Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Zártkörű Ferenc napi felvonulás a kirekesztés ellen

2008.10.05. 10:52 | Proszektura | 6 komment

Címkék: gyurcsány tüntetés névnap tarka felvonulás charta 70.§

Isten éltessen kedves Feri!

Jelentem, a Ferenc napi felvonulás jól sikerült. Ami alapvetően azt jelenti, hogy a rendőrök nem vízágyúztak, nem lövöldöztek könnygázgránátokat, és nem rugdostak meg senkit sem. De nem ruháztak meg senkit az ellentüntető hazafiak sem, nem gyújtottak fel autókat, nem dobáltak utcaköveket és Molotov-koktélokat, s szarral sem öntöttek le senkit. Igaz, maga a ünnepelt és udvartartása csak az esemény legvégén tűnt föl a menetben, tán nem akarta az egész Andrássy utat végiggyalogolni, fáradt lehetett, hiszen, mint a blogjából tudjuk, minden nap futni szokott a Margit sziget környékén, bár mostanában az Achilles-ina kicsit rendetlenkedik. Szóval csak a Szépművészeti múzeumnál csatlakozott a demonstrálókhoz. De hát jobb későn, mint soha. Így legalább felgerjesztette a már lankadó figyelmet. Mert nem egyedül jött ám. Vele jöttek a családtagok, barátok és több tucat titkosrendőr. Bár nem hívta senki, sőt ellenkezőleg, de ennek ellenére állítólag jövet, menet megtapsolták.

Isten éltessen hát kedves Feri!

Aztán Feri a többiekkel együtt elmormolta – vagyis ahogy ilyenkor elegánsan, sőt eufemisztikusan fogalmazni illik: hitet tett – az Alkotmány 70. §-a mellett, amely szerint a "Magyar Köztársaság biztosítja a területén tartózkodó minden személy számára az emberi, illetve az állampolgári jogokat, bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül".

Kár, hogy a rendezők a 70. § többi részét már idő hiányában nem ismertették.

A 70/B §. A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a munkához, a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához

70/D. § (1) A Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez.

70/E. § (1) A Magyar Köztársaság állampolgárainak joguk van a szociális biztonsághoz; öregség, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibájukon kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén a megélhetésükhöz szükséges ellátásra jogosultak.

Sőt, a rendezők ide vehették volna akár a 18. §-t is, miszerint a Magyar Köztársaság elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez

De kezdhették volna a felolvasást és ünnepélyes fogadalmat mindjárt a 2. §-ában írtakkal is, amely szerint a Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam ahol minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja. (Korábban még dolgozó népről szólt a rendelkezés.)

Szóval lett volna még itt néhány alaprendelkezés, amelyikről érdemes lett volna szót ejteni. Na mindegy, legközelebb talán már ezekre a törvényszakaszokra is sort keríthetünk.  De, javaslom, akkor a rendezők ne azt kérjék majd, hogy a politika és a politikusok tartsák távol magukat, hanem éppen ellenkezőleg. Legyenek ott mindannyian, és ott a Hősök terén a nép előtt, szívükre tett kézzel tegyenek fogadalmat mindezek betartására. 

Bár az is lehet, jobban hangozna a fogadalomtétel valahol Szabolcsban, vagy Ózd környékén.

Ennek viszont így nem sok értelme van. Néhány ezren vonulgatnak a fővárosi hermetikusan lezárt utcáin, terein. Miközben tovább pusztul lefelé az egész ország. A feszültségek napról napra nőnek. Az elnyomorított, munkanélküli falvak népe az éhhalál szélére sodródott, a segélyekből élők nem csupán a kirekesztő előítélettől szenvednek, de a zsarolóktól is. A munkanélküli tömegeket pedig nem csak a nyomor, a betegség (pl. az ismét megjelenő tífusz) sújtja, de sújtja az előítélet is. Ha egy cigánytelepen lakó harminc családból kettő tolvajlással igyekszik életben maradni, akkor különösen a jobboldali médiumok, élén az olyan, az országunk elnevezését is lenyúló sajtóorgánumokkal, mint a Magyar Nemzet azonnal pellengérre állítják az egész közösséget. Címlap-sztoriként.

A börtönök tele vannak pitiáner bűncselekmények miatt elítélt nyomorultakkal, miközben a felső tízezer hobbiból politizáló vezetői egymást figyeltetik, s persze mószerolják, de azért lebukni soha nem buknak le akár hány milliárdot lopnak is.. Amikor meg már igen nagy a baj, s borulni látszik a bili, akkor viszont mindig összefognak. Emlékszünk, elhíresült választási szlogen volt példul a LOP STOP. Beszéltek üvegzsebről is, még törvényt is hoztak. Kár, hogy még azok sem vették komolyan, akik kitalálták. Sőt.

Na mindegy. Egyelőre ez is valami, ami most történt. Öt-hat ezren a másság elismeréséért, a toleranciáért tüntettek. S néhányukban talán egy pillanatra a többi idézett alkotmányos rendelkezés betartásának a kívánalma is felmerült.

De még a tegnapi Ferenc napi tüntetésnél maradva. Az esemény azzal zárult végül, hogy mindenki kézzelfogható jelét is adta a tarkaságának. Lehet-e véletlen, hogy Gyurcsány az ő tarkaságát éppen a piros színnel fejezte ki? S nem volt-e abban valami dezsavű érzésünk, amikor azt a piros valamit a nyakába kötötte? Mint a mókus fenn a fán.

Isten éltessen hát kedves Feri!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr50696950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vidra84 2008.10.05. 13:31:14

Sajnos az egész tüntetés (mármint így, ahogy megvalósult) csak egy pofon volt a sz*nak. pedig egy kicsit reménykedtem, hogy ennél több sül ki belőle

vakablak 2008.10.05. 16:39:55

A mondanivalód többségével elvben egyetértek, gyakorlatban sajnos mindez üres locsogás, és ezt te is tudod.

Az alkotmány írott malaszt, és ha ezt Gyurcsányon akarod elverni, sőt, akár ha Orbánon is akarnád elverni (ezt nyilván nem akarod persze), akkor borzasztó tévedésben vagy. Az alkotmány nemes és követendő célokat fogalmaz meg, jellegét tekintve idealista, és ez így pont jól is van. A politika pedig egy bonyolult érdekek mentén csomósodó zselé, ami arra mozog, amerre bír. Egy balkáni országban, mint Mo. ezek az érdekek - és közbevetőleg: nem csak korrupciós-gazdasági, hanem pártszerű-politikai és társadalmi-világnézeti érdekekről is szó van, adott esetben tömegek érdekeiről -, szóval ezek az érdekek egy másik univerzumban léteznek, mint az alkotmány. Ha azt hiszed, hogy egy miniszterelnöknek vagy akár egy kormánynak mindent lehet, és a szemrehányás-özönödből erre következtetek, akkor kurva nagyot tévedsz. Nem úgy van, hogy Gyurcsány elhatározza, hogy most pedig alkotunk olyan törvényeket Mo.-nak, amelyek az alkotmány nemes pontjaival összhangban vannak, és frankón boldoggá tesszük a népet. Ez így még meseszerű elképzelésnek is röhejes. Nem vagy te buta, pontosan tudod, hogy miként, és milyen vonzások-taszítások mentén zajlik a törvényhozás, és hogy a végrehajtás.

Mindazonáltal persze igazad van, milyen csudaszép világ is volna, ha Mo.-on minden az alkotmánnyal összhangban történne. Ehhez ugyan kellene előbb egy 95-98%-os lakosságcsere, de nem baj, képzeljük azt, hogy enélkül is megy. És ha a napi szartúrásból fölnézve, ártatlanságot, gyermeik naivitást és végtelen humanizmust tettetve azt tapasztaljuk, hogy az alkotmány a magyar valósággal köszönő viszonyban sincs, akkor odafingunk egyet a blogunkba, na, nesztek, ezt szagoljátok.

Már csak két dolgot ehhez. Túl azon, ahogy mint fennebb mondtam, a tényszerű közléseid nagy részével (elméletileg) egyet is értenék, ez a ferencezés felütésű polemizáló-gúnyolódó személyeskedés jóval a te szinted alattira sikerült. Egyszerűen szar, ráadásul hitelteleníti többit, amit ma írtál.

Továbbá, a fél életemet odaadnám érte, hogy lehessél te egy általad választott pártformáció élén a miniszterelnök, aztán nézném visongó röhögéssel, ahogy vérzel el nap mint nap. Meg persze írnám a gúnyolódó blogbejegyzéseket. Innen ugyanis, a kispadról, ahol te ülsz (meg persze én is), mindezt marha egyszerű.

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2008.10.05. 17:09:18

Vakablaknak.
A vitám azzal van, hogy szerintem az alkotmány nem óhaj gyűjtemény, hanem alaptörvény, amelyiket be kéne tartani. Márpedig a betartása sokkal inkább feladata Gyurcsánynak, mint nekem. Ráadásul ő erre esküdött föl. Ráadásul neki hatalma van. Ráadásulő ezért egy csomó pénzt iks kap. Vagyis neki nem tüntetnie kéne, hanem tenni. Tenni mindennap, s mindig az alkotmány szellemében. Nem bohócklodni piros sálakkal. A blogját mindig azzal fejezi be, gyerünk tegyük a dolgunkat. Hát tegye már az isten szerelmére!

PeZe 2008.10.07. 13:09:41

vakablak: mindjárt sajnálni fogom Ferit!

vakablak 2008.10.07. 15:57:41

Az alkotmányt persze "be kéne tartani", teljesen igazad van. Ahogy írod is, te ezt kifogásolod, hogy pedig nem tartják be. Az alkotmány betartása egyébként nem csak törvényhozási feladat, hanem állampolgári is. A 70/A viszonyában az állampolgári-társadalmi kívánalom sérül. Az alkotmány szövegében ez áll: "a Magyar Köztársaság biztosítja [...]". A köztársaság nem egyenlő az álammal, hanem együtt jelenti az államot és az állam polgárait. Ezért jogos a tüntetés, egyébként. Gyurcsány - bár nyilván faszkalap, nyugtáztam - nem önmaga ellen tüntet, hanem azon elharapózó állampolgári viselkedés ellen, amely a 70/A ellen hat.

Hivatkozol - teljesen helyesen - a 70/B-re, D-re, E-re, meg a 18§-ra is. Nagyon jó példák arra, hogy miként lehet egy alkotmányba olyan kívánalmakat belevenni, melyek a társadalmi végrehajtást illetően értelmezhetetlenek, politikailag és törvényhozásilag pedig - részben vagy egészben - ab ovo kivitelezhetetlenek.

Kezdjük csak ezzel:
70/B §. A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a munkához, a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához

Minden gúny és irónia nélkül várom azokat az értékelhető javaslataidat, hogy egy ilyen alkotmányos kívánalom pontosan milyen elképzelt törvények, rendeletek, állami intézkedések segítségével volna szerint átültethető a gyakorlatba. Tegyük fel, hogy te vagy a jani, te irányítod Gyurcsány minden lépését. Gyurcsány (neked csak per "Feri") nyilván egy fasz, fingja sincs, hogy mitől döglik a légy. Szerinted ő tök alkalmatlan, ez az ő feladata de nem teszi, pedig "tenni mindennap, s mindig az alkotmány szellemében", írod, és ez így nagyon frankó, bár csak én tudnék ilyen cizelláltan írni. Nyilván nem vagy törvény-fogalmazó, de ha annyira kibaszottul szar, amit Gyurcsány csinál, és ha te vagy az igazi megmondóember, aki pedig kristálytisztán látja, hogy Gyurcsány elhanyagolja abbéli hivatali kötelességét, hogy az alkotmányt törvényjavaslatokba ültetve megpróbálja átnyomni az Országgyűlésen és ezáltal a Magyar Köztársaság gyakorlatába ültesse, akkor biztos van valamilyen fogalmad arról, hogy a 70/B esetében nagyjából melyek kellenének hogy legyenek ezek a törvényjavaslatok. Rajta, mondd ki a nagy magvast, majd megveszek a kíváncsiságtól. Halál komolyan mondom, nem szétszaggatni akarom, ami ötleted van, csak okosodni. Most aztán ki vele.

És ha már belekezdtél, az elvi irányokat jelöld ki kérlek a 70/D-vel kapcsolatban is, ill. hogy a meglévő nyugdíj- és segélyezési rendszert, melyet, mint a világ minden szarát, nyilván Gyurcsány termelte erre a bolygóra, nagyjából milyen elvek mentén szerveznéd át, hogy az - szerinted - alkotmányos (70/E) legyen. Elég lesz vázlatosan, csak hogy értsem.

A §18 már csak hab a tortán.

Most persze nyilván kapok egy kétmondatos választ, hogy ez nem a te feladatod, hanem blablabla, Gyurcsányé (monnyonle, tehetnéd hozzá stílszerűen). Ez kurva olcsó lenne. Te vagy az index-főoldalas főnépszerű megmondóember, rukkolj ki tehát az igazsággal.

vakablak 2008.10.09. 23:41:43

Nem túl bőbeszédű, de annál érthetőbb a válasz. Nagyon mást nem is vártam, főleg a Szily-féle ominózus írásra adott rajongó kommented után: szily.blog.hu/2008/10/07/agybavizelo_ferenc_miniszterelnok_lett_a_nemzet_uj_szinesze?fullcommentlist=1#c3569125 , mellyel egyébként sikerült egy platformra kerülnöd a kurucinfóval: kuruc.info/r/2/29047/ . További sok sikert, irány a fényes jövő.
süti beállítások módosítása