Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Nemzeti Évértékelő

2013.02.23. 10:04 | Proszektura | 22 komment

Címkék: évértékelő Orbán Gyurcsány Bajnai Bayer

Ha így folytatjuk, Magyarország miniszterelnökét nem Bajnai Gordonnak, nem Mesterházy Attilának, még csak nem is Gyurcsány Ferencnek, hanem Orbán Viktornak fogják hívni.

Ha lett volna humorérzéke, valahogy így kezdte volna évértékelőjét Orbán Viktor is.

Pardon: a Nemzeti Évértékelőjét!

Amelynek csak a folytatása lett volna más, mint az ex-miniszterelnök idézett bonmotja esetében. Gyurcsány évértékelőjének helyszínéül szolgáló hotel különtermében e kijelentés után ugyanis a közönség köréből erőteljes pfujolás hallatszott, a Millenáris Parkban összegyűlt „jobboldali sokaság” viszont e szavak hallatán alighanem tombolni kezdett volna. És jóllehet, saját bevallása szerint Gyurcsány már látta milyen az, amikor tombol a csalódott jobboldali sokaság, ezek a hívek tényleg tomboltak volna ugyan, de nem csalódottságukban.

De ha már Gyurcsány Ferenc szóba került. Nekem az ő beszédében azt tetszett legjobban, amikor azt fejtegette, hogy "Orbán Viktornál nagyobb gazemberek is megbuktak már" Tán csak nem magára gondolt?

Mostanában egyébként már mindenki évet értékel. Boldog, boldogtalan. Mindenki, aki számít.

Sőt az is, aki nem számít.

Azzal kezdtem, ha Orbánnak lenne humorérzéke, beszédét milyen bonmottal indította volna. De neki nem sok van ilyesmiből. Ő inkább a nagy (jel)szavakat szereti. Magyarország jobban teljesít, ilyesmi.

Ennek az állításomnak nem mond ellent a szokásos viccmesélgetése sem.

Tuti, hogy már hónapok óta szorgos viccszakértők kutatják a miniszterelnök úr számára a beszédében felhasználható poénokat könyvtárakban, a neten, mindenütt. Az EU-val kapcsolatos élcelődése forrására például a  Gyakorikérdések.hu honlapján akadtam rá.

http://www.gyakorikerdesek.hu/szerelem-szex__parkapcsolatok__2188305-van-olyan-ferfi-aki-nem-mondja-ki-a-parjanak-hogy-szeretlek-de-ennek-ellenere-m

„Te, Mózsi 20 éve vagyunk házasok, miért nem mondod soha, hogy szeretsz? Egyszer már mondtam. ha változás lesz, szólok.”

Egyébként a miniszterelnökünk idézgetett innen-onnan, Máraitól Mark Twainig, miközben pedig az értékelése egészét valamiféle Verne Gyulai sci-fi hangulat lengte körül.

A sok idézgetés miatt felmerült bennem az a gyanú is, a beszédét nem tán Bayer Zsolt írta? De akkor tele lett volna olyan szavakkal, mint idióta, gazember, véglény, rohadék, baromállat, stb.

Orbán, akárcsak korábban Bajnai vagy Gyurcsány, sok értelmes új gondolatot nem közölt velünk. Keveset sem. A szokásos közhelyek pufogtak, amiket majd hetekig fog a sajtó emészteni, okos és még okosabb politológusok fognak majd minden szaván vitatkozni, azokat kivesézni, értelmezni. Mi az üzenete, miről beszélt, miről nem. Amiről beszélt, arról miért beszélt, amiről nem beszélt, arról miért hallgatott.

A jobboldal szerint ez a beszéd előremutató volt, a bal szerint semmitmondó, csalódást okozó.

Az viszont tényleg igen érdekes gondolat volt, miszerint abból, hogy az elmúlt évben mintegy kétezerrel többen születtek, mint az azt megelőző évben, az következne, hogy a kisbabáknak kedvük támadt megszületni. Szerintem viszont, ha több éves drasztikusan csökkenő trendet nézzük, inkább azt mondhatnánk, az utóbbi években még a megszületett csecsemők is inkább gyorsan visszabújtak az anyjukba.

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr785099742

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Évértékelők 2013.02.25. 00:37:54

Fletó nemzetmentő hévvel, szuggesztíven mondott sok szép semmit. Mármint azon kívül, hogy össze kell fogni. Nyilván vele is. A Mókus örs Gordonkája kicsit többet, bár kevésbé hatásosan. A helyzet értékelése pontos volt, bár amit Fletó ki tudott mondan...

Trackback: Megfejtettük Orbán és Széles Gábor titkát! 2013.02.24. 11:10:28

Megfejtettük a titkot! Hiába beszélt rébuszokban Orbán Viktor az évértékelő beszédében, és hiába titkolózik Széles Gábor a választások előtt várható magyar gazdasági csodáról, fáradságot nem ismerő oknyomozó stábunk kiderítette, milyen hihetetlen újítá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2013.02.23. 12:37:09

Nemzeti szólamokkal meddig lehet vajon húzni ezt a szerencsétlen analfabéta kormányzást?!Ezek a másod-harmadvonalbeli éceszgéberek,meddig mernek elmenni,hazudozásban?!

felcsutisuttyo 2013.02.23. 12:55:35

Szar hazug Nemzeti Gazember!

Kandeláber 2013.02.23. 14:20:42

Tök mindegy, ki a miniszterelnök, az ország nem fejlődött sem Antall, sem Horn, Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai vagy Orbán alatt sem.
A mi sorsunk annak idején már Jaltában eldőlt, nem részesülhettünk a Marshall-segélyből, maradunk Európa szegényházában.
A gatyaváltáskor tele volt a padlás a hagymázas álmokkal, hogy osztrák életszínvonal, meg Európa.
Hát ez lett belőle, és akkor is ez lesz, ha a miniszterelnököt Pityi Palkónak hívják majd.
Jó a hívőknek, olyanok mint a lelki szegények. Négyévente álmodnak egyet, aztán másnap felébrednek.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2013.02.23. 14:47:50

@Kandeláber: "A mi sorsunk annak idején már Jaltában eldőlt..". Szerintem is ez van. Az alábbi elgondolkodtató írásokat ismered?

kibulizottorszag.net/

www.angelfire.com/realm3/hmult/IIvh/IIvhhern1.htm

Kandeláber 2013.02.23. 15:05:16

@rdos: Kösz! Nagyon jó írás.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2013.02.23. 15:14:05

@Kandeláber: Kössz. Ha arra érdemesnek tartod, terjeszd a hírét.

Mitzimackó 2013.02.23. 18:37:57

"Orbán Viktornál nagyobb gazemberek is megbuktak már" : Hitler, Rákosi, Idi Amin, Milosevics, Ceausescu, effélék. Felesleges Gyurcsánnyal poénkodni, ő LEMONDOTT! Kihúzhatta volna a ciklust, most semmivel nem lennénk se jobb, se rosszabb helyzetben, mert a zsebnéró és tettestársai így is, úgy is ide juttattak volna.

Önnek megyünk (törölt) 2013.02.24. 08:55:55

@Mitzimackó: Az okosabbja már közületek is belátja: ha Gyurcsány időben félreáll, és átadta volna a hatalmat a fidesznek (azaz lemond és új választások), akkor a fidesz alakít egy sima 50%-os kormányt és kb. semmi mozgástere nem lett volna, ma már újra a szocik mellet állna a többség. 2/3-adról szó se lett volna, így új alkotmányról se, médiatörvényről se, valószínűleg bankadóról se. Valószínűleg az IMF-el szemben is kisebb mellénye lenne egy sima 50% + -os kormánynak. Stb stb...

carlo68 2013.02.24. 08:58:03

Amit Orbán elmondott annak semmi köze a valósághoz!Ezt mindenki tudja és senkit sem érdekel!Bőr az van az arcán!

felcsutisuttyo 2013.02.24. 09:40:08

A ROMÁN NÉP leölte mint egy disznót a Diktátor Ceausescut,
a magyarnál ezek szerint a román jobban szereti a jobbágyságot, az alattvalósdit, ???????

Vidéki 2013.02.24. 10:09:52

"Ha így folytatjuk, Magyarország miniszterelnökét nem Bajnai Gordonnak...fogják hívni."
Pedig Bajnai a javainkat akarja!

A rózsadombi értelmiség semmit sem képes elég jónak tartani.
Ha egy kormány mindenható lenne akkor is kifogásolná, hogy a kormány nem egyszerre mindent és mindennek az ellenkezőjét cselekedné.

Ehhez képest nekem meggyőzőbb a híres tudóssal, Newtonnal kapcsolatos történet:
Megkérdezték tőle, hogyan volt képes ilyen messzire előre látni a tudományok birodalmában?

Szerényen ezt válaszolta: „Óriások vállán álltam”.

A mostani kormány sem függetlenítheti magát attól a helyzettől, amit elődei hagytak rá.

Ha a rózsadombi értelmiség képes lenne „sine ira et studio”, harag és részrehajlás nélkül értékelni a mostani helyzetet, akkor felfigyelhetne például ilyen tényekre, amelyek jelentős javulásra utalnak.

Aki nem csak a szépre szeret emlékezni, emlékezhet arra, hogy 2008-ban amikor a szoclibek kormányoztak, ők is kimerészkedtek a nemzetközi pénzpiacokra, de a kutya se vette akkor a magyar állampapírokat, akármilyen magas hozamokat fizettek volna.

2009 márciusában ugyanis nemhogy magas kamatokkal, de semmilyennel sem lehetett érdemi nagyságban magyar állampapírokat eladni.

A 2008 szeptember végén befagyott állampapírpiacon 2009 első felében például mindössze 29,5 milliárd forintnyi 5 éves papírt "ment el", abból is 20 milliárd májusban és júniusban.

Tehát 2008 szeptemberétől 2009 májusig mindössze 9,5 milliárd forintnyi 5 éves papírt sikerült elsózni!

A nagy költő írta egykor: „Minden Demoszthenesznél szebben beszél a tett.”

"Hétszázmilliárdos kötvénykibocsátás - a kockázatkeresésben kell bízni"
2013. 2. 12. 20:05|Utolsó módosítás: 2013. 2. 13. 09:29|Pénzügy » Pénzügyi Hírek

Magyarország 3,25 milliárd dollár (709 milliárd forint) értékben bocsátott ki devizakötvényt öt- és tízéves lejárattal - közölte kedden az IFR pénzügyi adatszolgáltatóra hivatkozva a Reuters hírügynökség. (VG)

A mostani dollárkötvények kamatai nem kedvezőtlenebbek Simornak a 2008-as IMF hitellel kapcsolatban közölt adatainál:

Az irányadó 5 és 10 éves dolláralapú államkötvényekhez képest mért 340, illetve 345 bázispontos hozam felárak azt jelentik, hogy dollár alapon rendre 4,25 százalékos, illetve 5,45 százalékos hozamszint mellett tudott forráshoz jutni a magyar állam, ami 25, illetve 55 bázisponttal alacsonyabb felár, mint amit a vártak elemzők, írja a portfolio.hu.

Ez a mostani hatalmas, sikeres, kedvező kamatozású dollárkötvény eladás nem kormánypropaganda következménye,

hanem olyan nagy pénzek felett döntési joggal rendelkező földi halandók döntése,

akik valamiféle racionális okból ma sokkal kedvezőbbnek, sokkal kevésbé kockázatosnak ítélik meg Magyarország helyzetét, mint 2008 végén és 2009 első felében.

Azt írta az újság, hogy Csehország éppen a közelmúltban, tavaly októberben értékesített 750 millió eurónyi kötvényt 3,875 %-os hozammal.

Csehország kötvényeihez képest nekünk kevesebb, mint 1 % többlethozamot kell fizetnünk, noha a hitelminősítői besorolások alapján Csehország hozzánk képest a csúcson áll.

El kellene gondolkodni azon is, hogy ha igaz lenne az,

miszerint az IMF kamat kedvezőbb lett volna,

akkor Csehország miért nem választotta inkább az IMF hitelét az euró kötvény kibocsájtása helyett?

Ezek a fejlemények arra mutatnak, hogy ma kedvezőbb a helyzetünk, mint a szoclib kormányzás utolsó éveiben.

Ezért nem lenne szükségszerű a rózsadombi értelmiség pesszimizmusa, ha a rózsadombi értelmiség képes lenne „sine ira et studio”, harag és részrehajlás nélkül gondolkodni.

Sajnos a rózsadombi értelmiség értelmét a vad indulatok megbénítják!

Jó Mercutio halott 2013.02.24. 10:48:12

Van meg olyan szerencsetlen idiota, aki kepes egy (tobb)ezer karakteres hozzaszolast irni egy politikai bloghoz? Van. Sajnalom az ilyen figurat, a nyomorult elete ennyit ad neki egy vasarnap delelottbol.

Vidéki 2013.02.24. 10:56:25

@Jó Mercutio halott:

Van meg olyan szerencsetlen idiota, mint Jó Mercutio , aki hosszabb szöveget már nem képes elolvasni, egyszerű agya csak szlogenek befogadására képes!

Ráadásul még büszke is egyszerűre alkotott agyára!

Mégis Jó Mercutio és eszmetársai akarnak minket elvinni a tejjel-mézzel folyó Kánaánba!

balfaszcsaszar 2013.02.24. 11:01:22

@Vidéki: ahogy a nagy költő írta: "ülj le fiam, egyes" a piaci alapú finanszírozás is további eladósítás méghozzá magas kamatra, remélem tisztában vagy vele....

nem lehet hogy inkább a kiadási oldalon kellene változtatni?

mellékes argumentum ad hominen: nem kell megmagyarázni kábé 100szor h mit jelent egy latin mondás, cicóka

Jó Mercutio halott 2013.02.24. 11:16:08

Videki polgartars, higgadjon le kicsit, mindjart kesz az ebed, jobbitsa meg a vilagot holnap, ma pihenjen, vagy dugjon egy jot.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.02.24. 11:17:50

@Önnek megyünk: Nem gondoltam volna, hogy lesz ilyen, de ebben igazad van, így van. Az egy másik dolog, hogy a fidesznek semmi sem volt drága ahhoz, hogy az öszödi beszédet a lehető legaljasabb módon felhasználja a saját (és nem a nemzet) érdekében. Amit a fidesz az emútnyócévben művelt, az alapján a "nemzeti" szót a szájára sem vehetné.

czjanos 2013.02.24. 11:39:03

@Kandeláber: Nem Jaltában dőlt el, hanem akkor, amikor makacsul a rossz (vesztes) oldalra álltunk. Jalta csak ennek a következménye.
Azt egyébként nem lehet állítani, hogy a rendszerváltás óta nem fejlődtünk, az viszont igaz, hogy fejlődhettünk volna sokkal eredményesebben is.

Vidéki 2013.02.24. 12:34:18

@balfaszcsaszar:

Így forog egy @balfaszcsaszar esze kereke:

"a piaci alapú finanszírozás is további eladósítás méghozzá magas kamatra, remélem tisztában vagy vele....”

Mitől lenne magas egy 5 éves dollárkötvény 4,25 %-os kamata és mitől lenne alacsony a 2008 végi IMF hitel kamata?

A hír a www.metropol.hu híroldalon volt olvasható:

A 20 milliárd eurós IMF-hitel kamata 5-6 százalék
(MTI
2008-10-29 16:09)

"Az IMF, az Európai Unió és a Világbank által összeállított 20 milliárd euró összegű hitelkeretet 2010. március végéig hívhatja le a magyar kormány, a készenléti díj éves szinten 0,25 százalék, kamata 5-6 százalék,a visszafizetés futamideje 3-5 év ,

jelentette be Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azon a szerdai tájékoztatón, ahol ismertették a pénzügyi mentőcsomag részleteit."

A mostani őtéves dollárkötvények kamatai kedvezőbbek Simornak a 2008-as IMF hitellel kapcsolatban közölt adatainál.

Persze egy @balfaszcsaszarnak „Enni nem kell, de hazudni muszáj!”

Ambiorix 2013.02.24. 12:44:46

@czjanos:
Igazad van, egyből Sztálin oldalára kellett volna állni, és akkor azt kaptuk volna jutalmul, amit így büntetésül. :)

Jó Mercutio halott 2013.02.24. 13:36:54

Na azer mielott itt kiverjuk videkikem a deviza allamkotveny kamatra, nehogy eszrevegyuk, hogy az europaban altalanos imf hitelkamat ennek kb. a fele, e nemes szivcsakras honnak azert lett.volna ilyen szep osszeg, mert egy komplexusos falusi suttyogyerek egy vallalhatatlan kancsal futobolonddal az oldalan egy orszag koltsegvetesebol akarja gyogyitani kozismert szemelyisegzavarait. Persze, ha ezt elfogadjuk koltsegvetesi tetelnek, akkor ennek bekerulesi koltsegenek eloteremtesere tenyleg mindegy, hogy imf-hitel vagy devizakotveny. Ezeket ne vegyuk eszre, mert akkor nem fogunk akkorat elvezni. Ne is nezzunk utana, mielott osztjuk az okossagot arrol, amihez lathatoan nem ertunk, egyszeruen verjuk ki a Magyar Hirlapra, elvezzunk jo hangosat, hatha azt hiszi a szomszed, hogy dugtunk egy jot vasarnap delelott.

Vidéki 2013.02.24. 20:21:07

@Jó Mercutio halott:

Írja: "az europaban altalanos imf hitelkamat ennek kb. a fele,"

Mármint 5 éves dollárkötvény 4,25 %-os kamata fele lenre?

Csehország éppen a közelmúltban, tavaly októberben értékesített 750 millió eurónyi kötvényt 3,875 %-os hozammal.

Ha igaz lenne az,

miszerint az IMF kamat ennek fele lett volna,

akkor Csehország miért nem választotta inkább az IMF hitelét az euró kötvény kibocsájtása helyett?

Csehországban nincsenek olyan olyan okosok, mint a Jó Mercutio?

Dr. Sör Kálmán · http://www.itallexikon.hu 2013.02.25. 02:13:52

Én a szomszéd Mari nénit hallgattam, ő a veteményeskert évértékelőjét tartotta Bundi kutyának és a macskáknak. Előremutató beszéd volt, leszámolnak a krumplibogarakkal, és csökkeni fog a szárazeledel ára, azt mondta.
süti beállítások módosítása