Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Beszámoló a roma-tüntetésről- kész átverés show?

2008.09.21. 12:19 | Proszektura | 6 komment

Címkék: magyar orbán gyurcsány tüntetés roma kolompár charta ágnes daróczi

A Magyar Nemzet Online (MNO) szerint „Alig néhány százan gyűltek eddig össze a budapesti Olimpiai parkban a romák eddigi „legnagyobb” demonstrációjára, amelyet a Kolompár Orbán vezette Országos Cigány Önkormányzat szervezett a „szélsőségek ellen”. A távirati iroda tájékoztatása szerint a táskákat és a ruházatot, láthatósági mellényt viselő roma polgárőrök vizsgálták át. Az MNO beszámol arról is, hogy a tudósítóját, valamint a fotóriporterét nem engedték be a helyszínre a rendezők, mondván, nem szerepelnek a „vendéglistán”. Lapjukat nem értesítették, hogy a rendezvényre előzetes akkreditáció szükséges

Az MNO 2008. szeptember 20. 15:36 keltezésű híre már a címében közli velünk egyébként, hogy „Kolompár Orbánék „kirekesztették” a Magyar Nemzetet +Videó.”

A hivatkozott video pedig „Kolompár Orbánék „kirekesztették” a Magyar Nemzetet” címmel a Hír Tv egyik felvétele, amelyiken szó sincs semmiféle kirekesztésről, a tudósító – Losonczi Kata – csupán azt rója fel, hogy „a sajtót is csak nagyon nehézkesen engedték be”, ami ugye nem azonos a kirekesztéssel. A kedves tudósító bizonyára megfeledkezett róla, ki is beszélt errefelé kirekesztésről. Nekem nem Kolompár Orbán neve ugrik be.

Szóval az MNO idézett tudósítása valótlanságot tartalmaz, ám nem is csak egyet. A láthatósági mellényt viselő roma polgárőrök, táskákat és ruházatot nem vizsgáltak át. Talán nekem – aki nem vagyok cigány – azért észlelnem kellett volna, ha valaki csak úgy ukmukfukk átkutatja a ruházatomat és a táskámat. Pedig nem tudhatták rólam ki vagyok, s igazolványt sem kért senki tőlem. A tüntetésen személyesen jelen voltam, sok-sok nem cigány embert is láttam, de közülük sem kutattak át senkit, az ott posztoló rendőrök sem. Az lehetséges továbbá, hogy amikor az újságíró a helyszínen járt, akkor még csak pár százan voltak a tüntetők, de félő, hogy ez a zsurnaliszta úgy járt mint egyszeri kollégája, aki meleg hangú kritikát írt egy színielőadásról, ahonnan idő előtt távozott, s így nem szerzett tudomást arról, hogy az előadás félbeszakadt, mert a teátrum leégett.

Az igaz, hogy a sok kordon miatt nem mindenütt lehetett a tüntetés helyszínére bejutni. Először én is „rossz helyen” próbálkoztam, de a rendőrök készségesen útbaigazítottak a kordonok erdejében. A tüntetésen pedig több ezer roma és nem roma vett részt. Ezt mindenki láthatta, aki egyébként meghallgatta a felszólalókat, köztük a magával ragadóan beszélő Daróczi Ágnest és a többieket is. Ági szenvedélyes szónoklata közben egyébként még a nap is kisütött kis időre. (A Parlament előtti unalmas szövegelések közben viszont már ismét csepergett.)

Ámde a „kész átverés show” mint kedvelt televíziós műfaj kapcsán nem is az MNO-ról, meg a Hír Tv-ről akartam szót ejteni. Hanem Gyurcsány Ferencről, a nagy manipulátorról és túlélő művészről, a politikai élet Houdini-jéről.

A miniszterelnökünk már többször bebizonyította, hogy nagyon ért az ilyesfajta show-műsorokhoz. Emlékezzünk vissza, amikor a 2006-os választások előtt vaskos paksamétákat cipelészett, amelyek telides-tele voltak az MSZP programjával, nemzetgyarapító elképzeléseivel. A választási győzelem után a paksaméták eltűntek, jött helyettük az őszödi „szenvedélyes igazság-beszéd”. Amelyet persze nem mindannyiunkkal osztott meg, hanem csak egy szűk körű hasonszőrű vezetői elittel, némi borozgatás közben. (Ami egyébként 16 éven aluliaknak csak nagykorú felügyelete mellett volt ajánlott) Amiről persze hónapokig kussoltak a résztvevők. S amikor ezt a beszédet valaki mégis nyilvánosságra hozta, Gyucsány azonnal újfent a nagy igazmondó szerepében próbált tetszelegni.

Kész átverés volt az euró-bevezetés ígért időpontja is, de átverésnek bizonyult az is, amikor sokakkal elhitette, most aztán már vége a tespedésnek, szarakodásnak, a Medgyessy féle felelőtlen osztogatásnak, irgum-burgum jön a konvergencia-program, s jönnek az igazi, valós reformok. Hát a reformok nem nagyon jöttek, hacsak nem lehet ennek tekinteni széfek ezreinek beszerelését a vécépapír nélküli kórházakba. Jöttek viszont a megszorítások, iskolabezárások, vasúti járatfelszámolások, stb..

Gyurcsány szereti azt az átverési trükköt is, amit úgy hívnak, adócsökkentés. A módszer egyszerű, mindig adócsökkentési terveket kell emlegetni, s közben adókat kell emelni. Mindig mást kell mondani, mint amit teszünk. S ha az ellenzék teszi ugyanezt, azt populizmusnak kell nevezni.

De a romatüntetésre visszatérve, az sem volt semmi, amikor a cigányokat finoman odaterelték a Charta tüntetés helyszínére, a Kossuth térre. Természetesen nem erőszakkal, de más útja a résztvevőknek nem nagyon volt. Így aztán az is a Charta rendezvényén találta magát, aki eredetileg nem is oda igyekezett. Ezzel is többen lettek a piros-sapkások.

Végül azért mégis azt mondom, érdemes volt a gyengéd erőszaknak engedni. Olyan élménnyel lettem gazdagabb, sok-sok cigány barátommal együtt, amilyennel eddig még sohasem. A parlament elé érkező romákat percekig tartó taps, éljenzés és egyéb láthatóan őszinte rokonszenv megnyilvánulások fogadták. Ebben a néhány percben az ott vonulók úgy érezhették, Magyarország befogadta őket. Ha nem is túl sok időre. És, ha nem is az egész ország, csak egy kisebbik része.

Azért arra kíváncsi lennék, a Fidesz-tábor mikor tapsolja meg a cigányokat.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr6674021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CiscoKid 2008.09.21. 14:03:41

Örülök, hogy pozitív dolgokat is tapasztaltál, de azért azt Te is tudod, hogy ez az egész nem erről szólt.
Voltak olyan híresztelések, hogy a romák egy része pénzt kapott azért, hogy elmenjen. Ha ez így volt, akkor a tegnapi 4 demonstráció összes résztvevője közül ők tudták egyedül, hogy miért vannak ott. Mert ők már megszokhatták, hogy csak a hatalmasok játékszerei.
A többiek azt hitték, hogy a hazát, vagy a demokráciát mentik meg éppen. Közben pedig egy magas, szemüveges ember idült vigyorral az arcán mint bábukat tologatja őket egy képzeletbeli sakktáblán. Jól kitanulta ezt a szakmát. Félek, ha így folytatja, kapunk belőle még négy évet.

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2008.09.21. 14:28:47

Nem kaptak pénzt. Az más kérdés, hogy a felutazást jobb módú roma vállalkozók támogatták.

CiscoKid 2008.09.21. 14:32:27

Készségesen elhiszem. Csak azt mondom, ha kaptak volna, az sem jelentene semmit.

torró 2008.09.21. 17:20:35

Szóval akkor mégsem véletlen keveredtek a parlament elé. Másrészt elég paradoxon a dolog, megtapsolom őket, miért is. Mert tudtommal már jó ideje ez a kormány teremti a helyzetet amibe a romák is kínlódnak. Másrészt megmondom mikor fogja a fidesz megtapsolni őket.Ha rájönnek hogy ezek őket is átverik.

Gyűzike 2008.09.24. 23:40:22

Én is ott voltam a Kosut téren!

kenya 2008.09.25. 07:09:06

csak a felutazást támogatták gazdagabb romák! aha te ismersz romákat egyátalán?tudod mit takar ez?

ha nem ismered akkor minekszólsz ha meg ismered akkor miért sarkitasz?
na csá
süti beállítások módosítása