Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Táplálék kiegészítők

2008.07.17. 10:30 | Proszektura | 47 komment

Címkék: gyurcsány bizottság napkelte kiegészítők orvosi dopping pál mob táplálék smidt

 

A MOB Orvosi Bizottságának vezetője ma reggel a Napkeltében a magyar sportorvoslást dicsérte, ami szerinte a maga nemében majdnem tökéletes. Mondta ezt a sportorvos főmufti éppen egy olyan haláleset kapcsán, ami az egész sportvilágot megrázta.

Más sok minden nem is nagyon derült ki a doktor úr szavaiból, hogy mi is történhetett Csepelen.

Az öndicséretben mindenesetre nem zavarták őt a tények sem, amelyeket egyébként ő maga hozott szóba.

Abban az objektumban, ahol az olimpiára készülő sportolók nap, mint nap edzenek egyetlen ember sem akad, aki mentőt tudna hívni, ha baj van. Nem tudják a számát. Helyette a rendőrséget tárcsázták. S csak ők értesítették a mentősöket.

A sporttáborban nem található defibrillátor sem, ami egyébként a fősportorvos szerint nem drága készülék, egy-két százezer forintért beszerezhető.

A kérdéses edzőcentrumban senki sem ért a szakszerű újjáélesztéshez. Pedig nem egy falusi libalegelőn focizó srácokról van szó, hanem egy olyan helyről, ahol egykori és leendő olimpiai bajnokok készülnek életük legnagyobb világversenyére, köztük olyan is, akivel már korábban is történt kisebb egészségügyi probléma ha kisebbnek lehet nevezni persze azt, hogy valaki többször rosszul lesz, sőt elszédül edzés közben.

Mindezek után ismételjük meg és ízlelgessük. Az orvosi bizottság vezetője szerint a hazai sportorvoslás nagyon jó, szinte tökéletes.

A Tv-beli reggeli beszélgetés során csak úgy mellékesen elhangzott valami olyasmi is, hogy bizonyos mendemondák szerint az érintett sportoló ismeretlen eredetű táplálék-kiegészítőt (is) szedett volna, sőt talán valami más szert (szerkezetet?) is használt.

Azt nem tudjuk még egyelőre, van-e és mennyi alapja ezeknek a szóbeszédeknek. De hát nem tudta ezt a főorvos sem megmondani. Honnan is tudhatott volna róla? Pont ő. És a többi sportoló? Ők mit tudtak? Vagy ők is élnek hasonló ismeretlen táplálék kiegészítőkkel? Ha igen, ki szállítja ezeket oda, hogyan lehet hozzájutni?  Ingyen osztogatják? Ha nem, ki fizet értük és mennyit? Ki adagolja őket?

És egy még durvább kérdés: ezek a szemérmesen táplálék-kiegészítőknek nevezett étkek nem valamiféle doppingszerek véletlenül?

Félek, ezekre a kérdésekre megint nem lesz elfogadható válasz. Legfeljebb majd mindenki szigorú vizsgálatot követel és ígér, s bizottságok alakulnak. Esetleg a politika is szerepet követel majd, s a fidesz a Gyurcsány kormányt fogja hibáztatni a sportoló haláláért, az mszp meg Schmitt Pált.

Félek attól is, hogy megint úgy fogunk járni, mint az előző olimpián. Néhányan az érmeseink közül hamarabb hazautaznak majd a kelleténél.

Csak hát Peking sokkal messzebb van, mint Athén.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr78572215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hapcibenő 2008.07.17. 11:28:49

szvsz szakszerű újraélsztéshez az egészségügyisek értenek. az edzőknek tanítják a TF-en, hogy mit kell csinálniuk, ha baj van, úgymint szívmasszázs, lélegeztetés.
és ha elfelejtetted volna, a szívmasszázst és a lélegeztetést - elvileg - megtanítják mindenkinek, aki jogosítványt szerez. ja, hogy komolyan kéne venni az elsősegély tanfolyamot...
én kíváncsi lennék már a boncolás eredményére is - tiszteletben tartva azt, ha a család azt kívánja, hogy ne hozzák nyilvánosságra.

Amata 2008.07.17. 11:43:31

Mindig ez megy. Gyűlölöm az orvosokat, mert tudatlanságukat azzal próbálják palástolni, hogy ráverik a balhét az áldozatra. Mérget mertem volna rá venni, hogy előkerül a szokásos "gyanús szer", mert különben felmerülne az orvosok figyelmetlensége, tudatlansága. "Ne dohányozz, ne igyál, egyél kevesebbet, mozogj többet!" - csak ennyit tudnak. S ha nem jön be az áldozat "hibája", akkor ki kell találni valami gyanús körülményt! Milyen undorító! Ahelyett, hogy belátnák, hogy ők sem istenek, s vannak olyan halálesetek, betegségek, amelyeket ők sem tudnak sem magyarázni, sem gyógyítani.

orgasmuschforscher 2008.07.17. 11:52:04

laikusként én abba kötnék bele, hogy milyen alapon utasítja vissza a mentőszolgálat telefonügyeletese a mentőkocsi riasztását és milyen alapon vágja le a telefont dühében.... továbbá, miért nem deríti ki a belső vizsgálat, hogy ki volt ez a személy s miért nem vonják felelőssgre + rugják ki azonnali hatállyal?

Morgó Muki 2008.07.17. 12:04:52

Ugye nem tévedek, ha sem nem vagy sportoló, sem nem vagy jártas benne. Valamint ugyanilyen "szoros" kapcsolat fűz az orvostudományhoz.
1., Nem hiszem, hogy nem tudtak orvost hívni, mert nem tudták a számát, de még ha ez igaz is lenne, erről nem tehet egy sportorvos. A 104-es szám megtanítása az ő feladatuk?
2., Defibrillátor nem drága. Kiváncsiságból látogass ki bármely magyar vízisporttelepre és nézd meg, hol edzenek ezek a csodálatos sportemberek és akkor rájössz, nem ez a legnagyobb problémájuk.
3., Hiába értesz az újraélesztéshez, ha ez nem segíthet Koló baján. Hosszabban olvashatsz erről az origon! A hirtelen szívhalál nyomában című cikket keresd.
4., Szerinted doppingszer a Neocitran? Az! Bizonyos hatóanyagai miatt nem ihat ilyet. Minden, amit a Kolóék szednek az nem kézen-közön kerül oda, mert ilyen apróságokon is lehet bukni. 36 évesen, ilyen eredményekkel, a Koló mentalitásával nem kezdesz felelőtlenül szereket szedegetni, ha nem megy a hajó! Lapát szögre és szobrot emelnek Neked!
5., Az orovostudomány nem mindenható. Vannak dolgok, amiket nem tudnak kiszűrni, megmagyarázni.

Legközelebb tájékozódj, mielőtt butaságokat írsz! Bár életében annyit foglalkoztatok volna vele, mint halálában. Akkor úgy járt köztetek, azt se tudták, ki ő. Inkább foglalkozzunk azzal, tanulva Koló példájából, hogy az élőkre nagyobb figyelmet fordítunk! Lapátolj tovább az égi vízeken Koló!

Szvetozár 2008.07.17. 12:09:44

Azt valószínűleg sohasem tudjuk meg, hogy bármiféle táplálékkiegészítő, dopping közrejátszott-e Kolonics vagy bármelyik hirtelen szívleállás következtében meghaló sportoló esetében. De olyan furcsa ez az összeesküvés elméletezés, találgatás, mintha valami igazolást látnának sokan abban (Ugye megmondtuk, ne is csodálkozzunk!), ha kiderül, hogy valaki tiltott szerek miatt távozott el az élők sorából. A halál ettől nem lesz könnyebben felfogható
Szerintem azt meg botorság volna elvárni, hogy mindenütt orvos álljon készenlétben, ahol valaki kicsit is jobban megemeli a pulzusszámát, hiszen nemhogy a béreket, de sokszor a napi számlákat sem tudják kifizetni a sportegyesületek.

OkoskaTo:rp 2008.07.17. 12:13:42

hapcibenő: Az ilyen automata defibrillátorok használatához nem kell szakképzettség, épp az a lényegük. Itt a cégnél is van egy. Tényleg szánalmas tehát, hogy épp egy élsportolós edzőközpontba nem jut.

Az időben megkezdett szívmasszázzsal a túlélési esélyek többszörösére nőnek. És a probléma nem ott van, hogy hányan tudják (elvileg), hanem hogy ki mer nekikezdeni. Pedig hát inkább legyen a szakszerűtlenségből fakadó bordatörés, mint koporsórendelés.

huta9020 2008.07.17. 12:18:39

A sportorvoslás magyarországi helyzetének általában véve nincs köze a konkrét tragikus esethez. Ez a poszt értelmetlen árnyékboksz.

hapcibenő 2008.07.17. 12:28:59

amikor a híradókban mutatták azt a sporttelepet...szégyen, hogy ilyen körülmények között edzzenek az olimpikonok. bezzeg a buzi focisták kapnak szép új villanyvilágítást, stadionfelújítást.
ott nem hogy defiblirrátor nincs, szerintem klotyópapír se a vécében...

Avraham NetJézus (törölt) · http://tinyurl.com/a-zsido-valosag 2008.07.17. 12:30:33

A blogíró ismét a saját dilettantizmusát örökítette meg ebben a posztban.

Mi köze van a sportcentrumban tapasztalt hiányosságoknak a hazai sportorvosláshoz? A sportorvos az orvostudomány egy szegletében jártas valaki, infrastruktúra nélkül ugyanannyit ér mint a kandisznón az emlő. Egyrészt.
Másrészt a tragikusan elhunyt sportoló újjáélesztése NEM sportorvosi feladat, hanem erre is van egy külön szakorvos, úgy hívják, hogy oxiológus.

Harmadrészt pedig nem a táplálék kiegészítők miatt vannak a gondok, hanem sokszor az életkor és/vagy a designer doppingszerek miatt.

Legalább az ok-okozat összefüggésekre figyelnél, te szerencsétlen, mielőtt az orvosokat szidod. Apropó, lassan kezdhetsz ukránul vagy nigériaiul tanulni, nekik még vonzó (egy darabig) a magyar orvosi pálya havi nettó 120ért.

hapcibenő 2008.07.17. 12:30:44

bocsánat, fibrillátor, béna vagyok ma (is)

ppp 2008.07.17. 12:31:29

Próbáltam figyelmesen elolvasni a tudósításokat, de igazából nagyon sok a homályos pont. A magam részéről nem is csodálkozom, hiszen annyira hirtelen történt minden és annyi embert és szervezetet érintett. Ami mindig megdöbbent viszont, hogy vannak, akiknek máris határozott véleményük van: "gyűlölöm az orvosokat", "milyen alapon utasítja vissza a mentőszolgálat", stb.

Véletlenül ismerem az egyik orvost, aki az olimpikonok közül igen sokkal foglalkozott (kardiológus). Szerintem végtelenül lelkiismeretes és nagy tudású orvos. Nem ismerek senkit, aki ismerné személyesen és gyűlölné.

A mentőkről: Ha jól tudom, itt is egyszerűen a hívás pillanatában nem volt szabad a rohamkocsi. Nem tudom, mit lehet akkor tenni. Egyelőre úgy tűnik, 17 perc alatt így is kint voltak. Ez persze óráknak tűnhet a jelenlévőknek.

Persze lehet, hogy majd kiderül, hogy tényleg nagyot hibázott valaki, valahol. De még az sem igazolja, hogy mindenki hülye és gazember.

zardamali 2008.07.17. 12:40:15

Az élsport nem tesz jót a szervezetnek.It már nem egészséges terhelésről beszélhetünk.Nyil titok ebben a kategóriában mindenki használ valamilyen 'gyanús szert'.

Zu 2008.07.17. 12:40:33


Koló nem doppingolt.

Mendemondákat lehet terjeszteni, rossz hírét kelteni egy most elhunyt sportolónak, csak éppen alantas, ízléstelen és undorító.

Gyomorforgató ez a teljesen szubjektív, találgatásokkal és az ebből levont következtetésekkel tűzdelt postod.

Kangörény 2008.07.17. 12:43:10

Persze a sportorvoslásnak csak a sikerekhez van köze, ha nem sikerről van szó, akkor ahhoz nincs köze. A doppingolási ügyekhez csak a sportolónak van köze, de annak is csak akkor, ha lebukik. Az ilyen erős emberek, akik mostanában rejtélyes módon feltűnően sokan halnak meg hirtelen, ezek meg sosem doppingoltak. Akik doppingolnak-doppingoltak, azok érdekes módon nem haltak meg 36 évesen. Csak a teljesen tiszták.
Létezik olyan ember, aki ezt elhiszi????

K. jános- s nem O.jános (vagyis olcsójános) 2008.07.17. 12:46:39

Kedves Morgó Muki! Valami nagy félreértés áldozata vagy. Én csak azt idéztem, amiit a főfőorvos mondott. Egyébként pedig most is fenntartom, lehetetlen dolog az, hogy egy sporttelepen senki nem tudja a mentők telefonszámát. Ez hangzott el a reggeli TV műsorban a doktor úr szájából. S igenis,az újraélesztés oylan egy sportközpontban, mint fagylaltosnál a tölcsér.

cooper (törölt) 2008.07.17. 12:48:17

"tudom, hogy kis ország a mienk, de mindig élen járt a sportban"
aha, tehát a magyar sportorvoslás kiváló, csakúgy, mint a magyar egészségügy.(vagy igazságszolgáltatás) Hát igen, megy a süketelés.

makvirag 2008.07.17. 12:51:03

az anyám egészségügyis, apám első infarktusa után kioktatták újraélesztésre, mégsem tudta megmenteni apám... 45 percre ért ki a mentő két sarokról... az oxygenwellnessben ahová edzegetni járok van újraélesztő készülék, sőt még a plázákban is...

lacivagyok 2008.07.17. 12:55:33

Nekem a sztoriban az a durva, hogy mennyi idő, mire kiér egy mentőautó. És nem csak a Kolóhoz, hanem bárkihez. 37 perc az sok - már ha igaz.

A doppingról meg kár beszélni szerintem. A Kaszás Attila is egyszercsak meghalt, nemrég egy kollegám is hasonlóan, elájult és meghalt. Nem doppingoltak.
Sajnos, ez benne van a pakliban. Szerintem igenis a nagyon túlhajszolt szervezetnél ez nagyobb kockázattal jár, aki pedig élsportoló, méghozzá évtizedek óta, nem 18 hanem 36 évesen, az bizony túlhajtja magát.

johevi 2008.07.17. 13:01:53

Nem attól táplálékkiegészítő meg dopping valami, hogy úgy hívják, hanem attól hogy rajta van-e a listán. "Ismeretlen eredetű" szarokat meg olimpiára készülő sportoló nem szed. Ha szed valamit, azt 100%-ik ismerie kell neki, edzőjének és orvosának. Hirtelen szívmegállás meg olyan sportágakban gyakrabban előfordulhat - sajnos - ahol rövid ideig szinte 100%-os terhelés éri a sportolót. Sprintszámok ( rövidtávú futás, kajakkenu, kerékpár stb ) , hirtelen erőkifejtő számok ( súlyemelés ) és nem véletlen, hogy olyan sportágakban ritkább, ahol erős,de nem maximális terhelés van hosszabb távon elosztva ( röplabda, kézilabda, vizilabda stb ) Aki ráadásul évtizedek óta járatja csúcsra a teljesítményét, azaz súrolja a végső határt nagyobb eséllyel lép át egyszer...

AdyHun · http://www.aenima.hu 2008.07.17. 13:03:00

Azon kellene elgondolkodni, hogy ha a kenyér drágul is ugyan, vajon mennyit ér a cirkusz?
Hány élsportolónak kell még felfordulni ahoz, hogy rádöbbenjen az emberiség, hogy az ókori róma szintjére "süllyedt" a szórakoztatási kultúra.
Fényűzés - háború - szegénység - cirkusz: OLIMPIA!

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2008.07.17. 13:07:05

Kedves Mindnyájan! Szeretném hallani a példákat a hírtelen szivmegállásra. De nem kettőt, legalább egy tucatnyit.

nudlee 2008.07.17. 13:19:43

Proszektura 2008.07.17. 13:07:05

csak te nem tudsz említeni?
Nekem csak a családban is volt erre két példa és ha nem hiszed el, hogy teljesen doppingmentes embereknél is létezik, akkor lehet, hogy ebbe a témába kicsit jobban bele kéne ásni magad, mielőtt oldalakat írsz róla.

lkjpoi 2008.07.17. 13:20:17

Megint a dopping. Ilyen magukat bloggernek nevező kis senkiházik kerülnek ki az index főoldalára, és dobálóznak olyan dolgokkal, amiről fingjuk nincs.
Legalább egy szál virágot vittél a csepeli kajak-kenu telepre, vagy csak a szobából osztod az észt ?!?!

Reaktor 2008.07.17. 13:22:45

Szomoru az ugy. Nem hiszem, hogy az atheni botranyok arnyekaban, tul 7 ellennorzesen Kolo doppingolt volna.

Az viszont gaz, hogy a magyar sportolok nem kapjak meg a tizedet sem azoknak a lehetosegeknek, ami peldaul a nemet vagy az ausztral sportoloknak a rendelkezesere all, es itt nem a vegyipari tamogatasokra gondolok, de arra, hogy minden sporotolora jut 3 orvos fejenkent, mernokok, akik a sporteszkozoket fejlesztik, edzok hada, akik kulon minden izomcsoportjukkal egyenkent foglalkoznak. A mieink meg orulhetnek, ha valamibol egy kozepes minosegu kenura telik...

Egy amatorok altal is uzemeltetheto defibrillator kb. 450e forint. Az orvosok olcsobbat hasznalnak, nekik nem kell az automatika. Remelem, legalabb most fog jutni ezekbol minden sportcentrumba.

Nyugodj bekeben, Kolo. Sajnalom, hogy mar nem nezhetjuk vegig, ahogy ujra gyozol az olimpian :(

Dávid · http://www.polopokol.hu 2008.07.17. 13:23:18

Doppingnak minősül a kávé, a cigi, és az alkohol?
Úgy tudom igen.
Én nem ismerek olyan embert, aki doppingmentesen élne, így talán a hirtelen szívhalál sem a semmiből jön...

Morgó Muki 2008.07.17. 13:28:49

Kedves K. jános- s nem O.jános (vagyis olcsójános)! A post arról szól, hogy szar a magyar sportorvoslás. A "bizonyítékok" közé beékelve, hogy nem tudták a mentők számát. Mi köze a sportorvoslásnak emberek telefonszám tudatlanságához? Ha meg csak a tényt közölted, hogy nem tudják a számot, akkor - szerintem - szerencsétlenül íródott a bejegyzés, mert úgy tűnik, mintha ezért is az orvos lenne a felelős.
Defibrillátor. Azon polemizálhatunk, hogy kell-e, illetve mennyi belőle, de tudomásul kellene venni, hogy a sporttelepeken nagyobb gond a beázás! Koló élete meg nem azon múlt, mennyire szakszerű volt a szívmasszázs. Nem ismerem, sem Ludasi Róbertet, sem Kozmann Györgyöt, de mindketten tudják az élsport veszélyes üzem, így biztosan sokat tudnak az újraélesztés ezen módjáról, ám jelenlegi ismereteink szerint ha Barnard professzor áll mellette, akkor sem éli túl, mert nem volt defibrillátor. Tegyük hozzá, az sem biztosíték az életben maradására.

Kedves Proszektura! Indulj az origora, ahol olvashatsz példákat tucatszám a sport világából és sokkal-sokkal többet a civil életből! Ja és, ha Te vagy a blog gazdája, akkor javítsd ki Schmitt Pál nevét, ha másért nem is, az olipiai bajnoknak kijáró tisztelet miatt!

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.07.17. 13:29:36

Én meg vigyázok az egészségemre, pedig csak dohányos vagyok - nagyon jó háziorvosom van, mindenre felhívja a figyelmem, minden vizsgálatot elvégeztet, és teljes képe van az állapotomról.
Ilyen is van. De én is ismerek olyan orvost, aki lefeküdt a vizsgáztatóival, úgy végezte el az egyetemet....

lkjpoi 2008.07.17. 13:30:47

Jah, ez olyan, mint h tegnap a szar retekklub fókuszos riportere simán "kajakos"-nak nevezte Kolót... hát szégyen, hogy még ennyit sem tud róla.

Morgó Muki 2008.07.17. 13:33:37

Reaktor! A mieink eszközei (Kajakjai, kenujai, lapátjai) a lehető legjobbak azon a szinten, ahol a Koló tartott.

baszki 2008.07.17. 13:37:25

"A kérdéses edzőcentrumban senki sem ért a szakszerű újjáélesztéshez. Pedig nem egy falusi libalegelőn focizó srácokról van szó"

A kurva anyád !!!!

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2008.07.17. 13:40:10

Keeves Morgó Muki, joogs a morgás.

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2008.07.17. 13:42:30

Kedves Morgó Muki, jogos a morgás. Az eőbb hibásan írtam. Elnézést, csak az piménti kurvaanyázás megzavart.

turnbull 2008.07.17. 13:54:01

Szerintem elég sok sportolónak van titkolt ritmuszavara. Amikor a zavar nem áll fenn, magas szintű teljesítményt nyújthatnak, valamint életmódjuk a sport, ergo nem szívesen mondanak le róla. Amíg nem lesz baj, legalább normálisan élnek, be tudják kötni állva is a cipőjüketi, fel tudnak szállni a villamosra stb.

Az újraélesztés meg valószínűleg nem olyan túl egyszerű feladat, van, hogy a képzett orvos sem tudja megcsinálni.

Az a helyzet, hogy akiért becsönget a Kaszás, annak készülnie kell. Ha megpróbáljuk ezt indulatok nélkül vizsgálni, akkor kiderül, hogy ez így van.

SzD 2008.07.17. 14:08:09

No, pár adalék a dologhoz.
Mentős vagyok, úgyhogy ismerem a rendszert. A hívásfogadó központban egyrészt számítógép rögzíti a hívások idejét és a beszélgetéseket is, másrészt kézzel is kitöltik a felvételi adatlapot, azon szerepel a bejelentés ideje és tárgya. Ezek mind visszakereshetőek, visszahallgathatóak.
Belenyúlni nyilván nem lehetetlen, de nem is egyszerű, és nemigen van olyan mentésirányító, akinek megvan ahhoz a kellő informatikai tudása, hogy babráljon a géppel, a felvételi adatlap meghamisításához akkor az egész tömböt kell újraírni, szóval elég valószínűtlen.
Ha vita van, független szakértővel meg kell nézetni a rendszert meg az adatlapot, hozzák nyilvánosságra a felvételeket, és kiderül, hogy mikor jött a riasztás és mikor indultak az autók.
Nem ritka eset az sem egyébként, sőt inkább szabály, hogy mindig a leghülyébbet küldik el telefonálni, és mentésirányító legyen a talpán, aki kiigazodik azon a keszekuszaságon, ami egyik-másik bejelentő fejében van.
Az egyenesen elképzelhetetlen, hogy a "kenus összeesett edzés közben, nagyon rosszul van" bejelentésre nem küldenek autót - alapszabály, hogy még a nyilvánvaló baromságokra is küldenek valamilyen szintű egységet épp azért, hogy védve legyen a seggük, ha panasz van, márpedig panasz elég gyakran van. Ha írásban tesz valaki panaszt, az biztos, hogy ki lesz vizsgálva, de gyakran elég a szóbeli panasztétel is - nem egy kollégát ki is rúgtak, ha súlyos ügyben jogos észrevétel érkezett.
Nem ismerem annyira a pesti közlekedést, de a Markó utca - Csepel távon 17 perc a csúcsforgalomban nem hangzik annyira soknak.
Nem tudom, mi lesz a boncolás végeredménye, de ahogy az edző a riportban elmondta Kolonics rosszullétét, nekem kétségeim vannak a hirtelen szívhalállal kapcsolatban, ha tippelni kéne, inkább agyalapi ér szakadására tenném a pénzem.
Még valami: mindenki rá van kattanva a defibrillátor témára. Elmondanám, hogy az egyetlen eszköz a sok közül, alkalmazásának megvannak a feltételei, adott körülmények között életmentő lehet, de a beteget a jól kivitelezett szívmasszázs és lélegeztetés nélkül semmilyen eszközzel nem lehet megmenteni (ebből is inkább a szívmasszázs a fontosabb). A defi nem újraélesztő készülék! Arra való, hogy minden (!) elektromos aktivitást megszüntessen a szívben, a kórosat is (mint a számítógépen a reset). Ezután folyamatos szívmasszázs kell, és majd a remélhetőleg szépen lassan újrainduló szívműködés remélhetőleg normál formát ölt (mint a számítógépben a reboot). Csak aki a vészhelyzetből tájékozódik, ezt nem tudja, mert ott boldog-boldogtalant "megcsapnak", és már beszél is.
Uff

szobatars 2008.07.17. 14:17:29

Számos blogot és fórumot töröltettek e netről, mert "egyesek" kegyeletsértőnek találták, hogy felvetették a dopping kérdést.. Gondolom ugyanezen emberkék ma a MOB Orvosi Bizottságának a "fejét" követelik, mert "gyanús szerről" beszél... kétszínű idióták...

Szumi 2008.07.17. 14:22:12

Minden tiszteletem azé az operátoré, aki elküldte a picsába azt, aki arra hivatkozva sürgette őket, hogy egy olimpiai bajnok lett rosszul! Kovács néni élete éppen annyit ér, mint a tisztelt elhunyté és éppen olyan ellátás jár neki is. És sajnos éppen olyant is kap.

Cpt. Flint 2008.07.17. 14:34:50

Hm. Ha elolvasta valaki az index tegnapi cikkét (és az abban foglaltak igazak), akkor évente 20-25 EZER hirtelen szívhalál van Mo-on. Azaz kb. minden 25. percben meghal így valaki!!!
Ebből nem olyan sok az a három élsportoló pár év alatt... a sportolók lakossághoz viszonyított száma alapján inkább kevesebb az arányosnál. Akkor miről is beszélünk?

Lunitari 2008.07.17. 14:39:48

Proszektura,

Évente 20.000-25.000 ember hal meg kis hazánkban hírtelen szívmegállásban. Ez statisztika, többször elhangzott. Sajnos már soha nem fogjuk megtudni szerintem, hogy segíthetett volna-e bármi is Kolón. Személy szerint kétlem, hogy bármi tiltott szerhez nyúlt volna Koló. Abban reménykedem, hogy odaát találkozhatom vele, ha eljön az Én időm.

112 2008.07.17. 14:46:02

A 112 lett a központi segélykérő szám pár éve (emellett meghagyták a közvetlen számokat is, de ha jól tudom ezeket meg kívánják szüntetni...), pl. ha a mobilodban nincs kártya csak ezt tudod hívni. A 112 pedig mindig a rendőrség diszpécser központjában csörög és ők kapcsolnak. Egyébként is ezt érdemes hívni nagyobb baleseteknél, mert a különböző szolgálatok riasztják egymást (elvileg!).
Ahogy az egyik doki megjegyezte: az élsport nem egészséges!
Sajnálom a srácot, mindig is nagyon szimpatikus volt a hozzáállása, életfelfogása, szerénysége.

Cpt. Flint 2008.07.17. 14:46:21

Az mondjuk más kérdés, hogy ha ilyen fasza a sportorvoslás Mo-on, akkor miért nem rutin legalább az élsportolóknál (mondjuk EB, VB, olimpiai résztvevő; esetleg abból is csak az említett hirtelen nagy terheléses sportágak képviselői) a speciális szívvizsgálat (szívultrahang, spec. EKG); mondjuk évente. Egy élsportoló már megérdemelne/megérne ennyi plusz figyelmet, nem?

mezosigyurci 2008.07.17. 14:48:10

Nekem ezzel a post-tal az a bajom, h feltetelezi a doppingszer hasznalatat, ez pedig epp az az eset, amikor ha bebiznyosdik is, h ez nem igaz, akkor se mossa le az isten se a gyanut...

A (sport)orvosokrol nekem sincs jo velemenyem, mert:
- tobbszor volt Kolonicsnak szedulese, kivizsgaltak akkor is es semmit nem talaltak, es az okosok milyen eredmenyre jutottak??? Hat EGESZSEGES volt!!! Nem azt mondtak, h nem talaltak meg az okat a bajanak, nem, meg veletlenul sem! Vegulis a szedulesek teljesen termeszetes dolgok, ha nem talaltunk semmit akkor minden ok, mindenki nyugodtan aludhat, vagy legalabbbis az orvosok biztos.
- A masik kedvencem az orvosok kinyilatkozasai. Ezek olyanok, mintha maga az magassagos Uristen szolna le a mennyekbol. Pedig: par eve az izomlazat/zuzodast meleg vizes furdovel kellett - orvosi javallatra - enyhiteni, mert igy az erek kitagulnak is hipp-hopp barbatrukk el is mulik a fajdalom, serules. Most meg mintha a jeges furdo lenne a trendi... Arrol nem is beszelve, h legalabb 4-5 fele - egymast kizaro, gymasnak ellentmondo - magyarazat van magara az izomlazra is.

wolf 2008.07.17. 15:20:43

...ezt a rengeteg sok okos embert, aki itt összegyűlik egy-egy ilyen blogban, a bloggert is ideértve... mint otthon a faluban náncsi néni és a szomszédasszonyok mikor pletyiznek, na kb. az az általános hozzáértési szint. mentem is, mert hirtelen szívleállásom lesz ettől a tömény hülyeségtől.

RIP Kolo...

Morgó Muki 2008.07.17. 15:23:19

Kedves mezosigyurci! Mint minden tudományág az orvostudomány is állandóan fejlődik. Ez azt jelenti, vannak olyan dolgok, amire még nem tudják, vagy nem pontosan tudják a magyarázatot. Nem vagyok orvos, de simán elhiszem, hogy egy szédüléses kórisméből és a mellérakott több tucat negatív vizsgálatból nem tudja azt mondani, hogy bármi bajod lenne. Szédülésre kismillió magyarázat van. Teljesen egészséges emberek normális reakciója, ha elájul a vér látványától. Ha ettől is el lehet ájulni, akkor mit kellene mondani a dokinak? A tudomány jeléen állása szerint nem volt szervi baja.
Az orovosok kinyilatkozásai tényleg problémásak. Szerintem inkább azért, mert rengetegszer nem felvilágosít, hanem igét hírdet. Miután nem ismerjük az emberi test minden atomjának működését simán elképzelhető egymásnak ellentmondó megállapítás. Ha nem lenne ilyen, akkor kijelenthetjük, mindent tudunk.

Cpt. Flint 2008.07.17. 16:27:25

wolf, a fsznak olvasol te blogokat...

AdyHun 2008.07.17. 16:44:37

BASZKI!
TE EGY MAJOMEMBER VAGY!

WOLF!
A blog egy olyan internetes interaktív műfaj, ami arról szól, hogy az emberek elmondják, mert elmondhatják a véleményüket.
Lehet, hogy nem mind okos ember, és lehet, hogy néha "pletyiznek".
Azt javaslom nézzed a tévét inkább otthon a faluban, mert ott legalább csak az okosok mondják, mondhatják el a véleményüket.

Minden tiszteletem az elhunyté, de azért szögezzük le:
Kolo nem nemzeti hős, hanem profi sportoló volt!
A gladiátorok pedig néha alul maradnak.
A pakliban ez is benne van.

Morgó Muki 2008.07.18. 15:29:21

AdyHun! Definiáld a nemzeti hős fogalmát! Sajnos nem nagyon találtam rá szócikket, talána wikipédia hős bejegyzése mérvadó lehet:
"Olyan valaki, aki egy átlagos személynél lényegesen kiválóbb jellem vagy rendkívüliek a tulajdonságai, és ezek az adottságok képessé teszik arra, hogy azokat a különleges tetteket véghez tudja vinni (hősies cselekedetek), amelyekről híressé válik. Ezek a képességek nem csak testi, fizikai jellegűek, hanem lelki, szellemi erők is. A hős általában megfelel az adott kultúrában jónak és nemesnek tekintett dolgok definíciójának."

Ezek alapján Koló és sok társa nemzeti hős! Emelett profi sportoló, de az egyik nem zárja ki a másikat. Ám tartok tőle, ez a vita nem lehet egzakt, ezért úgy sem jutunk dűlőre. :)
süti beállítások módosítása