Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Tárgyalás Magyar Fruzsina ügyében

2015.02.01. 16:03 | Proszektura | 6 komment

Címkék: vádirat falfirkálás német megszállási emlékmű Pintés Sándor

A Budapesti V. és XIII. kerületi ügyészség vádat emelt falfirkával elkövetett rongálás vétsége miatt Magyar Fruzsina ellen, mert 2014. április 11. napján, a Szabadság téren a védőponyvára festékszóróval „ITT ÉS SEHOL MÁSUTT NÁCI SZOBOR NEM ÉPÜL” feliratot helyezett el. A tárgyalásra február 2-án kora délután kerül sor.

Az egyik eldöntendő kérdés lesz, hogy falfirka-e ez a cselekedete?

A Btk. szerint a falfirka: festékszóróval, filctollal vagy bármilyen más felületképző anyaggal létrehozott képi, grafikus vagy szöveges felületbevonat, amely nem a vagyontárgy rendeltetésszerű használatához szükséges.

Kétségtelen, amit Magyar Fruzsina tett, e fogalomba beleilleszthető. A falfirkához nem kell fal. E jogszabályi megfogalmazás alapján talán még az is falfirka lett volna, ha a parkőr pincsikutyája a ponyvát lepisili. A kutyahúgy is „felületképző anyag”.

De az is falfirkának minősült volna, ha valaki a ponyvát leköpdösi, ami lehet, hogy Magyar Fruzsina ízlésétől távol áll, de bevallom, annak idején nekem volt ilyen ingerem. (Hogy a lehányásáról már ne is beszéljek.) Na persze nem a védőponyvára haragudtunk sokan, hanem arra a förmedvényre, amit megpróbáltak vele védeni és eltakarni. Nagy kár, hogy utóbb ezt a takarót nem hagyták ott – sőt, hogy nem húzták még magasabbra.

A falfirka sajátos megfogalmazásából következően ilyen vétség természetesen az is, ha a szerelmesek a park egyik padtámlájába vagy egy öreg fa kérgébe bekarcolják a nevüket. De bűncselekmény immáron az is, ha Pistike az anyukája jelenlétében a mászókára filctollal rápingálja, hogy „a Béla hüje”, és ilyen alapon az engedély nélkül kiragasztott, vagy időben el nem távolított választási plakátok is büntetendő falfirkáknak minősülhetnének.

A bűncselekmény megvalósulásához az kell persze, hogy a falfirka valamilyen mérvű rongálást is eredményezzen, vagyis valamilyen összegszerűen meghatározható kárral járjon.

A rongálás eredménye a vagyonban bekövetkezett értékcsökkenés.

Tehát a másik fontos eldöntendő kérdés, okozott-e a Magyar Fruzsina által „elhelyezett” felirat bármilyen értékcsökkenést az inkriminált védőponyvában. Jellemző, hogy a vádirat nem is tartalmazza az állítólagos rongálással okozott kár mértékét, csak az egész ponyva értékét, ami szerinte 17.500 Ft volt. De menyi a tényleges kár?

Mert ha nincs kár, nem lehet szó bűncselekményről sem. (Jellemző egyébként, hogy a vádirat nem is indítványozza az állítólagos sértett tárgyalásról értesítését sem!)

Mindehhez tegyük hozzá végül a legfontosabbat. A feliratozás egy nemes cél érdekében történt.

A durva történelemhamisítás elleni állampolgári vélemény-nyilvánítás pedig szerintem egyelőre még olyan, hazánkban is mindenkit megillető alapvető jog, amely csak a bigott Fidesz és Jobbik hívek lelkében okozhat bárminemű károsodást, de egy ponyvában semmiképpen sem. A Szabadság (!) téren ideiglenesen elhelyezett védőponyvában kiváltképpen nem, amelyiknek éppen a funkciójából adódó természetes velejárója, hogy ki van téve a szélsőséges időjárási tényezők – eső, jégeső, napsugárzás, viharos szél, növényi, állati szennyeződések, pl. galambszar – hatásának is. Vagyis folyamatosan elhasználódik, kiszakadhat, szennyeződik. Ezek egy idő után gátolhatják a rendeltetésszerű használatát, ellenben egy nácizmus elleni felirat semmiképpen nem. Sőt, demokratikus jogrendben ez inkább értéknövelő tényező kellene, hogy legyen.

Nem tudom, mit szólt volna egyébként a – mint Pintér Sándor személyes szíves közléséből tudjuk – teljesen politikamentes rendőrség, ha a vádlott azt a szöveget fújja rá a festékszóróval a ponyvára, egy piros szívvel keretezve, hogy „I LOVE VIKTOR”.

Magyar Fruzsina a holnapi tárgyalására egyébként meglepetést ígért. Biztos, hogy nem ilyesmire gondolt.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr257130589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

floborm 2015.02.01. 16:06:26

Továbbra sem értem h miért lenne törtélemhamisítás a német bevonulás emlékére a német bevonulásról emlékművet állítani.

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2015.02.01. 17:26:23

@floatleft: Mert giccses és hamis a szimbólum-világa.

floborm 2015.02.01. 21:32:22

@Proszektura: ja értem, csak ugye h giccsa az non est disputandum.

az h "hamis" meg szintén igen szubjektív. A szobrász így látja. Nekem tök érthetetlen h nem Máriára csap le a sas. A főrettegőknek meg az egész hamis hiszen "a magyar felelős egyedül a holokausztért" (Kertész Áki). Kinek így, kinek úgy.

és persze faszán jogotok van hozzá h tüntessetek ez ellen mind a hatvanan, azt sajnálom h a hisztitek több publicitást kap mint a valódi problémák.

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2015.02.01. 21:38:21

@floatleft: Én tényleg szívesen megvitatnám egyszer ezt az egész kérdést veled, kölcsönös gúnyolódás nélkül.

floborm 2015.02.01. 22:25:49

akár úgyis, egyetértek h ennek a témának van olyan rétege is.
süti beállítások módosítása