Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Egon és Vuk

2009.01.09. 16:35 | Proszektura | Szólj hozzá!

Címkék: rtl klub kis és 2 állam támogatás vuk hu macskafogó egon dönci fövenyőra port.

A melyik filmet nem kellett volna támogatni 2008-ban? - című írásában az index egy mai cikkében roppant érdekes adatokat közölt. Eszerint a Lassú tükör című filmet Budapesten mindössze 276-an láttak. A film 30 millió forint állami támogatást kapott. A 70 milliós állami támogatással készült Fövenyórára pedig, amiben a legnépszerűbb jugoszláv író, Danilo Kis keresi önmagát, csak 498 jegyet váltottak.

Vagyis e két film esetében minden egyes nézőre több mint százezer forint állami támogatás jutott.

 A legtöbbet szidott film, a Kis Vuk mindössze 1191-el lépte túl a vállalt 60 ezres nézőszámot, pedig 30 kópiával vetítették. Ezt viszonylag alacsony, átlagban 634 forintos jegyár mellett érték el.

Költségvetése a film rendezője, társírója és producere Gát György bevallása szerint 1,4 milliárd forint, aminek 16-20 százaléka jött össze állami támogatásból.

Ez a hír több szempontból is igen figyelemre méltó.

Először is, „a legtöbbet szidott” kissé eufemisztikus, a lényeget nem igazán tükröző kifejezés. Ha rákattintunk az IMDB –re (The Internet Movie  Database) ott azt láthatjuk, hogy a Kus Vuk a világ filmjeinek toplistáján minden idők 12. legrosszabb filmjeként szerepel, a 2436 szavazóból majdnem kétezren adtak rá az egytől tízig terjedő skálán egyes osztályzatot. Állítólag megpróbálták ezt egy Little Jack címadással áthidalni, de aztán kiderült a turpisság, így maradt a szégyenpad.

Érdekesek és tanulságosak a filmhez fűzött angol nyelvű kommentárok is.

Most csak az enyhébbekből idéznék, amelyek nem a bűncselekmények körében tárgyalják a film elkészítését.

Volt, aki azt javasolta, hogy:”Avoid Kis Vuk at all cost; try to erase even its name from your memory.” Kerüld el, próbáld meg kitörölni még a nevét is a memóriádból.

Egy komment szerint „The original Vuk was an all time classic, this one is a waste of money.” Vagyis az eredeti Vuk minden idők egyik legjobbja, ez viszont egy pénzpocsékolás.

Egy másik kritikusa nagyon igaznak és találónak tartotta, ami a filmben is elhangzik, hogy Little Vuk is frightening! Everyone is afraid of Little Vuk! Kicsi Vuk ijesztő! Mindenki fél Kis Vuktól!

Gát György nyilatkozata és más hírforrások állításai szerint mindenesetre ez alkotás volt az első igazi magyar 3D animációs film.

A PORT. hu Kis róka nagy hendikeppel címmel számolt be az elkészültéről. Sajátos szemléletű kritikájukban az esetleges riválisokról már a bevezetőben úgy fogalmaztak, hogy a „Macskafogó 2. viszonylag és relatíve jól teljesít a pénztáraknál, a szubjektív visszajelzések azonban mind a szakma, mind a közönség részéről inkább elutasító, mint rajongó. A Kis Vukot "suttyomban" beelőző Egon és Dönci technikailag egészen rendben lévőnek tűnik, ám a sztori kidolgozatlansága miatt nem film, legfeljebb animációs referenciamunka.” (Egyébként ezt a nem filmet eddig ötven ország vette meg.) Mindezeket követően, némi fanyalgás után megállapították, hogy végre legalább már nekünk is van igazi, korszerű, 3D-s családi animációs filmünk a Kis Vuk személyében.

Gát úr ezzel majdnem szinkronban az Egon és Dönciről úgy fogalmazott, hogy magyar szinten készült ugyan korábban is egy kísérleti mű, amelyiket már csak azért sem lehetett komoly alkotásnak tekinteni, mert sokkal kevesebb pénzből csinálták, mínt az övét, amely utóbbi minden paraméterében, s a költségvetésében is megfelel a nemzetközi sztenderdeknek.

E sajátos fejére állított logika szerint az a jó film, amelyik jó sokba kerül és sok állami támogatást kap.

Hogy végül is mennyi volt Gát úr állami apanázsa, azt persze a mai napig nem tudhatjuk pontosan. Ő ugyanis soha nem közölt pontos számadatokat, jelenleg is az index szerint mintegy 16-20 %-ot említett. Érdemes kiszámítani, hogy mennyire is rúg csak ez a mintegy. Az ezernégyszáz millió forintnak a 20 %-a 280 millió, a 16 %-a 224 millió. A kettő közötti különbség hatvan millió körüli. De hát – úgy tűnik - a pontosabb válasz igazán senki sem érdekel. Miért is érdekelne, amikor az index írásából az is kiderül, hogy olyanok is számolatlanul kapták az államtól milliókat, akiknek az alkotását mindössze annyian látták, amennyi még a szűkebb rokonságból is összejönne. Ezt talán még egy jobb falusi  sátoros lakzi is übereli. De az nem kerül többtíz vagy százmilliókba. S főleg nem az állam szponzorálja a húslevest, meg a töltött káposztát.

A PORT. hu szerint ha a Kis Vukot az Egon és Döncivel össze lehetne valahogy gyúrni, egy egészen tisztességes filmet kapnánk.

Az összegyúrás nem rossz ötlet. Különösen, ami az állami támogatás mértékét illeti. Az Egon és Dönci alkotói még a mintegy összegével is megelégednének.

Mindenestre jellemző, hogy az RTL Klub Karácsony este főmusorában éppen a Kis Vukot vetítette. Az Egon és Döncit viszont, bár ígérték, nem mutatták be.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr34867674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása