Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Máris rinyálnak a jogvédők

2010.06.10. 20:22 | Proszektura | 9 komment

A Magyar Helsinki Bizottság normakontrollt kér a köztársasági elnöktől a Btk módosításával kapcsolatban.

a Magyar Helsinki Bizottság szerint sérti a bírák szabad mérlegelési jogát, és ellentétes az alkotmányos büntetőjog elvével. Hozzáteszik: az új jogszabály arra kötelezi a büntetőbíróságokat, hogy ne mérlegeljenek a büntetés kiszabásakor, és akár egymástól teljesen eltérő eseteket is azonosan szankcionáljanak.

Az országgyűlés a módosító rendelkezéseket 253 igen, 61 nem szavazattal és 45 tartózkodás mellett fogadta el. Vagyis megint győzött a józan nép a 61 bolsi ellenszavazata és a 45 náci tartózkodása ellenében.

A hazai büntetőjog – úgy tűnik - szintén a szőnyeg alá söprés módszerét alkalmazza majd a jövőben. Vagyis rács mögé a rendbontókkal. Ne is lássuk őket. De lehetőleg a dutyiban sem legyen ám velük emberséges elbánás. Tent City kell.

Ez a szemlélet a bűntetteket az elkövetők, és nem a sértettek szemszögéből közelíti meg. Pedig a nézőpont megválasztása alapvetően meghatározza a bűnözés elleni fellépésben követendő módszereket és azok hatékonyságát is.

A rasszista, gyűlölködő szélsőjobbos büntetőjogi technikák mindig szigorítanának. Nem azt tartják fontosnak, hogy csökkentsék a bűnre vezető alkalmak lehetőségét, hanem az elkapott tettes földbe döngölését, megsemmisítését, likvidálását.

A három csapás törvénye is ezen az úton halad. Megdöbbentő, hogy a Fidesz felfogásával szemben még a sokak által kritizált, elítélt, törvényellenesnek, sőt rasszistának tartott gárdamozgalom is elsősorban azt tartotta szem előtt, hogy a sértettek védelmére keljen, s megakadályozza, hogy bajuk essen. Míg a kultúrált européer keresztény megoldású Fidesz-KDNP Btk módosítás szarik a sértettek biztonságára, ehelyett inkább az elkövetőkkel szembeni kemény megtorlására koncentrál.

Ez azonban már csak azért is nagyon veszélyes gondolkodás, mert felerősíti a főként a cigányokat sújtó büntetőeljárási tévedések hatását. A bűnözési statisztikai mutatók javításának kényszere, a javulást elváró társadalmi nyomás jelenleg is gyakran készteti a helyi nyomozószerveket, áttételesen pedig az ügyészségeket, bíróságokat kisebb-nagyobb törvénysértési stiklikre. Bizony nem egyszer előfordul, hogy egy fülön csípett roma fiatalkorúval "vitetik el" a kapitányság területén felgyülemlett valamennyi ismeretlen tetteses balhét. Úgy vannak vele, hogy teljesen mindegy: tíz vagy húsz betöréses lopásért ítélik el őt.

Igazából nem attól félek, hogy gyakori lesz majd az ártatlanul – justizmorddal – életfogytra ítélés, attól inkább tartok, hogy sok lesz a hosszú-hosszú évekre ártatlanul bezártak száma.

Mint ahogy Svejk mondta a Kehelyben vigasztalóan a kocsmáros Palivecnének. „Nem gondoltam volna, hogy tíz évre ítéljenek egy ártatlan embert. Hogy egy ártatlan embert öt évre ítéltek, olyat már hallottam, de hogy tíz évre, az sok egy kicsit.

A faluszéli parasztházak termését elsősorban nem azzal kéne védeni, hogy az uborkát eltulajdonítókat tíz évre lecsukjuk, hanem azzal, hogy meggátoljuk a lopások lehetőségét. De legalább is alaposan megnehezítjük.

Egyszerűen nem értem, a mai technikai színvonal miért nem teszi lehetővé például egy faluban a javak kollektív védelmét. Néhány jól elhelyezett közösségi kamera vagy egyéb védőberendezés többet érne (és olcsóbb is lenne), mint tucatnyi sétálgató, gumibotjával combját csapkodó rendőr, s főleg többet érne, mint tucatnyi börtön és soktucatnyi börtönőr.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr432072493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m.logic 2010.06.10. 22:13:38

Nem is tudom, K Rajmund nem cigány? Gyilkos és első fokon felfüggesztett börtönt kapott. Miért is? Mert cigány. Valahogy nem illik az általad festett képbe. Ez országos jelenség.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.06.10. 22:55:47

blablablabla,még ,hogy többet ér egy-két kamera pár helyen mint egy a járőröző rendőr,hápersze' ... ki veszi ezt be? -.-

szmoker (Homo Trollicus) 2010.06.11. 08:33:08

"A faluszéli parasztházak termését elsősorban nem azzal kéne védeni, hogy az uborkát eltulajdonítókat tíz évre lecsukjuk, hanem azzal, hogy meggátoljuk a lopások lehetőségét. De legalább is alaposan megnehezítjük."

Így van. Pl. megvédhesse a tulajdonát a pógár. Árammal, puskával, akármival.

Mostanában valami történt veled, mert egyre kevésbé vagy PC, sőt, még a Gárdát sem szidod úgy mint régen :)

"Néhány jól elhelyezett közösségi kamera vagy egyéb védőberendezés" .... egyből kiváltaná a fajvédők hangos "ajvékolását", Brüsszelig hangzana a cirkusz, Mohácsi, Kolor, TGM, Jóri, meg a többi szutyok fasizmust kiáltana meg féltené a demokráciát.

2010.06.11. 10:46:03

Nyugodj meg, lesz még keményebb törvény is.A 3 csápás még csak a kezdet.

Vidéki 2010.06.11. 16:10:08

„a Magyar Helsinki Bizottság szerint sérti a bírák szabad mérlegelési jogát, és ellentétes az alkotmányos büntetőjog elvével.”

Az USA sok államában régóta működik a három dobásod van törvény és szignifikánsan visszaszorította a súlyos bűnözést.

A törvény ott is korlátozza a „bírák szabad mérlegelési jogát” Az eddig érvényben lévő törvények is tartalmaztak előírásokat a szükségszerű döntésekre, ezt is fel lehet fogni a „szabad mérlegelési jog” korlátozásaként.

Elképesztő, hogy a Magyar Helsinki Bizottság milyen valóságtól elszakadt jogászokkal van kitömve, akik a logikus gondolkodást is félredobják azért, hogy zavarosban halászó, szerecsenmosdató jogásztársaikat segítsék, a nem bűnözésből élő társadalom jogait semmibe véve.

mind1 mint a szésőháznak 2010.06.12. 12:14:38

Nocsak, Czigány Elemér ekézi a 3 csapás törvényt. Ez megnyugtató, így már biztos vagyok benne, hogy a törvény jó.

Tapmancs 2010.06.14. 11:15:12

"Nem azt tartják fontosnak, hogy csökkentsék a bűnre vezető alkalmak lehetőségét, hanem az elkapott tettes földbe döngölését, megsemmisítését, likvidálását."

Azért mindennek van ám határa. Ingyenházat kapnak a cigányok, erre eltüzelik a parkettát, ajtókat, ablakokat. Nem művelik a kertet, helyette lopni járnak. Szóval a lehetősége a többségnek megvan a normálisabb életre, de ezt SAJÁT AKARATUKBÓL nem csinálják. Pl, ezerszer elhangzott már, de értelmes választ még senki nem adott: miért van az hogy ha cigánysort mutatnak a tv-ben, sehol nincs konyhakert, rendezett udvar, utca. Mindenhol a szemét, mocsok, rendetlenség. Az hogy valaki kertet műveljen, k*rvára nem pénz kérdés, pláne hogy állandóan rínak hogy nincs munkájuk. Tehát idejük lenne rá. Ja, hogy aludni meg feküdni egész nap kényelmesebb, közben várni a segílyt. Hát a k. anyját az ilyen mocskos naplopó bagázsnak! Ha lopni járnak, csukják is le őket hosszú időre. Ha meg nem járnak lopni, mi a bajuk a törvénnyel?

v2peti 2010.07.10. 10:33:47

Van egy magyar város, abban az országban, amelyiknek a címere tartalmazza még mindig a sarló kalapácsot! :) Ottani ismerőstől hallottam, hogy a kisebbségiek, akik a város külterületén élnek, az önkormányzattól fűtéstámogatás címén kaptak tüzifát, így nem kellett nekik erdőírtásba fogni. Na de mit tettek? Semmit! Ott porosodott a tüzifa a kapu mellett! Nem ám, hogy felvágták volna, és beraják a fészerbe! Nem! Kénytelen volt az önkormányzat a saját pénzén felvágni! :( Nem tudom, kaptak-e büntetést emiatt?
Ezek után mit mondjak róluk?
Én a hatóságok helyében 100 Eurós bírságot sóztam volna ki rájuk tiltott közterületfoglalásért. Ha nem fizetik be, akkor közmunka! Nem légkondis börtön!

Seregbontó 2010.08.03. 19:13:03

Palivec barátom nevében is tiltakozom az ellen, hogy őt mint "politikait" összemossák azzal a garázda, erőszakos, tolvaj bagázzsal, akik ellen ez a törvény született. Ő, ártatlan lévén csak tíz évet kapott, tehát, ha logikusan nézzük a dolgot, a bűnösöknek két-háromszor ennyit kell kapnia.

Éljen sokáig Ferenc József császár!
süti beállítások módosítása