Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Titkosszolgálati vágta

2008.11.24. 13:13 | Proszektura | 6 komment

Címkék: gyurcsány bodoky titkosszolgálat gulyás józsef geszti

Bodoky Tamás érdekes interjút közöl egy SZDSZ vezetővel: Vágta közben nem lehet lovast váltani címmel az index-ben. Ebben említés történik arról is, miszerint „a Kenedi-bizottság jelentéséből kiderül, hogy a rendszerváltás után rendesen megvezették a magyar társadalmat. Az iratok megsemmisítése, eltüntetése és visszatartása következmények nélkül folyhatott. Az illetékes politikai döntéshozók tudatlanságból, naivitásuk, félrevezethetőségük okán vagy éppen a szolgálatok kulcsszereplőivel való tudatos összjátékban elfogadták, hogy az információk zömét a szolgálatoknál kell tartani, más információkkal pedig játszottak, manipuláltak.”

Aztán szóba kerül, hogy „A Horn-kormány idején az SZDSZ kezdeményezésére felállt egy iratfeltáró bizottság, amelyet lényegében szintén megvezettek a szolgálatok, az iratfellelő helyek egy jelentős része, ahogy az iratoké is, rejtve maradt előttük.”

S most itt az úgynevezett Kenedi bizottság, amelyik közel egy éven keresztül szintén nem vitte jóformán semmire.  Valami nagy titok lappang mindezem kudarcok mögött, ami nem magyarázható pusztán egy-két érdekesebb, közismertebb személy esetleges érintettségével!

Egyébként egy buta vicc jutott eszembe, amelyik szerint az apácát megerőszakolja valaki az erdőben, mire ő kifakadt, hogy fel fogja az illetőt jelenteni többrendbeli nemi erőszakért. A tettes hüledezve kifakad, de hát csak egyszer erőszakoltam meg! Mire az apáca: miért, hová siet annyira?

Vagyis a magyar demokrácia megcsúfolásával kapcsolatban az a kérdés is megválaszolatlanul maradt, hogy az még csak rendjén való, hogy egyszer megerőszakolható, félrevezethető a hatalom. De Gulyás is elismeri, hogy többször is ilyesmi történt, mindenféle következmény nélkül. És persze történik most is!

Az interjú talán egyetlen hibája, hogy a Kenedi bizottság legutóbbi tevékenységével kapcsolatban a riporter nem kérdez rá például egy igen fontos momentumra. Oké, rendben van, az iratok egy része magánkézbe került, egy része megsemmisült! Ezek már befejezett tények. De mi van azokkal a mágnesszalagokkal, amelyek egyelőre még nagyon is léteznek, s azokon jelenleg is megtalálható az összes releváns titkosszolgálati adat, s amelyekhez hozzájutáshoz, rendbetételükhöz, archiválásukhoz elég lenne mindössze egy néhány százezer forintos szoftver beszerzése.

Mégis mi ennek az igazi, valós akadálya?

Miért nyilatkozhat Tóth Károly MSZP-s képviselő, a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke a Magyar Rádióban ezzel összefüggésben pökhendien olyasmit, hogy a pillanatnyi időpont nem alkalmas az ügynökkérdés firtatására, mert „az ország szempontjából, a szolgálatok szempontjából sokkal fontosabb feladatok vannak ennél, például a válság kezelésében, mint hogy a szolgálatok ismét önmagukkal kezdjenek foglalkozni.” (Forrás: Kovács Zoltán – ÉS – Teszik a dolgukat című írása.) Egyébként Tóth Károly a Gyurcsány blogok stílusában még hozzátette azt is, hogy a „kormány teszi a dolgát.”

Persze, ha nem is hangzott el ilyen kérdés, Gulyás József attól függetlenül is elmondhatta volna, mit gondol, mi lehet az indoka annak, hogy immáron sokadszor megint a szolgálatok nyernek

 Sajnos kicsit erre a mellébeszélő stílusra hajaz – habár más összefüggésben, Gyurcsány sorsát illetően - a riportalany azon megjegyzése is, miszerint „képletesen szólva: nem lehet vágta közben lovast váltani.”

Én azért csak rákérdeztem volna: Gulyás úr, milyen vágtáról tetszik beszélni? Esetleg ezt a poroszkálást, tétova araszolgatást és töketlenkedést tetszik vágtának tekinteni? Hacsak persze nem a Geszti féle nemzeti vágtára gondolt a Hősök tere homokkal felszórt aszfaltján.

Az újságíró egyébként dicsérendő módon továbblépett a rendszerváltozás előtti titkosszolgálatokkal kapcsolatos kérdéseken, s megpróbálta a riportalanyát arról is kifaggatni, mit gondol néhány a közelmúltban történt, a titkosszolgálatok érintettségének gyanúját is felkeltő eseményről. Itt viszont azt a fő kérdést kellett volna szerintem kicsit jobban feszegetni, hogy az még csak „rendjén való”, hogy nem jogállami viszonyok között nem jogállami módon működött a titkosszolgálat, de miként lehetséges a nem jogállami eszközök igénybevétele állítólagos jogállami viszonyok között is?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr3785759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molaris 2008.11.24. 17:16:30

1,- ma az elsődleges törvényszegő , a törvények végrehajtására hivatott kormány. Amit 6 év alat előadtak, az ver minden demokratikus kritériumot. Mondjuk Mali, Zambia szintje, de ezek nem számítanak komoly demokráciának.
2,- ma a regnáló kormány, az előbbi deficit miatt állhat köztörvényes bűnözőkből.Aratótól- Veresig.
3,- csak nálunk képzelhető el, hogy egy bukott rendszer "oldalvizesei", a mai napig úgy tetszelegjenek, mint a tudás letéteményesei. Közben egész" bakhalmot" lőnek, sőt!- miután bedöntik az országot, közlik: kifelé csak velük vanút.
4,- teszik mindezt úgy, hogy szembemennek az elfogadott trenddel, vagyis megint bizonyítják teljes inkompetenciájuk.
Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország. Csak, hát ....

Tapmancs 2008.11.24. 21:41:13

Nem hittem volna hogy valaha ezt leírom, de nagyjából egyetértek. Ezért is van szükség radikális változásra.

vakablak 2008.11.24. 22:25:03

Valószínűleg lehet egy másik, egy képzeletbeli Magyarország, amiről kollektíve hallucináltok.

Jaj hát igen, ezek a mocskos komcsik. Bűnöző mind, széjjellopták az országot, a maradékot direkt nyomorba taszíccsák, itten kérem ollan nagy inkompetenecia vanik, csak úgy dőlik befelle az ország rája a szegíny magyar népre!

Ha kormány van, és az szoci, akkor az "regnál". Hasonlítani az általuk elrondított országot csak ocsmány afrikai banánköztársaságokhoz lehet. Jó tudni azért, hogy van még lefele tartalék. Delíriumotokban mikor jön elő hasonlatként Észak Korea? Ja, a Pol Pot-féle Kambodzsánál már voltunk, sokatok szerint ez az ország pont olyan, a vezetői olyan kegyetlenek, a népet pont úgy pusztítják. Ti egyébként a Kossuth téren annak idején melyik bokor alá hugyoztatok?

A kurva életbe. Lipótmező meg bezárt.

molaris 2008.11.25. 08:18:52

"vakablak", kedves. Régi sláger már, hogy:" láss, láss, ne csak nézz", de ez valószínűleg Néked már történelem. Azok akik meg még élőben hallottuk, vagy megfogadtuk- vagy nem. Én megfogadtam.

vakablak 2008.11.27. 16:04:45

molaris, kedves. Milyen igazad is van. Én az a sült paraszt vagyok, aki látni sosem lát, csak néz maga elé bambán. Tétován botorkálva tántorgok keresztül a közéleten, mint egyfajta posztmodern autista. El ne engedd a kezem, könyörgöm. Mi lenne velem.
süti beállítások módosítása