Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Túlkapások – avagy a boncmester optimizmusa

2008.09.17. 19:10 | Proszektura | 5 komment

Vannak akik nem hiszik el az olyan ostoba közhelyeket, hogy a baloldaliak azok mind „komcsik”, a jobboldaliak pedig egytől-egyig „fasiszták.” Akik nem aszerint alakítják véleményüket egy adott hatalom, adott kormány működéséről, illetőleg bármely politikai esemény ürügyén, vagy akár „csak” egy „szimpla” rendőri brutalitás kapcsán, hogy éppen az ő kedvelt vezérük és csapata van-e hatalmon, avagy a gonosz ellenség. Akik önállóan gondolkodnak, s nem valamelyik politikai tábor mantráit szajkózzák. De sajnos, úgy látom, ilyenek egyelőre nem túl sokan vannak.

A rendszerváltozás utáni fiatal demokráciánk torzulása bizony, valljuk be, valamikor éppen ott kezdődött el, amikor az akkori legnagyobb ellenzéki párt, amelyik már akkor is a leghaladóbbnak, legliberálisabbnak fényezte magát (és ezt akkor sokan el is hitték róla), nyíltan egy törvénytelen és erőszakos demonstráció, a taxisblokád mellé állt. Akkoriban nekem sem volt ellenemre a naftalinszagú MDF vezette kormánynak, s azon belül is a parlament ablakában egyensúlyozó, prókátorból avanzsált belügyminiszter uramnak betartani. Akkor még fel sem merült bennem sem, hogy ez a taxis-megmozdulás nem az irgalmatlanul magasra – talán hatvanvalahány forintra – emelt benzinárak miatt történt, nem a civil kurázsi bátor megnyilvánulása volt, hanem az első súlyos lékvágás az egyébként is még igen vékony jégen táncoló demokráciánkon. (Bocs’, de ez a vékony jégen táncolás nagyon jól hangzik!) Akkoriban bennem is erősebb volt a szabadelvű SZDSZ iránti szimpátia, mint a törvények feltétlen, „maradi”, „konzervatív” tisztelete. Pedig valójában nagyon cikis volt az a szitu. Ha akkor a jogállamiság normáit a hatalom komolyan veszi, és teszi a dolgát, tízezreket kellett volna államellenes bűntettekért azonnal sittre vágni. Köztük nem egy volt közismert Kádár-rendszerbeli ellenzékit. „Szerencsére” volt egy Árpi bácsink, aki némi hezitálás után átvágta a Gordiuszi-csomót, s közkegyelmet hirdetett. S „szerencsénkre” Horváth Balázs nem azt tette, mint Gergényi főkapitány úr jó tizenhat évvel később. Nem lövetett a tömegbe, sem lejárt szavatosságú füstbombákkal, sem kétes eredetű gumilövedékekkel. (Bár a suttogó propaganda akkoriban híresztelt ilyen terveket.)

Az úgynevezett politikai elit azóta is mindent megtesz azért, hogy rövidtávú politikai hasznai elérése érdekében fortélyos jogi csűrés-csavarással, de ha kell, akár nyíltan is megszegje a neki nem tetsző szabályokat, avagy kötelezettségei ellenére bojkottálja az ilyenek meghozatalát. S ami még nagyobb baj, az SZDSZ egyes vezetői változatlanul egyfajta ellenzéki szerepkörben tetszelegnek azóta is. Mintha föl sem fogták volna, hogy az üldözöttekből villaépítgető, kaparjkurta kegyurak lettek. Demszky főpolgármester, akinek érdemei a demokratikus rendszer megteremtésében elévülhetetlenek, utóbb főmuftiként komoly identitásválságba került. Az még csak hagyján, hogy dudálással tüntetett a fővárosi kátyúk ellen, ahelyett, hogy felszámolta volna azokat, de az már mindennek a teteje volt, amikor a 2006-os rendőri brutalitás ellen sem lépett fel, sőt megjutalmazta a szadista rendőri vezetőket. S miközben a főváros közlekedése – nem csupán a kátyúk miatt - katasztrofálissá vált, a dugókat úgy kívánta megszüntetni, hogy megtiltotta a traktorok behajtását.

Azért is örülök e brutalitást bemutató Túlkapások című könyv megjelenésének, mert ezt olyan valaki írta, akiről tudom, hogy nem egy hatalmi csoport önös érdekeit képviseli. Hanem a normális emberekét. Akik szeretnének egy normális országban élni. Persze nem a Dávid Ibolyai értelemben. Ha értik, mire gondolok.

Végezetül, azt a fentebb hangoztatott véleményemet, hogy független gondolkodók nem sokan vannak, azzal egészíteném ki, az ilyen írások segíthetnek abban, hogy szaporodjanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr25668349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jattila 2008.09.18. 05:51:31

Alapvetően egyetértve csak egy megjegyzés:
1990-ben a fuvarozók lezárták az utakat, de nem romboltak, nem támadták meg a rendőröket, nem gyújtogattak... stb.

TheBigMuzzy 2008.09.18. 15:43:21

jattila: És a hatalom sem a rohamrendőrök kivezénylésével kezdte, hanem a tárgyalással ...

maat 2008.09.18. 18:21:28

"S miközben a főváros közlekedése – nem csupán a kátyúk miatt - katasztrofálissá vált, a dugókat úgy kívánta megszüntetni, hogy megtiltotta a traktorok behajtását."

Nem, így kívánta elejét venni annak, hogy két tucat ember, akik összeverödve egy kisebb mozi termét sem tudnák megölteni, traktorokkal megbénítsák a főváros közlekedését.

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2008.09.18. 20:37:14

Kedves maat, azon lehetne vitatkozni, hogy kik bénítják meg Budapest közlekedését.

maat 2008.09.19. 23:22:04

Ezt csak a traktorok miatt írtam. 6 kocsival le lehet zárni egy hídat és megbénítani a fél főváros közlekedését. Próbáld ezt meg 6 emberrel megcsinálni.
süti beállítások módosítása