Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Nemzeti hősök és piti törvénysértők

2009.10.23. 10:54 | Proszektura | 14 komment

Gondoltam, csak megemlékezem jómagam is erről az ellenforradalomról, népfelkelésről, forradalomról. (Nem kívánt rész törlendő!)

Először is egy jó, frappáns címet kellene találnom erre a célra. Olyat, amelyik nem közhelyes, de elég blikkfangos és emelkedett. Azt persze nem biggyeszthetem a blogbejegyzésem fölé, bár nagyon ütős, hogy „Emberfejet találtak a kutyák”, vagy hogy „Kafferbivallyal kezdett ki a nőstény oroszlán.” Vagy esetleg: „Lelépett mostohaanyjával a 18 éves kamasz.” Ezeket meg kell hagynom a Blikknek. Viszont olyasmi már jól hangzana, és például jobban ki is fejezné ezen ünnep lényegét, hogy „Szigorúan ellenőrzött ünnepek” – célozva ezzel a rendőrök ilyentájt kifejtett sajátos szerepére. Vagy lehetne az a komolyabb újságírók által szintén nagyon kedvelt címváltozat is, hogy: „Egy ünnep margójára „

Miért nem működik egyébként nálunk még mindig ez az ünnep?

Miért van az, hogy miközben más nemzeti megemlékezéseink jó nagy zabálásokkal, piálásokkal, böfögésekkel telnek, ilyenkor huszonharmadika tájékán az ember a gyomrára nem a jóllakottság érzése, hanem valami ideges feszültség telepedik rá. Lesz balhé, vagy nem lesz balhé?

Remélem nem azért állunk ilyen csehül ezzel az október huszonharmadikával, mert nincs már kit újratemetni. Bizony, úgy tűnik, elfogytak az újratemetetlen mártírjaink.

Pedig a magyar történelemben igen kedvelt tevékenység volt mindig a kihantolás és újratemetés. A haza ellenségeként, gazemberként, agyonlőjük, felakasztjuk, később megbánjuk, kihantoljuk, nemzeti hősként nagy csinnadrattával ismét eltemetjük. Ez fordítva viszont nem működik. A hősként eltemetetteket nem szoktuk kihantolni és gazemberként újratemetni. Legfeljebb ellopjuk a koponyáját egyiknek-másiknak.

Ennek az ünnepnek az alaphangját már tegnap megadta (az egyébként az átláthatatlan párt-mutyik során, mindössze néhány szavazatkülönbséggel harmadszorra megválasztott) köztársasági elnökünk a Műegyetemen elmondott gondolataival.

Sólyom László többek között arról szónokolt, hogy az őszödi beszéd nyílttá tette a morális válságot, amit még tovább erősített, hogy a parlamenti többség bizalmi szavazáson jóváhagyta a hatalom megszerzésének ezt a gyurcsányi módját

Ki hivatkozhat hitelesen 56-ra és a múltbeli értékekre? – tette fel a költőinek szánt kérdést ezek után.

Erre a választ az élet azonban már régen megadta.

Mint tudjuk, Szűrös Mátyás kiáltotta ki a köztársaságot a Parlament erkélyéről. Igen az az ember, aki alighanem ekkoriban, a rendszerváltás tájékán érhetett igazi forradalmárrá. Addig ugyanis a diktatúra legfelsőbb hatalmi szervének, a Politikai Bizottságnak eminens tagja volt, mint a Központi Bizottság titkára, előtte pedig kelet-berlini, majd moszkvai nagykövet.

Szóval ő volt az, aki az ujjongó nép orczájába kiáltá: „A mai naptól – 1989.október 23-tól - országunk államformája és neve, magyar köztársaság!”

Nem lett volna szabad megengedni, hogy a rendszerváltozást ezek kisajátítsák. Sikerült minden szart rákenni a megzavarodott agyú joviális, kacsingató Kádárra, az őt körülvevők többsége pedig a rendszerváltozás hősévé magasztosult és addig nyomult, amíg végképp be nem vonult a történelemkönyvekbe. Pozsgay például kihasználva akkori főnöke Grósz Károly davosi távollétét gyorsan népfelkelésnek nyilvánította az ellenforradalmat. De a legjobb példa erre az akkori külügyminiszterünk esete, akinek sikerült elérnie azt, hogy végleg őt tekintik a nagy kapunyitogatónak.  Kitörölhetetlenül úgy él ő a világ emlékezetében, mint aki egy szál drótvágó ollóval személyesen vagdosta dirib-darabra a vasfüggönyt, dacolva az egész szovjet ármádiával.

Vele szemben pedig ott ágált ez a jobboldali populista Orbán, aki bezzeg nem a határnyitásnál jeleskedett, hanem az immáron szabad, demokratikus ország szabad Parlamentje körüli szabad kordonokat bontotta el, piti törvénysértő módon. Ő így kerül be majd az annalesekbe?

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr351469347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2009.10.23. 15:36:03

Nos, hallgatva az MR1 déli műsorát, akövetkező vetődött fel bennem.

Ez a nap gyakorlatilag a magyar balfszság ünnepe. Miért?

Kik nyerték '56-al a legtöbbet? A szovjetek biztos. Lehet kezdett bomlani a fegyelem a szoc. országok között, ezért példát kellett statuálni. Kit rúgtak seggbe? Világos, hogy a legkisebbet.
Még azt is hozzátenném, hogy talán a nyugati hatalmak (előzetes) tudtával.

Sokan élnek még akik tényleg át is élték '56-ot. Mindenkinek más a véleménye róla. Ezért is hiba volt ilyen hamar nemzeti(?) ünneppé(?) tenni.

Netuddki. 2009.10.23. 15:41:29

"Mint tudjuk, Szűrös Mátyás kiáltotta ki a köztársaságot..."

Ja, csak nem ő cseszte el.

Horn meg rosszkor volt rossz helyen. Mármint utólag jókor jó helyen. Ettől még nyugaton tisztelik, ehhez kéne igazodni.

Ja és igen engem sokkal jobban izgat '90 után ki lopta el (szó szerint) a rendszerváltásunkat.

Teddypompom 2009.10.23. 15:48:14

Lehet hogy te zabáln és böfögnii szoktál március tizenötödikén, vagy október hatodikán, de gyanítom hogy egyedül vagy ezzel a szokásoddal Magyarországon.

Szerintem feküdj csak vissza a csirkecombbal a szádban a jó meleg papalan alá és morgolódjál tovább az elkövetkezendő néhány évtizedben.

Mi megleszünk nélüled,(nélkületek)

sourcerror 2009.10.23. 15:57:51

"Mint tudjuk, Szűrös Mátyás kiáltotta ki a köztársaságot a Parlament erkélyéről. Igen az az ember, aki alighanem ekkoriban, a rendszerváltás tájékán érhetett igazi forradalmárrá. Addig ugyanis a diktatúra legfelsőbb hatalmi szervének, a Politikai Bizottságnak eminens tagja volt, mint a Központi Bizottság titkára, előtte pedig kelet-berlini, majd moszkvai nagykövet."

Ha nem tudsz valamit megakadályozni, állj az élére.

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2009.10.23. 16:13:32

@Teddypompom: Köszönöm, hogy még néhány évtizedet adsz nekem, a meleg paplan alatt, plusz még csirkecombot is.

Teddypompom 2009.10.23. 16:44:47

@Proszektura:
Szívesen.
Mindenkinek jobb lesz így hidd el.....

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.10.23. 17:14:47

Nem lehet ünnepelni valamit, ami annyiféleképpen él az emberek emlékezetében, ahány ember él az országban. Akkor meg végképp nem, ha zavargásokkal fonódik össze.

HgGina 2009.10.23. 18:03:52

A magam részéről egyszerűen felakasztanám az összes szocit, ha tehetném. Kivltel nélkül. Lehetőleg az Andrássy úton, hogy jól szem előtt legyenek. A kormánytagokat pedig a Parlament köré. Tanulságul.
Hadd lássa már a világ egyszer, hogy miként kell ezt a nemzetbomlasztó, kapzsi csürhét kezelni.

Aztán az összesnek az összes gyereke csak annyit szenvedjen, amennyit az apjuk, anyjuk ténykedése okozott.

Amelyiknek meg ez nem tetszik, annak azt üzenném, amit fleto: akinek nem tetszik, az elmehet az országból.
'56-nak pedig a közelébe se engedném egyiket sem.

neurotikk! (törölt) 2009.10.23. 18:20:30

Akasszunk fel minden szelsosegest! Lojunk le mindenkit aki csinal valamit es az valakinek nem jo! Mindenki takarodjon aki nem ert egyet! Eljen az Eszme!

Krutzifix 2009.10.23. 18:57:35

@HgGina: Szabad nap van a diliházban? Ápolóóóó!

@Beela: Ott a pont! Csatlakozom, ha megengedi uram!

Krutzifix 2009.10.23. 18:58:12

@HgGina: Szabad nap van a diliházban? Ápolóóóó!

"G"-pont 2009.10.23. 19:29:35

Az utolsó bekezdést csak nem tudtad kihagyni,mert neked orbánozni muszáj.

Etniez 2009.10.23. 20:59:26

@"G"-pont: Anélkül itt nincsen poszt :))
Az volt a cuki, amikor Gyurcsány koszorúzott az Apró klánnal a nyakán :)) Volt egy kis bája a jelenetnek.
süti beállítások módosítása