Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

A Sas, a Sólyom és más madarak

2009.01.01. 16:50 | Proszektura | 6 komment

Címkék: sólyom díj sas kossuth kabaré lászló józsef dózsa tisztesség aradi hizenhármak konferanszié

Ferencváros: minden kopogtatócédulát lefoglaltak címmel közölte tegnap a koraesti órákban az index, hogy magukkal vitték a nyomozók a ferencvárosi időközi parlamenti képviselő-választáson induló valamennyi párt jelöltjeire leadott ajánlócédulákat. (Gondolom, az tette be nekik végképp a kaput, amikor a szabad madarak választási bizottsági tagja elszólta magát egy rejtett kamera előtt.) A szilveszter esti viccforgatagban sokan talán nem is figyeltek fel erre a hírre. Mások pedig, ha hallották is, azt hitték, ez is csak valami kabarétréfa. Olyan, mint a SASLIK.

Az ATV-ben, a Sas kabaréban hangzott el ez a poén. A szereplők és a közönség percekig röhögött rajta, de, hogy a leghülyébbek is biztosan megértsék eme magasröptű humor mély tartalmát, a végén - a majdnem Kossuth díjas -  Sas Józsi még könnyektől fuldokolva hozzátette: a saslik az urológusomra tartozik. Eme kijelentését újabb fergeteges röhögés követte.

Az urológus egyébként a húgyivarszervek betegségeinek szakorvosa. A lik – vagyis valakinek a lika viszont a közfelfogás szerint hátrébb van, nem a testünk elején, hanem a leghátulján. Az az a bizonyos testrész, ahová egy szilvamagot - meggymagot? - sem lehet beerőszakolni bizonyos helyzetekben. Például, amikor egy adóellenőrzés adócsalónak minősít bennünket, majd a bíróság is elítél emiatt.

A közönség azonban nem akadt fenn ilyen anatómiai kicsiségeken. Annál is inkább, mert következett az est másik nagy poénja a politikusokról, akik olyanok – mindannyian – mint a galambok. A tenyerünkből esznek, aztán a fejünkre szarnak.

Ennek a tegnap esti Sas-kabarénak a hangulata lengte körül egy másik madarunk, Sólyom László elnök úr mai beszédét is.

Mi is felelősek vagyunk, ne forduljunk el a politikától, hanem a választások között is kérjük számon a politikusokat mintaországból sereghajtók lehetőségünk van a képviselőinket ellenőrizni emberi tartás belső iránytű öntudatos utasítsuk vissza, ha ki akarnak használni elköltöttük a pénzünket, sőt jóval többet a legfontosabb tehát a jövőre nézve saját erőforrásaink – pénz, idő, egészség – bölcsebb beosztása felelős emberként utasítsuk vissza, ha akár gazdaságilag, akár politikailag ki akarnak használni takarékosság szolidaritás remény és sok erő a tisztesség hosszú távon megéri.

Ez volt a lényege. Vagy valami ilyesmi, amennyire össze tudom foglalni néhány órai alvás után. Annyi bizonyos, hogy amit felfogtam belőle, az igen szórakoztató volt, a magyar kabaré legjobb konferanszié hagyományait követte. Jóllehet az elnök úr nem is emlegette sem a likát, sem az urológusát, sem a majdnem Kossuth díját.

Különösen az az utolsó gondolata ragadott meg, hogy a tisztesség hosszú távon megéri. Hogy mi a hosszú táv? Erről talán Dózsa György, vagy Martinovics Ignác. Vagy az aradi tizenhármak tudnának sokat mesélni.

A köztársasági elnök úr mindezt bővebben nem részletezte, mint ahogy azt sem, hogy ha a tisztesség hosszú távon éri meg, akkor mi az ami viszont rövid távon kifizetődő.

Szóval azt gondolom, Sólyom minket is madárnak nézett.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr82851801

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2009.01.01. 18:42:35

Sólyom László és a jóakaratú emberekElőször is: Sólyom László újévi köszöntője nagyon rendben volt. Másodszor: Éppen ezért kevés embernek tetszett/fog tetszeni, amit mondott."Mindenkihez, a jóakaratú emberekhez szeretnék szólni ma." - így szólít…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molaris 2009.01.01. 19:18:24

Aludj még egy kicsit.

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2009.01.01. 20:13:50

Kedves közhelykedvelő barátaim. Szeressétek Sólyom urat nem kell félnetek jó lesz én nem ellenzem.
Én azt gondolom, hogy a nadrágja rongyos, de nemes szívet takar.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2009.01.01. 23:18:21

így indul az év, mi lesz itt még?

Vidéki 2009.01.02. 09:24:16

Nagyon másnapos lehettél, mikor hallgattad a köztársasági elnök beszédét, ezért érzel bele ennyi negatívumot.

Dr Kebab 2009.01.02. 09:35:44

Gondolom, Gázát egy szóval sem említette a mi Lacink...

Arkhimédész 2009.01.07. 21:33:27

A tisztesség hosszú távon megéri. - mondta Sólyom László.

Elemér, mondd, ez miért is lett gúny tárgya nálad?

Sólyom László a maga szerény eszközeivel csupán a hitet próbálta erősíteni a tisztességes emberekben, hogy próbáljanak megmaradni annak, akik eddig voltak. Történjék bármi is. Szerintem azok az emberek, akikhez szólt, akikhez egyáltalán érdemes szólnia, tökéletesen értették az üzenetét.

Akik értetlenkedve élcelődnek ezen, azok alighanem már egész más fogalomrendszerben gondolkodnak.
Ők azok, akik csak a "megéri" fogalmat értik az egészből.
süti beállítások módosítása