Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

A rabosított tisztesség

2008.11.12. 14:59 | Proszektura | 5 komment

Címkék: rtl és korrupció riporter szolgálunk védünk rabosítása

Rabosították a rendőrök az RTL Klub munkatársát a mozgássérülteknek kiállított uniós parkoló-igazolványok hamisításáról készített riportjával összefüggésben.

Szolgálunk és védünk Ezt hirdeti az idióta rendőrségi szlogen évek óta.

Kit szolgálnak, kit védenek? Ez a megválaszolandó kérdés. Szerintem az kapizsgál jó helyen, aki a házőrző kutyákra asszociál. A „szolgál” ugyanis tipikus kutyaidomító jelszó. Gyere, szolgálj, ami annyit jelent, hogy a hűséges jószág e felszólításra egyből iszkol a gazdija lábaihoz és két lábra állva átszellemült pofával, kinyújtott nyelvvel liheg. S persze várja a jutalom kockacukrot, vagy kolbászdarabkát. A szolgál felszólítást gyakran követheti aztán a hozd ide, vagy a fogd meg (rabosíts) parancs is, amiket a jól idomított kutyus szintén lelkesen végrehajt.

De a „védünk” is kutyamentalitást idéző kifejezés. S ahogy a jó házőrző jószág a szolgálatot, úgy a védelmet is a mindenkori gazdája számára biztosítja. Őt védi, míg a többieket megugatja, de ha kell meg is harapja. Vagyis nem mindegy, hogy a rendőrség kinek, kiknek a kutyája, vagyis ezeknek a szolgáló és védő ebeknek kik a gazdái, kik idomítják őket, kik tartoznak a falkához. Mert miattuk, ha kell, fél Budapestet kordonokkal, betonkoloncokkal kerítik el. Ha kell azt is megtiltják és megakadályozzák, hogy például Medgyessy ex-miniszterelnök házához vonulhassanak az elégedetlenkedő békés tüntetők.

A mindennapi történések azt bizonyítják, az átlagnép nincs benne ebben a szolgálandó, védendő falkában.  Így a szerencsétlen naiv riporter sem, aki ráadásul azt hitte, majd ha ő segíti a rendőrség munkáját a korrupció elleni harcban, akkor még meg is dicsérik érte. Ehelyett bűnügyi nyilvántartásba vették és eljárást indítottak ellene. Még jó, hogy nem verték jól pofán. Most érti meg talán ő is annak a falfirkának az igazságát, miszerint: „segítsd a rendőrség munkáját, verd össze önmagad!”

A rendőrség évtizedek óta bizonyítja, hogy alkalmatlan az irtózatos méretű korrupció kezelésére. Néha, nagy ritkán, akkor is főleg politikai megrendelésre látványosan lecsapnak egy-két emberre – lásd Székely és Szabadi ügyét, a Tocsik ügyet, Kulcsár ügyet, Zuschlag ügyet, stb. – őket aztán nagy dérrel-dúrral megbilincselve rabláncon a kamerák előtt ide oda hurcolják, a diadalittas parancsnokok pedig orrba-szájba nyilatkoznak, ám de még ezen esetekben sem sikerül kideríteniük valójában szinte semmit a tényleges háttérről, sőt sokszor még az sem biztos már utólag, hogy történt-e bűncselekmény.

Léteznek aztán olyan milliárdos korrupciógyanús ügyek, amelyek még csak el sem érik a magyar rendőrség ingerküszöbét. Lásd a Gripenek történetét, a STRABAG és egyes pártok érdekes kapcsolatát. Hát még a rengeteg eset, amiről nem is hallottunk! A közbeszerzési eljárások közül szinte alig akad, amelyik ne lenne gyanús sőt nem egyszer nyíltan beszélnek arról, hogy mennyi százalékot kell leadni.

Ha feljelentést teszünk – hacsak nem főbenjáró vétekről, emberölésről, ilyesmiről van szó, megpróbálnak minket lerázni, elzavarni. S, ha mégis felveszik a panaszunkat, abban sincs sok köszönet. Néhány hét vagy hónap multán kapjuk az obligát értesítést, hogy nem történt a sérelmünkre bűncselekmény, illetőleg, ha történt, nincs meg a tettes és „a további nyomozástól sem várható eredmény.” S ez még a jobbik eset. Mert még az is előfordulhat, hogy minket, sértetteket büntetnek meg. Ellopták az erdődből a fát, s nem akadályoztad meg, büntetést érdemelsz hát.  Az erdőnket persze nem védi meg a szolgáló és védő rendőrség, mint ahogy a fatolvajokat sem sikerül fülön csípnie, legföljebb a legkisebbeket néha.

A színesfémtolvajlással ugyanez a helyzet. Évek óta óriásiak a károk, de szinte semmit sem tesznek ez ellen. Egy-két piti tolvajt elkapnak mutatóban, és jól megverik őket, a lopott cuccot a nyomorultaktól fillérekért felvásárló dúsgazdag orgazdákhoz viszont szinte sohasem jutnak el. Beszélünk jogszabály-módosításokról is, de nem történik semmi. Zéró toleranciát is inkább azok ellen hirdetnek egyenruhásaink, akik nem kötik be a biztonsági övüket.

Uzsora is évtizedek óta létezik, rettenetes méretekben, de nem nagyon vették, veszik észre. Álságosan azt mondják, nem bűncselekmény, holott mindenki látja, hogy mi folyik segélyosztási napokon. Csak egy érdeklődő rendőr és egy kamera kellene hozzá. Évekig gazdagodott – gazdagodik jelenleg is? - pár tucat ember azon is, hogy a legszegényebbek szociálpolitikai kedvezményét nyúlták le. Az illető nagycsaládosnak adtak, ha adtak egyáltalán pár százezer forintot, a többi sokszor a bankügyintézőkkel összejátsszva az ő adómentes hasznuk volt.

Az utóbbi időszakban divattá vált a banki trezorok falból kitépkedése is. Az országban már több tucat ilyen eset történt. Miért nem lehetne a trezorokba olyan berendezést tenni, szerintem fillérekből megoldható lenne, amelyik ilyen esetben az ellopni szándékozott pénzt megfestené?

Mindenki tudja, hogy hazánkban felfoghatatlan méretű a fekete munka mértéke és az adócsalás is. De egy olyan országban, ahol még egy volt minisztert és pártelnököt is az a gyanú érheti, hogy nem kér számlát a vendéglőben, akkor mit várunk az egyszerű emberektől?

.S akkor még nem beszéltünk a rasszista és terrorista jellegű támadásokról, Amiket a Magyar Gárda, Magyarok Nyilai, Nemzeti Őrsereg, Kurucinfo stb. hajt végre, vagy a rájuk hivatkozók. Mit tudunk róluk? Szinte semmit. Kit, kiket kaptunk el, a néhány ügyetlen pátkai polgárőrön kívül?

Mindezek fényében különösen szégyenletes az, amit ezzel a tévériporterrel műveltek.

Ha egy kis tisztesség lenne a riportert rabosító rendőrök főnökeiben, akkor a rabosító rendőröket rabosítanák, esetleg még önmagukat is. De örökre.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr33765305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vidra84 2008.11.12. 15:49:36

Szerintem nincs komoly baj a szolgálunk és védünk szlogennel, csak fel kéne tölteni tartalommal (aminek persze az ellentéte történik jelenleg)
Az is igaz, hogy a rendőrség csak az ürügyet keresi, hogy melyik ügyben miért nem nyomoz, kb olyan mint egy rossz hivatalnok, azzal a külöbséggel, hogy a felesleges papírtologatással okozott kár kevésbé szembetűnő

ui: lemaradtam a SRABAG ügyről, mifelénk csak valami korrupt osztrán betonozóról lehetett hallani :-) bocs

vidra84 2008.11.12. 15:52:39

más szemében a szállkát... én is elirtam valamit :-(

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2008.11.12. 16:59:48

Köszönöm az észrevételt, természetesen STRABAG

molaris 2008.11.13. 07:16:34

Majd ha ez a köztörvényes bűnözők alkotta klikk nem működhet "kormány" fedőnév alatt,- na majd utána lehet renbe tenni a rendőrséget.

mikorka kálmán 2008.11.21. 19:37:30

Na akkor tegyük helyre a dolgokat, kicsit most én kommentállak téged okoska. K..va okos blogbejegyzésed alapját és lényegét a következő agyonhájpolt "hír" képezte, melyet te kellő pátosszal és persze saját átdolgozásodban a következőképpen vezettél elő:

"Rabosították a rendőrök az RTL Klub munkatársát a mozgássérülteknek kiállított uniós parkoló-igazolványok hamisításáról készített riportjával összefüggésben. (...) Így a szerencsétlen naiv riporter sem, aki ráadásul azt hitte, majd ha ő segíti a rendőrség munkáját a korrupció elleni harcban, akkor még meg is dicsérik érte. Ehelyett bűnügyi nyilvántartásba vették és eljárást indítottak ellene. Még jó, hogy nem verték jól pofán. (...) Mindezek fényében különösen szégyenletes az, amit ezzel a tévériporterrel műveltek. Ha egy kis tisztesség lenne a riportert rabosító rendőrök főnökeiben, akkor a rabosító rendőröket rabosítanák, esetleg még önmagukat is. De örökre."

Az első megyjegyzésem az lenne, hogy valóban a riporttal összefüggésben, de nem a riport miatt rabosította a rendőrség, hanem szándékos bűncselekmény elkövetése miatt. Riportot bátran lehet készíteni, bűncselekményt viszont nem szabad elkövetni. Mivel a csóka saját maga is elismerte, hogy szándékosan kimerítette a büntető törvénykönyv egyik tényállását, ugyan mit kellett volna tennie a rendőrségnek? Kitüntetnie valami "Szent György legyőzi a sárkányt" plecsnivel?

A rendőrség a büntetőeljárás során nyomozó hatóságként jár el. Aki kicsit is jártas a büntetőjogban az tudja, hogy amennyiben meghatározott személlyel szemben megalapozott gyanú merül fel arra vonatkozóan, hogy bűncselekményt követett el, akkor őt a nyomozó hatóság gyanúsítottként vonja be az eljárásba. Amennyiben szándékos bűncselekménnyel gyanúsítanak meg valakit, akkor a rendőrségnek a kihallgatás után ujj- és tenyérnyomatot KELL vennie tőle, valamint fényképet KELL róla készítenie (meghatározott esetekben DNS-mintát is vennie KELL tőle). Ezt hívja a köznyelv és a szakzsargon is "rabosításnak". A rendőrséget minderre törvények és azok végrehajtására kiadott rendeletek kötelezik, a rendőrség jogalkalmazó és nem jogalkotó. Az említett esetekben a rendőrség nem mérlegelhet és szerencsére nem is akar mérlegelni.

Mellesleg a büntetőeljárás eleve több szakaszból áll(hat), ráadásul a védelem, a vád és az ítélkezés is elkülönül. A rendőrség szerepe a büntetőeljárásban elsősorban a nyomozás teljesítése az ügyész utasításai alapján, vagy - a törvény által meghatározott esetekben - saját kezdeményezésre. A rendőrség nem szüntethet meg ügyet, vagy nem utasíthat el feljelentést, csak a törvényben meghatározott okokból. Ezek között az okok között k..vára nem szerepel olyan, hogy "rendőrség te ne indíccsá nyomozást, ha oknyomozó mókus bűncselekményt követ el, mert há' ő csak jót akart".

Innentől kezdve meg miről beszélünk? Rabosították a csókát. Megkérdezném, hogy én akkor most hova szarjak? Hozzá kell tennem, hogy a nagy össznépi csámcsogás lehet, hogy kicsit visszafogottabb lenne, ha oknyomozó mókus egy kicsit "durvább" bűncselekményt követett volna el. Mert a közokirat-hamisítást elkövette, akár tetszik, akár nem. Mi lenne, ha mondjuk beépülne valami drogdíler bandába, ezerrel árulná az anyagot az általános isi mellett, néha le-lekamerázna egy-egy cselekményt, majd amikor bebukik, vagy amikor megunja bemenne a rendőrségre és feldobná a dolgot azzal, hogy ő csak oknyomozott. Vagy nekiállna uzsorakamatot behajtani és Molotov-koktélt hajigálni, majd közölni, hogy ő milyen k..va nagyot oknyomozott. Hogyan és min háborognál/háborognátok akkor?

Én tudom, hogy miről beszélek, a bejegyzésedet olvasva viszont számomra világos, hogy neked fogalmad sincs arról, amit vadul kommentálsz a blogodban.

Azt fel sem merem tételezni, hogy amennyiben te az általam írt ismeretek birtokában lennél, akkor is ennyire ostobán és a szakavatott számára ilyen látványosan tennél tanúbizonyságot a tájékozatlanságodról.

Úgy vélem, hogy amiket leírtam kicsit más megvilágításba helyezik a médiumok által is egyoldalúan és elferdítve tálalt hírt.

A bejegyzésed azt jelzi, hogy oly módon alkottál véleményt a fenti "hír" kapcsán, hogy az annak hátterét képező tényeket egyáltalán nem ismered.
süti beállítások módosítása