Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Betyárvilág Magyarországon

2008.09.22. 09:39 | Proszektura | 14 komment

Címkék: gyurcsány mol orfk távhő robin falopás hood adó pénzügymniinszter

A kormány ma benyújtja az Országgyűlésnek a távhő-támogatásról szóló törvényjavaslatot, benne a Robin Hood-ról elnevezett adóval – adta hírül a sajtó,

Mi az isten lenne ez a Robinson adó, vagy Robin Hood-adó, vagy mifene?

Az elnevezésből egyértelműen látszik, hogy nem a mi reformkormányunk tájékán találták ki ezt az újabb sarcot, hiszen mi, gondolom, inkább Robin Hood magyar megfelelőjéről neveztük volna el, s akkor mondjuk Rózsa Sándor adó lenne. Avagy EU-konform módon stílusosan: Alexander Roosa. De hívhatnánk Sobri Jóskának, Angyal Bandinak, esetleg Savanyú Jóskának is. Igen, lehetséges, ez hangzana talán legjobban: Savanyú-adó!

Először valamikor a nyári uborkaszezon kezdetén június vége felé dobta be ezt az ötletet a köztudatba szeretett pénzügyminiszterünk, az mti szerint azzal a megjegyzéssel, hogy Magyarországon is érdemes foglalkozni a "Robin Hood-adó" bevezetésével, amely az energiaipari cégek irreálisan magas energiaárakból származó extraprofitját adóztatná meg, az abból származó bevételt pedig szociális kompenzációra - elsősorban távhő-támogatásra fordítanák.

Gyurcsány azonnal felkarolta az ötletet, bizonyára most is Katus mama járt az eszébe, aki telente a nagy hidegekben ott fagyoskodik lakótelepi lakásának konyhájában egy hokedlin sürgölődve a gázsütő mellett, görhesütés közben.

A kormányfő a Tv2 Tények című műsorában azt mondta, hogy a támogatás nyomán az alsó két jövedelmi kategóriába tartozóknak már október 15-től pár százalékkal csökkenhet a távfűtési díja. "Miközben emelkedik a gázár szerte a világban, legalább a távfűtéses lakásban élőknek nem lesz nehezebb az élete" - fogalmazott a miniszterelnök..
Arról azonban elfelejtett szólni hogy a magyar szabályozás a Robin Hood-adó kérdésben már megelőzte az európai gyakorlatot: hiszen bányajáradék és extra bányajáradék címen a Mol is már évek óta fizet ilyesmit.

Azt sem tudom persze, hogy Feri akkor is ilyen lelkesen támogatta volna-e az új adó ötletét, ha történetesen az a kádkő és műkorund gyártók extraprofitjának megcsapolását irányozta volna elő?

 (Pedig ott is lenne mit megcsapolni. A Motim-cégcsoport elbocsátott dolgozóitól például 2002 végén arra hivatkozva vonták meg végkielégítésük egy részét, hogy annak kifizetése a maradók bérfejlesztését veszélyeztetné: Csakhogy a Gyurcsányi birtokában lévő Altus Rt. 2003-ban százegy, 2004-ben háromszázhárommillió forint osztalékot emelt ki a vállalatból. A munkaügyi felügyelőség pedig többször is bírságot szabott ki a Motimra, mert a dolgozókat a törvényes munkaidőn túl dolgoztatta.)

Sokak szerint valóban ösztönözni kellene a lakosságot arra, hogy takarékoskodjon az energiával. A szigetelés, az alternatív enregiahasználat (passzívház építésének támogatása napkollektor a panelház tetején, saját kazánban szemétégetés, ilyesmi) És persze lehetővé kéne tenni, hogy lekapcsolódhassanak a távhőszolgáltatásról, vagy lakásonként lehetne szabályozni, s ha kell kikapcsolni, s nem mint most, az utcát feleslegesen fűteni. És persze az új adóval is ezt az utcafűtést támogatni Akkor persze meglehet néhány távhőszolgáltató cég is becsődülne. Na és? El lehet innen menni!

Kérdezhetnénk persze, hogy milyen támogatást kapnak azok, akiknek nem, hogy panellakás nem jutott, nem hogy távhőszolgáltatás nem jutott, s nem hogy méregdrága gáz nem jutott, de ennivalóra sincs pénzük? Őket milyen, akár kevésbé hangzatos elnevezésű adóprogrammal kéne segíteni? Azon kívül, hogy máris jól látható, a legnyomorultabb, legelesettebb faluszéli emberek most is arra lesznek kényszerítve, hogy fát lopjanak, s erdők tucatjait irtsák ki!

Rájuk gondol-e egyáltalán valaki a Parlament környékén? De nem az ORFK-ra gondoltam.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr63675371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ear 2008.09.22. 12:01:45

Szerintem jobb lenne takarékoskodni, és nem az utcát fűteni. Persze ettől még megadóztathatják az energiacégeket 1-2 évig. De lehet, hogy azt az adót is a fogyasztók fizetik majd meg áttételesen, és az extra profit így is megmarad.

"Ön szerint szükség van a Robin Hood-adóra?"

Szavazás: wita.hu/index.php?show=wita&wita=72

Uninstall 2008.09.22. 12:09:41

jellemző a visszáságokra, hogy Először a hőmennyiségmérők felszerelését Támogatják..a házak hőszigetelése és nyílászárócseréje helyett..hogy a hőmennyiségmérők felszerelése csupán a Főtáv slepp cégeinek jó?..azzal hogy ki Mennyire fogja az utcát fűteni..azt mérhetik...mert ugyebár Hőközpontok szintén Kedvezményesen..évek óta vannak a tömbházakban...ahol szintén Mérhető a Bejövő és Kimenő hőmennyiség...és a többivel meg ki foglalkozzon...

nyomasek 2008.09.22. 12:15:36

A költségvetésnek nem érdeke az energiatakarékosság, mivel esetleg kevesebb lenne az adóbevétel. Igazából csak a fogyasztónak lenne érdeke takarékoskodni, persze közel sem környezetvédelmi szempontból, pusztán pénztárca alapon, viszont kötelezve van a rendkívül magas költségekre, a pazarló felhasználásra. Amíg dilettánsok ülnek a kormányon és a parlamentben, addig ilyen degenerált szabályzók születnek.

cs (mi más) 2008.09.22. 12:20:44

Aki csövön érkező energiát takarít meg, az áfát lop. Lelőni!

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2008.09.22. 12:22:25

Nincs itt min csodálkozni!
Üzlet!
Monopol helyzetben lévő cégek szivatják a lakosságot, és bőven hoz nekik annyit, hogy legyen mivel megkenni a politikusokat a rendszer fenntartására.
Egy adó annyit ér, hogy azonnal átterhelik a szolgáltatók a fogyasztóra a plussz összeget (meg még 1 kicsit) a fogyasztó meg kötelezve lesz a támogatás igénybevételére.
Mit hoz a dolog?
Extra profitot a javából többszörög garantált állami pénzzel, miközben a fogyasztó is többet fizet.
Barmok ezek, és a legsötétebb korruptció működteti a rendszert!

lyukrafutó 2008.09.22. 12:25:34

Gyurcsifecó: ha nem tetszik, hogy nem tetszel az embereknek akkor el lehet innen menni

"Vállalkozsó" 2008.09.22. 12:32:34

Nekem tetszik az ötlet. Eddig csak a gázzal fűtött családi házra tudtam támogatást kapni a minimálbérre bejelentett fizum után, most majd a feleségem nevén levő távfűtéses lakás után is fog csurranni valami az egyetemistákon felül.

Gáz és távfűtés mindenkinek jár, alanyi jogon, ingyen (vagy legfeljebb jelképes átalánydíjért).

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2008.09.22. 12:53:55

Jaj, de kedves, ez a Fecó, hogy csupán szívjóságból adja azt a sok-sok kedvezményt Náncsi néninek itt a szomszéd panelba'. Hátakkor mosmár' tuti rá fogok szavazni. A Náncsi néni is, bár ő már '47-óta oda ikszel.
Igaz, a Gazsi, aki meg a Főtávnál hajjakend, az meg aszt mondta, hogy neki nem tetszik, hogy a Feri kiszedi a zsebiből a pénzet, úgyhogy kénytelen lesz kicsit módosítani az árakon, hogy ugyanannyit vihessen haza. Úgyis utálja a Ferit, nem is tömte tele a zsebit amikor a Feri nála járt tavajelőtt pénzt kérni óriásplakátra.

Balu 2008.09.22. 13:33:10

Azt valaki kiszámolta odafönn a nagyokosoknál, hogy mennyibe kerülne ebből a jóféle adóból inkább hőszigetelni végre az összes selejtes, utcát fűtő épületet ahelyett, hogy az utcafűtést kompenzálnák az ott lakó fogyasztóknak? Persze hülye a kérdés, nyilván tudom a választ.

\\\"Vállalkozsó\\\" 2008.09.22. 14:27:00

Balu: Én szívesen vállakozsnék a hőszigetelésre, de sajnos a mi cégünk nem tud fizetni annyit kenőpénzre... izé... lobbizásra, mint a Mol és az E.on, és mi zsíros felügyelőbizottsági helyeket sem tudunk felajánlani, mint pl. a Főtáv.

HaCS 2008.09.22. 14:30:02

A távfűtés egy szopás!
Hogyan is tud vki. energiatakarékos lenni egy távfűtéses házban?
Nyílászárócsere, ugyan már. A távhő cég életben akar maradni mindenáron. Ha kicseréled a nyílászárókat, kevesebb energia vész el a LAKÓTÖMBBEN. Közben az utcán meg virágzik a mályva a -10-ben. Mi történik? Fűtésszámla kevesebb, alapdíj több. Kb 10 E az alapdíj mind a 12 hónapra (kb 120 E egy évben), kb. 30 E a fűtés a fűtésszezonban max 5 hónap (kb 150 E egy évben). Vazze egy évben majdnem annyi az alapdíj, mint a tényleges fűtés. Így nem lehet spórolni. A távhő meg úgy is úgy alakítja az árakat, hogy minden évben ugyanannyi lóvé folyjon be(+infláció +gázárnövekedés). Akkor is ha korszerűsítesz, akkor is, ha néhányan leválnak. Ez az idegesítő, hogy a monopol vállalatot éltetjük félholt állapotában is.

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2008.09.22. 14:35:17

Nagy szellemek, ha találkoznak. katona Kálmán a Parlamentben Robin Hood-adó helyett Rózsa Sándor-adóról vizionált az imént. Arra gondolni sem merek, hogy a blogomat olvasta..

Balu 2008.09.22. 15:35:46

Én búcsút mondtam a gázműveknek a múlt télen, azóta van 12 centis hőszigetelésen kívülről meg egy hőszivattyúm, ami kb. 15.000,- Ft/hó-ból kifűti a házat (140 m2) a legnagyobb télben is, így ősszel meg tavasszal kb. a feléből is kijön a fűtésre fordított villanyszámlám havonta. Nyáron meg két fillérért csinál hideget ugyanez a rendszer (100W/óra, kb. mint egy villanykörte fogyasztása). A hőszivattyúm menürendszere tud angolul, németül és csehül (!!!). Kérdem a szerelőt, hogy akkor mér nem tud magyarul is? Aszongya, azért, mert nálunk eladnak ilyet évente 1-2 tucatot, Cseországban meg többszázat, olyan az energiatakarékos beruházásoknak a támogatása arrafelé, hogy ott megéri ilyet szerelni a házakba, a gyártónak meg megéri cseh nyelvű menüt szerelni a gépbe...

CSACSI · http://rajottem.blog.hu 2008.09.22. 17:27:17

Milyen jó ez az utolsó kérdés a posztban! Sajnos, ezekre a szegény, tönkrement emberekre már senki se gondol a Parlamentbebn... A baj csak az, hogy egyre többen lesznek... Fel kéne ébredni az uraknak-hölgyeknek, mielőtt baj lesz!
süti beállítások módosítása