Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Lakossági fórumok papokkal

2009.11.29. 21:37 | Proszektura | 20 komment

Annak idején a Rákosi propaganda jól ismert lózungja volt a klerikális reakció emlegetése. Pedig akkoriban a papság jó része az ÁVH-tól való félelmében nem, hogy klerikálisan reakcióskodni mert volna, hanem kussolt a parókiákon, vagy éppen besúgónak állt. A java pedig békepapként szolgálta a szocialista hazáját. Akiket mégsem tudtak megtörni, azok mártírok lettek, vagy annyira tönkretették őket, hogy soha nem heverték ki.

A békepap-mozgalmat egyébként a kommunista blokk országai számára központilag tervezték, nemzetközi intézményeket hoztak létre hozzá, de sehol sem sikerült elérni az egyházak szétzilálását. Romániában megalapítani sem sikerült, Jugoszláviában létrejött, de szinte látszat nélkül, végelgyengülésben múlt ki, Lengyelországban nem tudott elérni jelentős befolyást, Csehszlovákiában feloszlatták.

Jellemző, hogy Magyarországon viszont évtizedekig igen eredményesen működött.

Ezzel az enyhén szólva is foltos múltjával a magyar klérus a mai napig nem nézett szembe.

A papok viszont a rendszerváltozás óta nem győzik hangsúlyozni, hogy ők direkten nem politizálnak, pártokhoz nem kötődnek.

A heol.hu adta ma hírül, hogy vasárnap délután ismét fölállította kettős keresztjét a Jobbik Magyarországért Mozgalom Heves megyei szervezete.

Egerben a Dobó téri ünnepségen mintegy százötvenen voltak jelen, a szervezők azonban - Sneider Tamás, a szervezet megyei elnökével az élen - hiányolták az egyházi képviselőket, akik az ország többi pontján a jelképek felállításánál jelen voltak.

Bizony az egyház sok helyen nem úgy viselkedik, mint – legalább is egyelőre – Eger városában.

Például a több mint nyolcezres lélekszámú Dévaványa Város Közéleti Lapja – amelynek a partnerei között megtalálható a Barrikád.hu, a hunhír.hu, a Jobbik – a mai számában arról az örvendetes eseményről számolt be, miszerint.

 „Több mint száz résztvevővel zajlott le városunkban a Jobbik Magyarország Mozgalom lakossági fóruma, melyen a nemrég megválasztott Jobbik alelnöke, Sneider Tamás volt a meghívott vendég. A lakossági fórumot több közéleti személyiség is megtisztelte jelenlétével, melyek közül jelen volt, Pap Tibor polgármester, Novák Imre alpolgármester, Béres János református lelkész, Horváth Sándor katolikus plébános, és Szarvasról Samu Tamás Gergő.”

Szóval a helyi hivatali előkelőség, és a helyi papok az egykori cigányverő szkinhed szavait hallgathatták.

De ha már itt tartunk, ki az a Samu Tamás Gergő?

Szégyellem de nem tudtam eddig. A google keresőben találtam meg a fontos információt, hogy személy- és vagyonőr, Vona Gábor kommunikációs titkára. Utóbbit azzal érdemelhette ki, hogy írásai jelentek meg a Szarvas és Vidéke, a Szarvasi 7, a Heti Kelet, a Magyar Jelen, a Nemzetőr, a Barikád.hu, a Kárpátia, és a Magyar Nemzet hasábjain.

Remélem, hogy csak a nagyon hülyéknek nem tűnik föl a Jobbik rendkívül alattomos kampányolásának néhány fontos eleme.

Ők nem választási gyűléseket tartanak, hanem lakossági fórumokat. Mint például Sajóbábonyban, ahol aztán álszent módon ők akadnak ki azon, hogy azok, akiket erről a „lakossági fórumról” elzavartak, ezen milyen jogon háborognak.

Lakossági fórumok a lakosság egy bizonyos jól megszűrt része számára. Vagyis a Jobbikos okosok döntik el, ki a lakosság, ki nem hazánkban. És ehhez a helyi notabilitások asszisztálnak. Nagy találmány.

A református és a katolikus pap pedig majd nyugodt lelkiismerettel mondhatja el esti imáját: Atyám én nem politizáltam, hiszen nem valami pártrendezvényen, hanem lakossági fórumon vettem rész.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr171561846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.11.30. 00:44:44

Gratulálok remek poszt!

Esküszöm tanítani kéne! A részemről tiéd a hónap Otto Geobbels díja.

Először is virtuóz módon bolsevikoztad le a hazai papságot, belekeverve egy sunyi kis magyarozást is. ( Aminek igazából semmi köze a poszthoz, de kell a feszkó!)
Aztán természetesen kiderül, hogy a Jobbik maga a klerikálbolsevik reakció!

És a vége a legcsodálatosabb: ahogyan az egészből eljutunk Sajóbábonyba.

Hagy emeljem ki a személyes kedvencemet: "ahol aztán álszent módon ők akadnak ki azon, hogy azok, akiket erről a „lakossági fórumról” elzavartak, ezen milyen jogon háborognak."

Nyilván a poszt írója is tisztában van vele, hogy itt nem a "háborgás" volt az, amin "álszent módon" kiakadtak a egyesek. Hanem például a tettlegességen, és a halálos fenyegetéseken(, amit 1 napra rá lincselési kísérlettel nyomatékosítottak is). De ez persze részletkérdés.

Azért az megjegyezném, hogy Geobbelsnek volt annyi esze, hogy az ő uszításait, ferdítéseit, átlátszó hazugságait nem lehetett kommentelni. Illetve, az ellenvélemény megfogalmazójával barátilag elbeszélgetett a Gestapo.

magyar-magyar szótár 2009.11.30. 06:25:52

Ahan. Akkor Tóta nem békepap.

Tapmancs 2009.11.30. 07:29:38

Üldözési mániád van Elemér. A bérrettegést olyan szintre fejlesztetted hogy mindn logikát nélkülözve kapcsolsz össze egymástól teljesen függtlen eseményeket. A poszt természetesen tele van csúsztatásokkal, félremagyarázásokkal, de ezt már megszoktuk.

szépmező 2009.11.30. 09:38:27

Romániában nem békepapi mozgalom volt, hanem komcsi államegyház (a nemzeti orthodoxia). A mostani kolozsvári metropolita volt az egyik főszekus.

Terézágyú 2009.11.30. 09:39:42

Természetesen minden párt ezt teszi (legalábbis hazánkban), hogy úgy kampányol, hogy tagadja, hogy kampányol.
A rengeteg jobbos ingyenes újság, amit bedobálnak, az ugye mind "közéleti" hírújság :) A Helyi Théma és társai.

Ugyanilyet a baloldalon én mostanában nem láttam, de azok se jobbak.

Amúgyis a saját pártom az mindig igaza mond, és sose szélsőséges, viszont az ellenfél (-ség?) pártja, az hazudik, szélsőséges stb. stb.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.11.30. 09:40:23

Ha valamely egyház keresztet állít, azzal nincs bajom. Nem lenne bajom más vallások jelképeivel sem, amellett, hogy nem vagyok hívő (és vannak ellenérzéseim sok egyházzal szemben)
Ha jól olvasom Egerben a keresztet a Jobbik állította. Innentől kezdve politika! Bocs!
Lehet lakossági fórumnak nevezni, vagy balettklubnak, a lényeg ugyanaz: Aki odamegy 120as nyelvcsapásokkal csápol Vonának és rasszista sleppjének.

Csak úgy miheztartás végett belinkelnéd a pontos cikket, ahol a megjelenteket megtaláltad?
Mert bizony a HEOL.hu-n az szerepel, hogy nem voltak jelen egyházi személyek, amit nem is vett jó néven a Jobbik.

Ki hamisít és mit? Valamely forrás nem állít igazat. Jó lenne tudni melyik.

nemecsekerno_007 2009.11.30. 09:40:52

Ez a poszt és a hozzá kapcsolódó kommentek is mutatják, hogy nagyon nagy szükség lenne a korszak feldolgozására. Többek között ezen dolgozik Ungváry Krisztián és Kenedy János, persze a hatalom minden szintjén próbálja - eddig sikerrel- akadályozni a munkájukat. Nyílván fenn kell tartani a zavarost, mert úgy tudnak benne halászni. Mendemondák, rémhírek, megosztottság. Minden hatalomnak jó ez és nem nagyon teszünk ellene.
Birkák vagyunk :(

nemecsekerno_007 2009.11.30. 09:46:08

Amúgy még mindig nem lehet tudni, hogy honnan van pénze a Jobbiknak. Persze a többi pártról sem lehet ezt tudni, csak sejteni. (végkielégítések pl.) Viszont a nagy nemzetvédô Vóna nemrég volt Moszkvában és biztosította az ororszokat, hogy a késôbbiekben tôlük vesszük a gázt. Persze a többi párt sem nagyon jeleskedik abban, hogy függetlenedjünk az orosz beszállítótól. De ez már off....

Vámpír\\\'08 2009.11.30. 09:50:35

Magyarországon azért a Kádár-rendszerben már nem üldözték annyira sem a papságot, sem a hívőket, mint a többi kommunista országban. A papság egy része elfogadta a játékszabályokat, de hát Jézus is azt mondta, hogy "adjátok meg a császárnak, ami a császáré". Én nem voltam aktív korú abban a korban, nem tudom hogy mi a jobb megoldás, a nyílt, aktív szembenállás, vagy a játékszabályok elfogadásával a lehető legtöbbet tenni az adott keretek között. Tényleg nem tudom, természetesen tisztelem a vértanúkat, de azokat is akik vértanúság helyett megpróbálták abból kihozni a legtöbbet, ami volt.

A másik üggyel viszont nem tudom, mi a baj: tarthat a Munkáspárt meg az SZDSZ is lakossági fórumot, csak a kutya sem kiváncsi rá. Azt meg már megszoktam, hogy a képviselőnket (MSZP-s) minden négy évben egyszer látom, akkor viszont - tény :) - roppant barátságos és figyelmes. Ja, ez a választás előtti hetekben szokott lenni. A Jobbik nekem sem szimpatikus, de nagyon ügyesen úgy csinál mintha érdekelné a véleményed, és sokan érzik úgy hogy végre egy párt, ami tényleg odafigyel rám. Tessék követni a példát, nem csak négyévente leereszkedni a nép közé.

sivatagi n. 2009.11.30. 10:16:40

@TaTa86.: nehéz lenne eldönteni, hogy Goebbels, vagy az ilyen proszektúra-féle vadliberáis, hazudozó cigányseggnyalók az aljasabbak.

MCF 0,47%...hehe :))

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.11.30. 11:31:58

@Terézágyú: "A rengeteg jobbos ingyenes újság, amit bedobálnak, az ugye mind "közéleti" hírújság :) A Helyi Théma és társai.

Ugyanilyet a baloldalon én mostanában nem láttam, de azok se jobbak."

Speciel Kőbányán van ilyen is.

Az meg a Jobbikot minősíti, hogy valakinek a születésnapjára azzal a tárggyal emlékeznek, amivel kivégezték...

Lesből Támadó Szárítókötél 2009.11.30. 11:42:34

@maxt:

Sehol sem állította a posztíró, hogy a HEOL szerint résztvettek egyházi személyek a rendezvényen.

Egyébként a poszttal tényleg az a baj, amit TaTa86 már szemszögből pedzegetett: mindenbe belekap egy kicsit, ebből kifolyólag roppant nehéz követni a logikai fonalat. Azzal a résszel viszont egyetértek, hogy határozottan idegesítő, amikor az egyház - és nem a vallás! - aszerint váltogatja a politikához való viszonyát - dörgölőzés vs elutasítás -, hogy épp mi az érdeke.

Brukk 2009.11.30. 11:50:56

Az Állami Egyházügyi Hivatal (mert '88-ig volt ilyen szervezet is) munkájáról miért nem tudunk semmit sem? Illetve én úgy tudom, kutatni sem igazán lehet, többek között azért is mert az intézmény megszűnése után rengeteg anyagot meg is semmisítettek.

Közben folyamatosan azt hallani, hogy "politizálhatnak-e" a papok...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.11.30. 11:56:37

@Brukk: Ungváryék könyvében foglalkoznak az ÁEH-val

Brukk 2009.11.30. 12:06:03

@calam (c.vcd): Kösz, egy másikat én is olvastam, de abban legalább is többször kitértek arra a problémára, hogy a rendelkezésre álló dokumentumok elég hiányosak.

Csak azért említettem meg, mert a "múlttal való szembenézést" kéri a cikk is számon az egyházak oldaláról, ami tényleg valóban meg kellett volna, hogy történjen.
Én a másik oldalát próbáltam megemlíteni, hogy "az állam" oldaláról ez ugyanúgy nem történt meg (egyébként semmilyen szinten sem), és ez ugyanúgy hiba.

monticello (törölt) 2009.11.30. 12:08:48

Tisztelt Uram (vagy Hölgyem)!
Köszönjük, hogy egy vezető webes médium címlapján hivatkozott, igényesnek megkísérelt, de rövidre sikerült, kissé zilált fogalmazványában hősiességből kioktatásban részesítette az egyházi rend tagjait. Bizonyára Ön mindvégig bátran kitart és meg nem alkuszik, miközben éveken át kínozzák, zaklatják és megalázzák, esetleg bebörtönzik és barátait, hozzátartozóit kivégzik. Ha az esetlegesen elkövetkezendő totaliárius államrendszerekben Önnek alkalma lesz ebbéli kiváló tulajdonságait a gyakorlatban is felcsillantani, kérem, ne hezitálion. Csodálattal fogjuk figyelni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.11.30. 12:15:09

@Lesből Támadó Szárítókötél: "Azzal a résszel viszont egyetértek, hogy határozottan idegesítő, amikor az egyház - és nem a vallás! - aszerint váltogatja a politikához való viszonyát - dörgölőzés vs elutasítás -, hogy épp mi az érdeke."

Ez tényleg elítélendő. De szerintem az valahol érthető, hogy az egyes felekezetek olyan pártot támogatnak, ami ideológiailag közelebb áll hozzájuk.
(Egyébként én nem látom azt, hogy akármelyik felekezet is támogatná a Jobbikot. Legfeljebb egyes papok, lelkipásztorok fusimunkában.)

(ui: A MAZSIHISZ viselkedése az, ami abszolút menthetetlen, hiszen egy Internacionálét éneklő párttal ápol igen szoros kapcsolatot. Vagyis ideológiai nexus kizárt, marad a rideg üzleti/hatalmi logika.)

borovi 2009.11.30. 12:27:34

Papoktól jót ne várj. Mit csodálkozol.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.11.30. 12:57:50

@Lesből Támadó Szárítókötél:
Maximálisan igazad van. Elnézést!
Minden bizonnyal a csapongó fogalmazás kevert meg.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.11.30. 22:23:54

@TaTa86.: Hülye vagyok, nem Otto- , hanem Joseph Goebbels. :S
süti beállítások módosítása