Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Demokrácia gombnyomásra

2008.11.27. 12:02 | Proszektura | 11 komment

Címkék: csaba szavazás reform torgyán fodor nyakó gábor doktor istván józsef hámori

Ma reggel a Napkeltében Fodor Gábor kicsit pironkodva ismerte el, hogy a Parlamentben véletlenül félrenyúlt az egyik szavazás kapcsán. Épp az ellenkezőjét nyomta annak, mint amit akart. Azt már csak én fűzöm hozzá, hogy tette mindezt annak ellenére, hogy a híradások szerint minden párt használ olyan előjelző embereket – némelyik többet is -, akik párttársaiknak mindig bekiabálják, éppen melyik gombot is kell megnyomni. Ám még így is előfordult, több képviselő nem is egyszer elnézte a jelzést, és tévesen voksolt. A hibázók azzal mentegetőztek, hogy bizony nagyon sok a döntésre váró kérdés, s az ember nehezen ismeri ki magát bennük.(Csak aztán nehogy egyszer egy ilyen tömeges mellényúlás folytán tévedésből hadat üzenjünk például Szlovákiának.)

 A gombnyomogatás kapcsán a tisztelt házban már több esetben történtek skandalumok.

Micsoda botrány kerekedett például abból, amikor tizennyolc évvel ezelőtt Hámori Csaba az MSZP részéről más helyett nyomta meg a szavazógombot! Az eset súlyosságát maga Torgyán József doktor ecsetelte szokásos alagsori humorával átszőtt felszólalásában, kiemelve, hogy éppen akkor történt ez a példátlanul galád eset, amikor az alaptörvényünkön olyan – az ország kormányozhatóságát alapvetően meghatározó - fontos módosításokat kívántunk végrehajtani, mint például „a nép által gyűlölt Kádár-címer helyett végre a koronás címer kerülhessen Magyarország minden hivatalára és minden okmányára” „De ezt a törekvésünket, igen tisztelt Ház, igen tisztelt Elnök úr, egy súlyos provokáció zavarta meg, nevezetesen az MSZP padsoraiból… olyan szavazatot adtak le, amely szavazat leadásánál a hely nem volt foglalt, magyarán mondva üres hely szavazott. …A Kisgazdapárt nem gondol arra, hogy Hámori Csaba képviselőtársunk lett volna az, aki ilyen módon visszaélt volna a helyzetével. (Derültség!) Sokkal inkább gyanakszunk arra, hogy nyilvánvaló, akkor, amikor az üres hely szavazott, itt valamiféle gépi visszaélésről van szó, a gonosz gépre gyanakszunk, amely az MSZP-t ilyen nehéz helyzetbe akarta hozni.”

A Parlamentben később is történtek persze hasonló ügyek. Kiemelhető a 2007. júniusi eset, amikor mobiltelefonnal rögzített felvétel szerint több alkalommal parlamenti padtársa helyett is megnyomta a szavazógombot Kispál Ferenc fideszes országgyűlési képviselő,

Az mszp-s Nyakó István – a múltat végképp elfeledve – rögtön kijelentette, hogy Kispál visszaélt a képviselői esküjével, a választók bizalmával és a házszabállyal. Szerinte ez nem stikli, hanem csalás, szabálysértés, és ha ezek után a Fidesz megtűri a soraiban, akkor az egyértelmű bizonyítéka annak, hogy ez a csalás a frakció tudtával, esetleg utasítására történt. Kispál Ferenc később aztán lemondott mandátumáról.

Végül is nem túl eredeti ötlet, amit mindebből ki akarok sütni, sőt biztos, hogy sok embernek eszébe jutott már hasonló. Az ilyesfajta vétlen és vétkes hibák egyaránt elkerülhetők lennének, ha az egész képviseleti rendszerünket átalakítatnánk, s úgy működtetnénk, mint mondjuk egy részvénytársaságot. Emlékezetem szerint talán Kóka, vagy valaki hozzá hasonlóan okos úr korábban már pedzegetett is ilyesmit, igaz ő az országirányitás kapcsán.

Tehát a reformelképzelésem lényege, hogy nem kéne 386 képviselő, csupán minden pártnak egy-egy, attól függően ahány párt eléri az öt százalékos küszöböt. A maximum féltucatnyi honatya, vagy éppen honanya a pártjaikra leadott szavazatok arányában voksolhatna egy adott kérdésben. Így kisebb lenne a tévedés lehetősége, talán mindegyikőjük meg tudná jegyezni a saját akaratát.

Ráadásul ennyi ember jóval kisebb helyen – akár a parlamenti büfében is – elférne, s az így felszabaduló irodákat és üléstermeket más hasznosabb célokra lehetne hasznosítani. Például óvodának, iskolának, de akár hajléktalanszállónak is megfelelne. De a merkantilistább szemléletűek figyelmét felhívnám arra, hogy jó fekvése miatt e helyeken lehetne akár plázát, bankot, vagy esetleg szállodát is üzemeltetni.

Az utcára kerülő több száz képviselő a sleppjével együtt pedig mondjuk közhasznú munkát végezhetne. Például akár Pesten is elkelne egy kis takarítás, kátyútalanítás vagy éppen a kutyaszar összegyűjtése.

Az e reformból származó anyagi megtakarítások – úgy vélem - szinte felbecsülhetetlenek lennének.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr10791131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.27. 13:46:48

386 képviselő van.
Az az értelme a képviselőknek, hogy így belőlről is korlátozhatják a párt vezetését. A szoci frakció akadályozott meg dolgokat a kormánnyal szemben.

W Joe 2008.11.27. 14:38:56

Gombnyomogató robotok csak, tényleg elég lenne minden pártból egy ember, a Fidesz, KDNP-ből nem is szokott több bent lenni, maikor Guyrcsány megszólal.

Viszont egyöntetűen megszavazták maguknak a 15%-os adót a költségtérítésükre, ahelyett, hogy elszámolnának vele.

origóról idézve: "Azért vagyok a számla ellen, mert sok mindenről képtelenség számlát hozni. Ha például néhány tízezer forinttal támogatok egy hétvégi nyugdíjas találkozót a körzetemben, és oda elmegyek, ők ezt nem tudják leigazolni nekem" - mondta az [origo]-nak Göndör István. "Egy vállalkozó három év alatt le tudja írni a kocsiját, miközben a képviselők a négy év alatt ronggyá hajtják az autójukat, ami az értékéből így rengeteget veszít" - tette hozzá. "Nem is beszélve az óriási telefonköltségről, ha megkeres egy panaszos, nem tudok tőle számlát kérni arról, hogy az érdekében telefonálgatok".

Szegény képviselők, megszakad értük az ember szíve.

QM 2008.11.27. 15:03:30

Ez új. Idáig úgy tudtam, hogy az Orbán Viktor miatt töketlenkedtek, mert ellenzékből minden szárnyaló "reform" törekvéseknek keresztbe tett. Most meg kiderül, hogy a saját frakciója akadályozza szegény jótevőnket, államférfiúi nagyságának kiteljesedésében. "Elvtársak éberség! Az ellenség már befurakodott a sorainkba" Csak idő kérdése és lesznek koncepciós perek is.

Unbiased 2008.11.27. 15:49:27

Hogy a "kormánypárti ellenzéki" Fodor mit nyom meg, az általában kiszámítható. Egyetértek a javaslattal.

molaris 2008.11.27. 18:18:17

Tudtommal ma Magyarországon a perselypénz kivételével, még az egyházak is könyvelik az adományokat. Így kell tenni a civil szervezeteknek is, persze van kivétel, mondjuk az Egymásért- Egy Másért. Mintha adódott volna ott némi probléma. Meg a szocialista ifjúsági szervezetekben dívik ez a népszokás, most épp arról szól a vita, hogy ezt nem nézi jó szemmel még ez a hiányos honi igazságszolgákltatás sem. Persze Göndör Pistinek ez a természetes.

molaris 2008.11.27. 18:20:39

Ps.:számlára kifizetés és pont. Csakhogy akkor kínos ha kiderül, hogy menetlevél szerint a kocsi Pesten volt, közben meg Tokajban tankol a számla szerint.

Vidéki 2008.11.27. 18:29:57

A maximum féltucatnyi honatyának elegendő lenne a parlament helyett egy telefonfülkénél alig nagyobb hely.
Az az érzésem viccnek szántad javaslatodat, ami azért azt is tükrözi, hogy mennyire lebecsülöd és értelmetlennek tartod a képviselői munkát.
Nem létezik a világon olyan tízmilliós lakosságú demokratikus ország, ahol a képviseleti rendszer ilyen alacsony létszámmal hatékonyan működne.
Attól, hogy nagyritkán előfordul egy félreszavazás, még nem kell a képviselőket agyalágyult hülyéknek tekinteni!
Lehet, hogy egyetlen mindentudó diktátor jobb lenne?
Szavazógép helyett létezhetne egy látszatparlament is, amelyik évente néhány napot ülésezik és a nép egyszerű fiaiból verbuvált díszképviselők minden előterjesztést vita és téves nyomógomb megnyomása nélkül egyhangúlag megszavaznának.

vakablak 2008.11.28. 14:58:06

Proszektúra, ez az írás most (szerintem) elég gyengére sikeredett.

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2008.11.28. 19:05:03

köszönöm, ÉRTÉKELEM AZ ŐSZINTESÉGET

Gary Hoon · http://www.garyhoon.hu 2008.12.07. 00:05:42

"Egy kopott, büdös illemhely falán találkoztam az alábbi bölcsességgel:

Mindegy, hogy kire szavazol, a kormányt úgyis megválasztják."

Így kezdődik A Fiume-kód című könyv.
www.garyhoon.hu

süti beállítások módosítása