Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Ítélet a Kulcsár ügyben.

2008.08.28. 18:30 | Proszektura | 27 komment

Címkék: ügy rejtő tibor kaiser e. kulcsár ede gyurcsányi rablógyilkosság móri

 Az kezdettől fogva egyértelmű volt, hogy a bíró úr a Kaiser féle bukta után a K&H bűnesetéből nem tud jól kijönni A móri mészárlás ügyében ugyanis, akárhogy is szépítjük, az évszázad jogi baklövését, justizmordját követte el, amikor tényleges életfogytiglan büntetést szabott ki a rablógyilkosságban tök ártatlan Kaiser Edével szemben, s ráadásul még a vádon túlterjeszkedve azt is nehezményezte, hogy a társát, Hajdút, az ügyészség nem kellően súlyos váddal illette. S. ha az igazi elkövetők nem olyan lúzer tömeggyilkosok, mint amilyenek, s a fegyvereiket valamivel gondosabban tüntetik el, mindez talán soha nem derült volna ki.

Magyarország legjobb bírájának egy mentsége lehet csupán, neki is „hozott anyagból”kellett dolgoznia. Vagyis a téves döntéséhez kellett egy csomó ostoba zsaru és ügyész elvakult ostobasága is.

A szakma krémje persze a bíró urat cseppet sem tartotta hibásnak. Sőt. Dicsérték, hogy az ügyben szakmailag igen kiváló, hibátlan munkát végzett. Ahogy annak idején Pusoma Dénes esetében is egy országos sajtótájékoztató keretében szemrebbenés nélkül megállapították:„A bíróság szakszerűen és törvényesen járt el, amelynek végeredménye egy téves elítélés volt."

Mindenesetre érdekes, hogy a bíró urat a téves döntését követően előléptették, és ő kapta az évtized egyik ugyancsak kiemelkedő gazdasági bűnügyét. S ez a bíró úr számára igazi csapdahelyzetet teremtett.

Akik emlékeznek még Kulcsár úr kedélyes ügyészségi piknikjére, amikoron is vidám heccelődés és adomázgatás közepette minél passzentosabbra a főfő gyanúsított vicebróker vallomását, azok kétkedéssel fogadták a társaira tett terhelő állításait. Az eljárás ezen időszakának érdekes momentuma volt Rejtő E. Tibor kicsempészése is az állítólagos vérszívó bogarakkal teli rendőrségi fogdából.

Mások viszont arra emlékeznek, hogy miként szaladozott mérgezett egérként mindenféle politikai potentátokhoz, miközben valami nagyhatalmú Gyurcsányiról is említést tett.

Voltak, akik emlékeztek a főügyvéd sajátos szerepére is. Aki egyébként – nincs tévedés – azonos azzal a főügyvéddel, aki a Hír tévé embereit hírbe hozó Helmeczy doktort is – mndenféle vizsgálatoknak elébe menve – azonnali hatállyal felmentette.

Szóval, ami a lényeg, a meghozott ítélettel senki sem elégedett. Az egyik oldal szerint nem kaptak eleget. Például Forró Tamást nem ítélték halálra. A másik szerint pedig épp az a baj, hogy elegendő bizonyíték nélkül ítélték el a csókosokat. Megint mások szerint  nem is az igazi felelősök ülnek a "fácánosban."

Na mindegy, túl vagyunk az első meneten.

Ez egy olyan bokszmeccs, ahol nem tudjuk hány menetes a mérkőzés, kik és hogyan pontoznak. Még azt sem tudjuk, egy menet mennyi ideig tart. Az is lehet, soha nem lesz vége.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr6638185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ostván 2008.08.28. 22:12:19

Az a komoly baj a magyar igazságszolgáltatással, hogy köze nincs az igazsághoz (de lehet, hogy ez a többi országban is így van?). A probléma ott van, ha a bíró előre dönt. Pl. abban, hogy az ügyésznek hisz. Anélkül hisz nekik (ez természetes dolog olyan esetekben, ahol emberek naponta találkoznak egymással, ismerik egymás gyengéit és kölcsönösen szívességeket tesznek egymásnak), hogy végiggondolná, hogy amit elébe terjesztettek, az igaz-e. A bírók nagyon ritkán vonják kétségbe a vádat. Pedig azt is emberek fogalmazzák meg, mint a védelem előterjesztését. Csak az ügyész által megfogalmazott dolgok a bírók részére evidensek. Kötelező érvényűnek tekintik. Ha megnézzük a statisztikát, hogy a vád hány százalékban megy át módosítás nélkül ítéletté, valami iszonyatosan magas arány jön ki. Pedig a bíró dolga lenne az ítélethozatal. De kényelmesebb a vádiratot átmásolni (kijelöl-copy-paste), mint elgondolkodni azon, hogy az ott leírtak egyáltalán lehetségesek-e.
Csak tudnám, miért veszik fel a bírók azt a nem kevés fizetésüket akkor, ha az ügyész dolgozik helyettük.

Dr Kangörény 2008.08.28. 22:38:47

Azért a magyar bírók zseniális emberek lehetnek. Hogy egy tömeggyilkosság esetén ugyanaz a bíró ítélkezik, mint aki egy bonyolult gazdasági perben, az azért fantasztikus! Igazi zsenik! Vagy legalábbis ezt képzelik magukról.

jog-ász 2008.08.28. 22:38:56

azt azért ne felejtsd el, hogy az ügyész akkor emel vádat ha majdnem biztos a sikerében, mert az un, váderedményességi mutató nem a birot minősiti, hanem az ügyészt..az ügyésznek lehetősége van un necces ügyek esetén vádat sem emelni, nehog y romoljon a mutato..

jog-ász 2008.08.28. 22:41:19

vagy nincs aki kapja...azért több ezer oldalt feldolgozni sem tud mindenki:))
egyébként meg nem biztos hogy jo a specializálodás, az embert bironak nevezi ki a köztársasági elnök és nem ilyen vagy olyan ügyekben eljáró bironak...elvileg minden jogkérdésben egy bironak tudnia kellene dönteni, az más kérdés hogy van specializácio, főleg ha elegen vannak

Ferkosz 2008.08.28. 22:43:04

A bírák azonos nyomozati iratból dolgoznak, mint az ügyészek. Talán nem meglepő, ha nagy arányban jutnak hasonló következtetésre. A fizetésük pedig kirívóan alacsony...

jog-ász 2008.08.28. 22:47:26

főleg azért mert a bironak az ügyész által előterjesztett vádról kell döntenie, ami meg a nyomozati iraton alapul, csak a vádról kell döntenie, az megalapozott vagy nem..ha látja a biro hogy más vagy sulyosabb büncselekmény is megvalosult a vádiraton nem terjeszkedhet túl..az ügyésznek kell ilyenkor résen lenni..

prolee 2008.08.28. 23:06:28

A bírónak jeleznie kell az ügyész felé, ha észleli, hogy a cselekmény a vádtól eltérően minősülhet. Ilyenkor az ügyés - már csak a váderedményességi mutató miatt is - módosítani szokta a vádat.
Ettől függetlenül valóban vannak vádcentrikus bírók. Ők azok, akik bizonytalanok a döntéseiket illetően, ezért inkább megismétlik a nyomozati eljárást, mint egy színdarabot. Nyugdíjig elevickélnek ezzel a tempóval. Ha hibáznak: Hát istenem! Justismord. Van ilyen.

jennigs 2008.08.28. 23:07:29

azért - ha igaz a tudósítás szövege - ez az érvelés a 21. században egy bíró szájából egyszerűen elképesztő:
A bíróság szerint nem volt bizonyítható, hogy Rejtő E. Tibor a K&H vezérigazgatója tudott Kulcsár Attila ügyleteiből és részesedett is az illegális haszonból. Kulcsár Attila ugyan vallomásában ezt állította, a bíróság szerint azonban erre nem volt bizonyíték.

A bíró szerint önmagában az, hogy a mások számára megközelíthetetlen vezérigazgatóval Kulcsár igencsak közvetlen viszonyban volt, például Tibikémnek szólította és nagy számban váltott vele különböző üzeneteket, nem alkalmas a Rejtő E. Tibor bűnösségének bizonyítására. Az indoklásban az is elhangzott, hogy egy több országot megjárt, számos felelős beosztást betöltő, precíz banki vezetőről nehezen feltételezhető, hogy ilyen bűncselekményt követ el.


HUH :)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.28. 23:08:12

Szerintem a Kulcsárt átverták, és most kezd erre rájönni!

Azért volt ilyen magabiztos, azért nevetgélt a tanuvallomásos videófelvételen, mert megígérték, hogy olcsón meg fogja úszni ...

nos, nem így lett ...

remélem most már tényleg köpni fog ...

Amúgy nem kell ahhoz nagy logika hogy Gyurcsányi= Gyurcsány Ferenc ....

Gondolom Kiss Józsi összekötőnek nem Gyurcsányi volt a beceneve ....

prolee 2008.08.28. 23:14:36

Ja! Nem kell annyira elkeseredni. Az angolszász jury-rendszer mégrosszabb. Ott aztán tényleg laikusok, tényleg érzelmi alapon, tényleg pofára osztják az "igazságot". A bíró meg hiába látja, hogy a bűnösség kérdésében az esküdtszék helytelen marasztaló döntést hozott, ki kell szabnia a büntetést.
Ott aztán nagyon sok mórihoz hasonló eset van. Az állam ilyenkor kártalanít és kész.

ojcabojca · http://kunsziget.blog.hu 2008.08.28. 23:17:12

Tóth Róbert (bűnpártolás, egy év próbaidő)

Kunsziget község képviselő testületének pénzügyi bizottságát vezeti.

A településen "stratégiai befektető" barátaival tervezte meg a "Termálfalu" projektet, amely jelenleg a falu pénzéből közművesített több hektáros parlagfűmező. Tervezett átadás 2007. E telekspekuláció következményeként nagy része volt a helyi iskola felszámolásában.

Most jól kiröhög benneteket.

hogyismondjam 2008.08.28. 23:19:00

itt annyira lehet, hogy nincsen mellényúlás a nyomozásban, de valahogy az az érzésem, hogy nem csak a Kulcsár a főgengszter, kicsit hasonlít az olajügyekre, kéz-kézt most, és állami pénzek is vannak benne szaftosan... Egyébként örülhet Kulcsár, mert kevés évet kapott a 'luxus' sittre, el nem tudom képzelni, hogy végig üli... Valaki tudja, h. ha 1 milliárdot lopok, aztán lebukok, és visszafizetek belőle 100 milliót, akkor mennyit kell ülnöm a sitten, hogy utána vígan megéljek a 900milliómból?

Herlock Sholmes 2008.08.28. 23:33:10

A bíróságon nem igazságszolgáltatás zajlik, hanem jogszolgáltatás.
Aki nem tud különbséget tenni, az nem lehet sikeres ember.

fynndafrail 2008.08.28. 23:34:33

Persze, itt a Kulcsár csak a samesz volt. Ez az ügy csak egy a szoci pnézkeltetők közül, nyakig benne volt a nagypolitika, de őket időben kimosdatták. Csak a kishalak buktak meg.

A Rejtő felmentését felháborítónak tartom.

fynndafrail 2008.08.28. 23:35:37

Külön kérdés hogy másodfokon mennyit enyhülnek majd az ítéletek. Alig lesz majd 1-2 letöltendő...

prolee 2008.08.28. 23:50:48

Gondolom, még előbb új eljárásra utasítják az elsőfokot.
Kiemelt jelentőségű ügyeknél így szokás.
Majd az eljárás elhúzódása is egyhítő körülmény lesz a büntetéskiszabás körében.

RaszP. 2008.08.29. 00:32:32

viszkis rabló: 142 millió forint, 17 év börtön.

kulcsár attila: több milliárd forint, 8 év börtön.

fordítottan arányos a dolog, úgy tűnik. ha még kicsit többet lop, megússza.

CrL 2008.08.29. 00:34:15

jogbiztonság, jogállam...

Nácivadász · http://nacivadasz.blogspot.com 2008.08.29. 00:39:08

Kik állnak a kurucinfó mögött?

A szerkesztők és az üzemeltetők adatai, valamint a nyomozás:

nacivadasz.blogspot.com/2008/08/nyilt-levl-magyar-rendrsg-s.html

becsületesség08 2008.08.29. 01:03:51

A NAGY MAGYAR IGAZSÁG ISMÉT GYŐZÖTT!

LOPNI CSAK MILLIÁRDOKAT ÉRDEMES!

AKI KEVESET LOP ÉS LEBUKIK AZ TÖBB BÜNTETÉSRE SZÁMÍTHAT!

A MAGYAR IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS MEGINT JÓL "LEVIZSGÁZOTT", JOGSZOLGÁLTATÁSBÓL, MÁRMINT A VÁDLOTTAK JOGAIT VETTE FIGYELEMBE!

EZEK UTÁN SENKI NE PAPOLJON ARRÓL, HOGY AZ ORSZÁBAN FÜGGETLEN ÜGYÉSZSÉGEK ÉS BÍRÓSÁGOK MŰKÖDNEK!

EGY DOLOGTÓL FÜGGETLENEK AZ IGAZSÁG BECSÜLETES FELDERÍTÉSÉTŐL ÉS A TÖRVÉNYEK BETARTÁSÁTÓL A BÜNTETÉSEK SZEMÉLYRE SZABÁSÁNÁL.

MAGYARORSZÁGON A PÉNZ BESZÉL ÉS A KUTYA UGAT!

EMBEREK ITT VAN A KUTYA ELÁSVA, AZT A BETYÁR MINDENSÉGÉT!

AZ ISTENADTA NÉPEN A BE NEM HAJTHATÓ PÉNZEKET MAJD BEVASALJÁK VALAMILYEN MÓDON. ETTŐL NEM KELL TARTANUNK, AZ ÁLLAMBÁCSI MEGTALÁLJA A MÓDJÁT!

A RENDŐRSÉG ARRA JÓ, HOGY A KÖZUTAKON BÜNTESSE AZ AUTÓSOKAT ÉS A SEBESSÉGADÓT BEHAJTSA A KÖZLEKEDŐKÖN.

EBBEN AZ ESETBEN AZ ÜGYÉSZURAK NYOMOZTAK, DE ILYEN MAGAS SZINTŰ JOGI TUDÁSUKKAL ENNYIRE FUTOTTA.

KIVÁNCSI LENNÉK AZT A SOK - SOK EZER OLDALRA RÚGÓ NYOMOZATI ANYAGOT AZ ITÉLETET MEGHOZÓ BÍRÓ MIKOR OLVASTA EL VÉGIG? SZERINTEM MÉG A FELÉT SEM.

SZERINTEM EMBERI ÉS FIZIKAI LEHETETLENSÉG LENNE!

AKKOR HOGYAN MERT ÍTÉLETET HOZNI? NO ENNYI!

hulyemagyar 2008.08.29. 06:46:04

Kurva korán van még, de nekem ebből a mondatból hiányzik egy ige:
"..., amikoron is vidám heccelődés és adomázgatás közepette minél passzentosabbra a főfő gyanúsított vicebróker vallomását, ..."
Egyébként ja.

states 2008.08.29. 07:48:05

A Tocsik-ügy óta ismerjük az ilyen ügyek forgatókönyvét, a hallgatásért cserébe kamuítéletek, a vádlottak egy-két éven belül szabadlábon, az igazi bűnösök pedig még a vádlottak padjára sem ülnek le. Banánisztán igazságszolgáltatása munkában...

vagye · http://www.popeyelesko.hu 2008.08.29. 08:30:39

Ha valaki egy Bank vezetőjeként minden szakképesítés nélkül bizalmas munkára felvesz egy ismeretlen nagykanizsai expénzváltót, annak nem ellenőrizteti a munkáját és az az évszázad sikkasztását követi el, akkor a hanyag lezelés minimum megáll. legalábbis bárhol a világon. Egyszer talán majd nálunk is.

states 2008.08.29. 08:35:02

Gyurcsányi, Gyurcsányi, hol is hallottam már ezt a nevet...?

El Curros 2008.08.29. 08:44:37

Miért?
Ki gondolta komolyan,hogy az igazi keresztapák is ott ülnek majd a padon?
Ugyanazok,akik privatizáltak,postabankoztak,olajoztak.
Ugyan már...

Barnabás 2008.08.29. 08:44:51

Proszektúra!
Ritkán fordul elő,de most egyetértek az irásoddal.Ez az itélet boritékolható volt. A gazemberek mgússzták egy "máskor nem szabad kisfiam ilyet csinálni"itélettel.Egy normális országban ezért életfogytiglan és teljes vagyonelkobzás jár.Mindenkinek javaslom,ha sikkasztani akar miilliárdokkal kezdje, és abból juttasson politikusoknak,akkor megússza.A magyar igazságszolgáltatásról a véleményem:velejéig romlott,korrupt és erkölcstelen.

ésésés 2008.08.29. 08:55:21

RASZP.
Ááááácsi! Kulcsár nem lóbált fegyvert! a viszkis NEM hős, hanem egy felelőtlen gennyláda, aki bármelyik rablásánál gyilkossá válhatott volna...
kulcsár is egy felelőtlen gennyláda, de legalább mások életét nem veszélyeztette közvetlenül...
süti beállítások módosítása