Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Miénk a kórház – egri utóvédharcok

2008.09.09. 15:46 | Proszektura | 1 komment

Címkék: eger kórház korrupció sztrájk privatizáció hospinvest

Egerben változatlanul helyzet van. Sőt egyre fokozódik. A kórházvédő proletár-főorvosok által vezényelt közproletárok néznek farkasszemet az egykori kiszes komcsik által pátyolgatott HospInvest nevezetű gaz kapitalistákkal. Volt itt már több nagygyűlés, ünnepélyes eskü az egyik oldalon, munkahelyi kutakodás, rendőrségi feljelentés a másikon.  A tiltakozó megmozdulások egyre sokrétűbbek: most például mozaiksztrájk, ülősztrájk, éhségsztrájk vette kezdetét egyszerre. (Méghozzá sajátos formában, a dolgozók egymást váltják. Ez némely rosszmájúak szerint így inkább fogyókúra.)

Miénk a gyár, magunknak építjük, sulykolták a háború után a tőkéseket elzavaró nagyapáinknak egykoron. Most a hevesi megyeszékhelyet olyan plakátokkal tűzdelték teli, melyek szerint „Miénk a kórház.” A plakátokon a HospInvest csupa kisbetűkkel hospinvest-nek íródott, akárcsak nemecsek ernőé a Pál utcai fiúkban.

Lehet, hogy sokak számára egyértelmű, de a számomra nem teljesen világos, a „miénk” szócska kiket takar? A megye, a város lakosságát? Vagy a kórházi dolgozókat? Az ötvenes években egyszerűbb volt az ilyesmit eldönteni. Népi demokráciában éltünk, s a „miénk” a dolgozó népet jelentette úgy anblok, mindenkit. Leszámítva az osztályellenségeket.

De tényleg, kiké is az egri kórház? A népé, vagyis mindenkié? Vagy inkább arról van szó, mint igazából volt az ötvenes években is? Amikor mindenkit egyenlőnek mondtak, de azért voltak egyenlőbbek? Akik a gyárat nem építették, csak a bársonyszékeikben ücsörögve hangzatos jelszavakkal buzdították a népet? Nem azok emberei tiltakoznak, tüntetnek, folytatnak-e most is éhség-sztrájkot, akik mindeddig jól megéltek abból, hogy a magánpraxisukat is állami háttérrel és segítséggel folytatták? Vagy tényleg a kizsákmányolt, agyonhajszolt, törvénytelenül túlóráztatott, alulfizetett betegápolók, asszisztensek, takarítók maguktól érzik úgy, hogy eddig övék volt a kórház, és azt tőlük most a HospInvest fogja rútul elorozni?

(kép forrás: Heti Válasz)

Megértem a kis beosztottak aggodalmát, hiszen azzal riogatják őket, hogy akkor majd elveszítik közalkalmazotti státusukat, s nekik annyi. Jön majd a mohó karvalytőke és teljesen lerabolja a kórházukat. És félnek attól is, mi van, ha tönkre megy a HospInvest? Hát nem sokkal jobb az állam csecsén élni? Biztonságban, nyugalomban. Hiszen eddig is azt tapasztalhatták, hogy amikor már nagyon nagy a hiány, akkor mindig jön a jóságos állam bácsi megtestesítőjeként a megyei önkormányzat, s a zsebébe nyúlva gavallérosan kifizeti a többmilliárdos cechet. Azokat a tartozásokat, amelyeknek jelentős része a pazarlásból származik. Abból például, hogy a kórház eszközeinek használatából származó haszon jelentős része magánzsebekbe vándorol.

Az egyik egri internetes portálon – HEOL – folyó vita két hozzászólója jellemzően megfogalmazta a két végletes véleményt.

"Csakugyan azt hiszitek, hogy kórházunk számos dolgozója pusztán passzióból protestál, ragaszkodva foggal-körömmel a nyomorúságos kis fizetéséhez. Fogalmatok sincs mi szabadul Egerre a HI odakerülésével. Ti fogtok kutya módjára nyomorultul elpusztulni, ha a cég megkezdi a takarékos gyógyítását. Ami miatt az összes orvosi egyetem megvonta a HospInvest kórházak akkreditációját.”

És egy jellemző válasz:
„Nem, egy pillanatig sem hiszi senki, hogy passzióból protestál. Hisszük azonban, hogy féltik a paraszolvenciájukat. Még inkább azonban, hogy tovább szeretnék használni a magán- és magán jellegű rendeléseikhez a közkórház infrastruktúráját. Az utóbbi a nagyobb pénz.”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr87655632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr.Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2008.09.10. 21:23:04

Hát nem is tudom, ennél azért árnyaltabb a kép. Lehet, hogy benne van az orvosok paraszolvencia-igénye is. Erre azt mondják gyöngyösi ismerőseim (Gyöngyösön már több mint egy éve átvette a kórházat a Hospinvest), hogy a cég kifejezetten bátorítja az orvosokat a paraszolvencia keresésére (finoman fogalmaztam), és nem ad pl. lényegesen magasabb fizetéseket. Más források szerint egy másik Hospinvestes kórházban a nettó bérek kissé csökkentek a korábbiakhoz képest, ez sem igen hathat a para ellen.
Ha érdekel, mért van bennem pár kérdőjel a Hospinvesttel kapcsolatban: republicator.blog.hu/2008/09/10/hospinvest_te_csodas
süti beállítások módosítása