Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

CigánybűnözésII

2008.07.15. 17:59 | Proszektura | 1 komment

Címkék: börtön bántalmazás eljárásban szocialista cigánybűnözés kriminalisztika hívatalos

 

A szocialista kriminalisztika jól ismerte és használta a cigány fogalmát a bűnügyi statisztikákban. A meghatározás szerint azt kellett cigánynak tekinteni, aki az ősi cigány hagyományok (?) szerint élt, magát cigánynak vallotta, és őt a környezete is cigánynak tartotta.

Ez természetesen a gyakorlatban úgy érvényesült, hogy az elkövető cigány mivoltát a nyomozó, vagy az ügyész döntötték el, többnyire önkényesen a név alapján. A Pusoma, Kolompár, Csiki, Csóka jó eséllyel pályázhattak arra, ha ellopták a szomszéd háztáji tyúkját, hogy a roma népcsoporthoz sorolták őket. Nehezebb dolguk volt a hivataloknak, amikor olyan nevekbe ütköztek, mint a Farkas, Lakatos, Balogh. Ilyenkor a megérzés döntött. Mennyire látszódtak bizonyos rassz-jegyek: sötét bőr, fekete haj, esetleg bizonyos beszédtípus.

Ám aztán egyszer csak úgy a rendszerváltás tájékán eltöröltek mindent, még a körözésekből is kimaradtak a cigányságra utalások. Persze a leleményes rendőrök továbbra is igyekeztek úgy megfogalmazni a körözések szövegét, hogy abból a leghülyébb káembés is értse, valójában milyen nációhoz tartozó egyént keresnek. Kreol bőrű, az átlagosnál barnább, és ezekhez hasonló kifejezések jelentek meg a rendőrségi dokumentumokban.

Persze annak a kutatásnak és elmélkedésnek, amelyik a cigány fogalmának precíz meghatározására és az úgynevezett cigánybűnözés feltárására irányul, akkor lenne értelme és létjogosultsága, ha kimutatható lenne a bűnelkövetések és a cigány mivolt közötti valamiféle bizonyítható oksági kapcsolat.

De hát nincs ilyen!  Drága újfasiszta barátaim, nincs a cigányok génjeiben a bűnözés! A vérükben sincs! És nem a Nap forog a Föld körül, s a Föld sem tányér alakú! Ezek már elég régi evidenciák. Fel kéne már fogni végre mindenkinek.

Mindahány magyar ember sem búsongó, sírva-vigadó, valamennyi angol sem mind hidegvérű, a német sem egytől-egyig precíz, az olasz nem temperamentumos, s a szláv sem mind érzelmes. Aki ilyesmiket állít, az nem látott még angol futballszurkolókat vesztett meccs után, német sörfesztivált a fináléjában. Az úgynevezett néplélek ha meg is mutatkozik bizonyos viselkedési formákban, kulturális szokásokban, annak semmi köze a bűnözési hajlandósághoz.

Gyakori érv, hogy a cigányok mily sokan vannak a börtönökben. Felülreprezentáltak.

Kikhez, mihez képest?

Sajátos emberi tulajdonság, hogy bizonyos körülmények között soknak látszik az is, ami kevés. Egy női zuhanyozóban egy férfi jelenléte is több a kelleténél, de ha hárman-négyen is megjelennek, akkor a nők szerint már elviselhetetlenül sokan vannak. Egyébként pedig a börtönlakóknak nincs az sem a homlokára írva, miért kerültek sittre. Tényleg ott kéne lenniük? Oly súlyos a vétkük? S mindenki ott van, aki odavaló?

Érdekes például, hogy elég sok cigány ember ül hivatalos személy elleni erőszakért. Rendőr hivatalos eljárásban bántalmazásért tudtommal egy sem. (Ha mégis akadna ilyen, a kivétel erősíti a szabályt.) Vajon ez azt jelentené, hogy a romák rendszeresen megtámadják a zsarukat, utóbbiak viszont soha egy újjal sem nyúlnak a cigányokhoz? Ugye, ez még egy laikus számára sem hihető?

 Mindezektől függetlenül vizsgálható és vizsgálandó is, vannak-e olyan bűncselekmény típusok, amelyek a romák körében gyakoribbak. Vagyis mik azok, amiket többször követnek el romák, illetőleg többször válnak romák a sértettjeivé.

Legközelebb erről írnék.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr50569682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapmancs 2008.07.15. 20:32:19

Ejha, ennyire demagóg és félremagyarázó szöveget sem olvastam már régóta!
süti beállítások módosítása