Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Három és félmillió hülye országa?

2008.10.06. 13:07 | Proszektura | 3 komment

Címkék: rasszizmus pirézek tárki isaura

Még mindig ez a piréz-ügy foglalkoztat.  Adva van egy trükkös közvélemény-kutató, amelyik többek között azt tudakolja a jónéptől, hogy hogyan is van ezekkel a pirézekkel?

Ami ugye azért érdekes, mert a pirézek egyáltalán nem léteznek. Na jó, nem vitás vannak szép számmal olyanok, akik a valóságban létező népeket is utálják, ez esetben igazából tényleg csak az lehet vita tárgya, hogy hányan lehetnek. Ha a jobboldali pártokat médiumokat és a táborukat szemügyre vesszük, akkor úgy tűnik elég sokan. Vagy ha bizonyos focicsapatok szurkolótáborának rigmusait, huhogását hallgatjuk. De hát azért mégsem ezek a Kurucinfo és társainak emlőin nevelkedett huhogó kétlábúak reprezentálják az országot. Ráadásul a rasszizmus és kirekesztő gondolkodás minden ellenkező híresztelés ellenére sem párt- és oldalfüggő.  Bizony a baloldali szekértáborokban is jócskán akad ilyenekből.

A hazai idegengyűlöletet mégsem szabadna úgy kommentálni, mint ahogy néhány magát liberálisnak és baloldalinak tartó úr teszi. Érteni vélem én őket, akik azokat a jól bejáratott közhelyeket szajkózzák humorosnak vélt tálalásban, hogy a magyarok már csak ilyenek, úgy en bloc mindannyian. Vagyis magyarán megmondva, a magyarok mindenben ilyen végletesek és szélsőségesek. A magyaros virtus.  Sírva vigad a magyar. A magyarok a legnagyobb számban öngyilkosok, és alkoholisták a világon. A magyarok halnak meg leghamarabb. Magyarország egy következmények nélküli ország.  S most íme kiderül, hogy mindennek tetejében még a pirézeket is gyűlöljük eszeveszettül. Mi a magyar mostan? Rút szibarita váz.  Avagy, ahogy a költő mondja: Pirézek, pirézek, mi lehet e széles föld felett szebb dolog az végleteknél?…

Vajon hányan hallottak arról, hogy az Európai Parlamentben a bolgárok és a románok csatlakozása után jött össze a szélsőjobb frakció megalakításhoz szükséges létszám, a minimum 20 fő, aki az EU tagállamoknak legalább az ötödét képviseli (ez jelenleg hat országot jelent). Az új frakciónak 7 francia (Front National), 5 román (Nagy Románia), 3 belga (Vlaams Belang), 2 olasz (Lista Mussolini, Movimento Sociale Fiamma Tricolore), valamint egy-egy bolgár (Ataka), brit (független), illetve osztrák (FPÖ) tagja van.

Magyar nincs köztük. (Vagy csak egyelőre nincs?)

Az nem vitás tény, a Tárki felmérése szerint a felnőtt magyarok majd egyharmada, mintegy 2 millió ember idegengyűlölő, míg a befogadók ennél jóval kevesebben vannak (10 %, kb 600.000 ember.) Legtöbb a hezitálók, vagyis mérlegelők száma, a felnőtt lakosságra vetítve 58 %, vagyis közel 3,5 millió ember. A vizsgálatot végzők úgy tapasztalták, hogy a mérlegelők kétharmada tagadná meg a pirézek befogadását, míg egyharmada befogadná őket.

A pirézekkel kapcsolatosan azért el kellett volna gondolkodni azon, vajon mennyire vehetők komolyan ezek a válaszok? Ugyanis elképzelhetetlen, hogy a felnőtt lakosságnak ebből a bizonytalankodó 58 %-ából senki ne tudná, hogy pirézek pedig nem léteznek. De, ha egy jórészük nem is tudná, hogy nem léteznek, értelmes ember akkor sem adhatna komolyan olyan választ velük kapcsolatban, hogy megtagadná a befogadásukat, mert utálja ezt a népséget, avagy szívesen látná őket a portája környékén. A bizonytalan mérlegelők válaszai értékelésének szerintem akkor lett volna értelme, s akkor lehetett volna azokból valamilyen komolyabb következtetésre is jutni, ha az értékelők azt is vizsgálták volna, hogy a válaszadók közül hányan tudtak, illetőleg hányan nem tudtak a piréz népcsoport fiktív voltáról.

Ám, ha ezek szerint a felnőtt népességnek ez az idegenellenesség szempontjából „mérlegelőként” számon tartott mintegy 58 %-a, vagyis mintegy 3,5 millió ember, egytől egyig mégis annyira ostoba is, hogy valamennyi biztosan hisz a pirézek létezésében, akkor is jogos a kérdés, közülük azok az egyharmadot kitevő mérlegelők, akik a Tárki szerint a pirézeket mégsem utasítanák el  – mintegy 1,2 millió ember - vajon mi a  jó francot mérlegeltek akkor, amikor meghozták pirézbarát döntésüket?  És mit mérlegeltek azok, akik elutasították őket? Szerintem már önmagában ez is bizonyítja a felmérés, de legalább is a válaszadások abszurd és komolytalan voltát.

Jó, tudom, annak idején az egyik tévésorozatban a rabszolgasorban sínylődő Isaura szabadítására is gyűjtöttek pénzt minálunk, de azt azért mégsem hiszem, hogy Magyarország a három és félmillió komplett hülye országa lenne.

Szerintem a komplett hülyék száma legfeljebb hárommillió körül van.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr89699353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vidra84 2008.10.06. 14:22:24

Szia.

A közvéleménykutatásokban a pirézekkel a "semleges" népcsoportokkal szembeni előítéletet mérik, azaz, hogy mennnyire elutasító/befogadó a közösség az idegenekkel szemben. Azért kell ezt a csoportot is használni a valóban létezők mellett, mert az ő megítélésüket nem torzítja az általuk elkövetett történelmi tettek sora, a vélt vagy valós bűneik. Egyáltalán nem komolytalan tehát az a felmérés, ahol ilyet kérdeznek, sőt, a válaszadók egy része, mégha tudta is, hogy nincs ilyen népcsoport, joggal válaszolta például, hogy mérlegelné a befogadásukat, hiszen a pirézekkel szembeni hozzáállás egy mérhető attitűd, ráadásul összehasonlítható a két országban erre adott válaszok eloszlása. (Míg a franciákat eltérően ítélik meg pl Magyarországon, és Romániában, abból mégsem lehet a két ország idegenellenességére következtetni)

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.06. 19:02:41

Vidra és Proszek,
ilyen hülye kérdésre csak hülye választ lehet adni, már csak brahiból is behúznám, hogy utálom őket (náluk is jobban az ilyen közvélemény-kutatókat).

vakablak 2008.10.06. 23:45:32

Szerintem nagyon korrekt pirézekkel kapcsolatos kérdéseket belevenni a kutatásba, a dolog cseppet sem "hülye". Vegyünk két attitűdöt, és két ismeret-szintet:

a) alapvetően idegenellenes
b) alapvetően befogadó
...és...
1) tudja, hogy a pirézek nem is léteznek
2) nem tudja, hogy a pirézek nem is léteznek.

Ebből négy kombináció jön ki, azaz négyfajta válaszadó-típus. Azonban ha jobban belegondolunk, az 1-2 tengely - azaz az ismeret szintje - a felmérés szempontjából irrelevánsnak adódik ki. Miért is? Hát ez elég egyszerű:

Egy alapvetően idegenellenes beállítottságú válaszoló, ha nem tudja, hogy nem is léteznek a pirézek, akkor garantáltan elutasítja őket. Ha tudja, hogy nem léteznek, de akkor is válaszolnia kell, de ugyan miért is nyilatkozná azt, hogy igen, a nemlétező pirézeket viszont szeretem, ha az alapvető beállítottsága az, hogy márpedig az idegenek maradjanak távol az országtól? Logikus módon az elutasítást választja, már csak a dolog szimbolikája végett is.

Az alapvetően befogadó típusú válaszadónál pontosan ugyanez a gondolatmenet, szimmetrikusan megfordítva.
süti beállítások módosítása