Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Száz helyett tízmillió

2009.05.05. 11:56 | Proszektura | 3 komment

Címkék: profil orbán viktor krisztina morvai sorozatgyilkos draskovics cigánytelep

A titkolózó rendőrség azt azért elárulta, hogy néhány – legfeljebb négy-öt – ember állhat a cigánytelepek elleni rettenetes bűntettek hátterében. Méghozzá minden bizonnyal olyan elvetemült, fanatikus emberek, akikről annyit már biztosan tudunk, hogy a tényleges életfogytiglani büntetést kockáztatva hidegvérrel lőnek agyon embereket, sőt, ha kell akár gyerekeket is. Akikről igen nehezen hihető, hogy mindezt azért teszik, mert meghallgatták Orbán Viktor valamelyik beszédét a bankárkormányokról, esetleg Morvai Krisztina fejtegetéseit a magukfajtákról és magunkfajtákról, avagy éppen azért ölnének sorozatban, mert Draskovicsék nem hajlandóak bevezetni a három csapás törvényt.

Vagyis, ha van is valamiféle politikai indíték a háttérben, az akkor is egy rendkívül szélsőséges, torz, beteges motiváció lehet, amit nem vállal fel még a szélsőjobb túlnyomó többsége sem.

Azt állítják a nyomozók, hogy készítettek profilt az elkövetőkről, de azt teljes egészében nem hozhatják nyilvánosságra. Miért nem?

Ugye két eset lehetséges. Ha valóban jó az a profil, akkor mi átlagemberek is megkaphatnánk azt a lehetőséget, hogy a tettesekre a környezetünkben felfigyelhessünk. Ha meg rossz az a profil, hát igen, akkor azt nagy hiba lenne a közvélemény elé tárni. De akkor meg minek készült el, hiszen a rossz profil a rendőröket is félrevezeti.

Milyen veszély származna abból egyébként, ha a nyomozás vezetői többet elárulnának az állítólagos rengeteg tárgyi bizonyítékról? Miért lenne hátrányos a nyomozás szempontjából az, ha például információkat közölnének a támadások során használt fegyverek típusáról, jellegzetességeiről?  Akkor a tettesek ezeket a fegyvereket elrejtenék?  De hát ezt így is megtehetik, bizonyára meg is teszik. Viszont sokan talán tudnának segíteni abban, hogy kiknél láttak az elkövetéshez használt puskákhoz hasonlóakat.

Miért nem lehet nyilvánosságra hozni, hogy milyen méretű lábnyomokat, milyen autótípusra jellemző keréknyomokat találtak? Milyen terepjárókat, milyen testméretű embereket láttak?

Lehet, hogy az elkövetők egyébként gyanútlan környezete éppen ezeket a különféle információkat tudná összekötni egymással és így ismerné fel őket.

Miért ne lehetne közzétenni az autópályák, benzinkutak kameráinak gyanúsabb felvételeit? Talán akadna, aki azokon felismerné valakinek a járművét.

Miért ne lehetne azt is közölni, mely bűncselekmények köthetők össze egyértelműen a használt fegyverek, vagy egyéb tárgyi bizonyítékok alapján?

Úgy vélem, jelen körülmények között ez a titkolózás inkább káros, mint hasznos. Hiszen több információ birtokában a potenciális sértettek is jobban felkészülhetnének a védelemre.

Az tény, hogy az elkövetők is értesülhetnének arról, hogy nagyjából hol tarthat az ellenük folytatott nyomozás, mennyire szoros az a bizonyos képletes hurok a nyakuk körül.

Ám mindent egybevetve, szerintem egy ilyen nyíltabb rendőri magatartás inkább alkalmas lenne arra, hogy az eljárást a holtpontról kilendítse, s ami a legfontosabb, készülő újabb gyilkosságokat nagyobb eséllyel megakadályozzon. Ezekkel a brutális tettekkel Magyarországon szinte senki sem azonosul, ezért bízni lehetne abban, hogy az ügynek nem száz nyomozója lenne, hanem tízmillió.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr401103932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása