Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Herényi az MDF Houdinije

2008.10.08. 18:51 | Proszektura | 23 komment

Címkék: mdf szili dávid ibolya andor katalin houdini károly schmuck herényi lezsák

Most akkor megszűnik az MDF frakció vagy nem szűnik meg?

Még 1999-ben, az akkori kormánypárti képviselő csoportok a Házszabály módosítását kezdeményezték az alkotmányellenesen fenntartott MIÉP-frakció helyzetének rendezése végett. Azt a kezdeményezést azonban, hogy a frakciók minimális létszámát tíz főre csökkentsék, nem támogatták a szocialisták és a liberálisok. Akkor nem.

Nagy előrelépés volt, hogy ötpárti egyetértéssel sor került a Házszabály módosítását célzó országgyűlési határozati javaslat benyújtására és elfogadására 2007 decemberében. Ez a módosítás rendezte a frakcióalakítás mellett, a függetlenek helyzetét, a bizottsági rendszert és a beszédidő szabályait is.

A jelenleg is érvényes Házszabály szerint megszűnik a frakció, ha a képviselőcsoport létszáma 10 fő alá esik, közölte Halmai Gábor alkotmányjogász. Márpedig Vas képviselő úr esetleges kilépésével 9 főre csökkenne az MDF képviselőcsoportja Bár a szabályozás jelen esetben igen egyértelműnek tűnik, a kérdés ettől még az Országgyűlés ügyrendi bizottsága előtt fog eldőlni, ahol viszont többségi szavazás dönt.

Elvileg tényleg nagyon világosak a rendelkezések. Amennyiben Vas János kilép, Herényi Károly frakcióvezető, még ha Gyurcsány Ferenc sírva is fakad ennek hallatán, akkor sem tehet mást, 72 órán belül be kell jelentenie a frakciója megszűnését, vagy ha ezt elmulasztja, Szili Katalin kötelessége kimondani azt.

Ám Herényi nem az a fajta, aki könnyen bedobja a törölközőt ilyen esetekben. Hiszen emlékezzünk csak, nem is oly régen, négy éve zajlott egy másik MDF-es bokszmeccs a Parlamentben. Akkor a jogszerűtlen kizárások miatti tiltakozásul hét képviselő kilépett az MDF-frakcióból. Ennek előzménye az volt, hogy 2004 szeptemberében Herényi Károly, aki akkor is az MDF parlamenti frakciójának vezetője volt, írásban jelentette be Szili Katalin házelnöknek, hogy Balsai István, Font Sándor, Horváth Balázs, Kelemen András és Szászfalvi László "kizárás miatt nem tagjai az MDF képviselőcsoportjának". Ez a lépés nem volt jogszerű, a frakcióvezető ugyanis nem a házszabálynak megfelelően járt el.

Herényi akkor a kizárás indoklásakor úgy fogalmazott, hogy az érintett politikusok már nem saját pártjuk, hanem a Fidesz érdekeit képviselik, politizálásuk eltér az MDF által képviselt eszméktől és a párt érdekeivel is ellentétes. Herényi ugyanakkor elismerte, hogy nem a képviselőcsoport döntését követve zárta ki őket, azonban mintegy mentegetőzve hozzátette, hogy ezt a döntést pár nappal később a párt országos választmánya jóváhagyta.

A házszabály rendelkezéseinek megfelelően viszont a kizárásról csak a frakció dönthetett volna, a frakcióvezető önállóan nem. A kizárt képviselők erre alapozva indítottak pert, s ennek eredményeként a Fővárosi Ítélőtábla Herényi Károlyt nyilvános bocsánatkérésre kötelezte.

Szili Katalin házelnök viszont annak idején kétségtelenül igen nagy szívességet tett Dávid Ibolyának és kis csapatának, amikor Herényi jogtalan lépését minden fenntartás nélkül akceptálva közölte, hogy a számára az Országgyűlés működőképességének érdekében a frakcióvezetők döntései a mérvadóak. Szerinte a házelnök csak a frakcióvezető, Herényi Károly bejelentéseivel foglalkozhatott, mert különben kaotikus állapotok jöttek volna létre.

Ezt követően aztán az MDF-ben újabb tisztogatásokra került sor: az MDF-frakció rendkívüli ülésen zárta ki a képviselőcsoportból Lezsák Sándort és Balogh Lászlót. Erre az ülésre azonban nem hívták meg a pártelnökkel szemben álló Lakitelek Munkacsoport tagjait.
Azután tovább soványodott az MDF parlamenti frakciója. 2004 novemberében hét képviselő - a "lakitelkiek" -  kilépett az MDF-frakcióból: Ékes József, Püski András, Németh Zsolt, Pichler Imre, Fülöp István, Csampa Zsolt és Medgyasszay László.  Akkor az MDF képviselőcsoportja nyolc főre csökkent, Dávid Ibolya mellett már csak Gémesi György, Csáky András, Karsai Péter, Pettkó András, Sisák Imre, Csapody Miklós és Herényi Károly maradt. Az akkori házszabály értelmében a történtek nyomán megszűnt az MDF-frakció, ám még a hét képviselő távozásának a napján Herényi Károly bejelentette: nyolc taggal újjáalakult az MDF frakciója. Herényi jegyzékben tudatta Szili Katalin házelnökkel, hogy a képviselőcsoport a tagok egy részének kilépése miatt megszűnt, ám egy másik jegyzékben, azt is közölte Szili Katalinnal, hogy nyolc taggal újra megalakult az MDF parlamenti frakciója, amely ismét őt választotta elnökké.

Szerintem Herényi úr most nehezebb helyzetben van, ha az MDF frakciót életben szeretné tartani.

Az elnökválaszát megelőzően az UD Zrt ügye – és a postaládában talált CD - látszólag az MDF javára szolgált, hiszen úgy tűnt a széteséssel fenyegetett párt fellazult sorait rendezte. Most viszont Schmuck Andor dobbantott egyet és minden újra veszni látszik.

Ám ahogy Herényi Károlyt ismerjük, szinte biztos, hogy megint kitalál majd valamit. Legfeljebb esetleg megint megszegi majd picit a házszabályt. És talán ismét számíthat Szili Katalin segítségére is ebben. Természetesen kizárólag az Országgyűlés működőképessége érdekében.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr43703795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koppány_2008 2008.10.08. 21:44:14

Szerintem már teljesen mindegy, hogy a frakció megszűnik-e vagy sem, az MDF már régen elásta magát. Csak Dr. Boross Péteren csodálkozom, hogy még mindig kiáll egy ilyen leszerepelt párt mellett.

Barnabás 2008.10.08. 22:00:45

Egyetértek Koppánnyal,ha most nem szűnik meg az MDF frakció,legkésőbb 2010 tavaszán minden bizonnyal.

firlefranc 2008.10.08. 22:38:28

Az MDF valóságosan is rendszerváltó párt. Mélyrepülése nem meglepetés, miután a hála sem nem közgazdasági, sem nem politikai kategória. A parlamenti pártok évek óta a közpénzherdálás művészei. Ebből a zsíros fazékból pottyantotta ki magát nagy nehezen az MDF. Béke poraikra....

getton 2008.10.08. 23:23:57

Lehet rajtam kívül is vannak emberek, de én már hányok a politikától és attól a pofátlanságtól, amit meg mernek csinálni. Az emberek zsebéből az utolsó forintot is kihúznák a szabályokra, meg a törtvényre hivatkozva, viszont ők több millió ember előtt megszeghetik, kijátszhatják a törvényeket. És ez még csak a jéghegy csúcsa. Birka egy nép vagyunk sajnos, akikkel ellehet játszani.

komment 2008.10.08. 23:26:47

Hála Istennek, talán most megszabadulunk egy halom mocskos, alávaló, jellemtelen tolvajtól.

Követjetné őket az SZDSZ is bár a telaviv-Budapest tengely nem lebecsülendő.

Fatman 2008.10.09. 02:09:04

Az alkotmánybíróság nem azt mondta ki, hogy 15 helyett 10 képviselő kell a frakcióalapításhoz (a MIÉP '98-ban 14 helyhez jutott), hanem azt, hogy ha egy párt (akkor pont a MIÉP), a választói által bejut a parlamentbe, akkor joga van ahhoz, hogy frakciója legyen!

Vagyis, szerintem hivatalból nem fogják törölni az MDF frakciót, kivéve ha valakinek sikerül többséget gründolnia ehhez!

arnolq 2008.10.09. 03:00:47

komment:
"
Követjetné őket az SZDSZ is bár a telaviv-Budapest tengely nem lebecsülendő. "

Az SZDSZ az MSZP-én kívül az egyetlen párt aki nem nyíltan fasiszta, és faji megkülönböztetés valamint irigység okán még nem irtotta ki magából a Zsidó értelmiséget. Ha ők nem lennének, még így se működne az ország ahogy most. De csak telavivozzál nagymagyarka, úgy is Te húzod a rövidebbet.

kil 2008.10.09. 06:04:01

arnolq, te micsoda szélsőséges üldözési mániában szenvedő kisfasz vagy :)

wagabound 2008.10.09. 06:37:33

Nem kell félteni, sem temetni az MDF-et. Ibolyka csak a focihoz nem ért, a túléléshez annál inkább. Ebből is ki fog jönni, főleg, hogy számíthat a minden hájjal megkent Hóbagolyra.

A parlamenti szabályok szart se érnek; azokat úgy játsszák ki, ahogy az érdekek diktálják. Az MDF-re még szükség van, mert remek politikai cirkusz a népnek - kenyér helyett...

Mendita 2008.10.09. 07:09:20

Szerintem a TT-vel való szakítás színjáték. Nem érzitek ezt??
Tudják, hogy ezt kell meglépni, hisz az MDF-en belül sokkal emiatt kritizálják Ibolykáékat. Most formailag szakítanak, újra megerősödik Ibolyka, választások jönnek és Andorunk újra színre lép.

Ibolyka 2008.10.09. 07:30:56

Milyen érdekes, Ibolykának pont a tisztújítás napján került a kezébe az a bizonyos CD. Hmmm...

Baba 2008.10.09. 07:40:04

arnolq

Ja tényleg nem nyíltan fasiszták, és talán nem is fasiszták, hiszen nem más nemzettel, vagy fajjal van bajuk, hanem a sajátjukkal. A drága Kuncze az aki megtagadta a Wass Albert állampolgári kérelmét, mondván hogy háborús bűnös. Az MSZP meg elsősorban zsidó, aztán magyar, lásd 2004 dec 6. népszavazás. A zsidókat meg ne emlegesd mert ha nem vetted volna észre ebben a világban ez egy szitokszó, és talán nem véletlenül.

komment 2008.10.09. 08:05:11

arnolq

Semmiféle irigység nincs itt és felesleges személyeskedned. A te értékes SZDSZ-ed és a zsidó értelmiséged olyan szinten fasiszta hogy csak az olyan szülői programozott emberek nem veszik észre mint te.

A zsidó értelmiségről meg éppen beszélhetnék ;-) hála Istennek inkább arrogánsak mint okosak, legalábbis a műszaki szférában. Az idősebbek piacképtelenek, a fiatalok nagypofájúak de semmihez nem értenek. Az arrogancia pedig sosem jó üzleti politika.

Légy egy kicsit bölcsebb és figyeld magad körül a dolgokat. Persze csak akkor, ha nem vagy zsidó mert abban az esetben értem a reakciódat.

vidra84 2008.10.09. 08:16:14

milyen "szép" látni, hogy a kedves kommentelők bármilyen témától két lépésben el tudnak jutni a zsidózásig/cigányozásig

Mendieta 2008.10.09. 08:38:35

kedves vidra84, komment stb.
Ti sem vagytok jobbak mint arnolq. Benneteket is csak a zsidóság téma érdekel, arra reagáltok. Nem Herényi Károly, eszetekben nem volt róla írni. Pl. felvetettem, hogy fals dolog -e ez a szakítás az MDF és a TT között, de ez nem érdekes persze. Nem érdekes Herényi túlélő Károly politikai aktivitása sem....szánalmasak vagytok...

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2008.10.09. 08:44:02

nem szűnik meg, elcsábítanak egy függetlent, praktikusan Lengyel Zoltánt, aki hajlandó a vállára venni a fraxiótagsággal járó többlet juttatások erkölcsi terhét.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2008.10.09. 08:44:40

komment,

"Légy egy kicsit bölcsebb"

ugye érzed, mennyire értelmetlen ez a felszólítás...

komment 2008.10.09. 08:49:35

Mendieta:

Nem akarok se jobb se rosszabb lenni és nem érzem magam szánalmasnak. Az első hozzászólásomban kifejtettem, hogy nagyon örülnék, ha megszabadulnánk attól a szikkadtpofájú Ibolykától meg a kapzsi, tehetségtelen, semmihez nem értő bagázsától. Ugyanez vonatkozik a SZDSZ-re, annyi különbséggel, hogy őket még jobban utálom, kártékony férgeknek tartom őket.

Attól még, hogy az óvónéni azt mondta egy kupac szarra, hogy kaki, attól még az szar marad és büdös.

SHaXmBAndART 2008.10.09. 09:25:14

periodikusan felriad ez az arnolq pöcs

komment 2008.10.09. 09:38:41

Nem biztos, hogy pöcs ez az arnolq. Lehet például, hogy zsidó, akkor érthető, hogy védi a baloldali-liberális tömböt, már csak történelmi okokból is, ha a saját érdekeit nem is nézzük. Ha zsidó akkor nem pöcs, ez inherens tulajdonságuk hasonlóan ahhoz, hogy a kárókatonát sem baxtatjuk, hogy halat eszik.

Lehet továbbá megtévesztett egy valaki, aki olyan mint a kutya az asztal mellett, még reménykedik, hogy jut neki valami finom falat holott a gazda már biztosan tudja, hogy nem. Majd rájön pár év alatt, hogy sehova sem jutott, mert a munkájának a hasznát mindig más fölözi le, a nehezen megkeresett pénzét pedig kedvezményesen vagy semmit sem adózó, külföldi tulajdonú cégeknek fizeti be és a gyereke pedig dúsgazdag bankok igája alatt fog nyögni egy életen át.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.10.09. 10:21:50

Na most mi a baj az MDF-el? Normális körülmények közöttt az elvégzett munkáért fizetés jár. Normális országban. Normális parlamentben. Már az is baj, ha valaki rendesen tisztességesen végzi a dolgát? Ibolyka jó munkaerő, bármi történik lesz helye, sőt kapkodni fognak érte.
Normális magyarországot......!

molaris 2008.10.09. 10:34:00

Ugyebár könnyebb lesz egyenként szoci szájízű szavazásra bírni őket. Jöhet a név szerinti szavazás.

özvegylegény 2008.10.09. 17:50:54

Íghyvan!

Bonbázzuk le TelAvivot!! - egyébként az a véleménye. m.
süti beállítások módosítása