Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Obama példája

2009.01.20. 21:23 | Proszektura | 3 komment

Címkék: teleki orbán kolompár obama horváth vince borsodi lászló száva aladár cigányvajda

Barack Hussein Obama a mai napon letette az esküt, s hivatalosan is ő lett az Amerikai Egyesült Államok elnöke.

Nagyon sokan gondolják azt, hogy ezen a napon egy lélektani határ is végleg ledőlt a világban. A nem is oly régen csak niggereknek gúnyolt feketék közül, akik még a fehérek által használt autóbuszokra sem szállhattak fel, most valaki a világ leghatalmasabb országát vezetheti.

Ennek kapcsán többen mifelénk, mint valami képtelenséget említették, hogy milyen abszurd fejlemény lenne, ha Magyarország hasonló alkotmányjogi helyzetű pozícióját, vagyis a miniszterelnöki széket egy roma ember töltené be valamikor a közeljövőben. Sőt netán még a kormányát is többnyire cigányok alkotnák.

Képtelenség mondjuk, hiszen bennünk élnek azok az előítéletek, amelyek szerint a cigányok írni, olvasni nem tudó, dolgozni nem szerető, bűnöző népség, sőt egyes eltorzult és beteges - nevezzük nevén: fasiszta! - nézetek szerint génhibás, másodrendű lények

Pedig nem árt újra és újra kijelenteni, hogy nincs úgy általában cigány. Vannak cigányul egy szót sem, vagy alig tudó cigányok, akik több száz éve itt élnek, s akiknek már a nagyszülei sem ismerték csak a cigány nyelvet, vannak aztán olyanok is, akik anyanyelvi szinten beszélnek valamilyen nyelvjárást, a romani mifelénk beszélt dialektusát, a lovárit, vagy a beást és szintót. 

Ám ezek az eltérő nyelvismeretű emberek más tekintetben sem egyformák. A csak magyarul tudó magyar cigányok például kevéssé tartják magukat cigányoknak, mint teszem azt az úgynevezett oláhcigányok. (Tapasztaltam egyébként azt is, hogy sajnos a magyar és oláhcigányok is esetenként kölcsönösen lenézik egymást.)

De a cigányság más szempontból sem egységes, homogén csoport. Másként él és viselkedik a nagyvárosokban, városokban élő, s másként a falusi cigányság, s megint másként azok, akiket zenész cigányoknak szoktunk nevezni, közülük nem egy világhírnevet is szerzett. Más mentalitásúak a konszolidált körülmények között élő vállalkozók és megint mások a faluvégi cigánytelepek lakói. És azt is állítom, hogy a cigány értelmiségiek és politikusok semmivel sem rosszabbak magyar társaiknál. Hogy most csak nagyhírtelen Daróczi Ágnes, vagy a jogi és középiskolai történelemtanári diplomával rendelkező Kállai Ernő kisebbségi ombudsman nevét említeném. Olyan figurákról már nem is beszélve, mint jó néhány megszólalni is alig tudó MDF-es, MIÉP-es, vagy kisgazda potentát.

És vajon Mohácsi Viktória, Horváth Aladár, Teleki László, vagy éppen Farkas Flórián mennyivel erkölcstelenebbek, mint a politikai elitünk? Semmivel. Sőt! Mondhatni, sokkal tisztességesebbek. Csak nézzük meg egy-két milliárdos politikusunk gyors meggazdagodásának igen jól ismert történetét.

Elképzeltem, hogy ha mégis valami csoda folytán cigányok alakíthatnának kormányt, mi történne.  Miből gondoljuk, hogy például a nagybajúszú borsodi cigányvajda nem tudna kapásból olyan markáns ostobaságokat mondani akár a családi pótlékkal kapcsolatban is, mint a kiszuperált  markotányos-nő kinézetű szociális miniszterünk. S Kolompár Orbán vajon rosszabb pénzügyminiszterünk lenne-e, mint a jelenlegi? Ki merné állítani, hogy nincs annyira tájékozott a pénzügyekben, mint a mostani?

Egy olyan országban, ahol egy hamisított érettségi papírral rendelkező kisstílű bróker sok éven keresztül milliárdokat tudott a hatalom emberei előtt, néhány okirat meghamisításával és egy taxissal nylonzacskókban ide-oda pakolgatni - mint valami itt a piros, hol a piros játékban -, ott miből gondolnánk, hogy akár csak öt percig is megtehette volna ezt egy olyan kormányzatnál is, ahol mondjuk a kemény tekintetű Száva Vince úr töltötte volna be a rendészeti és igazságügyi miniszteri bársonyszéket?

Nagyot téved az, aki ma pusztán a bőrszín alapján próbál bennünket felosztani, magyarokra és cigányokra. A magyar dinnyeföldeken nincs csak úgy általában cigány viselkedés, cigány habitus, mint ahogy a búsongó, sírva vigadó magyarok képe is egy ostoba sztereotípia csupán. Akárcsak a hidegvérű angol, a precíz német, s a sármos francia. Mint ahogy Bulgáriában nem csak guggolós vécék léteznek, s Románia sem Draqulára lehet csupán büszke.

Aki hallott már David Cerny cseh művész botrányáról, az tudja mire gondolok.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr100892016

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2009.01.20. 22:36:08

Obamát nem lőtték leVajon elég felkészült Barack Hussein Obama arra, hogy elnökként vezesse az USÁ-t? Még nem tudjuk, de azt igen, hogy az elnöki eskü szövegébe kissé belegabalyodott - rossz ómen? (Ld. CrL kommentjét)A Konzervatórium nevében kívánunk neki…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molaris 2009.01.21. 03:57:06

Ha bekövetkezne az a nem valószínű állapot, hogy hazánk Prime Ministere cigány, akkor igazzá válna Virág elvtárs utolsó mondata:
-Egyszer visszasírnak még bennünket.

tréfagyár 2009.01.21. 21:24:09

"az elnöki eskü szövegébe kissé belegabalyodott "

volt nekünk olyan királyunk, aki még csak király sem akart lenni, sőt nem tette le a királyi esküt... és nem is csinálta rosszul II. József... Obamára sem érdemes már most legyinteni :) Ha nem csinál újabb 4 háborút mondvacsinált indokkal gazdasági okokból és nem oralizál a titkárnőjével, máris felülmúlta pár elődjét :)

Yasashi Tanuki 2009.01.23. 11:42:10

A tapasztalataim szerint a cigányokkal amíg egy bizonyos arányban fordulnak elő - nincs gond - tehát egy miniszter, kormányszővivő még nem veszélyes a demokráciára. Viszont, ha elérnek egy bizonyos arányt a közösségben akkor elkezdenek egy bizonyos módon viselkedni és már nem ügyelnek a látszatra sem.
Ez elméletem szerint abból ered, hogy a cigány kultúra arra épült és épül a mai napig, hogy hogyan lehet megélni más népek árnyékában olyan módszerekkel amik az adott kultúrában tiltottnak számítnak, ezért ezekkel a módszerekkel a cigánynak nincs erős konkurrenciája. Ez lehet az oka, hogy nincs cigány szeparatizmus, a cigányok nem szeretnéne önálló autonóm államot.

A jelenlegi politikusainkban a gyerekkori nevelés hatására még benne van bizonyos erkölcsi érzék - azaz pontosan tudják, hogy lopni, hazudni, csalni rossz. Ha rajtakapják őket akkor tagadják körmükszakadtáig, ezért fizetnek szóvivőket akik kimagyarázzák a hazugságaikat, ügyvédeket akik beperlik az un. "rágalmazókat".

A cigányoknál az, hogy a bűnözés rossz egyáltalán nem evidencia, úgyhogy cigány kormánnyal egykettőre eljön majd a Zimbawbe vagy egyes Dél - Amerika országokra jellemző típusú kormányzás ahol a vezetőket már a látszat se érdekli, ha emiatt kritikát kapnak akkor a nemzetek közösségét hibáztatják, hogy nem segítenek eléggé.
süti beállítások módosítása