Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Kiborult a papírbili

2009.01.17. 14:28 | Proszektura | 5 komment

Címkék: gyurcsány kóka innováció aids cég madárinfluenza offshore tapasz papirbili

Az ÉS-ben érdekes írás jelent meg Lázár György tollából Papirbili címmel, százmilliárd forint ingyenpénz kétes innovációkra alcímmel.

A cikkíró szerint az utóbbi négy évben legalább százmilliárd forintot osztottak ki innovációkra magyar magánvállalatoknak. Nem tudni, mit is fejlesztettek ki ebből, viszont úgy tűnik, a pénzek jelentős része bizonyos offshore cégekhez „vándorolt". Lázár György sajátosnak tartja, hogy a magyar Országgyűlés viszont épp nemrég fogadott el olyan törvényt, amellyel az offshore pénzek hazahozhatóak, ha azokat állampapírba fektetik. A törvény szövege kiemeli, hogy az ügyletekkel kapcsolatosan utólagos adó-megállapítás nem tehető, és büntetőjogi felelősség sem állapítható meg. (Vagyis – s ezt már én teszem hozzá - átvették a köztársasági elnök kegyelmi jogkörét.)

Lázár György úgy véli, ez az igazán jövedelmező magyar innováció!

(Várom ezek után, hogy mikor terjesztik ki e büntetlenséget biztosító rendelkezés hatályát mondjuk a fiktív alapítványok fiktív számlázóira, az autópályák milliárdos korrupciós ügyeire, az egyéb közbeszerzési csalárdságokra, esetleg a hatósági megállapítások szerint sokmilliárd állami pénzt lenyúló Iszkra család márkátlanítási akcióira, sőt akár a színesfém-tolvajokra is, természetesen szigorúan csak abban az esetben, ha az illegális hasznukból nem luxusvillát, helikoptert, hanem állampapírt vásárolnak.)

Nálunk az innovatív elmék, a Földgolyó többi nációjával ellentétben, soha nem azon törik a fejüket, hogyan lehetne valami az emberiség számára hasznos terméket előállítani, amivel aztán a hazai és nemzetközi piacokon sikert aratva meggazdagodhatnak. Nálunk az innováció lényege az, hogy miként lehetne valami olyasmit kitalálni, amiről el lehet hitetni, hogy hasznos, és jóllehet a találmány eladhatatlan, az államtól mégis jó sok pénzt le lehet érte gombolni.

Lázár György megvizsgálta részletesebben is néhány magyar találmány sorsát.

A magyar AIDS-tapaszt a budapesti székhelyű (a szokatlan pénzügyi tranzakciói miatt a Marylandi állami ügyészség által is megbírságolt) Genetic Immunity Kft. fejleszti, a cég több mint kétmilliárd forintot nyert a magyar innovációs pályázatokon. Kóka János exminiszter és dalszövegíró „Öreg tollasunk, kopott sasunk, mint főnix újraéled" maga lobbizott az ügyében. Rejtély, hogyan és miként is térül majd meg ez az állami támogatás.

A magyar madárinfluenza-oltóanyag kifejlesztéséhez az Omninvest Kft. kapott kétmilliárd forintot a projektre, amely cég többségi tulajdonosa egy ciprusi offshore cég. A mai napig nincs hitelesített, független nemzetközi vizsgálat arról, hogy a vakcina egyáltalán ér e valamit, viszont Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is beoltották, és tény, hogy a miniszterelnök úr egyelőre nem kapta meg a madárinfluenzát. Igaz, senki más sem rajta kívül. A WHO szakértője viszont „hatástalannak" tartotta ezt az oltóanyagot, de a kétmilliárd forint hasznosításáról szóló kutatói jelentést a magyar hatóságok így is elfogadták.

A Valdeal nevű magyar vállalkozás az előbbiekhez képest - Lázár György közlése szerint - csekély, „mindössze” 550 millió forint ingyenpénzt kapott – igaz, nem is az emberi élettel üzletelnek - , és weblapjuk szerint eddig egyetlen licencszerződést kötöttek, a Potty Flip elnevezésű összehajtható papírbilire.  De a feltalálóhoz, a tegnapi ÉS-ben tett állítása szerint, a több mint félmilliárd forintból egy fillér sem jutott el, holott ez a találmány nem kamu, valóban „működik”, tényleg bele lehet szarni. Amerikában 16 dollárba (kb. 3400 forint) kerül hat darab. Arról nem sokat tudni, mennyire kelendő.

Az internetes hozzászólások szerint a hazai közönség viszont meglehetősen vegyes érzelmekkel fogadta. Egyik vélemény szerint a havi költségek pelenkázásnál 10 ezer forint alattiak, míg papírbilizésnél ez az összeg több mint 40 ezer forint. Műanyag bilit pedig már 350 forintért is lehet venni. ”Lányom élvezettel pisilt bele ugyan, de utána ott álltam a félig teli bilivel és nem tudtam, mit kezdjek vele”, fejtette ki a véleményét egy másik anyuka. „Ha megpróbálom kiönteni a vécébe, a peremének köszönhetően mellé folyik. Ha beleteszem a szemetesbe, oda fog kiömleni. Megpróbáltam visszazárni, de nem sikerült. Egy hipermarketes zacskóba kötözve helyeztem a szemetesbe a terméket, tartalmával együtt. Problémámat megosztottam a tervezővel is, aki megállapította, hogy az árcsökkenés mellett a mindennapos, otthoni használat feltétele a további fejlesztés, a lezárhatóság megoldása is.”

Egy további vélemény szerint a papirbili otthonra nemcsak drága, hanem fölösleges is. A végtermék minden esetben jobb ha a csatornahálózatba kerül, nem a háztartási szemétbe. „Ezt az erősen nem környezetbarát terméket pedig szeretném, ha az emberiség jövője érdekében betiltanák, mielőtt egy csomó "kényes" ember miatt az erdőink eltűnnének.”

A magyar feltaláló egyébként  egyetértett abban, hogy jelenleg még nem gazdaságos a papírbili: „De ki tudja mit hoz a holnap... Jelenleg az ára valóban túl magas, de reményeim szerint a darabszám emelkedésével olcsóbb lesz.” – nyilatkozta.

Igaza van, ki tudja, mit hoz a holnap.

A Remény hal meg utoljára - mondta a Remény, és kilehelte a lelkét.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr78883526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.01.17. 19:20:18

erről a papírbili témáról én is hallottam. mit is lehet erre mondani? egyszerűen eldurran az ember agya, ha ilyet olvas. és nem csak a papíbilibe, de az egész rendszerbe egy jó nagyot bele kellene szarni. százmilliárd forirnt. erre van pénz

Tapmancs 2009.01.17. 20:56:47

Kellemes csalódás ez a poszt.

Most már csak azt kellene belátnod hogy a cigányoknak juttatott százmilliárdok sem különbek ennél a papírbili-ügynél.

lanyi 2009.01.17. 21:48:34

Na látjátok itt van az eb elhantolva...

Ezért tart itt ez ország.
Az összes alapítványi támogatást és ezeket a mutyizásokat kellene megszüntetni.

Az egészben az a gusztustalan hogy be akarják vezetni például a tandíjat ami hozna százmilliáldot, aztán szétosztanak hülyeségekre többször annyit.

Most például megszorító csomag jön amiből százmilliárd jön be.
Azért hiányzik a költségvetésből mert szétosztogatták hülyeségekre.

Tapmancs 2009.01.18. 09:25:14

És ez egészen addig nem is fog változni amíg a jelenlegi felelőtlen, önző, csak a saját zsebüket tömő, az ország érdekeit mindennél hátrébb helyező elit van hatalmon. Értem ezalatt az mszp-t és a fideszt is. Minden parlamenti párt leszerepelt már. Új erő kell, ez az egyetlen remény.

Vámos Sándor · http://passport.blog.hu/ 2009.01.18. 12:25:49

Aki fejlesztéssel akar foglalkozni az menekül vagy már elmenekült az ugarról. Sokan dolgozunk itt így, Németországban, értelmes célokért, jól megfizetve. Igaz, nem papírbilit fargunk 500 millióért, csak vacak ipari rendszereket. És igen, otthon is próbálkoztam fejlesztéssel, a kft-m azóta "alszik", mióta tipliztem.
süti beállítások módosítása