Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Szilvásváradi anziksz

2008.07.21. 17:23 | Proszektura | 26 komment

Címkék: máv kóka tolerancia jézus vonat vasút fejlődés ételek szilvásvárad vízesés közfeladat fátyol zéro kondorosi kufárok szalajka

E hétvégén kirándulni volt a család. A hangulat feeling kedvéért Egerből Szilvásváradig vonattal utaztunk, 65 perc alatt tettük meg a 27 kilométeres utat. Azaz, óránként mintegy 25 kilométeres sebességgel haladtunk.

Az első hazai gőzös Budapest és Vác között alig valamivel volt gyorsabb. Persze, azóta csak hozzávetőleg 160 év telt el mindössze. A fejlődés tagadhatatlan. (Kezdem megérteni Kókát.)

Igaz, menetközben vagy nyolc állomáson és megállóhelyen is megálltunk.  Mindezenközben itt-ott megcsodálhattuk a MÁV bő termést ígérő parlagfű ültetvényeit, majd következett Bélapátfalva városa, és a felette már messziről csupaszon virító legyalult hegyorom, ahonnan néhány éve még a cement alapanyagául szolgáló igen jó minőségű mészkövet bányásztak. Ám a bányát idővel egy külföldi cég vette meg, amelyik először jól lerabolta, majd bezáratta és itt hagyta némi romhalmazzal együtt, miközben hirtelen támadt zöld érzéseitől vezérelve kiügyeskedte, hogy a területet védetté nyilvánítsák, hogy ott a jövőben semmilyen bányászati tevékenységet senki más ne végezhessen.

Szilvásvárad viszont az utóbbi években már-már egy hatalmas plázává nőtte ki magát, telis-tele tolakodó kufárokkal. (Kezdem megérteni Jézust.)

Az út két szélén megszámlálhatatlan bodega, sátor, faház terpeszkedik, megszámlálhatatlan mennyiségű bóvlival. Fonott kosarak, nyakláncok, napszemüvegek, műanyag pisztolyok, s mindenféle egyéb biszbaszok sorakoznak magukat kelletően. S természetesen rengeteg fagyis, jégkrémes, pop-cornos, vattacukros.

A wc nélküli vendéglőkben pedig igazi magyaros étkek csalogatják a vendéget. Sajttal töltött pulykamell-filé, hot-dog, hamburger, gyros. Az egyik helyen feltűnő felirat arról tudósít, hogy ott VAD ÉTELEK kaphatók. Ez a vendéglős legalább őszintén bevallja, amit a többiek próbálnak tagadni...

Amikor több-kevesebb sikerrel átverekedjük magunkat a kereskedők siserahadán, akkor következnek a szülői pénztárcákat még inkább próbára tevő körhinták, mászófalak, céllövöldék, gyermek-lovagoltatók, ugráló-ketrecek. (Kezdem megérteni a szingliket.)

Amennyiben szerencsésen ezeken is túljutunk, akkor végre elindulhatunk sétálni az egyébként csodaszép úton végig a Szalajka-völgyben a fátyolvízesés mellett,

Mindezenközben csak arra kellett vigyáznunk, hogy gyerekeinket el ne üssék az útra egyébként szorgalmasan pottyantgató lovaskocsisok, mini-buszok, és persze a motorosok és személygépkocsik.

Hogy az utóbbi géperejű járművek hogyan kerülnek ide?

Bizonyára mindenki ismeri a hazai behajtani tilos közúti jelzéseket, piros csíkkal szegélyezett fehér korong, alatta négyszögletes táblácskán lévő felirattal, amelyik úgy kezdődik, hogy: kivéve a…” 

Nos ezeken ma már nem a gyevi bírót szerepeltetik kivételezettként, hanem a polgártársainknak egy sokkal ködösebben körülírt rétegét: Kivéve az engedéllyel rendelkezőket.

Az engedéllyel rendelkezők nyilván azért rendelkeznek engedéllyel, mert valami fontos közfeladatot látnak el errefelé, bizonyára még vasárnap délutánonként is. A kivételezettek számából ítélve pedig arra kell gondolnunk, hogy rengeteg olyan sürgős közfeladat létezik errefelé, amelyeknek s míg mások felhőtlenül szórakoznak -, ők zokszó nélkül tesznek eleget. Vaskos terepjárókban röhögcsélő huszonéveseket látunk, egy másik "sokkmilliós" lízingelt kocsiban apa, anya, nagymama gyerekek.

Mi lehet az a fontos ok a Bükki Nemzeti Park területén, ami indokolttá teszi a tinik, a nagymamák, unokák számára a szerteugráló turisták közötti kötelező autózgatást?

Az öreg mamát még csak érteni vélem, bizonyára a mézeskalács házikójába igyekszik. De a többiek? (Kezdem megérteni a zéró toleranciás Kondorosit.)

Egyébként nagyon sokan vagyunk itt kint a természetben. Úgy mászkálunk az erdőben vasárnap délután, mint, ha a Váci utcában lennénk valahol. Kétségtelen, itt egyelőre még valamivel több a fa és kevesebb a butik.

Egyelőre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr61578464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sóskatáska 2008.07.21. 23:13:17

kezdelek megérteni

87-ben mint katona voltam ott és csak egy kocsma volt a lovaspálya mellett, onnan fel a barlangig csak csak a patakból lehetett inni, ha szerencséd volt akkor elkaptál egy pisztrángot.

W. C. Pucolo (törölt) 2008.07.21. 23:17:29

Ó, gyerekként mennyit utaztam az Eger-Szilvásvárad vonalon a Bzmot-tal. Egyszer vezettem is :) És a Bélkőt (az a nagy hegy neve) is megmásztam. :)

amc 2008.07.21. 23:20:05

E hónap elején voltunk ott mi is.
A cikk minden szavával egyetértek.
És még a sült pisztráng is el volt b@szva.(aranyárban)

Ku-Klux-Klan 2008.07.22. 00:58:14

Atomot, napalmot a seggükbe! (Akik ezt hagyják!)

KT 2008.07.22. 01:21:01

Mi a múlt hét végén voltunk ott a családdal. Nos, van fenn a fátyolvízesés alatt, (mellett) egy panzió is. Oda a vendégek felmehetnek kocsival. Mindettől függetlenül lehetnének óvatosabbak is.

/-PEP-/ 2008.07.22. 06:58:28

Ez az a vasútvonal, amit többekkel egyetemben meg akartak szüntetni. Egyfelől jogos, a pálya állapota és a kihasználtásg miatt, másfelől meg ez az ország legszebb vasútvonala. Valami köztes megoldás kéne, talán úgy, ahogy a helyi kisvasútnál is, csak szezonban üzemeltetni, vagy magántársaságok bérelhetnének vonatokat, kifejezetten a nosztalgia és a fíling kedvéért.
Ami a forgalmat illeti, szerencséd van, hogy quadosokkal nem találkoztál...
94'-ben a csoporttársaimal szerettem volna átmenni a hegyen Felsőtárkány felé, nem lehetett behajtani. Most perkálsz egy szerényebb összeget, és szabad a pálya. OK, a térségnek is meg kell élni valamiből, de ennek hamarost a nemzeti park látja majd kárát.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2008.07.22. 07:29:05

Egriként egyetértek a poszttal, és a hozzászólásokkal.

Wandál 2008.07.22. 08:16:59

kedves balfasz úr, bizonyára elkerülte a figyelmedet, hogy a Szalajka völgy bejáratánál útpénzt szednek (erdőgazdasági út), és Olasz-kapuig kb. 10-15 km, Bükk-fennsík bejáratáig lehet menni. a Szalajka-völgybe és a Bükk-fennsíkra tartók kb. 1 km-en vannak egy útra "kényszesrítve".

nem tűnt fel, hogy hol hova lettek a melletted elhaladó autók?

/-PEP-/
Felsőtárkányig nem lehet ma sem menni, csak - ahogy írtam - Olasz-kapuig. a 80-as években lezárták a Bükk-fennsíkot, és ez nem változott.

üdv
W

Potykaa 2008.07.22. 08:26:27

Kedves post író.
érdeklődve olvastam észrevételeidet,én 18 év után költöztem fel pestre, és kicsit ellent kell mondjak neked.Ha nem érdekelnek a "biszbaszok" és a "bóvlik" akkor nem kell arra menni, ugyanis elég széles az út, és ha másik oldslon mész, máris elkerülöd a bóvlikat...
A hot dog és hamburgeren kívül minden második étteremben legalább 5féle pisztrángot készítenek. (erről elfelejtkeztél lehet)

Potykaa 2008.07.22. 08:27:27

ja, persze Szilvásváradról költöztem :))

Czigler Zsolt 2008.07.22. 08:49:48

De kár azért a gyönyörű Bükkért!
Pedig nem túl rég még ez emlékeztetett legjobban Erdélyre.Mára meg tömegek Bánkúton,autók a fennsíkon,quadok,motorok mindenütt.
Szar az egész.

tomori 2008.07.22. 08:59:26

Csak egy apró szurkapiszka:

A cementet nem szokták bányászni!!! :)) Maximum a cement egyik alapanyagát: a mészkövet.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2008.07.22. 09:06:08

Sajnos Olaszkapunal ugyanugy fel lehet hajtani a fensikra, mint mindenhol mashol. Az a lelakatolt sorompo nem sok ember utjat allja. :-(
Bar mintha mar hallottam volna olyasmit, hogy szoktak arrafele buntetgetni is. Es mostmar talan ennek is minimum 100rongy a tetele. (gondolom egy 20-as megy az ornek, aztan csokolom)

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2008.07.22. 09:07:31

orv:
A Bukk szerintem mindig is eleg forgalmas volt. Legalabbis a fensik, Bankut ilyenek.
Ha csendesebb helyet szeretnel, akkor menj a Zemplenbe, vagy a Cserehat...

azta 2008.07.22. 09:10:27

jajj! b+, kedves Wandál!
aki néhány évente látogat csak el az ország talán legszebb helyére, az bezony szörnyűlködik, hogy a VÍZTISZTA TERMÉSZETET HOGYAN BARMOLJÁK SZÉT MIND JOBBAN ÉS JOBBAN! oszt leszarom, hogy szerinted (meg Potykaa szerint) ez üdvözlendő - én csak annyit látok, hogy újabb szelete a természetnek darálódik be, mer' most trendi kirándulni - SUV-val...

Potykaa 2008.07.22. 09:14:58

kedves azta, én egy szóval sem mondtam, hogy üdvözölendő, de ha egy ilyen ismert kirándulóhelyre mész sajnos elkerülhetetlenek az autók.
vhogy odáig is el kell jutni. menjek gyalog.
egyábként még egy bizonyos szakaszik mehetnek az autók (Wandál)
ha nem tetszik, menjél kisvasúttal, ott biztos nem találkozol autókkal. :)

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2008.07.22. 09:16:08

tomori,
A cementes részt javítottam, köszönöm.

koma 2008.07.22. 09:18:17

ez is egy hülye poszt, inkább élvezted volna a családoddal töltött együttlétet.

Kazimír 2008.07.22. 09:21:50

Szerintem direkt jó, hogy lassan megy a vonat, mert megcsodálhatod a környék szépségeit. Egyébként örüljünk neki, amíg még jár!
A Bükknek ezeregy szebb része van a Szalajka völgynél, csak hát, ahhoz egy kicsit többet kell gyalogolni, de az igazán szép természet, jó levegő megtapasztalása mindig is ezzel járt, mióta "civilizálódtunk".
Nagyon jól leírtad, miért nem ajánlott Szilvásvárad, mint túristacélpont, de ha ennek ellenére ragaszkodsz a helyhez, akkor ajánlom a faluból induló tanösvényt. Az egész család jobban jár vele. Sok éve már, hogy ott jártam, de ha jól emlékszem elvezet egészen a falu fölé magasodó kilátóig, ahonnan remek a rálátás a környékre.

xy 2008.07.22. 09:28:39

Az az út fizetős és igen, behajthatnak oda autók. Legalább pár kiírást vagy táblát megnézhettél volna postírás előtt.

azta 2008.07.22. 10:01:04

ja! ha fizetős! az más... akkor mehetnek az autók is. úgyis "A Bükknek ezeregy szebb része van a Szalajka völgynél"...
Potykaa! ez is tetszett:
"Ha nem érdekelnek a "biszbaszok" és a "bóvlik" akkor nem kell arra menni, ugyanis elég széles az út, és ha másik oldslon mész, máris elkerülöd a bóvlikat..."

ezek nélkül a turizmus elképzelhetetlen? az a hülye akinek ez bántja a szemét?! hát miért nem betonozzuk le az összes turistautat, tanösvényt, etc...?
Kazimír: az ezernyi szebb helyre ugyanez a sors vár - itt a mentalitásról van szó.

Wandál 2008.07.22. 11:35:53

azta

úgy látszik nem érted. Ezek az utak valaha szabadon használhatóak voltak. Már nem azok. Nagy részük le lett zárva - nagyon helyesen - a forgalom elől. De ha biciklizni megyek két gyerekkel fel a fennsíkra, akkor fel fogok menni autóval Olasz-kapuig. Mi nem tiszta ezen?

Kazimír 2008.07.22. 12:31:40

azta

"ezek nélkül a turizmus elképzelhetetlen? az a hülye akinek ez bántja a szemét?! hát miért nem betonozzuk le az összes turistautat, tanösvényt, etc...? az ezernyi szebb helyre ugyanez a sors vár - itt a mentalitásról van szó."

Vedd úgy, hogy a Szalajka völgy elveszett. Az már azoké a tömegturistáké, akiket kielégít az, amit eléjük tolnak (csak jelzem: Már jó ideje a posztban leírt állapot uralkodik ott, nem újkeletű). Ha viszonylag érintetlen természetre vágysz, más irányba indulj, meredekebb gyalogösvényeken. Aszfaltozás nélkül.
Abban igazad lehet, hogy egyre több az ilyen, abban nincs, hogy minden hely így jár(hat). A mentalitásról: A SUV-osokat megnevelni nem tudom a mamájuk helyett, így inkább elkerülöm őket.

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2008.07.22. 13:29:29

Aki azt kifogásolta, hogy nem írtam a pisztrángról, annak üzenem, igaza van, tényleg lehet pisztrángot is kapni, a rossz nyelvek szerint szlovákot.

Wandál 2008.07.22. 18:59:57

neked a szar is keserű, mi?
süti beállítások módosítása