Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Gyurcsány vs. világválság

2008.10.13. 12:25 | Proszektura | 5 komment

Címkék: amerika gazdaság gyurcsány bush eu euró parlament bank válság segély dollár piaci fundamentalista hitelpiac

A világ összes médiuma a válságtól visszhangzik, a tőzsdék meredeken zuhannak, mindenki szabadulni igyekszik a percről percre értéktelenedő papíroktól. A krízis a pénzügyi szektorból indulva megállíthatatlanul átterjedt a globális gazdaság szinte összes területére. Zuhan a bizalom az elektronikai-, a szolgáltató- és az energiaszektor termékei iránt egyaránt. Hiába mondja el Bush a tévében naponta kétszer, hogy megoldották a válságot, betömték a réseket, megszüntették a szivárgást, a szarszagot mégis mindenki érzi, és aki csak teheti igyekszik kiszállni a buliból. Itthon egyelőre nem olyan vészes a helyzet. Ennek oka kézenfekvő. A fejlett nyugatról kiinduló lökéshullámok előbb az epicentrum közelében végeznek hatalmas pusztítást. Eltart egy darabig, amíg a perifériára megérkeznek a romboló hatások. Az előszelét már érezni, de a vihar még nem ért ide. Azzal kapcsolatban ne legyenek illúzióink, hogy ha ilyen nehezen küzdenek meg vele a leghatalmasabb gazdasági hatalmak, akkor milyen pusztítást fognak okozni ezek a hullámok a békeidőben is sokkal ingatagabb alapokon álló gazdaságunkkal.

Hacsak...

Nyugaton egyértelműen látszik, hogy a korábban a piaci fundamentalisták által oly hevesen ostorozott állam az egyetlen olyan szereplő, ami képes lehet a válságot megoldani, vagy legalább a káros hatásait enyhíteni.

A fejlett nyugat kormányai nem is haboztak az adófizetők dollár és euró százmilliárdjaival segíteni a könnyelműségük és profitéhségük miatt bajba jutott cégóriásokon.

A recept tehát adva van. Most a kormányon a sor.

Persze van nekünk semmilyen gazdasági elképzeléssel nem rendelkező, tökéletesen hitelét vesztett kisebbségi kormányunk, válságban lévő Parlamentünk, és semmilyen alternatív gazdasági elképzeléssel nem rendelkező ellenzékünk.

Röviden: van Gyurcsányunk és van Orbánunk.

Gyurcsány talán még örül is a válságnak, mert most aztán akármi is történjen itthon, már lesz mire hivatkoznia. Nem ő kúrta el, hanem a válság miatt esnek a bérek, a válság miatt csökken a termelés, a válság miatt zuhan az export, a válság miatt rosszabbodik az életszínvonal.

Szerintem ahogy titkon a múltkori vasúti szerencsétlenségnek is örült, hiszen kiállhatott az ország népe elé, és előadhatta a könnyekig megrendült érző szívű empatikus embert, úgy most is örül kicsit. Ha valaki, akkor ő aztán biztosan tisztában van vele, hogy a gazdaságunk még a világgazdaság derűsebb időszakaiban is csak kemény és sok áldozatot kívánó, azaz gyakorlatilag keresztülvihetetlen reformok árán lett volna menthető. Most azonban semmit sem kell majd tenni, csak a világgazdaság válságára hivatkozva karba tett kézzel nézni a gazdaság összeomlását, miközben nemzeti csúcsot szervezünk, és a viharba jutott hajó nyugodt kapitányaként pózólunk a fotósok előtt.

Utána a vízözön.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr66711362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

torró 2008.10.13. 18:47:42

Még jó hogy elolvastam a fedor blogot , mert majdnem hasonló gondolatok forogtak bennem. Azért hihetetlen mekkora mákja van ferinknek, vesztünkre is persze mert egy válság senkinek se jó. Vagy lehet hogy tévedek!
Na mindegy. Ilyen esetekre van egy népi mondás, miszerint olyan szerencséje van hogy ha a hátához vágják a lóf...t az is a seggébe csúszik. Hát de nem? És gondolom ki is használják ahogy lehet.
Egyébként szerintem azért nyiladozik az emberek elméje /lassan/, mert azért nagyon sokfelé lehet arról hallani hogy még egyszer biztos nem!

Jonas-R 2008.10.13. 20:10:04

"A recept tehát adva van. Most a kormányon a sor."

Ejjejj.. nemérted te ezt.

Najó idézek :

Thus the funds that Congress makes available for paying off deposits in institutions with negative net worth are not only validating deposits but are also preventing the need for institutions to attempt to make position by selling out position, which would be disastrous to asset values.


Ez itt a para, és nem a mostani beavatkozást támadják, hanem a rendszert, hogy beavatkozik az állam. Mert hogy a válságot sem tisztán a piac vívta ki. Egy szabályokkal jól hangolt gazdaságot szük ciklusokban lehet tartani, egy random beavatkozástól terhelt gazdaság, az olyan mint a búgócsiga amit pofozol, ha leér a széle elszalad.

A mostani beavatkozás pedig messze nem egyértelmű, leginkább a mikéntjét lehet támadni. Rendben, elbaszó volt, kicsit fel kell rázni, de miért a bank oldalán? Pont azt a szereplőt mentjük direkt tőkével, aki felelős a kialakult helyzetért. Tessék megvenni az ingatlanokat, ganarciát vállalni a banközi hitelre, garantálni az árfolyamkockázat bizonyos hányadának fedezettségét, a beruházó oldalról forrást teremteni, nem fogni egy rohadt nagy pumpát, és nyomni bele számolatlanul a pénzt a bankszektorban.

amitlatok (törölt) · http://amitlatok.blog.hu/ 2008.10.13. 20:12:47

Feri ma az iskolában is szerepelt. Olvassátok el az utolsó bejegyzésem :)

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2008.10.14. 14:24:26

Jonas-R!

Egyetértek.

Például azt is lehetne csinálni, hogy a kisembereknek visszaadni az ő adójukból elkülönített 700.000.000.000, azaz hétszázmilliárd dollárt, amit aztán ők belátásuk szerint költenének kedvenc bankjuk megmentésére, vagy új autó vásárlására, esetleg a ház felújítására, vagy nyaralásra.

süti beállítások módosítása