Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Precedens értékű döntés

2009.01.21. 20:04 | Proszektura | 4 komment

Címkék: fidesz polgármester lászló helyezés alá gondnokság toller verók

A szigetvári bíróság, ha ezúttal, talán nem is volt ennek tudatában, de mégis történelmi jelentőségű döntést hozott, amikor kimondta, hogy egy bizonyos pécsi politikus  cselekvőképtelen, mert az ügyei viteléhez szükséges belátási képessége tartósan és teljes mértékben elvesztette, s ezért őt cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezte.

Ugyanis ilyen alapon igen sok képviselőt lehetne törvényesen kizárni a parlamenti munkából. Némelyikre csak rá kell nézni, meg kell hallgatni egy-két felszólalását, és azonnal látszik, hogy cselekvőképtelen, vagyis az ügyei viteléhez szükséges belátási képessége tartósan és teljes mértékben elvesztette. Vagy soha nem is volt neki.

.Az indexnek a pécsi képviselőt érintő bírói döntésről szóló beszámolója tragikomikus, mondhatni, tragikusan vicces fordulattal folytatódik. Toller. László. „Parlamenti képviselői jogait 2008. februárja óta nem gyakorolhatja, mivel nem tudott vagyonbevallást adni. Az MSZP ennek ellenére nem hívta vissza, mivel Toller egyéni körzetben nyert, az időközi választásokon pedig jó eséllyel a Fidesz nyerne.”

Vagyis – és ehhez még a sorok között sem kell tudni olvasni – a szerencsétlenül járt képviselő esetében a szociknak nem az volt a fő problémájuk, hogy kómában fekszik, ez a képviselők esetében ezek szerint megszokott, elfogadott állapot, hanem az a szimpla tény, hogy az illető nem képes vagyonbevallást adni..

De a másik, még ennél is komolyabb probléma az MSZP számára az index cikke szerint az volt, hogy a képviselő egyéni körzetben nyert. Ha ugyanis a bíróság jogerősen is kimondaná Toller cselekvőképtelenségét, négy hónapon belül időközi választásokat kellene kiírni. A választási eljárási törvény szerint azonban az általános választások évében - 2010-ben - január 1. és augusztus 31. között időközi választásokra nem kerülhet sor. Ezért mindenképpen az volt a szocialistákhoz méltó, törvényes megoldás, hogy meg kell próbálni kihűzni az időt a választások évéig.

Ezek szerint, ha Toller listán került volna be a parlamentbe, akkor a szocik is már régen elismerték volna, hogy nem alkalmas a képviselői feladata ellátására, s már régen odaadták volna a parlamenti stallumot egy újabb sorára váró csókos haverjuknak. De miután T. László úr egyéni körzetben jutott mandátumhoz, s ott most jó eséllyel a Fidesz nyerne, ezért az MSZP jogértelmezése szerit ilyenkor az az eljárási törvénnyel kompakt tisztességes metódus, hogy egy képviselőt akkor sem hívjunk vissza, ha kómában fekszik.

Ám a probléma megoldását most már mégsem lehetett tovább húzni. Már az is visszatetsző volt, amikor kiderült, hogy a magatehetlen képviselő javadalmazásait a hozzátartozói - mint ha mi sem történt volna – továbbra is szépen fölvették.

Ezért most már dönteni kellett.

Igaz, egyelőre még nem jogerősen, vagyis csak első fokon született meg ez a verdikt. Vagyis elképzelhető, hogy az ítélet elleni fellebbezésében az MSZP majd úgy ítéli meg, hogy valójában az első fokon ítélkező bíróság politikai nyomásra döntött.  Nem kizárt, hogy Verók polgármester úr valamelyik cimborája ez ügyben is hamarosan úgy nyilatkozik majd, hogy a Fidesz-KDNP pártérdekből Toller képvielő ürügyén is példa nélküli orvtámadást intézett a képviseleti demokráciák legalapvetőbb intézménye ellen, feltehetően erős politikai nyomásra, az ügyészség utasítására, amelyet gondnokság alá helyezési eljárásnak álcáztak, de valójában gátlástalan és nagyon veszélyes precedenst teremtő politikai bosszú volt.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr67894223

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: www.glassesreglazing.com 2018.02.09. 20:33:50

Coda, egy kapcsolat vége - Paphnutius

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.01.21. 20:55:29

"visszatetsző"

számomra leg'ábbis ez a kulcsszó...

nem vagyok totál tájékozott, de horngyulánál nem ugyanez a helyzet... van...?

s még vmi..., yoda rulez...
csak ő élhet tovább, mint bármelyik politikus...

molaris 2009.01.22. 03:42:45

És hol van Horn Gyula?

blogszemle (törölt) · http://magyar-blogszemle.blog.hu/ 2009.01.22. 13:12:35

Horn Gyula saját párttársit se ismeri meg, de effektíve él, mozog stb. Tollerből viszont sosem lesz már ember, minthogy már régóta nem is az (a baleset óta nem - akibe vissza kell lapátolni az agyát, abból már nem lesz ember).

Érthető, hogy Gyurcsány nem hívja vissza, hiszen akkor szavazatot nyer valamely demokratikus párt (fidesz- vagy jobbiknácik), továbbá blamázs PR oldalról az MSZP-s jelölt %-os szavazói értéke. Mert azért az MSZP nem teheti meg,hogy egy ilyen vérbalos körzetben visszaléptesse jelöltjét a magyarok nyulai miatt, mint azt tette szegény dzsonival az szdsz franzstadtban ...

lanyi 2009.01.26. 20:12:51

Mindenkit megkérek, hogy kellő empátiával kezelje ezt a kérdést.
Azt hiszem nem az ennek az országnak a baja, hogy egy balesetet szenvedett férfi, aki mellesleg apuka is megkapja a tragédia előtti járandósága egy részét.

Jobbulást kívánok neki, a családjának szeretteinek pedig kitartást.
süti beállítások módosítása