, vagy televizios vetelkedon.

ezzel szemben egy komuves hazat epit, a pek kenyeret sut, a gazda gyumolcsot termeszt, stbstb... a legtobb munka eredmenye valamivel elorebb viszi a vilagot, az elsport pedig a cirkusz kedveert kihasznal egy eletre egy par szerencsetlent, aki el is hiszi,hogy valami nagy dolgot hajt vegre.

Vérnűsző Barom 2008.07.25. 17:36:53

Kiegyeznék egy olyan világgal, ahol azon "szakmák" képviselői, amelyekhez némi tehetség szükségeltetik, csak negyed-, de akár tizedannyit foglakozzanak vele, mint egy átlagos élsportoló.

Szerintem nagyon rendben lenne az a világ, ahol az lehetne orvos, politikus, közgazdász, mérnök, akármi, aki ezt előtte tizenhuszon évig, napi négy-hat órában, profi módon tanulta, gyakorolta.

Néha, kommentezők, bloggerek esetén már pár perc előzetes gondolkodással is kiegyeznék...

bolomba 2008.07.25. 17:37:20

insert,

"es kozben hosoknek kepzelik magukat,es ugy is bannak veluk(kis szazalekukkal,akik tenyleg hiresek lesznek)"

Tudod ezzel nincsen gond. Ez olyan, mint a dijnyertes paci, aki miutan kirohangaltattak es megsem ert el olyan eredmenyt amit kellett volna (ergo nem lett maradando), a vegen lesz belole virsli, kulacs, kozmetikum alapanyag, kutya, -macsak tap es meg ki tudja mi a fene. Mivel az embert nem lehet igy hasznositani, mert a moralunk mar nem engedne, ezert oket csak elfelejtjuk. Klasszikus hozzaallas a Truman Show-bol: A ket biztonsagi or a vegen… Ok, megy valami a masik csatornan?

Torquemada 2008.07.25. 17:38:52

Esetleg kezdheték a testnevelés órával. Nekem még volt és ha másra nem is volt jó, de egy héten futottunk minimum három kilómétert. Most meg semmi sincsen. Kezdésnek talán jó lenne ez is. Szerintem

Dallas 2008.07.25. 17:40:51

Morgó, elküldöm nekik, ígérem!
Vér, jahh, csak azért szeretem az F1et, mert nincs benne magyar. Gratulálok. Idióta.

insert 2008.07.25. 17:48:22

"Szerintem nagyon rendben lenne az a világ, ahol az lehetne orvos, politikus, közgazdász, mérnök, akármi, aki ezt előtte tizenhuszon évig, napi négy-hat órában, profi módon tanulta, gyakorolta."

nem igazan ertem, miert lenne az jo?
az a lenyeg,hogy minel elobb vegezhessek a munkajukat. (munka alatt ertem azt aminek eredmenye is van, lasd elozo hozzaszolasom..)

(de ha mar itt tartunk, egy orvos minimum 28-30 eves koraig tanul, mire onnalloan dolgozhat.. attol tartok, hogy az atlag elsportolo mar kioregedoben van ekkor..)

insert 2008.07.25. 17:52:15

"Tudod ezzel nincsen gond."

szerintem ott pl gond van vele, hogy az elsportolo az eredmenyert kuzd, arra teszi fel az eletet. igazi eredmenyt elerni kevesnek sikerul, a tobbi pedig vesztes marad. es kozben nem sutott egy kenyeret sem, nem epitett egy hazat sem..

fraki 2008.07.25. 17:57:14

Elég egyoldalúan gondolkodtok (az első kommentekre gondolok).

Az meg igaz, hogy volna igény a sportpályákra. Kultúrkávézókra is lenne még igény, meg sok másra is.

states 2008.07.25. 17:58:46

Tönkretették a sportot a pénzzel. Ma már látszik, hogy Avery Brundage-nek igaza volt, amikor megpróbálta legalább az olimpiától távoltartani a pénzt. A látszat ellenére ez a focira is igaz. Valljuk be, hogyan lehet egy olyan klubcsapatnak drukkolni, amelyikben mind a 11 játékos a világ 11 országából származik, és a pénzen kívül köze nincs a klubhoz. Sehogy. És akkor még arról szót sem ejtettem, hogy az a legjobb, akinek a legjobb laboratórium dolgozik. A legtöbb pénzért...

na 2008.07.25. 18:02:06

Ha szeretnétek sportolni, mondjuk gyalogoljatok. Holnap pl. a Rákoskerti Lemaradás SE rendezésében a Hűvösvölgytől indul gyalogtúra (futni és biciklizni is lehet) 15, 30 és 50 km távon. ttt.tr.hu/naptar/tura.php?id=1700

states 2008.07.25. 18:04:29

Most látom, hogy ez a retardált Gyurcsány Kollonics koporsójához is odafurakodtt. Hihetetlen, hogyan próbál még egy tragédiából is valami politikai hasznot húzni. Már amit Puskás koporsójánál csinált, attól is felfordult a gyomrom, de erre már szavak sincsenek...

gentry 2008.07.25. 18:06:29

Ahogy Churchill mondta: NO SPORT. És milyen igaza volt!

KopaszMercis 2008.07.25. 18:07:17

En meg legalizalnam a doppingot.. elegem van ebbol az alszent dologbol.

Ugyis csinaljak - basszuk a gyeplot a lovak koze, hatha szorakozunk egy jot!

na 2008.07.25. 18:11:14

Igazad van kopasz mercis. Úgyis doppingolnak, akkor meg minek a tiltás. Egyébként engem nem érdekel, hogy ki mit vett/lőtt be, csak dobjon 200 méterre, ugorjon 2,8 m magasat, fussa 8 alatt százat és rúgjon 3 gólt a világbajnoknak az EB-n. Mert ez szórakoztat a chips mellett... :-)

insert 2008.07.25. 18:18:48

na ja, ennyi erovel a pedofiliat is legalizalhatnank, vagy a kemenydrogokat.. ugyis hasznaljak mar..

dozsagyuri 2008.07.25. 18:34:26

Én is régóta mondom, hogy legalizálják a doppingot, sokkal tisztább lenne minden. Minden versenyzőn ott virítana annak a gyógyszergyárnak a logója is amit szed. Az élsportolók úgyis kísérleti nyulak ma is.

Vérnűsző Barom 2008.07.25. 18:47:33

Véget ért a munkaidő, nem kell tovább kommentezni, mindenki elmehet már futni, úszni, egyéb sporttevékenységet végezni...

pdjames 2008.07.25. 18:59:08

Betiltani a versenysportot annyi, mint betiltani az emberi természetet. Olvasta valaki Székely Éva könyvét? (Sírni csak a győztenek szabad). Amikor 44-ben be volt zárva a gettóba, akkor a lépcsőházban edzett, lépcsőzött egész nap, mert erősíteni akarta a lábát és arra gondolt, hogy a háború után úszni fog, így lett kódolva genetikailag, másképp nem tud élni. A szomszédom élsportoló, Európa bajnok is volt, ő is azt mondta hogy nem érdekli őket a következmény, nyerni akarnak minden áron. A lovassportban a csoki is doppingszernek számít, ha kimutatják az állatban, diszkvalifikálják. Azért a humanoidok sokkal durvább szereket használnak és a hosszútávú következményeket nem lehet előre tudni, felelőtlenség lenne ezt legalizálni. Állítólag a jövő a génsebészeté, azt meg próbálja valaki kimutatni.

010101010011 2008.07.25. 19:06:36

1234: Már bocsáss meg kedves, de Pelét le "írniolvasninemtudóhülyefélállatozni" egy kicsit nonszensz.. Mikor fogsz Te ilyen www.youtube.com/watch?v=8QEmnP48PEc mozgáskoordinációval, vagy rúgótechnikával rendelkezni?? Egy kibaszott labdát felpumpálni sem tudnál te nyomoronc, nemhogy normálisan eltalálni..

ARK-9 (törölt) 2008.07.25. 19:13:51

Keves 1363! (Néhai 010101010011 bin)!

Én anno úgy tanultam, hogy az embert az állattól a gondolkodás képessége különbözteti meg és nem a rúgótechnikája. Ha a rúgótechnika lenne a lényeg, szívesen megnézném az analfabéta pelé vs. ausztráliai kenguru összecsapást! :-)
Valóban nem tudok egy labdát felpumpálni és eltalálni sem, de ettől még embernek érzem magam, mivel az ember GONDOLKODIK és nem fradista...:-)

Maverick · http://floorball.blog.hu 2008.07.25. 22:41:06

Én mondjuk úgy félamatőr sportot űzök. Én fizetek érte, hogy legyen termünk és játszhassak. Fizetek az ütőért, a cipőért, hetente hármat edzek, ma is futni voltam és nem éppen kocogni... Mindezt egy országos bajnokság első osztályában, egy egészen kiváló de el nem ismert sportban. Sokszor belegondolok, hogy megéri-e... De ha csak egyszer átéled azt, hogy nem is 80000 néző, de 40 ismerős felugrik a gólod után, hogy a csapattársad a nyakadba ugorva a padlóra ránt örömében, ha részese vagy ahogy megnyersz egy rangadót kettő perccel a vége előtt, akkor pontosan tudod, hogy ezek közül bármely pillanat már önmagában megért mindent. Csak ez a pár másodperc, amíg majdnem kiugrik a szived, és azt se tudod hova fordulj örömödben...

2008.07.27. 22:00:13

Az élsport jó dolog. Hatalmas üzlet, a sportoló számára lehetőség, hogy megismerhesse a saját határait, a kölykök számára pozitív példát állít, hogy kemény munkával is el lehet érni sikereket, a nemzetek számára pedig lehetőség, hogy jó oldalukról ismerje meg őket a világ. Más kérdés, hogy én az élsportra csak annyi állami pénzt költenék, amennyi a pozitív országimázsban megtérül. A többi mehetne a inkább a tömegsport támogatására vagy más célokra.

A tömegsport hazai áldatlan állapotának oka egyébként nem feltétlenül a pénzhiány. Egy csomó sport van, amihez nem kell semmilyen különösebb eszköz. A felelős inkább a szülő, aki inkább a tévé elé ülteti a gyerekét, mert úgy kevesebb vele a gond, a kevés tornaóra, a pedagógia szemlélet, ami a mozgásra való igényt már-már magatartászavarként értékeli, meg a csomó meglehetősen egyszerű tesitanár, akik egy-egy ügyetlenebb gyerekkel képesek egy életre megutáltatni a mozgást.

A doppinghasználattal én egyetlen problémát látok: olyan fiatal korban kezdik el, amikor még az ember nem feltétlenül tudja helyesen mérlegelni a doppingolás lehetséges negatív és pozitív hatásait. Ez az ami miatt én lebeszélném a gyerekemet arról, hogy élsportoló legyen.
süti beállítások módosítása