Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Kié a Szent Korona, kié a Haza?

2015.04.06. 16:04 | Proszektura | 2 komment

Címkék: liberális hazafiság Jobbik Fidesz Szózat Ethnofil

Legutóbb arról számoltam be, hogy az Egon és Dönci című első egészestés magyar 3D animációs film alkotói a magyarság ezeréves történelmét bemutató 15 perces animációs kisfilmet készítettek Egerszalókon, a Greenzero Kft. műhelyében.

Azt is leírtam, hogy a kisfilm előzetese, amelyik egyúttal a Szózat Ethnofil zenekar általi ihletett megzenésítése, a YouTube-on látható, ahol egyébként az alkotók azt ezzel a megjegyzéssel bocsátották útjára:

„Azoknak ajánljuk ezt a videót, akiknek a magyarságuk más emberek, kultúrák, népek elfogadását és tiszteletét is jelenti.”

https://youtu.be/SkTXpV5IgGI

Nem kellett sokat várni az első ellenséges megjegyzésre.

Ahogy az almodozóES néven bejelentkező kommentelő fogalmazott:

„Ott kell elkezdeni, hogy a video készítoi fogadtassák el a mocskos fajtájukat a "saját országukban", csak az a helyzet, hogy ez sem fog nekik menni, mert ott se kellenek, mert rabolt foldon élnek és gyakorlatilag hazátlanok. II. Ramszesz is tudna róluk mesélni, ebbol mi sem kérunk, mint ahogy o sem kért.”

Most ne ragadjunk le ott, hogy ez az almodozóES így Húsvét/Pészah táján miért ilyesmikről álmodozik, mik késztethették őt a filmelőzetes alkotóival kapcsolatban ily, még a 3.300 éve uralkodó Ramszeszt is tanúságul hívó, gyűlölködő gondolatokra. Feleslegesen töprengenénk ezen, úgysem tudjuk a választ a kérdésünkre. (Vagy inkább nagyon is?)

Ehelyett inkább elmélkedjünk kicsit azon, hogy kié is ennek az országnak a múltja, joga van-e bárkinek, akár a nacionalista, revizionista Fidesznek és Jobbiknak, akár a magát liberálisnak valló „kávéházi” elitnek ezt kisajátítani.

Mert ne próbáljuk tagadni, utóbbiak közül is sokan megpróbálják a történelmünket saját szája ízük szerint kirekesztő módon magyarázni, értelmezni.

Ami azt is jelenti, hogy épp oly előítéletes a Szent Korona fetisizálása, mint annak a buta provincializmussal, sovinizmussal azonosítása és kigúnyolása.

A magyar történelmet bemutató filmelőzetessel kapcsolatban hallottam olyan balliberális véleményeket is, hogy a blogomban Horthy, a YouTubeo-on pedig a Szent Korona képe eleve elriasztotta őket, hogy a tartalomra ráklikkeljenek.

Lehet-e a hazafiság egy bizonyos szellemiségű csoporté? Lehet-e a haza, sőt merjük így leírni: Haza, csak a Fideszé vagy a Jobbiké? Lehet-e a Szent Korona szeretete és tisztelete úgyszintén bármely kiváltságosoké?

Hát nem. Mint ahogy a Szózat is mindenkihez szól, aki magyarnak (is) vallja magát.

Tetszik, nem tetszik, a korona mégis csak az itt élő valamennyiünk ezeréves államiságának szimbóluma, s mindemellett egy különleges, Európában is páratlan muzeális érték is egyben.

A Szent Korona megbecsülése és szimbólumként elismerése nem jelenti az ósdi és ostoba Szent Korona-tan átvételét és elfogadását.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr117344048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.06. 16:22:00

Igen, ebben igazad van.

Hozzáteszem: az EREDETI SZK-tan egész más, mint a mai SZK-tannak nevezett szélsőjobbos baromság.

floborm 2015.04.07. 16:14:31

Az a durva h arra nem vette a fáradságot h megnézze. Hozzáteszem, egyik jellemzője az ilyen világnézetű blogoknak h rendkívül büszkék műveltségükre, de vagy olvasatlanok vagy csak igen szűk látókörű könyvtárral rendelkeznek:D (igen, kedves posztoló, ez a magadba nézés ideje).

És akkor h okosodj is: a Szent Korona tan - nagyjából a brit és esetleg a skót koronával összevethető módon - lényege az, hogy nem a királyé vagy valamilyen kétes személyé a föld/hatalom/stb., hanem a Koronáé.

A jakobinusok még sehol nem voltak, amikor a koronák alatt - igaz, hogy a (köz)nemesekig bezárólag - már "egyenlőség, testvériség" volt, hogy számodra és bekapcsolódási hookot adjak.

Felteszem h nem jogász vagy, mert akkor ekkora hülyeségeket nem írnál a Szent Korona tanról...ha pedig alkotmányjogi témákban Bácsfi Dianától és Szabó Alberttől tájékozódtál, hát akkor csak magadra vethetsz:DD
süti beállítások módosítása