Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

3D-s forradalom és büdös gumi

2009.12.03. 09:25 | Proszektura | 3 komment

A Time magazin hosszú cikkben fejtegeti a 2005-ös Csodacsibe c. egészestés animációval indult digitális 3D-mánia elterjedésének okait, amelyben megszólaltatják a technika apostolaiként számon tartott filmeseket, Steven Spielberget, James Cameront, Peter Jacksont, Jeffrey Katzenberget és George Lucast.

A névsor önmagáért beszél: ha az elmúlt évek, évtizedek leglátványosabb és legsikeresebb filmjeiért felelős rendezők mind a 3D mellé állnak, akkor bátran kijelenthetjük, hogy ez a jövő!

A Pixar Up című animációs filmje nem azért korszakalkotó, mert egy  öreg bácsika léggömbökkel az égbe száll, hanem mert ez a Disney-Pixar első digitális-3D animációja és egyben az első digitális-3D film, amely a Cannes-i filmfesztivál nyitófilmjeként  mutatkozhatott be. Az, hogy az európai filmszakma legnevesebb rendezvényét 2009-ben egy amerikai 3D alkotással kezdték, egyértelműen jelzi, hogy a világ filmiparában új időszámítás kezdődött: 2009-ben a Disney/Pixar még öt 3D-s filmet mutat be, sőt a legnevesebb filmes folyóirat – a Variety - információi szerint 2010-ben további egy tucat 3D-s film kerül a mozikba, köztük Tim Burton Alice Csodaországban-ja és a Shrek 4. Nem kizárt, hogy 2013-tól Hollywood már kizárólag 3D-s produkciókat gyárt majd, a térhatású technológiák prognosztizálható tömeges elterjedése miatt.

A rendezők persze hiába lelkesednének, ha a 3D nem lenne jó üzlet a producereknek, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a drasztikusan hanyatló mozijegyeladások korában alighanem a digitális-3D az utolsó mentsvár a filmeseknek, forgalmazóknak és  a kongó üres moziknak egyaránt.

Az Egyesült Államokban a Szörnyek az űrlények ellen című DreamWorks (Spielberg-Lucas) animáció az első hétvégi 58,2 millió dolláros bevételének 60%-át a vetítőhelyek mindössze egynegyedét adó 3D mozikból szerezte!

A 3D nem csak a filmvilágot forgatja fel fenekestül, de forradalmi változásokat hoz az elektronikai és multimédia piac világába is!

Magyarországon ismereteim szerint több olyan  vállalkozás is létezik, amelyik felkészültségénél fogva az ismertetett forradalmi változások igen fontos szereplője lehetne. Ha támogatnák.

 

A mi vezető politikusaink azonban nem ilyesmikről, hanem például büdös gumigyárról álmodoznak.  Amelynek megvalósításához százmillió eurós nagyságrendű - sokáig titkolt összegű - támogatást gründolt az államtól Kóka és élettársa.  A madárinfluenza vírus elleni vakcina gyártásába is beszállt a kormány, több milliárddal támogatva egy ismeretlen tulajdonosi hátterű offshore céget. Igaz, a vakcina nem kellett a kutyának azóta sem, de az állami milliárdok azok szépen elfolytak. (A 168 Óra hetilapnak javaslom egyébként  azt a kérdést is, hogy hány napja nem tudjuk, kik az Omninvest igazi tulajdonosai.)

Aztán az is nagy üzleti húzás volt, amikor a kormány legszűkebb vezetői köre titkos megbeszélésen nyilvánította kiemelt beruházásnak a velencei tavi kaszinóváros építését.

Nálunk ilyesfajta projektek kapcsán valósul meg az államilag támogatott fantáziadús innováció.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr721570574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

saclos (törölt) 2009.12.03. 20:10:31

Miért kellene támogatni, ha vonzó, nyereséget ígérő befektetés így is? Miért ezt kéne támogatni, amikor amúgy is van kereslet e képzett emberekre, és nem a gumigyárat, ami a képzetlen embereknek adna munkát? Miért ne kéne a vakcina a kutyának se, amikor a 3D mozisok a fél karjukat odaadnák, ha minden ötödik ember benézne hozzájuk?

Az eddigi posztjaid alapján nem igazán értem, hogy miért gondolod azt, hogy állami feladat a 3D mozi támogatása és miért nem az a járvány elleni védekezés; mi köze a tulajdonosoknak egy cég szakmai teljesítményéhez; illetve miért gondolod, hogy értesz a járványügyhöz.

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2009.12.03. 20:22:28

@saclos: Valami el lett nézve a részedről. Ha nem vetted volna észre, én a H1N5 vírusról írtam, nem a mostaniról.
Egyébként pedig az államnak jobb üzlet szerintem világszintű mozit támogatni egy olyan országban, ahol az animációnak nagyon nagy hagyományai vannak ( nagyobb mint a gumigyárnak), mint semmire sem való vírusölőt árulni.
Azt, hogy minden ötödik ember, meg a fél kar, kutya legyek, ha értem. Nem vagy te valahol érdekelt vakcinaüzletben? Vagy esetkeg a sukorói földcserebizniszben?

saclos (törölt) 2009.12.03. 21:35:07

A vírust valóban benéztem, nekem jobban fekszenek a kódok, mint a nevek. Továbbra is fenntartom, hogy szűk száz évvel a spanyolnátha után senki sem engedheti meg magának, hogy akkor kezdjen fejleszteni, amikor már járvány van.
Más részről kicsit olyan ez, mint az útépítés, mindkét kormány épített objektumokat a semmibe (pl. dunaújvárosi híd), amit késöbb ért csak el az út, csak hogy megőrizze a képességet az objektumépítésre.

Szerintem meg az állam ne üzleteljen, ne hozzon létre államtitkári állásokat, sleppet, egy év mv. után milliós végkielégítéseket, hanem bízza az üzletet az üzletemberekre, a közfeladatokat meg ne bizza rájuk.

Szerintem az államilag támogatott magyar animációt az új Vuk nagyon jól ellenjavallja.

Nem, csak azért, mert megkérdőjeleztem a kijelentéseidet, amelyek sejtéseim szerint nem a személyes tapasztalataidból, hozzáértésedből fakadnak, még nem lettem biológus vagy ingatlanbefektető, sem pedig korrupt állami hivatalnok. Meg nem is gondolom, hogy bűnöző lennél, mert más véleményen vagy.
süti beállítások módosítása