Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Színesfém-tolvajok

2008.09.03. 11:12 | Proszektura | 3 komment

Címkék: máv cigány olaj polgármester tolvaj színesfém cargo szerelvény

A minap Kerecsenden két cigánygyerek estefelé a kerítésen bemászva bement egy lakatlan házba, ahol valami vashulladék után kutattak. Ezenközben rajtakapta őket a helyi polgármester és két társa. A cigánygyerekek állítása szerint a falu kicsit túlzott igazságérzettől fűtött első embere bántalmazta is őket a tettenérés során. A tolvajpalántákat a bíróság lopás vétségének kísérlete miatt utóbb elmarasztalta.

Ez az eset jutott eszembe, amikor azt a sajtóhírt olvastam, hogy hűtlen kezelés gyanújával kedden előállította a rendőrség a MÁV Cargo jelenlegi vezetőjét, illetve két, egykori vezető beosztású MÁV alkalmazottat. A nyomozók szerint törvénysértő módon, hulladékként adtak el 2000 darab, még működő, vagy kis javításra szoruló vasúti teherkocsit még 2002-2003-ban. A kár több mint egymilliárd forint.

Érdekes következtetésekre jutunk, ha megpróbálunk párhuzamot vonni a két eset között.
Kerecsenden néhány kilónyi – néhány ezer forint értékű – vashulladékot akartak elcsórelni egy elhagyatott portáról a tulajdonos távollétében. Ám a falu vezetője annyira szívén viseli a helyi közösség érdekeit, hogy, ha kell személyesen és igen vehemensen megvédi a legkisebb értékeiket is, s csírájában fojtotta el ezt a készülő gaztettet is.

A MÁV Cargonál ezzel szemben öt-hat évvel ezelőtt úgy lovasítottak meg vagy kétezer darab vasúti tehervagont, hogy évekig a kutya nem vette ezt észre. Kicsit hasonló ez ahhoz az esethez, mint amikor az egyik vasútállomásról egy egész szerelvény lefoglalt olajszállítmány tűnt el szőrén-szálán. Gondoljunk bele, ezeknek a vagonoknak az egyenkénti súlya körülbelül 15 tonna, a kétezeré 30.000 tonna. Ha egy ilyen vasúti kocsinak a hosszát tíz-tizenöt méternek vesszük, az elcsaklizott mennyiség akkor is mintegy húsz-harminc kilométer hosszúságú lehetett. Vagyis ha a köddé vált szerelvény eleje a Keleti pályaudvaron lenne, a vége valahol Gödöllő környékén.

Elgondolkoztam, hány ember kellett ennek a lopásnak a végrehajtásához? Hány embert kellett volna az illetékes polgármesternek felpofoznia, ha ő is olyan túlbuzgó lett volna, mint a kerecsendi kollégája?

És még egy kézenfekvő kérdés. Milyen ország az, ahol a cigánygyerekeket három kiló vashulladék elvitelének még a kísérletéért is már a helyszínen elabriktolják, de harmincezer tonna elhappolását öt-hat évig észre sem veszik? Milyen ország az, ahol legalább több tucatnyian aktívan is részt vesznek egy ilyen grandiózus capcarában (hiszen a tehervagonokat el kellett a vevőhöz – orgazdához - szállítani, azokat ott egyenként szét kellett vagdosni, s újra feldolgozni) és ezek közül az emberek közül senki sem mer erről évekig bejelentést tenni? Mint ahogy soha nem derült ki az eltűnt olajszerelvény sorsa sem.

Elképzelem, amint a gyanúsított MÁV vezetők bementek a színesfém-kereskedőhöz.

- Jó napot kívánunk, X.Y. színesfém-kereskedő úrhoz van szerencsénk?
- Jó napot, én vagyok az, mivel szolgálhatok az uraknak?
- Színesfémet hoztunk eladásra. Vasúti tehervagonokról lenne szó.
- Értem. Hány kiló?
- Hát lehet vagy. harmincezer tonna.
- Hm. Értem. Pakolják le valahol hátul az udvaron. Honnan való? Mert tudják, illegális eredetű cuccot nem veszek.
- Hát találtuk...
- És mennyit kérnek érte?
- Biztosan megegyezünk kedves uram. Alig használt mozdonyok nem érdeklik? Esetleg egy komplett pályaudvar?
- Jöhetnek. De jutányos áron veszek toronydarut, kiselejtezett kilátótornyot, lestrapált lánchidat is. Az Eiffel tornyot tegnap előlegeztem le éppen. Na, de haladjunk, sok a munka. Itt a kezem, nem disznóláb!

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr13646191

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.09.04. 09:53:52

Proszektúra - Színesfém-tolvajokA nyomozók szerint törvénysértő módon, hulladékként adtak el 2000 darab, még működő, vagy kis javításra szoruló vasúti [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TD223 2008.09.03. 12:27:39

Nahát, szegény kiscigánytolvajok, lelepleződtek. biztos nem volt kinn a tábla, hogy ez nem a tiéd.

Ki ne derüljön, hogy a Veres-Kabai féle bűnszervezetnek lett haszna a vasúti szerelvényekből.

Oh, és a cigányok is okoznak milliós kárt ám és megússzák a mocskok.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.09.03. 16:53:37

tessék, így:

Darabonként 200-300 ezer forintért vagy még kevesebbért vették meg a fémkereskedők a MÁV leselejtezett tehervagonjait, amelyeket aztán jóval magasabb áron adtak el az alapanyaghiánnyal küzdő kohászati cégeknek. Beolvasztották azt a kétezer kocsit is, amely miatt rendőrség hűtlen kezeléssel gyanúsítja a MÁV Cargo vezetőjét.


www.origo.hu/itthon/20080903-kohaszati-cegek-vasaroltak-meg-a-mav-leselejtezett-tehervagonjait.html

Jano962 2008.09.04. 17:06:55

3 hétvégén nem volt nálunk net, mert kedves fémgyüjtők szétvágták, ellopták és valószínüleg egy-két ezer forintért eladták a város szélén húzódó optikai kábelt (igen, 3x egymás után).
Kár milliós, érték tényleg egy-két ezer.

A blogíró szerint akkor ne járjon nekik büntetés, ha véletlenül elkapják őket ?
süti beállítások módosítása