Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Paul Lendvai és a szenvedélyes vádirat

2013.01.03. 13:12 | Proszektura | 2 komment

Címkék: 2006 ősze Paul Lendvai Debreczeni Örbán

Szenvedélyes vádiratnak minősítette a Nol Vélemény rovatában Paul Lendvai „Vádirat hat év után” című írásában Debreczeni József új könyvét „A 2006-os ősz”–t, amely „a jövő politikailag elfogulatlan történészeinek is pótolhatatlan érveket tartalmaz”.

Gyurcsány „szenvedélyes igazságbeszéde” után, íme, hát most itt van a „szenvedélyes vádirat” is!

Nem vitatom, hogy Lendvai jól látja, ez a könyv valóban egy szenvedélyes vádirat. Ám éppen ez utóbbival van a baj. A szenvedélyességgel.

Ugyanis egy virtigli vádirat, attól függetlenül, hogy a benne állított tény csak a vád álláspontját tükrözi, ami nem biztos, hogy kiállja majd a későbbi bírósági bizonyítási eljárás próbáját is, jogállami keretek között nem lehet szenvedélyes. Éppen ellenkezőleg: érzelemmentesnek kell lennie, pusztán csak a tényekre szorítkozhat. És különösen nem lehet a vád alapja az ügyészként fellépő személy „szubjektív megérzése”, ahogy ez Debreczeni könyvében bevallottan nem is egyszer előfordul.

Ez bizony a diktatúrákra jellemző felfogás. A vádemelésekben és a történelemírásban egyaránt.

Ez az elfogadhatatlan szemlélet mutatkozik meg, amikor például Debreczeni a rendőrök október 23-i tevékenységét próbálja védeni.

Ugyanis jogállami keretek között semmilyen jogellenes állampolgári magatartás semmilyen jogcímen nem adhat alapot hatósági jogellenességre, azonosítók nem viselésére, fekvő emberek rugdosására, emberek megalázására, szemek kilövésére, országgyűlési képviselő brutális bántalmazására, hamis rendőri jelentések készítésére, rendőrök egymást védő bűnpártolására, a törvényt sértő rendőrök kitüntetésére, stb.

És mindez bizony nem „fideszes narratíva”, ahogy Debreczeni is megpróbálja beállítani! Ezek olyan tények, amiket láttunk, átéltünk. (Az egészen más kérdés, hogy az akkori események ilyetén alakulásáért nem csupán, sőt elsősorban talán nem is a rendőrség hibáztatható.)

Lendvai a vádló védelmét ellátva, afféle ördög ügyvédjeként, alaposan megdicséri Debreczenit a bátorságáért is, véleménye szerint ő a rendszerváltás óta a legbátrabb magyar publicista.

Most hagyjuk is ennek az elfogult kijelentésnek a megvitatását, hogy tényleg nem találnánk nála karakánabb írástudót itt a Kárpát-medencében. Szerintem ugyanis akad jó néhány.

Inkább azzal foglalkozzunk, tényleg bátorság-e az amit Debreczeni József  munkássága mögött húzódik, avagy inkább az „ügyészi” szenvedélye okozta vakság? Mert mi is mindebben az a fene nagy bátorság? Orbán tudtommal még senkit nem fenyegetett meg azzal, hogy kiperli a vagyonából, aki róla rosszakat mer állítani.

Vagyis azt akarom mindebből kihozni, hogy valójában Debreczeni inkább csak vak, semmint bátor. És amikor Paul Lendvai mégis bátornak próbálja őt beállítani, akkor, nagyon is úgy tűnik, hogy vak vezet világtalant.

Paul Lendvait ugyanis láthatóan éppen úgy elvakítja az Orbánékkal szembeni ellenszenve, mint Debreczenit.  

Szerintem viszont Debreczeni semmiképpen nem a legbátrabb, legfeljebb a legvakabb magyar publicista.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr204995650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci0011 2013.01.03. 17:45:50

Aki a baltásüzlet óta még lát valamit a fityuszban,azt komolyan megverte a jóisten.Azóta az egész világ tudja ezek a fiúk csak a pénzre vannak rakattanva,keresztény erkölcs,morál számukra semmit nem jelent!Lehet hogy nem Debreczeni a legvakabb magyar publicista?

Vidéki 2013.01.03. 19:44:32

A korrekt hozzáállás az lenne ha „sine ira et studio”, „harag és részrehajlás nélkül” gondolkodnának mint egykor Tacitus tette, amikor megírta Róma történetét.

A szerző nagyon helyesen ezt kéri számon: „nem lehet a vád alapja az ügyészként fellépő személy „szubjektív megérzése”, ahogy ez Debreczeni könyvében bevallottan nem is egyszer előfordul.
Ez bizony a diktatúrákra jellemző felfogás. A vádemelésekben és a történelemírásban egyaránt.”
„érzelemmentesnek kelle(ne) lennie, pusztán csak a tényekre szorítkozhat(na).”

Paul Lendvai és Debreczeni József tákolmányaiban a túláradó érzelmek elnyomják a józan észt.

Színvonalukban nem különböznek attól a propagandától, ami a Pravda (Igazság) nevű szovjet pártlapban rendszeresen megjelent annak idején a szovjetemberek tudatának formálása céljából.
süti beállítások módosítása