Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Szabad Nép félóra, avagy mi mennyi?

2008.09.02. 15:45 | Proszektura | 91 komment

Címkék: fórum magyar nemzet gyurcsány népszabadság szonda szdsz fodor hírlap gábor ipsos

Először is, a félreértések elkerülése végett a Népszabadság számomra is a legelfogadhatóbb napilap. De lassan már ezzel az újsággal is úgy járok, mint a hazai politikai elittel. Vagyis, hogy nem az a kérdés, hogy kit kedvelek jobban közülük, hanem, hogy kit utálok kevésbé. Sajnos a Népszabi is züllik folyamatosan, bár még mindig fényévnyire van a Magyar Nemzet vicsorgó gyűlölködésétől, vagy olyan sajtótermékektől, mint a Magyar Hírlap, vagy a Magyar Fórum. De ettől még a tény az tény, „a legkedveltebb” is egyre kevésbé kedvelt.

Volt egy szakállas vicc, már nem emlékszem rá, csak a poénjára. Ketten indulnak egy versenyen és a vesztes úgy kommunikálja a végeredményt, hogy én szereztem meg a második helyezést, míg az ellenfelem csak  utolsó előtti lett.

Ez a vicc jutott eszembe, amikor a Népszabadság címlapján szereplő „Fodor szakértői kormányt kíván” című írást elolvastam. De eszembe juthatott volna a jereváni rádió tudósítása is arról, hogy a hír igaz, csakhogy…

A napilap a Szonda Ipsos közvélemény-kutatásának eredményét ismerteti, s bizony matematikai zseni legyen a talpán, aki képes eligazodni benne. Na persze a magyar homo politicus már fel van vértezve a kommunikációs trükkök ellen. Mennyi? Harminc. Mi harminc? Mi mennyi?

Aki emlékszik még erre a Hofi szövegre, azt már nem érheti komolyabb meglepetés.

De kezdjük az elején. A Szonda Ipsos közvélemény kutatási megállapításait  ezer fő megkérdezésével végzett országos telefonos reprezentatív felmérésre alapozta. Ezer fő! Ez már egy válogatott focimeccsen is jelentős szám.

Az újság szerint a Gyurcsány programról a megkérdezettek 66 %-a hallott, vagyis mintegy 660 honfitársunk - , s 40 %, vagyis 400 ember, aki  (legalább részben!) ismeri is a tartalmát.

Ennek ellenére, ha hinnénk a Népszabinak, „az ország lakóinak nyolcvan százaléka úgy tartaná jónak, ha az SZDSZ megszavazná a miniszterelnök új programját. Vagyis, bár a hazai populáció közül a felmérés szerint mintegy hatszáznak halvány fingja sincs a programról, s csupán négyszázan hallottak valamit harangozni felőle, mégis a programot kicsit is ismerők mésfélszerese fogalmazott meg erről határozott véleményt.

De tényleg állíthatjuk, hogy a megkérdezettek 80 %-a?n Hiszen az újság a következő mondatában már azt is állítja, hogy az érdemben válaszolók csaknem háromnegyede szerint az ország érdeke az, ha a Gyurcsány programot megszavazza az SZDSZ. Az általános iskola kisegítő tagozatán matematikából buktatási feladat, hogy mennyi – hány százaléknyi – a „csaknem háromnegyed”. Szerintem a csaknem háromnegyed, az kevesebb, mint 75 %. Számításaim helyességét támasztja alá a napilap 2. oldalán közölt grafika is, amely szerint az érdemi válaszolók 72 %-a szerint lenne jobb az ország számára, ha az SZDSZ megszavazná a Gyurcsány javasolta költségvetést és az adótörvényeket.

Egyébként persze van még egy kérdés e megállapításokkal kapcsolatban. Mennyi az érdemben válaszoló a megkérdezett 1.000 főből?

A legkedveltebb napilap igen nagy határozottsággal rögzíti azt is, hogy  „az SZDSZ szavazók között e kérdésben lényegében teljes egyetértés van.”

Erre a megállapításra már nem is eléggé plasztikus az a kifejezés, hogy hab a tortán. Ez már inkább a tortán lévő habon található nagy adag légyszar. A megkérdezett ezer főből hányan is leletnek SZDSZ szavazók? Kis jóindulattal a számukat 2 %-ra, vagyis húsz emberre becsülhetjük. Ez a húsz ember van teljes egyetértésben? Vigyázz Fodor! Magadra maradsz, s akkor megnézheted magad! Az SZDSZ-.ben közel húszan teljes egyetértésben Gyurcsány mögött sorakoztak föl! Igaz, hogy csak egy részük ismeri a miniszterelnök programját, de ők akkor is mellette állnak teljes mellszélességgel! Szóval Fodor, így próbáld meg Gyurcsányt  leváltatni!

 Utóirat: azt gondolom, mi nép megint hülyének vagyunk nézve kedves Népszabadság és kedves Szonda Ipsos.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr13645024

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Árokásó Top100 2008.09.02. 21:23:44

Závecz TiborA biztos szavazó villamosvezetők körében erősödő tendenciát mutat Gyurcsány Ferenc támogatottsága. A bérből és fizetésből élő menedzserek körében emelkedik Orbán Viktor negatív megítélése. Ilyen és ehhez hasonló mondatokat publikál rendszerese…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bamboo 2008.09.02. 20:36:23

néphazugság.

bamboo 2008.09.02. 20:36:54

meg sanda ipsos

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.09.02. 20:39:46

Nem a nép van hülyének nézve, hanem te nem tudod a közvéleménykutatási adatokat értelmezni...

Megvagy hadnagy 2008.09.02. 20:43:16

jelenleg nem letezik elfogadhato magyar napilap

morpho 2008.09.02. 20:45:11

Nincs kedvem részletesen belemenni a módszertanba,de ezeket a közvéleménykutatásokat nem úgy csinálják ám,hogy találomra megkérdeznek ezer embert,hanem úgy választják ki a mintát,hogy az reprezentálja az ország lakosságát.Vannak köztük városiak,vidékiek,különböző iskolai végzettségűek és korúak.Ez az ezer ember leképezi a teljes népességet.Mindenkit nem lehet megkérdezni,mert azt már választásnak hívják.Ez egy tudomány,és az a húsz szdsz-szavazó az ezerből arányaiban megfelel az összes magyarországi szdsz szavazónak.Amihez nem értesz,arról nem kéne hülye posztot írni.
Én ugyan nem olvasok Népszabadságot,mert szerintem szar,de azért azt sem ártana tudni,hogy a kutatást nem az újság végzi és a következtetéseket sem az újság vonja le,hanem a közvéleménykutató.

vényesssy 2008.09.02. 20:47:00

És akkor most mi van?? Aki közvéleménnyel kombinál az olyan, mint aki pornófilm alapján elemzi a női lelket... Válámi ván de nem az igázi..

.45ACP 2008.09.02. 20:48:42

Amig a zsidok szerkesztik az ujsagot neketek, addig csak hulyenek lesztek nezve. Szoval ugyanmindegy melyik ujsagot kapod fol, mert ugyanaz a banda sunyit a szerkesztoi irodakban.

gary hoon · http://www.garyhoon.hu 2008.09.02. 20:50:45

- Mennyi Skultéti?
- Harminc, főmérnök elvtárs.
- Mi harminc, Skultéti?
- Mi mennyi, főmérnök elvtárs?

Örkény egyperces, amit sokan idéznek. Hofi is csak idézte.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.09.02. 20:50:47

Amúgy a keresett tanmese:

A cégnél focimeccset játszanak a karbantartók a marketingesek ellen, és az előbbiek nyernek. Ez másnap a faliújságon így jelenik meg:

"A tegnap lefolytatott céges futball-bajnokságon a marketingesek csapata nagy küzdelem után az elismerést érdemlő második helyen végzett, míg a karbantartók csapatának meg kellett elégednie az utolsó előtti hellyel."

gary hoon · http://www.garyhoon.hu 2008.09.02. 20:53:16

Különben meg ha már idézetek, akkor stílusosan Marx:
"Van kis hazugság, van nagy hazugság és van a statisztika..."
Világ proletárjai egyesüljetek!

gary hoon · http://www.garyhoon.hu 2008.09.02. 20:55:41

Ja és a SZAKÉRTELEM BOLSEVIK TRÜKK...
Ma már ugye azt is tudjuk, hogy nem egy trükk, hanem trükkök százai...

Olvassátok Gary Hoon: A Fiume-kód című könyvét!

www.garyhoon.hu

pislogi 2008.09.02. 20:57:16

Nem biztos,hogy ha valaki értelmesnek hiszi magát akkor
az is.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.09.02. 21:01:04

gary hoon, ezzel a direkt reklámmal elrontottad. Pont az előbb néztem meg a honlapodat, ha már ott van link a neved mellett, és még érdekelne is a könyved, de a szpemmet nem szeretem...

petike 2008.09.02. 21:01:53

Ez nem a tv2 betelefonálós műsora, hanem közvéleménykutatás... Miért írsz arról, amiről semmit nem tudsz...? Hülyét csináltál magadból...
en.wikipedia.org/wiki/Sampling_(statistics)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.09.02. 21:06:06

Úgy látom a poszt szerzője házhoz jött a pofonért... :-)

Etniez 2008.09.02. 21:13:18

Nem akarom megbántani a szerzőt, de régen én is olvastam Népszabadságot. De nem most, hanem jó pár éve egy rakás szar lett.
Megy benne a hazudozás, szerecsenmosdatás. Mindig megmagyarázzák, hogy majd az mszp, meg hogy hűdejó, meg milyen jó nekünk. Teljesen úgy érzem magam, mint ha egy másik országról írnának benne.
Mennek a sikerjelentések meg az orbánviktorozások, de lefőképpen: MEGY A HAZUDOZÁS ÉS AZ ELMISMÁSOLÁS.
Az, hogy az mszp választási csalással lett kormányzó hatalom és totális csődbe vitte az országot. Ezekről semmit ír, csak AZT HAZUDJA, hogy az ORSZÁG ÉRDEKE AZ HOGY AZ MSZP MARADJON KORMÁNYON? Ekkora hülyeséget is régen hallottam. KEDVES ÚJSÁGÍRÓ URAK, KI LEHET MENNI AZ UTCÁRA ÉS INFORMÁLÓDNI.
Ki kell mondani, az mszp a nyuggerek és az ingyenélők szavazataira számít és az ő javukra még arra is képesek, hogy totális csődbe vigyék az országot. Miért nem meri kimondani a Néphazugság azt, amit mindenki tud????

Mert ÉRDEKÜK. Mindig azt fogjál hazudni, amit a PÁRT hallani akar. Pont annyi benne az igazság, mint régen.
Javaslom, hogy egyáltalán ne vegyél napilapot, hazudik mind.

gary hoon · http://www.garyhoon.hu 2008.09.02. 21:15:29

Bocsánatot kérek!
Elsősorban Fedortól

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2008.09.02. 21:20:53

"Először is, a félreértések elkerülése végett a Népszabadság számomra is a legelfogadhatóbb napilap"

a garantált index címlap receptje

morpho 2008.09.02. 21:23:32

Etniez
Most akkor ugyanekkora terjedelemben a fidesz+Magyar Nemzet változatot is légyszíves.Csak a kiegyensúlyozottság végett.Hamár úgyis mind hazudik.

pucros · http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9180302 2008.09.02. 21:25:07

A sajtómunkásosztály nívója került a béka segge alá. Már a Népszabadságnál is.

Megfogalmazza azon a szinten, ahogy ő képes felfogni, és azt hiszi, hogy ez majd minden olvasót kielégít. Aztán ebből próbáld meg megsaccolni, hogy mi lehetett a kutatási eredmény.

Valóban, hogy az övével azonos szellemi színvonalat tételez fel rólunk, azáltal tényleg hülyének vagyunk nézve.

Etniez 2008.09.02. 21:26:06

morpho.

Egyrészt szarok a kiegyensúlyozottságra, másrészt itt a Népszabadságról van szó. Majd akkor szidom a Nemzetet, ha írsz róla valami hasonlót.
NE VEGYETEK NAPILAPOT. Ezzel manipulálnak titeket. Olvassatok a neten inkább sokfelé. TV-t se nézzetek.

mook 2008.09.02. 21:26:22

"Különben meg ha már idézetek, akkor stílusosan Marx:
"Van kis hazugság, van nagy hazugság és van a statisztika...""

Nem Marx:
en.wikipedia.org/wiki/Lies,_damned_lies,_and_statistics

mucsai 2008.09.02. 21:28:02

A Magyar Nemzet valóban vicsorog, de van is rá oka, a Szabad Nép finomabb, de aljas és sunyi.

sanyisanyi 2008.09.02. 21:31:04

"azt gondolom, mi nép megint hülyének vagyunk nézve kedves Népszabadság"

És erre csak most jössz rá? Ezt már évtizedek óta tudjuk. Csak úgy látszik, vannak akik szeretik, ha hülyének nézik őket...

vv 2008.09.02. 21:31:54

"érdemben válaszolók csaknem háromnegyede": érdemben válaszolt a megkérdezettek 10%-a, a többi azzal küldte el a kurva anyjába a kérdezőt, hogy miért kérdez ilyen baromságot. :)

unbiased 2008.09.02. 21:35:30

Eddig úgy tudtuk, hogy az MSZP és SZDSZ mélyponton van. Most a Szonda Ipsos megmagyarázta nekünk, hogy az ország túlnyomó többsége ezek összeborulását akarja. Ki hiszi el ezt az egetverő hazugságot?

shin 2008.09.02. 21:36:04


A kutatás valóban egy vicc kategória. 1000 ember tényleg elegendő egy kutatsához, ez az általánosan elfogadott, itt nem a reprezentativitásról, és a mintavételről van szó emberek!

Van egy minimális elemszám ami alatt nem közlünk statisztikai adatokat, 7-8 válaszoló és a programról tudó szdsz szavazóból nem lehet levonni releváns következtetéseket. Ledöbbentem amikor olvsastam. A másik ügyes trükk pedig a "jó" kérdésfelvétel, ami nagyban meghatározza a kapott válaszokat.
Sajnos az ilyen jellegű kutatások miatt degradálodik le a közvélemény-kutatási szakma..

Hagrid · http://hagrid.freeblog.hu 2008.09.02. 21:40:44

Hát mit ne mondjak, csatlakozom sok kommentelőhöz: a Népszabadság már nagyon nagyon régóta zsebre tett napilap és durván megbízhatatlan. Őszintén szólva egyiket sem olvasom szívesen s ez korábban is így volt, akárcsak a bulvársajtóval. Javaslom állj le a Népszabadsággal és a szonda ipsos-szal. Ezutóbbi híresen az MSZP zsebében van s ennek megfelelő eredményeket és elemzéseket közöl. (nem kell megijedni, minden politikai erőnek megvannak a maga közvéleménykutatói és lapjai).

Persze mindez tárgytalan, ha beállsz az egyik vagy másik oldalra. Akkor butulhatsz kedvedre.

parlamenter 2008.09.02. 21:56:57

Azért arra kíváncsi vagyok, hogy akik ide oly nagy arccal beírták, h. a szonda kutatás biztos alapokon áll, alá is tudják támasztani ezt az állításukat, pl. fedor.

HaCS 2008.09.02. 22:00:02

Azért arra kíváncsi volnék, hogyan is megy egy ilyen mintavételezés?
A telefonnal nem rendelkezők pl. hogyan is kerülnek bele a mintába? Vagy a mélyszegénységben élők? Meg mi is az a városi, vidéki? Már nem azért, de egy országos reprezentatív minta hogy az égbe jöhet ki ezer emberből? Hisz ha csak a kategóriákat (férfi-nő, nyugdíjas-középkorú-pályakezdő, fővárosi-nagyvárosi-kisvárosi-falun élő, vállalkozó-felső/középvezető-alkalmazott, stb..), és azok metszeteit nézzük legalább ezernél tarthatunk.

parlamenter 2008.09.02. 22:01:40

Ugyanis ekkora manipulációt már régen követett el a szonda, pl. kérdezőbiztosaik nemes eccerűséggel "adócsökkentési programnak" kommunikálták a kis tudatlan válaszolóknak, gyurcsi programját...Nyilván nincs olyan honpolgár, aki erre nem lelkesedik...:-)
A 8-10 szadeszos "egybehangzó" véleményét pedig kivetíteni több százezerre...:-(
Huuuuuu

states 2008.09.02. 22:01:43

Igen, azt hiszem ez a sanda ipsos és a népszabó közös mélypontja. Az ok nyílvánvaló, pánik van a baloldalon, Fletónak alighanem tényleg mennie kell, már nem elég csak beszélni róla, nem lehet kihúzni 2010-ig a légből kapott lépésekkel, csomagokkal, programocskákkal, a semmittevéssel. Isten és a Motim legyen veled, Fletó...

ejne 2008.09.02. 22:04:51

szerintem lehet hogy megkérdeztek 1000 embert a nyugdíjasok közzül akiknek fogalmuk nincs hogy tulajdon képpen mit is kérdeznek tőlük mindenre azt a választ adják amit hallani akar a kérdező.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2008.09.02. 22:08:20

Nagyon szarul mehet a piackutatás a Sanda Ipsosnak ha már abból élnek hogy ilyen nyilvánvaló irányított közvéleménykutatást kell készíteniük a Fletóék megrendelésére. Ja, hogy a magyar cégek meg az FMCG-k már nem engedhetik meg maguknak a kutatásmegrendelést a szar gazdasági helyzet miatt? Mindenesetre ha valaha volt egy szakmai minimumtisztesség akkor most a Szonda a gerincével (nem arról volt híres hogy túl sok volt neki) azt is szögre akasztotta.

W 2008.09.02. 22:11:05

Ja, de egy hónapja meg a sanda ipsos azt dobta ki hogy:
NŐTT AZ MSZP SZAVAZÓK ÖNBIZALMA

Tehát a mostani sem meglepő....

morpho 2008.09.02. 22:11:28

HaCS
Iskolában tanítják,hogy jön ki ezer ember megkérdezésével az eredmény.Mondjuk a közgázon.El kell végezni és megérted.(talán)

parlamenter
A politikai manipulációról az ugrott be,amikor azt hazudja valaki,hogy az önkormányzeti választás az népszavazás,aztán meg azt,hogy a népszavazás az előrehozott választás. Aztán 300 forintról van szó.

unbiased 2008.09.02. 22:11:36

ejne:
A nyugdijasokat kategorikusan hülyének tekinteni durva és igaztalan. Itt most egész másról van szó.

W 2008.09.02. 22:13:23

morpho 2008.09.02. 22:11:28

Nem az 1000 ember a sok ,vagy a kevés ,hanem nyilvánvaló átbaszás az "eredmény"...

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2008.09.02. 22:13:30

Csak azt sajnálom hogy a fletó úgy fog "rugalmas elszakadással" Brüsszelbe vonulni Kovács nyomdokain hogy még a tisztességes, konkrét lemondása örömét sem adja meg az országnak, hanem ezt is elmismásolva, lebegtetve többszörösen cáfolva végül kiszivárogtatva csöpögtetik majd a közvélemény elé, mert tudják ha egyik napról a másikra jelentené be hogy lemond, olyan fiesta lenne hogy ahhoz képest a riói karnevál kutyafüle.

küklopsz 2008.09.02. 22:16:31

a kedves postíró hülyeségeket ír.ezeknek a közvéleménykutatásoknak megvan a módszertana, tessék utána nézni ha valamit nem értünk, utána okoskodjunk.
ajánlott irodalom: Babbie, E.: A társadalomtudományi kutatás módszertana
izgalmas olvasmány, cirka 560 oldal+ függelék, a mintavételi eljárásoknak külön fejezetet szentel.

morpho 2008.09.02. 22:26:20

W
Lehet,hogy átbaszás,lehet,hogy nem.Ezt nem tudom megítélni,nem én végeztem a kutatást.Gondolom te sem,ezért te is csak feltételezed,hogy átbaszás.
Ez nem is igazán érdekel,csak az,hogy egy ilyen kutatás tudományos alapon működik.

Turbi 2008.09.02. 22:27:56

Szeva Gary! :) Hallottam már a könyvedről közös ismerősünktől! Hogy ne mondjam, volt osztálytársunktól! ;) Már majdnem elolvastam!

unbiased 2008.09.02. 22:28:43

Nem igazán tudom elfogadni a szakkönyvekre meg tudományra hivatkozásokat. Nem kell ahhoz szakembernek lenni, hogy az ember úgy érezze: minden tízezredik állampolgár megkérdezése nem egy alapos mintavétel.

W 2008.09.02. 22:29:57

morpho 2008.09.02. 22:26:20

:):):) A nép egy emberként áll Fletó háta mögött....

knor 2008.09.02. 22:31:46

és ezt egy az egyben leközölte a mtv híradó is. csak lestem, hogyan lehetnek ennyire dilettánsok...

W 2008.09.02. 22:35:00

Ja meg az is az Ipsos voolt ,amikor bedobták ,hogy fél millió fidesz szavazó távozott a Kéri-körös "izé" miatt.
Az is vicces volt.

gary hoon · http://www.garyhoon.hu 2008.09.02. 22:39:07

Hahó Turbi!

Nocsak, kikkel fut össze az ember éjnek idején!
Olvasd el a könyvet, különben lenyomlak kapucínerben!

ropp!

dopamin 2008.09.02. 22:39:52

elvtársak, ha színvonal és klasszikus kritikára vágytok:
www.c3.hu/~szf/Szofi97/Sz97-03/Sz97-03-Area-8.htm

dopamin 2008.09.02. 22:41:23

akarom mondani: színvonalas... :)

morpho 2008.09.02. 22:44:05

W
Szarok a fletóra meg a népre.
Ha a szavazók több mint fele nem vall színt,akkor minden preferencia-kutatás erősen véleményes,még akkor is,ha a válaszolók többsége mondjuk fideszpárti.2002-ben a Gallup 10%-körüli fideszgyőzelmet jósolt.Lehet,hogy zsigerből hazudtak,de szerintem inkább nagyot tévedtek,mert nem jól választották ki a mintát.

HaCS 2008.09.02. 22:53:55

Kedves Morpho!
Nem mindenki járhat a közgázra. Biztos ott frankón megmondják a tutit. Csakhát nem mindennek dőlhet be az ember. Szóval akármit is magyaráznak a Corvinuson, csuklóból össze tudok szedni 1000 embert, akik élethelyzete még csak hozzávetőlegesen sem közelítik meg egymásét.
A közgázról meg ismered a reklámot:
"MIZO, Ózdi Kohászati Művek, GLOBEX, megannyi sikertörténet mely diákjaink segítségével született." :D

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.09.02. 22:59:11

Az újságok olyanok amilyen az ország. Alkalmazkodnak a helyzethez.

Az meg ilyen:

www.kibulizottorszag.net

morpho 2008.09.02. 23:05:51

HaCS
Tényleg nem érted.Az a baj,hogy nem tudod,hogy nem érted ezért hozzászólsz.Én sem értek a nehézvízkutatáshoz és nem is pofáznék bele.

Pinokkió 2008.09.02. 23:07:39

Aki ilyen postot ír, az annyit ért a közvéleménykutatáshoz, mint minden máshoz.

Csatlakozom Morphohoz.

Meglepődnék, ha meg tudná mondani a tisztelt blogger, hogy pontosan mi is az a "reprezentatív minta".

HaCS 2008.09.02. 23:09:20

Ne haragudj ha felizgattalak, bár azt hiszem a belepofázásom egy kérdés volt csupán.

"Már nem azért, de egy országos reprezentatív minta hogy az égbe jöhet ki ezer emberből?"

De köszönöm kielégítő válaszod. Most már sokkal okosabb vagyok.

W 2008.09.02. 23:09:29

morpho 2008.09.02. 23:05:51
Itt nem 10 %-os tévedésről van szó. Sőt nem ez az Ipsos első faszsága.
Ne keverd be itt a statisztikát ,mert rajtad kívül kb még 2 millió ember tanulta itthon ,kb ennyi gözgazdász is van.
Itt nem a módszer a szar ,hanem a parasztvakítás!

Jack Kowalsky 2008.09.02. 23:11:08

A manipuláció magasiskolája a port.hu-n, az ESTE tartalomjegyzékében:

" - Igen a megegyezésre! Egy Szonda felmérés szerint a többség érdekeit szolgálná a kormány új javaslata."

Ezek szerint a Szonda felmérése dönti el, hogy mi a volna a többség érdeke? Vagy a Szonda felmérésben szereplő valakik.

HaCS 2008.09.02. 23:12:11

Én ugyanis másfajta mintavételezésekhez szoktam. A hangtechnikában pl. 24 biteshez (kicsit nagyobb szám). A kémiában folyamatos minőségellenőrzéshez.
Vannak még tudományok.

HaCS 2008.09.02. 23:18:52

Nem akarok én ebbe mélyen belefolyni, biztos ennek a hmm.. szakmának is megvannak a maga szabályai, csak mindig is utáltam az olyan "tudományokat" ahol bármikor be lehet bizonyítani bármit, és ugyanannak az ellenkezőjét is.

Egy nyugdíjas 2008.09.02. 23:21:06

Csak az emlékeimet szeretném veletek megosztani. Amikor még dolgoztam (nem túl régen, de a múlt században) és a főnökeimnek statisztikát kellett valamiről készíteni, megcsináltatta velünk számokkal és százalékosan is. Mindkettőt megnézte, és ami kedvezőbb volt, azt vitte a nyilvánosság elé. Nem volt mindegy, hogy valami 1-ről 2-re növekedett, sokkal szebben hangzott, hogy 100 %-os a növekedés. Ezek a mostani statisztikák engem emlékeztetnek a régi időkre.

morpho 2008.09.02. 23:27:21

HaCS
Tényleg vannak még tudományok,amelyekhez te szoktál hozzá.Lehet,hogy ezért nem érted a reprezentatív statisztikai kutatást.Ha el tudnám egy kommentben magyarázni a módszertanát,akkor nem javasoltam volna az egyetemet.

W
Ha te tudod,hogy miről van szó és azt is,hogy Magyarország hogyan gondolkodik,akkor tényleg nem kell kutatás.Gondolom papírod is van róla.

morpho 2008.09.02. 23:32:54

Egy nyugdíjas
Ez a jelenség mindíg is létezett,de ez nem statisztika,hanem kommunikáció.

Levi 2008.09.02. 23:34:04

Mo. 2. legnagyobb városában (vérnarancs) közv. kutató cég helyi TV megbízásából készít statisztikát. Eredmény:

Helyi TV nézettsége a helyiek között: 92%!!!
TV2 nézettsége helyiek között: 22%!!!
RTL klub nézettsége helyiek között: 18%!!!

A kérdés (csepest sem manipulatív):

"Ön honnan értesül elsősorban a helyi hírekről?"

Véletlen, hogy ez a cég jósolta a Fidesz +15%-os győzelmét 2006-ban??? :D :D :D

Nagy az isten állatkertje, hogy ennyire hülye statisztákat is felnevel...

maciBp 2008.09.02. 23:37:24

1. nem olvastam a cikket, nem olvasok szabit (se más politikai írott napilapot)
2. A reprezentatív statisztikai mintavételnél az 1000 fő elfogadhatónak mondható, bár ebből nem szabad olyan következtetéseket levonni, mely hibahatáron belül van.
Hogy értsük, azt mondom, hogy 95%-os konfidenciaszintet választok (ez kb. a szokásos) akkor egy megállapításnal van 5% esélye, hogy elfogadom az állítást, mikor nem igaz, és 5%, hogy elvetem, mikor jó (tehát 90%, hogy nem hibázok). Na, ez a statisztika, de 60%-os konfidenciaszinten nem lehet megállapítást tenni, mert ekkor 80% a hibázás valószínűsége. Ennyit a sonda-ipsosról.
Hogy népbutítás folyik, igen, de nem az írott sajtóban. Elsősorban ott csak félrevezetnek. (szerintem sokkal nagyobb baj, ha a logikát rombolják, mintha "csak" szimplán hazudnak, félrevezetnek)
3. Ami pedig a Nemzetet érinti, online szoktam követni, és azon túl, hogy egyes embereknek nem tetszik a hangvétel, nem került nagy ellentmondásokba.

morpho 2008.09.02. 23:51:14

maciBp
Ha nem olvastad a cikket,akkor honnan tudod,hogy 60%-os konfidenciaszinten tettek megállapítást?

alex4 2008.09.03. 00:07:33

Mivel a felmérések eredményét igazán csak egy országos választás igazolhatja vissza, ezért a Szonda Ipsos hiteléhez vagy hiteltelenségéhez meg kéne nézni, hogy - mondjuk - az utóbbi három parlamenti választásnál mennyire találták el a végeredményt az utolsó, még publikálható felmérésnél. Ha valakinek van erről infója, megoszthatná velünk. Szvsz, többre mennénk, mint pl. a nem éppen szakmainak tűnő „biztos nem úgy van" típusú hsz-ekkel...

majki82 2008.09.03. 00:33:49

Én elhiszem, hogy a közvélemény-kutatás egy bonyolult szakma (édesanyám jó 30 éve maga is foglalkozott ezzel). Én azon csodálkozom, hogy valaki egyáltalán ELHISZI, hogy ennek az eredménynek van bármilyen alapja :D Ebben az országban Gyurcsány egy hiteltelen emberré vált már réges-régen... Nem nagyon ismerek már olyan embert, aki kitart mellette -leszámítva egy-két hithű komcsit- legfeljebb 100-ból kettőt. Na ez "reprezentatív" -persze tudományosan nem- amit a saját bőrömön tapasztalok. A Sonda-Ipsos -ebben az esetben- véleményem szerint hazudik.

morpho 2008.09.03. 00:50:55

majki82
Véleményem szerint ez esetben te meg csacsiságokat írogatsz.

vasika 2008.09.03. 01:10:59

morpho: te vmi fizetett komcsi ügynök vagy, vagy csak ENNYIRE hülye? minimális szakmai ismerettel és korrektséggel is ki lehet jelenteni, h az ominózus népszabó cikk egy konkrét hazugságcsomag. össze-vissza százalékok, és semmi elemszám, csak a lózung, h eredetileg hány embert kérdeztek meg. még ha az ipsos módszertanában meg is bízhat az ember (többé-kevésbé ez a helyzet), az interpretálásban nem. tessen odarakni a kérdés pontos szövegét, a válaszlehetőségek (ideértve a nem tudom, nem válaszolok opciót is) számát, és ne csak százalékokkal sumákolni, gondosan hallgatva, h korántsem a kiinduló 1000. önmagában ez a sumákolás, h sehol egy táblázat, jelzi, h ez rohadt színvonaltalan, az általad ideböfögtt, ám vagy nem ismert, vagy szándékosan elhazudni vágyott módszertan szerint. úgyhogy lehetne elnézést kérned a parasztvakításodért

morpho 2008.09.03. 01:23:57

vasika
Köszönöm az építő jellegű kritikát.Megtiszteltetés számomra amikor egy ilyen tisztán és világosan fogalmazó ember oktat ki.
Igen,én komcsi ügynök vagyok és elnézést kérek a parasztvakításomért.

majki82 2008.09.03. 01:32:58

Nem vagyok tudós, nem vagyok közvélemény-kutató egyszerű melós. Laktam 22 évig Pesten, most már jó néhány éve vidéken. Járok itt is, ott is. HALLOM az embereket. KIZÁRT, hogy az ország lakóinak 80, vagy akár 50, vagy akár 30%-a támogatná ezt a programot -vagyis Gyurcsány Ferencet. Megint más, ha engem megkérdeznek, hogy támogatok-e egy esetleges adócsökkentést...? Persze. De nem támogatom -ahogy a nagyon-nagy többség- Gy. F. legújabb csomagját, ami inkább megint "amit az egyik kezemmel odaadok, azt a másikkal elveszem" féle csomag (lásd természetbeni juttatások 11%-os EHO-ja :-/ Egyszóval ez a közvélemény-kutatás el lett cseszve :)

Gyurcsány Ferenc 2008.09.03. 06:14:32

Kedves morpho !

A statisztika készítése politikai kérdésekben nem ilyen egyszerű tudomány ! Ugyanabból a reprezentatív rétegből 56 féle eredményt ki tud hozni az, aki tudja, hogyan kell kérdezni. Azután jön a meglepetés, amit választásnak hívnak és kiderül, a reprezentatív réteg egy másik országot reprezentál.

Az érdek nélküli felmérések tudnak előremutató eredményt hozni, de a megrendelt - publikációs céllal - statisztikák mindig a megrendelő látásmódját tükrözik. (majdnem azt írtam, hogy: trükközik)

midnight coder 2008.09.03. 07:00:49

Kellő számú adatból - statisztikai módszerekkel - bármit be lehet bizonyítani.

Rá Dios 2008.09.03. 07:11:36

.45ACP figyelmébe:

Amíg, sőt, mert egyre inkább, Te vagy a KÖZVÉLEMÉNY, addig igenis Népszabadságot (is) fogok olvasni!

sprenczl 2008.09.03. 07:23:30

Népszabadság: sosem volt elfogulatlan, kitermelt egy csomó árokásót. Ellenben egy új lap:
kisgazda.info

Cinikus 2008.09.03. 07:31:01

Azért nem kellett nagy ész ahhoz, hogy előre láthassuk fletó lemondását. A közgáz egyetemen már 2006ban is hallottam az elméletet, miszerint a konvergencia sikerének/kudarcának kiderülése után, 2008-2009ben szép lassan ki fog szivárogni a székéből, mivelhogy még egyszer a hazugsággal nem nyerik meg a választást.

btw, ha 2010ben lesznek a választások, akkor megint az mszp fog nyerni, mert fidesz bármit bármekkora előnyből képes elveszteni részben az idióta hazugságaik, részben a seggfej nyilatkozataik miatt.

soulclipse 2008.09.03. 07:49:29

T. Gyurcsány Ferenc!
Milyen volt a kerékpározás? Jól elfáradt?

parlamenter 2008.09.03. 07:51:18

morpho!

Úgy látszik baj van a vevőkészülékedben. Arról írtam (írtunk), hogy a feltett kérdést manipulálták. Ezt most a mokkkában Závecz is "megerősítette", hiszen konzekvensen adócsökkentési programról beszélt és nem "Gyurcsány Ferenc Megegyezés" című programjáról. Nem a szakmáról görcsölünk, hanem a nyilvánvaló manipulációról, aminek "eredményét" ezer kürtből ordítják most reggel is a fejedbe! Télleg nem érted, mi a probléma? Akkor olvasd el még egyszer a postomat, hátha segít, különben pedig a diszlexia az egyetemi bejutásnál pluszpontokat ad, de nem támogatja a diploma megszerzését....:-)

parlamenter 2008.09.03. 07:54:11

Ja és minderre nem az a válasz, hogy mit is csinált az orbán, a fidesz, a fideszes önkormánmyzat legalábbis szrtm. Aki ezzel jön, az menjen vissza az óvodába...:-)

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2008.09.03. 08:00:46

Az általad említett vicc a szovjet-amerikai sport-szpartakiádról szótl.

Amerikai újságok: "csapatunk legyőzte a szovjeteket, elsők lettünk!"

Pravda: "A szovjet sport a dicsőséges második helyezést érte el, míg az amerikaiak az utolsó előtti hellyel kellett csak beérjék."

Avagy csak abban a statisztikában hiszek, amit én hamisítottam.
Ezzel a reprezentatív statisztikával csak az a baj, hogy azt várják, el is higgyem.
Egyébként én valamelyik rádióban úgy hallottam, hogy az Szdsz-es szavazók 90%-a szerint kellene megállapodni az szdsz-nek. Mennyin is vannak? 2,5%-on? Ennek mennyi a 90%-a? 2,25%?
Jelentős többsége a szavazóképes lakosságnak.

Gyurcsány Ferenc 2008.09.03. 08:03:50

Kedves soulclipse !

Természetesen egészségesen elfáradtam, amit egy könnyű szalonnás lecsóval és alvással kompenzáltam, mielőtt a focizáshoz hozzáfogtam volna. A foci jó sport, összehozza a sörbarátokat, mindenkinek csak javasolni tudom, hogy űzze ezt a sportot, mert egészséges és a kocsmák is több adót tudnak ezáltal befizetni. Természetesen a sport nem vonta el a figyelmemet a napi politikai élettől és készítettem egy, a magyar lakosságot jól reprezentáló mintából egy statisztikát. A statisztika alapja egy fő (én) volt, és igen jó metszetét adta a lakosok véleményének, miszerint maradnom kell még a posztomon, mert jó, amit csinálok.

soulclipse 2008.09.03. 08:12:32

Egészségére! További jó focizást, sörözést, a többit meg majd meglátjuk. A Fodor sem egy egyszerű eset, de v.szinűleg vannak a háttérben olyan politikai játszmák, melyekbe mi, "egyszerű" földi haladók nem láthatunk bele, mert úgye minden a pénzről szól, melyből nekünk kevesebb van.
További szép napot.

Mezőbándi 2008.09.03. 08:15:16

A keresett vicc a Ford és a Volga versenyéről szól ("Szovjet iparunk büszkesége az előkelő második helyezést érte el, mig az imperialista autó csak az utolsó előtti lett"). Persze lehet, hogy ez is csak egy még korábbi viccnek volt a 70-es, 80-as évek beli változata.

Pala 2008.09.03. 08:19:42

Kábé egy-másfél éve volt címlapon egy olyan szöveg, hogy tervek szerint alakul a hiány, alatta egy szép grafikon, amely a feléig emelkedett, onnantól szép lassan csökkent. Ha az ember megnézte a csillagozást, kiderült, hogy az ábrának csak a fele az igazság, mégpedig az első fele, amely azt mutatja, hogy masszívan menetelünk egyre mélyebbre a szarban. A csökkenő rész csupán ábrándozás volt az elkövetkező évekre.

Ezzel az akcióval - no meg a Teller-levéllel satöbbi satöbbi - a Népszabi megmutatta, hogy simán tud magyar fórumos színvonalat is. (No és kurucinfóst is, lásd egynémely Kende-, Fábri, Bächer-publicisztikát.)

Mayday 2008.09.03. 08:31:59

Egyébként nemértem minek ma bármilyen papir alapú "hírforrást" olvasni, a netnél úgysem lesz pontosabb meg gyorsabb.

states 2008.09.03. 08:48:21

Nekem a kedvenc kormánypárti bon mot-m, legyen szó médiáról, kormánytagokról, hogy az ellenzéknek nincs programja. Én ugyanis idáig úgy tudtam, hogy a mijndenkori kormánynak kell programjának lenni, így van ez a világon mindenhol, az ellenzéknek pedig az, hogy a kormányt ellenőrizze. Ráadásul a valóság az, hogy a most hatalmon lévőknek hat év óta nincs programjuk, csupán azzal foglalkoznak, hogy még a jövő héten is hatalmon legyenek...

Tíz kicsi indián 2008.09.03. 08:50:03

Akik itt annyira a tudományos művekre verik a nyálukat -- lehet, hogy egy egy kevésbé minden-sz*rt-benyelő országban többé-kevésbé betartják, de nálunk?
Amikor leül a Sanda Ipszosz képviselője nálunk laptoppal, pötyög kb. 10 percet, aztán otthagy egy névjegykártyát, néhány tollat, hogy én itt voltam, ha telefonon kérdeznék?

"Csak annak a statisztikának hiszek, amit magam hamisítok" - Winston Churchill. Ugye ismerős?!

Lord_M_ 2008.09.03. 09:16:28

Hát, nem tudom, azért nem sületlenség az mind amit ír a post szerzője. Tessék mondani, mennyi az érdemben válaszolók száma. Ekkor lehet pontosítani a röpködő 80% 75% 72%-ot.

Az ezer emberből ha mindenki válaszolt akkor 720 ember mondja hogy ez a program jó ? Má' elnézést, de akkor itt most 72%-os MSZP támogatás van? No nem hinném.

Az a kulcs itt hogy az "érdemben válaszolók". Ezt viszont akár az újság akár az Ipsos elnyelte. így csak hangzatos %-ot lehet írni, ami viszont szerintem az 1000 főre nem igaz. (tekintve hogy a Fidesz támogatottsága egy arasznyit magasabb mint az MSZP, és azt kötve hiszem hogy azok az emberek beállnának GY.F. megalkuvás (tudom hogy nem) című fércműve mögé. Lárifári, csak hogy idézzem, nézzük az analógiát.
1000 ember válaszolt. fogjunk egy jó erős 75%-os érdemben válaszolót. (ez azt jelenti hogy csak 250 ember nem akart vagy nem tudott válaszolni ami jó aránynak tekinthető)

tehát : 750 fő (érdemben válaszoló)

ennek 40%-a ismeri a történetet (legalább részben)

300 fő ismeri

ennek vegyük immár csak a 72%-át (akik azt mondják az SZDSZ álljon be az MSZP mögé, mert az úgy a frankó a népnek).
216 ember.
ez az erdeti 1000-hez nézve : 21.6%
az SZDSZ 2-4%-os szavazó bázisa ebbe röhögve belefér. ím tehát az ország kevesebb mint 1/4-e tartja jónak e lépést. vegyük elő a korábbi elemzéseket, amelyben az MSZP-t választókat fogjuk : ez egy augusztusi felmérés alapján (ami hasonló szintű) : 29-33%
- közelít a két érték úgy látom -

nahh akkor jön a trükk : a két arányszámot ha összevetjük és egymáshoz viszonyítjuk akkor azt kapjuk hogy a jelek szerint az MSZP választók 65-75%-a akarja csak ezt... (és még az SZDSZ 2-4%-át nem is vontam le belőle)

A statisztika olyan mint a tanga... gondolatébresztésnek jó, de mutatni semmit nem mutat. És mindenki azt hoz ki belőle amit éppen kimutatni akar.

mert egyik oldalon mondhatom hogy csak az ország 21.6%-a akarja, de ha megfogom az MSZP-re kapott értéket akkor erős mediálással 70% körüli értéket írhatok le a lapban.

uff..

soulclipse 2008.09.03. 11:47:04

Na végre, Lord M megmondta a frankót. Előtte pedig Tiz kicsi indián idézte churchillt. Hát itt van a kutya elásva.
Egy általam és sokak által nagyrabecsült egyetemi tanárom mondta (idős ember), hogy Ő emlékszik még arra, amkor a közgazdaságtan még nem volt önálló tudományág, azután elkezdék a matematikát használni (úgy, hogy ezer féle közelitő képlettel elkezdék leírni a gyakorlatot, különböző konstans és egyéb korrekciós tényezőket használva) és ettől kezdve azt mondták, hogy ez már önálló tudomány, na a statisztika sem jobb.

soulclipse 2008.09.03. 11:47:30

Na végre, Lord M megmondta a frankót. Előtte pedig Tiz kicsi indián idézte churchillt. Hát itt van a kutya elásva.
Egy általam és sokak által nagyrabecsült egyetemi tanárom mondta (idős ember), hogy Ő emlékszik még arra, amkor a közgazdaságtan még nem volt önálló tudományág, azután elkezdék a matematikát használni (úgy, hogy ezer féle közelitő képlettel elkezdék leírni a gyakorlatot, különböző konstans és egyéb korrekciós tényezőket használva) és ettől kezdve azt mondták, hogy ez már önálló tudomány, na a statisztika sem jobb.
süti beállítások módosítása