Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Nemzeti hazafias nevelés

2018.09.02. 11:17 | Proszektura | 217 komment

Címkék: holokauszt Orbán Viktor Trianon Nagy Imre Gábriel arkangyal

Nincs nekem azzal semmi bajom, hogy összevonják a kémiát, fizikát, biológiát, így helyet csinálva a hazafias nevelés nevű tantárgynak.

Na persze a hazafias nevelés szerintem az lenne, ha például Trianonért nem Európát tennék felelősség, hanem elsősorban önmagunkat, a saját soviniszta, hataloméhes uralkodó osztályunkat, az akkori Orbánokat, Mészáros Lőrinceket, Rogánokat, Németh Szilárdokat.

Hazafias nevelés az lenne, ha a hazai zsidóság nagy részének elpusztításáért, a félmilliárdért megvalósított szabadság téri emlékművön sem elsősorban a német birodalmi sast tennénk felelőssé, hanem a holokauszthoz lelkesen vagy hallgatagon, passzívan asszisztáló honfitársainkat. Vagyis elismernénk, hogy az Orbán Viktor akaratából elkészített és éjszaka titokban kicsempészett, hivatalosan soha át nem adott ízléstelen szobor durván meghamisítja a történelmünket azzal, hogy Gábriel arkangyal Magyarország ártatlanságát jelképezi, így az emlékmű lényegében tagadja a magyar közreműködést a több százezer magyar deportálásában.

Hazafias nevelés az lenne, ha az ötvenhatos forradalmunkat sem hamisítanák meg, s nem kisstílű szélhámosokat próbálnánk óriásplakátjainkon nemzeti hősként triumfálni, miközben a nemzetért a halállal is szembenéző Nagy Imre és társai szerepét igyekeznek minéll inkább kisebbíteni.

Hazafias nevelés az lenne, ha nem olyan látszatot teremtenénk, mintha személyesen Orbán Viktor űzte volna ki az oroszokat

És sokáig folytathatnánk még a sort.

A jelenkort illetően pedig hazafiasságra nevelni azzal is lehetne, ha a sajtó tenné a dolgát és leleplezné a rendszerszintű korrupciós ügyeket, az ügyészség tenné a dolgát és alapos nyomozásaival feltárná ezeket az ügyeket és vádat emelne a politikai maffia tagjai ellen, a bíróságok tennék a dolgukat és a jogállamiság szellemében példás ítéleteket szabnának ki ezekben az ügyekben. Ez lenne a hazafias nevelés. Amikor az emberek nem hazudnának bele egymás arcába cinikusan, amikor nem az lenne az ember fokmérője, hogy mennyire ül közel a tűzhőz, hogy mennyire kritikátlanul lojális a kontrollt vesztett korrupt hatalomhoz.

Ha igazán hazafias nevelés lenne ebben az országban, akkor pár hónapon belül lángba borulna a Parlament.

Nem akarják ők azt.

Inkább birkákat akarnak nevelni a gyerekekből is.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr7614217181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fülig José 2018.09.03. 12:24:43

@maxval balcán bircaman: Ukrajna nato-tag? nem. a KGBs elvette a Krimet? igen.
+1: ..és ezek után ki akadályozza a tagságot? na ki..? hát hordótest törzsfőnök...
de a válasz mindenképpen soros.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.03. 12:25:20

@chrisred:

De az oroszbarát kormány is semleges volt, ahogy előtte a nyugatbarát is.

Míg a puccsisták egyoldalúan nyugatbarár országot akartak csinálni, erőszakkal.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.03. 12:26:35

@Fülig José:

A krímiek kihasználtak egy adott lehetőséget, ennyi az egész.

A puccsista ukrán kormány igyekszik az országból oroszellenes felvonulási terepet létrehozni, a nép akarata ellenére.

chrisred 2018.09.03. 12:34:23

@maxval balcán bircaman: Az ország az Európai Unióhoz akart csatlakozni, Janukovics pedig az Eurázsiai Unióba akarta bevinni. Ebből keletkezett a forradalmi helyzet, ami megdöntötte a moszkovita vezetést.

n3spr3ss0 2018.09.03. 12:35:04

@frikazojd: Azt nem értem, a török kor előtti Magyarországért miért nem siránkoznak?

chrisred 2018.09.03. 12:36:20

@maxval balcán bircaman: A krímiek sakkbábuk, semmi önálló döntésük nem lehetett. Az orosz hadsereg már megszállta a félszigetet, még mielőtt Krím lakossága bármiről dönthetett volna.

Fülig José 2018.09.03. 12:39:35

@maxval balcán bircaman: vagy putyinpapa elvette a szomszéd leggazdagabb tartományát:
1. mert csak
2. mert megteheti
3: mert úgyse szól senki semmit
... hmmm... vagy a te gyíkemberes verziód??

Fülig José 2018.09.03. 12:40:56

@maxval balcán bircaman: kihagytam a mániákus vissza "NAGY OROSZORSZÁG"-ot (rém)álmot...

pragmatika2 2018.09.03. 12:43:31

@chrisred:

"kire számíthattak volna szövetségesként, ha háborúra kerül a sor. "

Senkire. Ahogy a törökök sem. Ők mégis megvédték az országukat. Károlyira várt néhány feladat, (miután Belgrádban felmosták vele a padlót) amit ilyen esetekben el kellett volna végezni, és amit még Wekerle is fontolgatott. (Sajnos aztán lemondott, mintegy odadobva a gyeplőt Károlyinak)

1. Hadiállapot, statáriaális bíróságokkal.
2. Sajtószabadság korlátozása, természetesen éppen a rend fenntartása érdekében.
A lakosság tájékoztatása, az Antant szándékairól. (Semmi más mint annak a közlése, amit az a Francia paprikajancsi tolt az arcába Belgrádban)
3. Hadigazdálkodás.
4. Biztos vagyok benne, hogy sokan megértették volna, hogy szükség van még egy utolsó erőfeszítésre, de már itthon, a határainkon belül.

Ezek után mindenképpen kedvezőbb pozíciókból lehetett volna az Antanttal tárgyalni később.

Jakab.gipsz 2018.09.03. 12:51:42

Na persze a hazafias nevelés szerintem az lenne, ha például Trianonért nem Európát tennék felelősség, hanem elsősorban önmagunkat, a saját soviniszta, hataloméhes uralkodó osztályunkat, az akkori Orbánokat, Mészáros Lőrinceket, Rogánokat, Németh Szilárdokat.

ITT szövegértelmezési problémák vannak.

Az akkori hatalom éhes uralomra vágyó csőcseléket, Kun Bélának, Lukácsnak Györgynek, és a későbbiekben bő húsz év múltán Rákosi Mátyásnak hívták.

chrisred 2018.09.03. 12:55:26

@Voznyák Pista: A törökök tényleg senkire nem számíthattak, kivéve a világ muszlimjaira, vagyis fél Ázsiára. Ne meg azokra a nyugati hatalmakra, akik nem szerettek volna túlnyomó angol befolyást Kisázsiában.

"Külföldi támogatás. A sakaryai csata nyomán az angorai vezetés több oldalról is morális illetve anyagi támogatást kapott, anélkül, hogy kérte volna. A legnagyobb anyagi segítség India muszlimjaitól érkezett, a 125 ezer dollárnyi adományból a hadsereget támogatták. A kemalisták ügye több keleti országban is lángra lobbantotta a nemzeti érzelmeket, még Kínáig is eljutott a híre. Mindazonáltal Musztafa Kemal eltökélt célja az volt, hogy az országot a nyugathoz hozza közelebb, és nem a kelethez. Ennek egyik megnyilvánulása volt az 1921. október 20-án a franciákkal aláírt szerződés, amelyben szerepelt Kilikia kiürítése, a kilikiai-szíriai határ módosítása a törökök javára, és egy olyan török bizottság kihelyezése Alexandrettába, amely biztosíthatta az ott élő törökök jogait. Cserébe a franciák bizonyos előjogokat kaptak a bagdadi vasút fölött. A franciák elsősorban azért igyekeztek megegyezni a törökökkel, mert a sakaryai csata meggyőzte őket arról, hogy a sèvres-i békeszerződést már nem lehet rákényszeríteni az országra. Ugyancsak szerepet játszott a közeledésben az, hogy a franciák nehezményezték a közel-keleti brit dominanciát. A szovjetek is üdvözölték a kemalista győzelmet, gratulációk hada árasztotta el Angorát, és 1 millió aranyrubel értékben anyagi támogatást is kaptak tőlük, ám az angolok feltételezései ellenére Kemal nem volt elragadtatva a szovjet segítségnyújtástól, sokkal inkább kereste a nyugati hatalmak, például Olaszország segítségét, amelyet egy, a franciákéhoz hasonló szerződés aláírásával meg is kapott.

Fülig José 2018.09.03. 12:57:33

@Voznyák Pista: "Biztos vagyok benne, hogy sokan megértették volna, hogy szükség van még egy utolsó erőfeszítésre, de már itthon, a határainkon belül."
én csak arra gondolok, hogy 100 évvel később is milyen indulatok dúlnak..gondold el, mennyire el lehettek keseredve az akkori formák, évek óta a hosszúcsöcsön, fikarcnyi remény nélkül...szerintem egyszerűen nem volt tovább, minden mindegy volt akkor.
sajnos a hadvezetés a kezdet kezdetén súlyosan túlértékelte a haderő ütőképességét (és lebecsülte az ellenfeleket), ha csak rajtunk múlik, a háború 3 hónapig sem tart. hogy ez jó vagy rossz? mindenki döntse el maga.

chrisred 2018.09.03. 12:57:34

@Jakab.gipsz: Szóval az a véleményed, hogy a két névsorban nagyjából ugyanannyi börtönviselt embernek kellene lennie?

chrisred 2018.09.03. 13:05:05

@Voznyák Pista: "Biztos vagyok benne, hogy sokan megértették volna, hogy szükség van még egy utolsó erőfeszítésre, de már itthon, a határainkon belül."

Gondolod, hogy Horthy például beállt volna a frontkatonák közé, ahelyett, hogy Szegeden vár a francia gyarmati katonák társaságában, amíg meg nem bukik az összes kormányképes erő az országban?

Fülig José 2018.09.03. 13:15:41

@maxval balcán bircaman: egy faszomat. kamu népszavazás volt MIUTÁN elfoglalták a félszigetet. azon kívül ez mióta megy így, hogy a brigád egy része (maradjunk annyiban) kitalálja, hogy egy másik országban akar lakni és nem lelépnek, hanem viszik a földet is? ha a nógrádi morék kigondolják, hogy holnaptól szlovákok, behívják a tótokat és visznek mindent? akkor is ezt a demagóg, szar dumát nyomnád?

pragmatika2 2018.09.03. 13:26:00

@chrisred:

Horthyval jössz, pedig nem vele dőlt el ez a dolog.

18 őszén kellett volna a területi integritás megőrzésén gondolkodni.
Mire Horthy képbe került, gyakorlatilag már 0-án álltunk. A románok Győrig meg sem álltak.
Gyakorlatilag mi lettünk az, akivel mindent meg lehet tenni, gond nélkül.
Így is történt. Egyébként valahol egyetértek azokkal, akik szerint nem annyira a bosszú vezérelte a döntéshozókat (na, jó az is, bizonyos mértékben) hanem inkább mert már nem voltunk a térképen. Szabadon felosztható lett a terület. Kész.
Ezt nem szabadott volna hagyni. Hogy csak egy felosztható "terület" legyünk, amellyel a kisantantot ki lehet fizetni.
És ehhez Horthynak semmi köze nem volt.
18 őszére vált világossá, hogy talán mégsem a Wilsoni elvek szerint játszódik le a "rendezés". Ekkor kellett volna a megfelelő következtetéseket levonni, és bármilyen kellemetlen is, megfelelő koherens válaszokat adni. Ez lett volna károlyi dolga. Ehelyett párás szemekkel konstatálta, hogy forradalom van, és hű b.meg milyen jó nekünk.

Egyébként meg Horthy nagyon jól tette, hogy meghúzta magát. (Pragmatizmus).
Később elkezdhette, (ha korlátozott lehetőségek között is) az újra építkezést.

Fülig José 2018.09.03. 13:34:55

@maxval balcán bircaman: önrendelkezés, tényleg?! szerintem aki idegen hadsereget hív az országába a népe ellen az sima hazaáruló.
+1 ha a nyamnyamoknak otthon kell boldogulni (fideSS gyűlöletbrossúra, 1. oldal) akkor a hazaáruló ukránokra is ez vonatkozik. ja, nem... ők átadhatják országukat putyinnak... vágom.

Emmett Brown 2018.09.03. 13:40:33

@Voznyák Pista: egyébként Trianon korrekciójára pont az EU lenne az egyetlen reális opció.

NastroAzzurro 2018.09.03. 13:45:55

Persze a Magyarok a hibásak még hirosima miatt is... mert Teller... ja nem... A Római birodalom bukásáért is minket lehet hibáztatni.
sőt a mautok is miattunk haltak ki... Ennyi baromságot olvasni hétfőn... mi van itt?

chrisred 2018.09.03. 13:48:53

@maxval balcán bircaman: A népek önrendelkezési jogába nem fér bele, hogy egy ország tetszőlegesen megszállhat egy másik országot, vagy annak egy részét, arra hivatkozva, hogy az ottani lakosság egy része ahhoz a néphez tartozónak vallja magát, mint a saját lakossága. Bár az igaz, hogy Hitler is ilyesmivel igazolta Ausztria és Csehszlovákia megszállását.

pragmatika2 2018.09.03. 13:51:50

@Emmett Brown:

"egyébként Trianon korrekciójára pont az EU lenne az egyetlen reális opció."

Még akkor sem, ha az USA mintájára történne meg az unió elmélyítése.

Figyu, ha neked elveszik a fél házadat, és a tulajdonviszony változását törvényesen rögzítik is, és utána közlik, hogy mostantól egy jóval nagyobb lakóközösségbe, faluba, kisvárosba stb. tartozol, ki vagy fizetve ?
Attól még ugyanúgy a román lesz erdélyben a hivatalos nyelv.

Fülig José 2018.09.03. 13:55:06

@NastroAzzurro: hát, baromból eggyel több lett. ti funkcionális analfabéták vagytok vagy komoly kisebbrendűségi problémával küzdötök?

pragmatika2 2018.09.03. 13:55:06

@Fülig José:

"ha a nógrádi morék kigondolják, hogy holnaptól szlovákok, behívják a tótokat és visznek mindent? akkor is ezt a demagóg, szar dumát nyomnád?"

Én simán benne lennék. :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.03. 13:55:58

@chrisred:

A hágai nemzetközi bíróság véleménye más. Ők kimondták a koszovói eset kapcsán: nem agresszió egy terület szeparatizmusát kívülről támogatni.

Fülig José 2018.09.03. 13:56:12

@Voznyák Pista: na jó, abban én is.. de sajnos a tót se olyan hülye :-)

LebensraumamOsten 2018.09.03. 13:58:52

@Rettegek mert ballib vagyok: Azért a katonai testnevelésórákat se felejtsétek el, mert nagy-nagy szükségetek lesz az erőnlétre, amikor futnotok kell a román katonai csendőrség elől a no go zónás nyugatra, vagy Moszkvába! :DDD
Úgy néz ki, nem álltok nyerésre a soviniszta versenyben. Röhögve hallom minden kettős polgár lófő székelyetekről, hogy soha nem használják az Erdély szót, hanem mindig következetesen Romániát emlegetnek és valahogy nem is magyaroknak hanem románnak definiálják saját magukat, még Magyarországon magyar környezetben is. Úgy tűnik Csau munkája beérett, ti meg pofára estetek, mint Horthykutya anno.

LebensraumamOsten 2018.09.03. 14:04:16

@Voznyák Pista: Hát ja, Horthy árulta el 18-ban Magyarországot, amikor a Tanácsköztársaság hadseregének hadműveleti terveit egy áruló révén megszerezte és átjátszotta a románoknak. A doni fronton ennél sokkal kisebb bűnért, sőt vétségért is azonnali főbe lövés járt. Szóval Horthynak lógnia kellett volna. Julier Ferenc neve mond nektek valami illibbantak? Sejtettem, hogy semmit, mert olyan barmok vagytok.Iskolázottság zéró, seggnyalás jeles.

Fülig José 2018.09.03. 14:06:12

@Voznyák Pista: "Még akkor sem, ha az USA mintájára történne meg az unió elmélyítése."
ebben nem értünk egyet. mivel a revízióra SEMMI lehetőség, csak a megbékélés marad. ha ugyanúgy utazhatsz Erdélybe mint Ausztriába, Németországba vagy az olaszokhoz, meg lesz a lehetőség megismerni az országot, az embereket, a kultúrát (gondolom, nekik is van.) hogy ma pont Romániához tartozik, 100ad rangú kérdés. (Éltem pár évet Württembergben, Elzász néhányszor gazdát cserélt de nyoma sincs gyűlöletnek, pedig a népek nem igazán kedvelik egymást...)
sajnos a fideSS ismét a saját piti céljai miatt szítja a feszültséget (orsós tusványosi beszéde, a kakadu minden megnyilvánulása, stb)
és rengetegen beveszik...

chrisred 2018.09.03. 14:06:22

@maxval balcán bircaman: Ez azt jelenti, hogy a hágai bíróság pontosan ismeri a különbséget egy terület függetlensége vagy egy másik ország általi megszállása között.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.03. 14:16:05

@chrisred:

Nem megszállás, ha a lakosság önrendelkezése az alap. Ezt mondta ki a bíróság Koszovó kapcsán.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.09.03. 14:24:52

@balcán maxval bircaman: Birca, te élőlény vagy, vagy csupán egy mesterséges unintelligencia? ;-)

blah 2018.09.03. 14:25:54

a magyarok tényleg ennyire hülyék, hogy még mindig csak végletekben tudnak gondolkodni, a saját felelősségüket meg soha nem is fogják firtatni. ezért tart itt ez az ország. aki a fideszre szavazott ezért nem is fogja soha felróni magának, hogy egy maffiát támogat, elég annyi a lelki békéhez, hogy de a szocik...

chrisred 2018.09.03. 14:27:27

@maxval balcán bircaman: Koszovó kapcsán fel sem merülhetett, hogy egy másik ország megszállja.

Emmett Brown 2018.09.03. 14:27:51

@Voznyák Pista: határmódosítás már nem lesz, Magyarország maradni fog 93000 km2. Ez a kiindulóállapot. Ebből kell a legtöbbet kihozni.
Az hogy Erdélyben a román a hivatalos nyelv, az eltörpül ahhoz képest, hogy bármikor odautazhatsz útlevél nélkül. Vagy rendelhetsz bármit egy Marosvásárhelyi cégtől, és nem kell rá semmilyen vámot/lófaszt fizetned.

Illetve ha az EU az USA mintájára alakulna át, akkor bizony a magyar is hivatalos nyelv lenne.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.09.03. 14:29:33

Maradjunk annyiban,hogy a felelősség megoszlik .

apro_marosan_petergabor 2018.09.03. 14:31:30

"Trianonért nem Európát tennénk felelőssé, hanem..." itt ír le a cikk utoljára némi féligazságot, mert Trianonban valóban benne volt az akkori magyar vezetés - de nem soviniszta mivolta, hanem egyszerűen nem realista, erőtlen politikája miatt (Mo területe intakt volt azI VH végén, s így adta el Károlyi, egy végtelenül tehetségtelen, bagyravágyó senki, külföldnek és a kommunistáknak egyszerre az országot. Megjegyzés: a franciák valóban sovének voltak, Mo egész tistességes nemzetiségi politikát folytatott.
A többi valódi, rövidlátó, ballib baromság:
- ...de, bizony 1944.03.18-ig (német megszállás) Mo biztos menedéke volt a zsidóknak, s sok más menekültnek (lengyelek tízezreinek, franciáknak stb.)
- de bizony Horthy állítatta le a deportálásokat, s adot parancsot a getto megvédésére
- Nagy Imre nem volt forradalmár. A padlás leseprő kommunista, úgy került a forradalomba, mint Pilátus a Credóba..., erőtlenül sdródott az eseményekkel. A bíróság előttkarakán vol, szavát nem vonat vissza, de nem volt forradalmár.
- Mo népe elég bátor volt mert kisöpörte aparlamentből a maszo-szadesz maradékot, s elindultunk felfelé (minden problémával együtt)

Leopoldbalthasar 2018.09.03. 15:17:22

@Tom66:
"Trianon a nemzeti tragédiája. Kivételesen nagy és elrettentő volt a büntetés nagysága és tulajdonképpen ez a probléma gyökere. A győztesek Magyarországot példátlan büntetéssel sújtották. A mai napig rejtély, miért éppen hazánkat."

Lehet, hogy egy kívülálló annak idején ezt nem így látta. Mert mit látott, mondjuk egy átlagfrancia? "Van ott Európa közepén egy középkorból fennmaradt dinasztikus birodalom, amiben különféle nemzetek élnek de nincs saját országuk. Hát most a háború után a magyarok, csehek, szlovákok, románok, németek, stb megkapták a saját önálló nemzetállamukat."
Azt még esetleg megértik, hogy elégedetlenek vagyunk az új határokkal, mert nem teljesen veszi figyelembe a nemzet tagjainak földrajzi elhelyezkedését, de azt már valószínüleg abszurdnak gondolnák, hogy a magyar nemzet a magyar király egész országát szeretné magának (Horvátországgal együtt). Mert akkor mi a fenének bomlottak szét nyelvi alapon több nemzetre? Tehát, hogy mi ezt büntetésnek érezzük, az csak a mi egészen "speciális" nacionalizmusunk következménye. Kivülálló nem biztos, hogy érti.

Nyilván nem büntetés volt a célja, mert annak mi lett volna az értelme. A politika nem a népek érzéseiről szól, hanem érdekekről.

chrisred 2018.09.03. 15:18:04

@maxval balcán bircaman: Az alternatív valóságodban. A valóságban meg hiába küzdesz a logikus gondolkodás liberális mételye ellen, Szerbia egy részéből független állam lett, és ez semmiben nem hasonlítható ahhoz, hogy Ukrajna egy részéből Oroszország egy része lett.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.03. 15:19:42

@chrisred:

Jogilag a helyzet teljesen ugyanaz.

Egy létező országnak egy része elszakadt, idegen segítséggel.

Erről szól a koszovói precedens.

chrisred 2018.09.03. 15:24:58

@maxval balcán bircaman: Nem. Jogilag teljesen más a helyzet. Vagy a te szempontodból nincs különbség, hogy a fogorvos távolítja el a beteg fogadat, vagy egy bűnöző töri ki a szádból az aranyfogaidat és viszi el magával?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.03. 15:27:13

@chrisred:

Hol az eltérés?

Helyi lakosság szeparatizmusa.
Ellenállás a központi hatalom részéről.
Idegen katonai segítség.
Sikeres elszakadás.
Korábbi állam nem ismeri el.

chrisred 2018.09.03. 15:32:32

@maxval balcán bircaman: Ott, hogy az idegen katonaság nem szeparatista mozgalmat segítette, hanem a terület saját országhoz csatolását.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.03. 15:36:24

@chrisred:

Azt mondod, csak úgy szabad önrendelkezni, hogy új ország alakul, de úgy nem, hogt csatlakozol egy másik országhoz?

Leopoldbalthasar 2018.09.03. 15:36:42

@Tom66: "Ezekhez képest a háborúban szövetséges Ausztria területi veszteségei elenyészők, sőt érthetetlen módon a győztesek Magyarországtól vettek el négyezer négyzetkilométert és Ausztriához csatolták, Burgenland néven. Vesztestől vettek el, hogy vesztesnek adják."

Itt valami nagy kavarodás van. Éppenhogy Austria volt a legnagyobb vesztes, mivel az összes országát elveszítette. Elvesztette az Osztrák főhercegséget, a Cseh királyságot, a Magyar- és Horvát királyságokat, Galíciát, stb...
Ezek az elvesztett területek aztán odakerültek az újonnan létrejövő országokhoz, pl. az Osztrák köztársasághoz. Ezek az új államok nem lehettek résztvevői a világháborúnak, hiszen akkor még nem is léteztek.

chrisred 2018.09.03. 15:37:30

@maxval balcán bircaman: Igen. Másik országhoz csatlakozni az önrendelkezés feladása.

pragmatika2 2018.09.03. 15:42:36

@Leopoldbalthasar:

"Lehet, hogy egy kívülálló annak idején ezt nem így látta. Mert mit látott, mondjuk egy átlagfrancia? "Van ott Európa közepén egy középkorból fennmaradt dinasztikus birodalom, amiben különféle nemzetek élnek de nincs saját országuk. Hát most a háború után a magyarok, csehek, szlovákok, románok, németek, stb megkapták a saját önálló nemzetállamukat."

Ja. Ehhez képest ideb.sztak egy olyan háborús jóvátételi kötelezettséget, ami akkor lett volna reális, ha a történelmi magyarországnak kellett volna kiizzadnia.
Szóval azért csak volt ebben a dologban egy kis bosszú is na.

chrisred 2018.09.03. 15:45:21

@Leopoldbalthasar: Ez volt a szláv és román érvelés Trianon melleett. Hogy nem történt területfoglalás, mert új országok jöttek létre. Valójában a duális álllamnak mindkét részről volt jogutódja, az államok nevében ő képviselőik írták alá a békeszerződést, és a jogutódlásra tekintettel magukra kötelezőnek ismerték el. A teljesen új Osztrák Köztársaságnak és Magyar Királyságnak semmilyen békeszerződést nem kell volna aláírni, mert soha nem álltak háborúban.

chrisred 2018.09.03. 15:52:30

@maxval balcán bircaman: Ha úgy érted, hogy az NSZK foglalta el az NDK-t, és magához csatolta, jogilag valóban ez volt a helyzet, mert valójában nem közös állam jött létre, az új területegység az NSZK volt jogi helyzetébe került. Más kérdés, hogy az NDK soha nem volt másik állam része, amiből kiszakadt, hacsak nem még a Harmadik Birodalom, ami szintén Németország jogelődje volt.

donkihote007 2018.09.03. 16:09:40

a magadfajtáknak pedig ... a holokausztért nem a németeket ... tudod, a sokat emlegetett magába nézés

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.03. 16:13:11

@chrisred:

Tehát érvénytelen önrendelkezés volt. Az NSZK agressziója. Botrány!

chrisred 2018.09.03. 16:20:37

@maxval balcán bircaman: Nem volt önrendelkezés. Az NDK önállósága csak egy fikció volt. Ahogy a Krímé is az volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.03. 16:29:22

@chrisred:

Mindkét esetben önrendelkezés történt. Mindkét nép egy már létező országhoz akart csatlakozni.

Nagykörúton túli magyar 2018.09.03. 20:16:21

@maxval balcán bircaman: Vigyázz velük, még pár kommentváltás, és ezekkel a retardáltakkal eljuttok oda, hogy az EU is megszállt minket 2004-ben.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2018.09.03. 20:51:56

@Szél Bernadett börtönben van már?: Nagyon eltűntél! Megzavart az évnyitó a második elemiben? Megtudtad hogy sok matekóra lesz?

Hórukk 2018.09.04. 00:25:20

@Tom66: Figyu te aljas nemzetellenes rohadék! 1. Karthágó - és sok más ország a történelem során - rosszabbul járt a vesztes háborúja után mint Magyarország. 2. Ausztriától arányaiban nagyobb területeket csatoltak el, mint Magyarországtól: többek közt Csehország is az Osztrák Császárság része volt anno. 3. Tragikus tény, hogy 3 millió magyar rekedt a jelenlegi határainkon túl, ugyanakkor hány millió nemzetiségi lakos került a saját nemzetállamának fennhatósága alá?
Hülyeségek terjesztése helyett inkább a jelen problémáival kellene foglalkoznod, hogy egy csőszerelő (és hasonszőrű társai) - igaz csak strómanként - megszerzi a fél országot (az ország pedig elveszti ezt a felét!) a mi befizetett adópénzeink újraosztása révén, az elitgimnazisták jobbik harmada pedig külföldön tanul tovább - és csak gazdag turistaként fog hazalátogatni a hozzád hasonló hazaárulók által el..szott országba. Ha hivatásos ruszki kommentelő vagy, az mentségedül szolgál.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.04. 04:57:15

@Leopoldbalthasar:

Ez tévedés.

Ausztria már 1867-ben lemondott a fél birodalomról, erről szólt ugyanis az osztrák-magyar kiegyezés.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.04. 05:00:21

@Fülig José:

De mi a valóság?

Az, hogy sose volt olyan jó Mo. kapcsolata a szomszédaival, mint manapság. Biztos Zorbán fasiszta gyűlölködése az ok.

chrisred 2018.09.04. 06:00:38

@maxval balcán bircaman: Semmiféle önrendelkezés nem történt, hanem annexió. Az endékások nem önálló nép voltak, hanem Németország a szovjetek által megszállt részének lakossága, ahol szovjet bábállam jött létre. A Krím területén élő népet a szovjet időkben deportálták, majd szovjet állampolgárokat telepítettek oda. A Szovjetunió felbomlása után a terület az önálló Ukrajna része lett, majd a szintén önállóvá váló Oroszország katonailag megszállta.

chrisred 2018.09.04. 06:01:10

@maxval balcán bircaman: Van nekik, bármikor oda költözhetnek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.04. 07:52:08

@chrisred:

Azaz Koszovónak nem volt joga önrendelkeznie, mivel nem önálló nép?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.04. 07:53:16

@chrisred:

"A Krím területén élő népet a szovjet időkben deportálták, majd szovjet állampolgárokat telepítettek oda."

A krími tatárokra gondolsz? Ők is szovjet állampolgárok voltak.

S már a XIX. sz. végén is orosz többség volt a Krímben.

antiinternáci 2018.09.04. 09:04:31

@chrisred:

A háború abból keletkezett, hogy az amerikai internácik, mint Clintonné, egyéb sorozatos provokációik mellett feluszították az ukránokat Oroszország ellen. Az ukránok meg elég hülyék voltak hozzá, és még abba is belementek, hogy durva elnyomó intézkedéseket hozzanak az orosz kisebbség ellen. Clintonné és bandája úgy volt vele, hogy bármit lép Putyin erre, az nekik csak jó lehet, fokozhatják az oroszellenes propagandát.
Persze Putyin nem hagyta, nem hagyhatta, hogy az internácik megalázzák nemzettársai jogfosztásának eltűrésével. Putyin is megéri a pénzét, nem sokáig kellett provokálni, de ebben az esetben az internácik áldozata. Ahogy az ukránok is, akik most megtanulhatják, mit kap, aki bolsevistákkal szövetkezik.

Az külön szánalmas, hogy az itt írkáló libbantaknak az sem baj, hogy az ukránok már durva magyarellenes elnyomó intézkedéseket is hoznak, mégis még mindig itt kampányolnak, hogy márpedig fel kell venni őket a klubba, holott ennek blokkolásán túl semmi más lehetőségünk sincs észretéríteni őket.
Döbbenet, az elvtársak már megint a magyarság ellen vannak, nekik csak a felsőbb parancs számít.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.09.04. 11:31:52

@Hórukk: Naa,azért jó hogy nem a Török meg a Római birodalommal hasonlítod össze!

chrisred 2018.09.05. 05:38:18

@maxval balcán bircaman: Mert nem szerették volna, ha lelövik őket a határon vagy a berlini falnál.

chrisred 2018.09.05. 05:42:52

@maxval balcán bircaman: Ez a te álláspontod. Ők magukat önálló népnek tartják, ellentétben az NDK volt lakosságával, akik ugyanúgy németnek tartották magukat, mint az NSZK-ban élők, és a Krím lakosságával, akik ugyanúgy orosznak tartották magukat, mint az Oroszországban élők. Vagy mondhatnám az Erdélyben élő románokat az első világháború után, ők sem Erdély önrendelkezési jogáért küzdöttek, hanem azért, hogy Romániához csatlakozhassanak.

chrisred 2018.09.05. 05:46:11

@antiinternáci: Nem tudom, milyen háborúról van szó.

Nekünk, magyaroknak az a fontos, hogy az Ukrajnában élő magyarok anyanyelvük használatában ne szenvedjenek sérelmeket, és ehhez Ukrajna csatlakozása az EU-hoz pozitív fejlemény lenne, mivel a magyar az Unió egyik hivatalos nyelve. Semmi közünk az orosz kisebbség nyelvhasználatához.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.05. 05:58:34

@chrisred:

Még a legvadabb nyugati államoknak se érdeke Ukrajna EU-csatlakozása.

S semmi kapcsolat az EU és a kisebbségi jogok között.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.05. 05:59:51

@chrisred:

Így igaz. S ki mondta, hogy az erdélyi románok nem a Romániához csatlakozásért küzdöttek? Én nem.

chrisred 2018.09.06. 05:44:05

@maxval balcán bircaman: Nem tudom, mit jelent a vad nyugati állam, főleg a Putyin által vezetett Oroszországgal összehasonlítva tűnnek ártatlan báránynak.

chrisred 2018.09.06. 05:46:53

@maxval balcán bircaman: És ki mondta, hogy az NDK-ban élő németek nem az NSZK-hoz való csatlakozásért küzdöttek? Ja, te, mert bele akartad erőltetni az önrendelkezést. Pedig tiszta sor, Koszovó esetében önrendelkezésről volt szó, Trianon, Németország és a Krím esetében a határok átrendezéséről.

chrisred 2018.09.08. 06:39:34

@maxval balcán bircaman: Met pár hónappal később legálisan is mehettek, egy évvel később meg már egy ország volt.

chrisred 2018.09.08. 06:40:34

@maxval balcán bircaman: De igen. Fogalmilag nem fér össze, hogy valaki minden mástól különállónak tartja magát, vagy egy nagy egész részének.

chrisred 2018.09.11. 06:39:37

@maxval balcán bircaman: Nem mindegy, mert az első az önrendelkezés alapja.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.12. 05:58:50

@chrisred:

Nem szuverenitásról van szó, hanem önrendelkezésről.

Ami jelenthet:
- kiszakadást egy államból,
- csatlakozást egy államhoz.

A 2 között nincs különbség.

chrisred 2018.09.12. 06:34:10

@maxval balcán bircaman: A szuverenitás és az önrendelkezési jog lényegében ugyanaz. A nemzeti önrendelkezési jog egy nép vagy nemzet függetlenségéhez, az önálló állami léthez és belügyeinek önálló intézéséhez való joga - vagyis a szuverenitás. Egyikbe se tartozik bele a szuverenitás feladása.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.09.12. 07:13:08

@chrisred:

Akkor ezek szerint mind az olasz, mind a német egység szuverenitásfeladás volt.

chrisred 2018.09.13. 05:36:50

@balcán maxval bircaman: Az olasz nem, hiszen függetlenségi háborúval járt együtt. Ott a nemzeti szuverenitás kiharcolása történt. Más kérdés, hogy Orbán cimborája, Salvini, illetve a pártja jelenleg az északi államok önrendelkezési jogáért harcol.

A német egység valóban azt jelentette, hogy Poroszország bekebelezte az addig független német államokat, és utána a porosz királyból német császár lett.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.13. 05:40:29

@chrisred:

Az olasz esetben is az történt, hogy az egyik állam terjeszkedett a többi rovására. Ez utóbbi államokban a lakosság feladta állama szuverenitását.

Salviniék ma már összolasz párt.

chrisred 2018.09.18. 05:52:45

@maxval balcán bircaman: Az Appennin-félszigeten létező összes állam feladta az addigi szuverenitását, még az a Szárd-Piemonti Királyság is, amelyik szerinted terjeszkedett a többi rovására. Pedig valójában nem (kivéve a pápai államot, amit valóban elfoglalt), a garibaldisták nem hódító háborúkat folytattak, hanem, mint Che Guevara egy évszázaddal később Dél-Amerikában, a helyi államhatalom megdöntésére irányuló felkelést robbantottak ki. Ezért írtam, hogy teljesen más, mint a német egység, ahol valóban a porosz állam kebelezte be erőszakkal a többi német kisállamot.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.18. 06:01:44

@chrisred:

Valójában a Szardíniai Királysághoz csatlakoztak, majd az nevet változtatott. Azaz a porosz modell.

S igen, nem kellett hódítás, mert megvolt a támogatás. Ahogy a Krímben is.

chrisred 2018.09.18. 06:32:23

@maxval balcán bircaman: Valójában nem. Ezért ez a párhuzam akkor működne, ha az orosz állam is megszűnt volna létezni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.18. 07:08:19

@chrisred:

A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával?
süti beállítások módosítása