Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Jud Süss és a Magyar Gárda

2008.07.26. 12:51 | Proszektura | 1 komment

Címkék: letöltés magyar orbán torrent viktor mein gárda izgatás süss jud kampf göbbels

Budapesten, a G. testvérek pincéjében több esetben nyilvánosan levetítették azt a filmalkotást (?), amelyik  Veit Harlan félelmetesen realista filmje, s minden idők leggyűlöltebb történelmi filmdrámája, a DVD borító felirata szerint.

Bevallom, soha nem láttam ezt a művet, amelyiknek maga Goebbels volt a múzsája, a forgatás az ő személyes felügyeletével történt. Megjegyzem, a szomszédom szarát sem láttam még soha életemben, mégis tudom, hogy büdös és undorító.

A probléma nem is ezzel van, a helyzet ugyanis ennél kicsit azért árnyaltabb.

Mert mi van, ha valaki mégis szereti a szart nézegetni, szagolgatni, tapogatni,esetleg meg is kóstolni? Joga van-e ehhez?

A rendőrség most úgy döntött, felszámolja a G. testvérek nyilvános illemhelyét, s lefoglalta a filmet, valamint annak DVD változatát. (Pontosabban egy részét, mert jelenleg is árusítják.) Ezzel egyidejűleg eljárást indított a G. Testvérek ellen közösség elleni izgatás megalapozott gyanúja miatt. Ezen kívül vizsgálják azt is, nem sértettek-e a film vetítésével szerzői jogokat.

Az izgatás hazai joggyakorlatáról csak annyit, hogy a bíróságok még azt sem tekintik a megvalósulásához elegendőnek, hogy ha egy pap nyílt színen arra uszít, rekesszük ki a galíciai jöttmenteket. De még az sem meríti ki e bűntett tényállását, ha valaki arra szólít fel, hogy akasszuk fel a komcsi ávós zsidókat. A bűncselekmény tényálladéka csak akkor látszik megvalósultnak, amennyiben az emberek a szónok szavain felbuzdulva azon nyomban ácsolni is kezdik a bitófákat.

Ami a szerzői jog megsértését illeti az ebben a kontextusban kissé meghökkentőnek tűnik Ha csak nem Göebbels valamelyik leszármazója sérelmezi ezt? Jó, tudom, állítólag valami alapítványt illetik a szerzői jogok. Arra azért kíváncsi lennék, hogyan szerezték azt meg. (Remélem ifj. Hegedűs úr sem fog majd beperelni azért, mert idéztem a galíciai jöttmentek kirekesztéséről értekező ötletes bonmotját.)

És mi van akkor a Mein Kampf-al, azzal kapcsolatosan kit illet a szerzői jog?

De hát nem is a szerzői jog esetleges megsértése most a lényeg, hanem az izgatás. Ami mint tudjuk az elmúlt évtizedekben nem fordult elő mifelénk, hiszen ilyenért nem is ítéltek el senkit. S ez így is van rendjén egy ilyen fejlett demokráciában mint a miénk.

Itt van például ez a Magyar Gárda. Amelyiket, a magyar joggyakorlatot ismerve röpke néhány év alatt vagy feloszlatnak, vagy nem. Aztán a döntést a vesztes fél a Gárda, vagy az ügyészség megfellebbezi, s néhány éven belül döntenek másodfokon is. Utána már csak azt a kis időt pár évet kell kivárni, amíg a Legfelsőbb Bíróság is elbírálja a felülvizsgálati kérelmet. Eközben persze minden bizonnyal az Alkotmánybírósághoz is beadvány érkezik, s az ügy megjárja a Strasbourgi Emberjogi Bíróságot is.

Szóval eltelhet akár egy évtized is, hacsak. Hacsak közben Orbán Viktor mint ígérte -  két jókora pofonnal haza nem zavarja ezt a díszes kompániát.

De nem is tudom, a Magyar Gárda hogy jutott eszembe a közösség elleni izgatásról? Miért is keltene bármilyen indulatokat, gyűlöletet, kontra félelmet a cigánytelepen rendezett sorokban masírozgató társaság?

Rossz az, aki rosszra gondol.

Létezik olyan, aki okkal, joggal félhet ezektől a vonulgató egyénektől? Hiszen láthatóan nagyon fegyelmezettek, és oly segítőkészek mindenhol. A népiesch öltözetükkel is ugyan kit irritálnak? Az a vád, hogy hasonlít az egykori nyilas keretlegények egyenruhájához, teljességgel alaptalan. Szerintem is inkább hajaz a falusi kisbíró és egy hirtelen elvesztett szüleit gyászoló csángó népi táncos öltözékéhez. A nyakban hordott zebracsíkos sál pedig kifejezetten némi vidéki színészbonviváni sármot kölcsönöz nekik. Az Árpádsávos címer pedig mint tudjuk régi magyar jelkép.

Szerintük egyébként nem ők izgatnak, hanem őket izgatják. Vagyis, ahogy a Jud Süss DVD borítóján a felirat is hirdeti: minden idők leggyűlöltebb filmje. Tényleg a leggyűlöltebb? Nem inkább a leggyűlöletesebb?

A film egyébként - az internet relatív szabadságának köszönhetően, - szabadon letölthető fájlmegosztó webhelyekről. Torrent-tel alig egy napot kell csak várnunk. Igaz magyar feiratot nem találtunk, viszont aki tud angolul, annak jó szórakozást kívánunk a megtekintéséhez.
Én a magam részéről jókat nevettem rajta.
Kár, hogy még mindig akad olyan emberszabású, aki komolyan veszi.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr70586487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Brain 2008.07.27. 03:22:43

Talán hülyeséget írok (azaz filmekre nem biztos, hogy ugyanígy áll ez, vagy nehezebb meghatározni az alkotót), de ha jól tudom, az európai szerzői jogok a szerző halála után 70 évvel járnak le. (Legalábbis egyelőre, ezt tervezik kitolni, ahogy Amerikában is tették.) Ha Veit Harlan rendező számít szerzőnek, akkor 2034-ben lesz a film PD, ha Karl Vollbrecht producer, akkor 2043-ban.

A Mein Kampfnál hasonló a helyzet, 2015-ben lesz az eredeti közkincs, de ha a magyar változatról van szó, akkor bonyolítja a dolgot a fordítási jog, ami nem biztos, hogy a fordító halála utáni 70-edik évben jár le, de valószínűleg 7 év múlva is csak németül lesz köztulajdon a mű.
süti beállítások módosítása