Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Hogyan írjunk tisztességtelenül?

2011.01.04. 19:07 | Proszektura | Szólj hozzá!

Az index címoldalán figyelek fel az Egyenlítő „Wikileaks-botrány: ami az MTI-ből kimaradt” című blogjára.

Az írásra rákattintva feltűnik, hogy a blogger már a címében is nevesíti a főgonoszt: „Wikileaks-botrány: Orbán szervezte a zavargásokat?”

Egyenlítő ezután arról értekezik, miszerint egy Budapestről Washingtonba küldött titkos követségi távirat került a Der Spiegel birtokába. Amelyből bizony „elég világosan kitűnik”, hogy a budapesti amerikai követség információja szerint a Fidesz kapcsolatot tartott fent „az erőszakos tiltakozókkal”. Sőt a táviratból arra is lehet következtetni, hogy a Fidesz által szervezett demonstráció helyszínének kiválasztásában is látott a követség valamiféle kapcsolatot a molotovkoktélokat dobáló csőcselék és Orbán Viktor pártja között.

Most tekintsünk el attól az apróságtól, hogy ebből a szövegből is teljesen egyértelmű, hogy nem Orbánról személy szerint, hanem a Fideszről állít bizonyos dehonesztáló dolgokat. A másik, ami már felületes átolvasásra is feltűnik, hogy mindezek bizonyítéka a követség egy ismeretlen forrásból származó információja „valamiféle” feltételezett kapcsolatról. Mint ahogy feltűnő, miszerint az is ismeretlen maradt, egyáltalán milyen forrásból jutott ez a távirat a Spiegelhez. Ha már mostanában mindenki a Wikileaks-ról beszél, hát legyen a Wikileaks!

Bizony csupa ködös megfogalmazás az egész írás.

Az Egyenlítő blog a galamus hu. blogportált jelölte megj műve forrásaként. Ezek után természetesen érdekelt az is, mit írt minderről a galamus hu.

A blog cikkének már a címe is roppant érdekes: Egy újabb MTI-s „baki”?

A kérdőjel zsurnaliszta berkekben köztudottan, gyakran az alamuszi, inkorrekt besározás eszköze. Alamuszi, mert ha számon kérik, szét lehet tárni a kezeket, mi nem állítottunk semmit, csak kérdeztünk!

Maga a blog tartalma is hasonló színvonalú újságírói teljesítmény:

„Van egy írás a Spiegel angol-nyelvű kiadásában (legalábbis a német verziót nem találtam az interneten) amelynek egy-két mondata nem a legjobb fényt veti Orbán Viktorra. A meglehetősen hosszú cikkben Christoph Schult, a cikk írója idéz egy amerikai követségi táviratot, amelyhez valószínűleg a Wikileaks jóvoltából jutott. Schult ugyan nem adja meg a távirat dátumát, de valamikor 2006 őszére datálnám.” – fejtegeti a blogger.

Tehát adva van egy állítólagos távirat, amiről nem tudjuk honnan származik, nem tudjuk, hiteles-e egyáltalán, és amiről azt f e l t é t e l e z z ü k, hogy a Wikeleaks jóvoltából jutott el az újságíróhoz. A táviratnak a dátumát sem ismerjük, de galamus.hu veszi a bátorságot, hogy valamikor 2006 őszére datálja.

Olyan apróságoktól már tekintsünk is el, hogy nem árulják el, vajh ki küldte ezt a bizonyos táviratot, s kinek a részére.

A Spiegel idézett cikkéből aztán persze az is kiderül, hogy az újságíró információ forrása a furcsa táviraton kívül Paul Lendvai úr is volt.

Az ő állhatatos Fidesz-szeretetét pedig jól ismerjük.

Nem tudom miért Teller Ede, jutott eszembe, akinek a nem létező levelét annak idején leközölte a Népszabadság.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr212560663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása