Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Orwell - a fantáziátlan.

2008.07.27. 17:48 | Proszektura | 41 komment

Címkék: biztonság máv x vonat security rakéta orwell pályaudvar őrző védő beléptető akták vállról indítható

Orwell úgynevezett disztópiái – negatív utópiái - a Nagy Testvérről, a 101-es szobáról, a gondolatrendőrségről mára már elavultak; szegényes, fantáziátlan történetecskéknek tűnnek.

Ismerősöm mesélte, hogy egy fővárosi pályaudvaron az egyik beérkező vonatról át kellett szállniuk egy másikra. Útközben a peronon cipekedve, több helyen is rácsokkal körbevett ellenőrző pontokon kellett elhaladniuk, ahol mogorva sárgamellényes őrök kontrollálták, rendelkeznek-e érvényes utazási dokumentumokkal. A vonaton már előzőleg egyébként – útközben Miskolc és Budapest között - két jegykezelő is elkérte tőlük a bilétákat.

Mi pedig a minap jártunk úgy, hogy az úti-csomagjaink cipekedésében segíteni akaró rokonainkat nem engedték be jegy nélkül az állomás területére. Ezzel a MÁV hadat üzent azoknak az egykori romantikus búcsúzási formáknak is, mint a lépcsőn állva csókolózás, vagy a könnyes zsebkendővel integetés. Mint ahogy az a prózaibb probléma sem zavarja őket, hogy a Keletiben például a parkolókhoz közeli oldalbejáratok megszűntek, mivel ott nincs pénztár. Az utasoknak ezért a főbejárat felé kell kerülniük több száz métert, hogy jegyet tudjanak venni. A nemzetközi jegypénztárhoz egy időben pedig csak az mehetett, akinek már volt jegye. Nem tudom, ez változott-e.
Az állítólagos nagyszámú bliccelők elleni razziákra természetesen többnyire mindig akkor kerítenek sort, amikor a legnagyobb a tömeg és a tumultus. Elképzelhető, ilyenkor mily nagy az utasok öröme. Ha a vonat megállása után netán felelőtlenül kidobtuk volna a bilétánkat, mehetünk vissza keresgélni. És, ha az iránt faggatózunk, hol van az az előírás, miszerint a jegyet a leszállás után is meg kell őrizni, akkor azt a kézenfekvő választ kapjuk, hogy ez a rendelkezés a MÁV Üzletszabályzatában elolvasható a forgalmi irodán. (Egyébként pedig illene már tudni,legalább nekünk, itt lakóknak, hogy: Magyarországon még a parkolócédulákat is hosszú évekre archiválni kell.)

A MÁV szerint persze aggodalomra semmi ok, másutt ez a kordon rég bevált módszer. „Azokon a területeken, ahol már korábban bevezetésre kerültek a peronkapuk, tehát a Nyugati pályaudvar és a Déli pályaudvar esetében, a pályaudvarokon és az azok környékén található pénztárakban 7 százalékkal emelkedtek a bevételek" – újságolta örömmel a MÁV-START szóvivője. Igen, a MÁV-propaganda dübörög. Szerintük a Budapest környéki elővárosi vasutakon a bliccelők évente 3 milliárd forintos kárt okoznak. A káruk országosan és évente 6 milliárd. Ezért más nagyvárosokban is tervezik már peronkapuk és ellenőrzési pontok telepítését. A MÁV Start ZRt. működtetési vezérigazgató-helyettese pedig kijelentette, a peronkapuk felállítása a személyszállító cég bevételeinek növekedése mellett, az utasok biztonságát is szolgálja (!).

Persze mindezen dolgok miatt csak az Orwelli-i fantázián nevelkedett maradiak berzenkednek ma már. Hiszen a kordonokhoz, rácsokhoz, egyéb beléptető rendszerekhez, valamint a bennünket titokban figyelő kamerákhoz szép módszeresen szoktattak hozzá bennünket az élet minden területén

Azt már jóval régebben tudomásul vettük, hogy ha repülőre ültünk, akkor még a fenekünkbe is belenézhetnek, és a manikűrollót is elkobozhatják tőlünk, mint igen veszélyes eszközt.

De manapság már nem lepődünk meg azon sem, ha egy üzletben nincs kiszolgáló, ám mindenfelé kamerák pásztáznak, s az áruspolcok között fegyveres biztonsági őrök leskelődnek, akárcsak valami szigorúan titkos CIA bázison lennénk az X akták című filmben. Manapság a bíróságok többségére is a közönséges földi halandó csak úgy juthat be, ha a biztonsági őrök árgus tekintetétől kisérve áthalad egy kapun – amit még egy meglazult műfogsor is csipogásra késztet –a táskáját pedig egy futószalag melletti gépezet világítja át, nincs-e benne időzített bomba, taposóakna, vállról indítható rakéta, ilyesmi.

Újabban már a strandokat is szögesdrótkerítés övezi, a bejáratnál pedig ugyancsak zord biztonsági emberek, komputervezérelt beeresztő kapuk várják a vendégeket. Egyre szaporodnak a hermetikusan lezárt lakóparkok, s titkos kódokkal, kártyákkal nyitható közintézmények, lakások.

A társadalom immáron visszafordíthatatlanul kétfelé szakadt, az őrző-védőkre és az őrizettekre.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr6588072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kúrcsány Ferenc 2008.07.27. 19:16:21

Valahol munkát kell adni a 60-as IQjú egyedeknek is, ha nem kellenének biztonsági őrök, hova menne a sok ork?

fynndafrail 2008.07.27. 19:22:09

Pár hónapja engem sem akartak beengedni a peronra hogy leszedjem a nagyszüleimet a vonatról. Mindketten 80 feletti idős emberek, nagy pakkal érkeztek. Kis vita után fogtam és félretettem a féltucat mávista közül egyedül szájaló 160 centis kis faszt, akkor már nem tiltakozott.

Gonzo Gonzales 2008.07.27. 19:31:26

Ez van, szar az élet...

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2008.07.27. 19:41:22

Pár éve óriási botrányok voltak abból, ha valakinek a személyes adataihoz mások is hozzáférhettek. Ma a gombamód szaporodó netes közöségi oldalakra az emberek önként és dalolva teszik fel az összes személyes adatukat. Manapság nem az számít problémának, ha valakit meg lehet találni az interneten, hanem az, ha nem...

Álmos 2008.07.27. 19:43:43

Melyik áruházban vannak fegyveres biztonság őrök a polcok között?

bumboclaat 2008.07.27. 19:49:12

sot, te fogod kovetelni, hogy epitsenek racsot, magad keritteted majd korbe, mert a felelmed ezt diktalja majd... ilyen a korszellem

video.google.com/videoplay?docid=6132500997336473908

bucoszetti 2008.07.27. 20:16:53

Na igen, az egyik utolsó csepp volt nekem a mávos kordonos baromság, azért, mert a kollégája a vonaton szarul végzi vagy sehogy a munkáját engem baszogatnak a leszállás után, ráadásul ez késő vonatnál is előfordult velem. Az esetek nagy részében ignoráltam ezeket a ellenőröket, mert konfliktus kerülő ember vagyok, de volt hogy vitáztam, velük, érveim súlya alatt csak azért nem roppantak össze, mert a cipő méretük is nagyobb az iq-juknál.
Azóta nem vonatozok, pedig havi 50ezer körül volt a bérlet, de ha nekik nem kell az utas, akkor csak szórakozzanak a maradékkal is.

Ybl 2008.07.27. 20:18:31

...négy láb jó, két láb rossz... Elnyaltuk a témát???

Kosztyu András 2008.07.27. 20:19:17

Nem értek egyet.

beavereater 2008.07.27. 20:27:10

Tipikus álliberális műhiszti. Tessenek jegyet venni. De hogy ne legyek egyoldalú: ha már kordon, a MÁV vezesse be a peronjegyet, mint anno régen.

kacsa 2008.07.27. 20:34:12

A jegy megőrzéséről csak annyit, hogy amikor odatették a Délibe is a Z.P-t pecsételőket, nem vitték túlzásba a vonaton a tájékoztatást, ezért az egyik ismerősömnek a szemetesből kellett előtúrni a jegyét.
Egyébként most javítjuk a kerítést:-) amúgy bumboclaat-nak igaza van.

giskard 2008.07.27. 20:41:13

Teljesen rendben van a dolog. Néhány éve Norvégiában - amikor itt még nem álltak kordonok a pályaudvaron - a reptérre igyekeztünk, és az ottani MÁV vonatára vettünk jegyet, mert az olcsóbb volt, mint a reptér expressz. Aztán azt valahogy lekéstük, és ősi magyar szokás szerint felszálltunk az áramvonalas - más céghez tartozó - reptérvonatra, természetesen megfelelő jegyet már nem váltottunk, gondoltuk, ha jön a kaller, majd kimagyarázzuk. Végigparáztuk az utat, de kaller nem jött, megkönnyebbülten szálltunk le, majd észrevettük a kiléptetőkapukat. Természetesen nem nyíltak ki az állami vasúttársaság járatára váltott jegyünkre, az ott álló biztonsági ember rendkívül udvariasan elmagyarázta a helyzetet, és elkísért a kordonon belül felállított jegyárusító bódéhoz, ahol normál áron megválthattuk a jegyet, és kijuthattunk vele. Teljesen korrekt és jogos eljárás, eszünkbe sem jutott felháborodni, pedig nem volt olcsó a jegy.

tamáskaresz 2008.07.27. 20:41:22

Hát, nemtom, a keletiben a véradóigazolványomat, vagy a könyvtárjegyemet is elfogadják 100 méterről, meg se nézik, mi az, megyek ki- be. A vonaton: a nyolc tagú romacsalád egy darab 90%- os jeggyel jó fej, egyszer sem láttam kancigót lerepülni a járműről... Én egyszer felejtettem otthon a 30e Ft.- os bérletemet, kaller megdugott ötezerre. Köszi. Peronzár egy vicc, a dráma a járműveken zajlik.

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2008.07.27. 20:42:52

Micsoda butaság ez itt? Még senki sem hallotta, hogy itt forgatják a Half Life 2 moziváltozatát? Még Gyurcsányi Ferenc is szerepet kapott benne, ő lesz az aktatáskás.

Izé 2008.07.27. 20:43:44

Idő kérdése, hogy mikor fogják a tarkódba lőni a mikrochipet. Ez nem nagyon hiányzik nekem, még ha azt hazudják, hogy az én érdekem miatt történik, akkor sem!!!

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2008.07.27. 20:44:53

$$ Ybl 2008.07.27. 20:18:31
:: ...négy láb jó, két láb rossz... Elnyaltuk a témát???

Négy láb jó, két láb JOBB! Négy láb jó, két láb JOBB! Négy láb jó, két láb JOBB! ->kormanyszovivo.hu

2008.07.27. 21:03:24

Elég meredek gondolatmenet lehetett a jegyellenőrzéstől és a peronjegytől Orwell-ig eljutni. Azt kellene belátni, hogy az állomások és peronok mind olyan szolgáltatások, amelyek biztosítása pénzbe kerül. Számomra nem istentől elrugaszkodott ötlet, ha pénzt kérnek valakitől, aki igénybe veszi ezt a szolgáltatást akár egy könnyes búcsú erejeéig is.

Nem mintha ágy általában védeni akarnám a MÁV-ot: a retkes vonatok, a pontatlanság, az általános nemtörődömség jó okot szolgáltatnak egy kis dünöngésre vagy szégyenkezésre.

Orwell-hez visszatérve, szerintem eléggé kevered a dolgokat. Nála az emberek és a gondolataik totális ellenőrzéséről volt szó. A biztonsági kamerák, őrök és jegyellenőrök célja teljesen más.

zlad32 · http://deadindian.extra.hu 2008.07.27. 21:10:28

hitgyülis haverom szerint a jobb csuklódba fogják.

és amit minden nap elmondott amíg szobatársak voltunk:

NE ENGEDJÉTEK MAJD !!!!

Sipi 2008.07.27. 21:10:57

nofene...
hogy lazad a kadar alatt lopasra es ingyenelesre szocializalodottak serege, amint behajtjak az arat az igenybe vett szolgaltatasnak..:-DDD

Thrasher 2008.07.27. 21:11:55

Bizony, nagyon jól hangzik előállni az 1984-gyel, aki nem olvasta, az úgyse fog rájönni, hogy marhára semmi köze a regénynek se a mai világhoz, se ahhoz, amiről a poszt szól...

johevi 2008.07.27. 21:26:26

nem a kordonokkal meg a kamerákkal van a gond ( ezeknek köszönhetően vannak meg a tüntetések mgzavarói stb ) hanem nem tudjuk ezt megbízhatóan, állampolgárbarátian üzemeltetni.

lüpö 2008.07.27. 21:49:25

Az okok felett elsiklottál a kedves posztoló. Úgy adod elő, mintha teljesen öncéluak lennének ezek az intézkedések. Ha nem lennének olyan csúnya, gonosz bliccelő bácsik és nénik, nem lenne kordon. Ha nem lennének lopós gazok, nem lenne securitis, és ha nem akarnák a csúnya terrorista bácsik lépten-nyomon felrobbantani balira utazó anyukádat a repülőn, akkor nyugodtan elhetne körömollót és szamuráj kardot cipelni a repülőre.
De a világ iylen csúnya és gonosz lett, ami ellen egyre többen próbálják védeni magunkat.

Na megyek, belevezetem az áramot a kilicsbe.

Tomcsi 2008.07.27. 21:49:39

Ha majd jön a tarkóba ültetett mikrocsip, Te is ott fogsz állni a sorban, hogy minél előbb megkapd, használhasd, és élvezd az előnyeit. Új rakják a csuklónkra a bilincset, hogy még örülünk is neki és köszönő szavakat rebegünk érte. Hát ezt hívják marketingnek...

CrL 2008.07.27. 22:08:50

Proszektura: nem értem, a poros ötletek épp most valósultak meg azzal, hogy mindenhol kamera van a bolttól az utcákig mindenhol. az más, hogy sokszempontból túlhaladtuk azokat a dolgokat amit GO megjósolt.

badadaba 2008.07.27. 22:38:08

Orwellt is és a saját témádat is teljesen félreértetted, lúzer!

Rainbow 2008.07.27. 22:53:36

Nemtom mi ez az orwelli hiszti. Jegyet kell venni azt kész. Reptéren sem mehetsz egy bizonyos ponton túl ha kikísérsz, vagy vársz valakit. A legtöbb nyugat-európai városban ugyan ez a rendszer.

xy 2008.07.27. 23:02:55

Én nem egészen egy hete voltam a keletetiben. Mondjuk érdekesnek találtam, hogy nem lehet egyenesen bemenni a parkolóból, de hát ez van.
A fiam először utazott egyedül vonaton, ezért szerettem volna megkeresni a helyét,mert nem volt mindegy, hogy a szerelvény melyik részére száll... nehogy máshova érkezzen mint szerettük volna.
Az ellenőrnek elmondtam a problémámat. Ő valószínüleg látta, hogy nem vagyunk csibészek és minden további nélkül átengedett. Még egyzer vissza is jöttem és vittem egy üveg üdítőt is az útra.
Összefoglalva azt kell mondjam, hogy a Nagy Vezért nem itt kell keresni szerinten.

Vannak egyébként olyan weboldalak, olyan fórumok amelyhez emilcímet kell megadni. Technikai akadálya annak sincs, hogy az IP címet eltegyék ami alapján vissza lehet keresni az illetőt... Manapság a digitális kábeladásoknál már azt is meg tudják figyelni, hogy otthon milyen műsorokat részesítünk előnyben. Terveztek már olyan set top box-ot is mai közben azt is figyeli, hoyg hányan vannak a szobában. Ugyan kit izgat, hoogy az állomáson figyelnek? Ott amúgy is tudom... Mondjuk ha valami rosszban sántikálnék, inkább izgatna...
Ezek után már csak az a kérdés, hogy valyon kinek az érdeke, hogy eltűnjenek a kamerák?

Gab 2008.07.28. 00:22:33

Nem ertem az ellenorzesre mire fel ez a hozonges? Ha igenybe veszel egy szolgaltatast azert fizetni kell nem? Sajna a mentalitas meg mindig a blicceles es nem latjak, hogy a bliccelok miatti bevetelkieses a jegyarakon csapodik le (persze nem allitom, hogy nem lenne aremeles egyebkent is).

Wintermute 2008.07.28. 00:30:43

proszektura
Javaslom, hogy olvass Orwellt, mielőtt ilyet írsz. Majd ha a lakásodban központilag telepített kikapcsolhatatlan webkamera figyel, akkor lehet siránkozni. Te itt csupán arról írsz, hogy ellenőrzik, hogy csak az léphessen be a pénzemen fentartott területre, aki arra jogosult. Ez ellen csak a lógós, tróger bűnöző lázadozik...

Sparrow 2008.07.28. 01:14:14

Hé, Orwellről jót vagy semmit, mert begorombulok.

1984 2008.07.28. 01:31:23

Azert odaig meg nem jutott el a helyzet, hogy vegul legorduljon egy konnycsepp a szememen es rajojjek, hogy tiszta szivbol szeretem a kordonokat es kamerakat! (1984 vege ugyebar)
De mar nincs messze ez sem.

betanított magfizikus 2008.07.28. 03:45:05

pedig... nem lenne ez olyan rossz kérdésfelvetés, ha nem lamentálna ennyit a kedves szerző a mávon. a máv (=megint állunk vazze') egy rakás szar, sima kórtünete kiválóan működő társadalmunknak. el lehetne mondani azt is, hogy a bkv is fölvett rengeteg ilyen orkot, akik iszonyú durvák és tahók, dehát nem ez a legnagyobb baj, szerintem, amellett, hogy nem örülök neki, hogy ostoba hústornyokkal kell kommunikálnom.
hanem az állandó és terjedő bekamerázás, és hasonlók, nomeg ezek magyarázata az, ami az én szememet kiváltképp szúrja. merthogy ugye mennyivel jobb nekünk a civilizált nyugathoz tartozni, mint akármi máshoz, hiszen itt aztán szabadság van, jól élünk, évente kétszeresére nő a mobiltelefonok és a videokártyák teljesítménye, hát szép is az. csakhogy. az olyan -egyáltalán nem kis léptékű- események, mint az amerikai patriot act, vagy Anglia, különös tekintettel egész London full bekamerázása, vagy a készülő internetreguláció az usában, azt az érzést erősítik bennem, hogy mégsem élünk mi itt annyira szabadon. hiszen amikor simán elidegeníthetik az alapvető emberi jogainkat, "a mi érdekünkben" (ld. a sokat hangoztatott terrorveszély ellen), és ezt mi szeretjük, és támogatjuk a sehova sem vezető folyamatos háborúkat, és a saját állandó megfigyelésünket, akkor fel lehet vetni Orwellt, szerintem, bár ő nem pontosan így képzelte el, szerintem ez még meg is haladja, vagy meg fogja haladni a Nagy Testvér világát, mert itt önként és dalolva sétálunk bele ezekbe a jogtiprásokba és kényszerítésekbe. és emelett megvan a "jó élet" illúziója, amíg Orwellnél általánosan roszul éltek, hiszen mint említettem, van plazmatévé, meg kamerás mobil, meg megasztár nyóc, paris hilton naponta villant, estébé. ezekkel elvan az átlagember, mit érdekli őt, hogy néhány ezer kamerával vagy kordonnal több... és ez szerintem valós probléma. talán Tocqueville, bár nem ismerhette ezt a technikai fejlődést, látta jól a demokrácia súlyos problémáját, mely szerint az atomizált egyének fölött könnyen megvalósítható a többség zsarnoksága...
egyébként az külön móka, amikor a hitgyülis lázad az agymosás ellen, muhaha :D. ezen legalább szórakoztam.

Werwolf 2008.07.28. 06:38:51

nemet vasutakon, palyaudvarokon (mar amelyeken jartam - eleg sok helyen) akarmeddig besetalhatsz a palyaudvaron, oda mesz, ahova akarsz ingyen.
Ha utazol a vonaton, akkor viszont gyakorlatilag 100%, hogy ellenöriznek es ha nincs jegyed, olyan birsagot kapsz, hogy beszarsz, akkor is ha nyolctagu romacsalad vagy.
Es nincs kordon, meg nincs az egesz prolishow agressziv butyko örökkel, akik kökemenyek az idösekkel es beszarnak a szemtelen bliccelöktöl.

is 2008.07.28. 07:25:10

pont most nem kellett volna ez a poszt, amikor az M6-os NEM politikusok, NEM milliárdosok, hanem sokezer nem cigány, hanem magyar jómunkásember általi szétlopása a fő téma. lehet jönni mindenféle külföldi példákkal, azok a jelenlegi magyar társadalomban használhatatlanok. a német társadalom az olyan, hogy másfélmilliós a melegfelvonulás atrocitás nélkül; hogy fizetik az emberek az egészségügyi ellátást, és nem ingyen alkotmányos népítélik; hogy megveszik a vonatjegyet maguktól, mert arra nevelték őket; és Ausztriában nem az van kiírva, hogy 'német, ne lopj!', hanem, hogy 'magyar, ne lopj!'.

ezt érdemli a lopós magyar.

Háta Más · http://www.artcharacter.hu 2008.07.28. 07:34:44

Engem eddig mindig beengedtek nagymamát leszedni...

2008.07.28. 07:48:28

@szakállas kutya:

Nem tudom, ha kimondom azt, hogy "orwelli társadalom", akkor az USA vagy Anglia az, ami legutoljára eszembe jut. Bekamerázás, PATRIOT Act ide vagy oda. Ezeknek az intézkedéseknek sem a személyes szabadság önkényes korlátozása, sem pedig az emberek feletti totális ellenőrzés nem célja. Nem állítom, hogy a nyugati liberális társadalmakban soha nem fordulnak elő jogsértések, de mindezt orwellinek beállítani erős túlzás.

Az olyan dolgokat, hogy bármiről szabadon elmondhatjuk a véleményünket, megtanulhatunk olvasni, vagy kedvünk szerint utazhatunk és költözhetünk bárhová, már annyira természetesnek vesszük, hogy bármilyen biztonsági intézkedést vagy ellenőrzést súlyos diktatúraként élünk meg anélkül, hogy belegondolnánk, milyen is lehet egy igazi diktatúra. Igaz, az olyan emberi jogi aktivistáknak is meg kell élni valamiből, akiknek nincs elég bátorságuk, hogy egy igazán forró helyen tevékenykedjenek.

kuka 2008.07.28. 09:57:24

> Ha majd jön a tarkóba ültetett mikrocsip, Te is ott fogsz
> állni a sorban, hogy minél előbb megkapd, használhasd,
> és élvezd az előnyeit. Új rakják a csuklónkra a bilincset,
> hogy még örülünk is neki és köszönő szavakat rebegünk
> érte. Hát ezt hívják marketingnek...

Majd? Fogsz?

A Google, barátom, a Google.

betanított magfizikus 2008.07.29. 04:42:33

@ ifsz:

épp erre próbáltam célozni, a klasszikus "orwelli társadalom" (ezt a kifehezést egyébként én le se írtam, te alkalmaztad :)) nyilván nem alkalmazható 1 az 1-ben a valós társadalmakra. a nyugatira annál is kevésbé, mert ő a balos diktatúrákat vette alapul, és azokból képezte a nagy testvér világát.

amennyire én látom, manapság két irány van a nemzetközi poltikában: az egyik a nyugatbarát, amelyhez most épp mi is tartozunk, ez, amely szerintem a szabadság illúzióját jeleníti meg, és közben egyre több jogot korlátoz, és a másik, amely direkt elnyomással operál, ld. É-Korea, Irán, stb. természetesen a direkt elnyomás, a fizikai erőszakot akár milliókkal szemben alkalmazó diktatúra nem jobb választás, mint ez, meg nekünk magyaroknak amúgyis kijutott már belőle, gondolom, aki megélte a '40-es, '50-es éveket, tudna mesélni. summa summarum: épeszű ember nem kívánja vissza se szálasit, se rákosit, se hasonszőrű társaikat.

tehát értelmesnek tűnik az a választás, hogy a nyugathoz dörgöljük oda magunkat, meg amúgyis, ők vannak fölényben. nem is kicsit. csakhogy, mint azt kifejtettem, számomra az a világrend is visszatetsző, és egyre inkább az lesz. a terrorveszély, gondolom nem lepődtök meg, ha azt mondom, hogy egy mesterségesen generált ellenségképpel szembeni közös gyűlöletkeltés eszköze (ld. Orwellnél a két perc gyűlölet). szóval vannak párhuzamok. ugye ott a szakállas arab (Osama), a valóságban azt se lehet tudni, hogy él-e még, vagy csinált-e valamit, amivel vádolják, de ha őt mutatják, az átlag amerikainak kinyíik a zsebében a bicska. pedig... aki látta a loose change-et, tudja mire gondolok...
aztán ez a bekamerázás. nálunk is, az új volvo buszokon már mindenhol van kamera. milyen jogon? ehhez képest a IX. kerületben fényes nappal vertek valakit halálra az Angyal utcában, ott nem volt kamera, pedig jobban kéne. nahát.
de egész Londonban, ld. az "Acélgyűrű London körül' című cikket, nagyon kemény, ahogy belépsz a városba, a kilépésed pillanatáig, valaki végig figyel. megint kédezem: milyen jogon?
Amerikában meg, ha valaki terroristagyanús, igen, csak gyanús, parancs nélkül átkuathatják a lakását, otthon se kell lennie, bebörtönözhetik, kínozhatják (!), de ügyvédhez és rendes tárgyaláshoz nincs joga. és ehhez csak annyi kell, hogy terrorista_gyanús_ legyen.

egyébként meg tényleg, írhatunk szabadon, én is leírhatom mindezt, de egyrészt meddig, ugyanis mostanában készül az usában az internetnek egy olyan átalakítási terve, mely szerint tartalmakra fizetnél elő, mint a tévénél, vagyis pontosan tudnák, hogy mit nézel, és bizonyos oldalakra ugye nem lehetne... másrészt mit érünk vele? ha valaki Amerikában megkérdőjelezi a 9/11 hivatalos verzióját, azt szó szerint _blaszfémiának_ nevezi a kormánybarát (többségi) sajtó. elmondhatja tehát a véleményét az ilyen ember, de minimum elmebetegnek, rosszabb esetben közveszélyesnek fogják tartani. ez van ma, és ugyan nem klasszik orwelli, de nyomokban máris emlékeztet rá... :S
bocs a regényért :).

2008.07.29. 16:32:37

A terrorveszély kérdésébe nem mennék bele, mert nagyrészt offtopik és nincs elegendő energiám egy ilyen vitát végigvinni. Valószínűleg sok dologban egyetértenénk, sokban pedig nem. Egy dologban biztos vagyok: mindketten tévedünk a dolog megítélésében.

A kamerákról: én sem mondom, hogy a jelenség kellemes és nincs kétségem, hogy előfordulnak visszaélések ezekkel az eszközökkel. Addig azonban nincs nagy gond, amíg ezeket jól meghatározott céllal telepítik és a felvételek felhasználását, tárolását is a megfelelő szabályokhoz kötik.

A szabadsággal meg az a helyzet, hogy az nem is lehet más, mint illúzió. Természetes, hogy nem vagyunk szabadok és az életünket mindenféle tőlünk független kényszerek közt kell élnünk. Nem az a kérdés, hogy mennyire vagyok szabad, hanem hogy mennyire korlátoz egy hatalom abban, hogy a számomra gyakorlatban létező lehetőségek közül a saját akaratom szerint válasszak. Ha így nézem, a mi társadalmunk elég jól teljesít.
süti beállítások módosítása