Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Szaporodó állatorvosi lovak

2009.03.12. 10:36 | Proszektura | 10 komment

Egy közismert magyar mondás szerint csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Azt a bizonyos állatorvosi lovat pedig akkor szoktak emlegetni, ha egy esemény kapcsán kiderül, mindent elrontottak, ami elrontható. Tehát az állatorvosi ló képletesen valamely jelenség, intézmény, illetve emberi alkotás összes fellelhető hibáját, baját, gyengéit, negatívumait magában foglalja vagy demonstratívan láthatóvá teszi.

Mindez a Tatárszentgyörggyön történt tragikus eseményekről jutott eszembe.

Először is, Tatárszentgyörgyön tényleg csak az nem hibázott, aki nem dolgozott. Akik viszont csináltak ott valamit, nekik sikerült mindent elszúrni. Az eddigi vizsgálati megállapítások szerint a tűzoltók elvétették a tűz valódi okát, az orvos nem vette észre a halottakon lövésnyomokat, a rendőrség pedig az utóbbi évtized egyik legsúlyosabb bűncselekményét államigazgatási eljárásban kezdte el vizsgálgatni, s jó sokáig hagyta, hogy az emberek a helyszínt összejárkálják. Állítólag eközben volt akinek pössentenie is kellett, s lehugyozta a bizonyítékokat.

Na persze az sem volt semmi, amikor az orvos természetes halált diagnosztizált egy alaposan összeszurkált asszony esetében. Szegénykém tán hiányzott az anatómia órákról, s ezért téveszthette össze a has-szúrást az agyvérzéssel.

Nem tudom másoknak feltűnt-e már, hogy nálunk rendszerint a következőképpen zajlanak az események. Mindenki elvégzi a dolgát a maga trehány, nemtörődöm, sunnyogó, slendrián patópál módján, s így is szépen magától működik azért a rendszer úgy-ahogy. A vonatok általában elmennek egymás mellett, vagy egymás után, főleg, ha több sín is van, a mentő általában előbb-utóbb mégis csak bezötykölődik a beteggel a kórházba, a rendőr némi idő elteltével kideríti a bűntényt. S ilyenkor utólag már nem vizsgálgatja senki, hogy minden rendben zajlott-e, a mozdonyvezető hortyogott-e vezetés közben, vagy a kalauzokkal kártyázott, senkit nem érdekel, hogy mire a mentő kiért a helyszínre, a beteg már magától meggyógyult, a zsaru pedig azért derítette ki az ügyet a helyi italbolt pultját támasztva két nagyfröccs között, mert a tettes nagy lelkiismeret furdalásában önmagát jelentette fel, s bevitte a rendőrségre a lopott holmit is. Ilyenkor, mondom, mindez senkit sem érdekel,

Baj csak akkor van, ha tényleg baj van. Ha a vonatok egymásnak mennek, a mentő nem ér valahová ki időben, a tolvajnak pedig bottal üthetik a nyomát.

Persze az esetek jó részében ilyenkor is sikerül a mulasztást kimagyarázni, ha ez a magyarázat egyáltalán érdekel valakit. Mert többnyire nem is foglalkozik vele senki. Az ilyen eseteket általában akkor kapják fel csupán, ha valaki befolyásos ember (is) érintett az ügyben, vagy ha annyira súlyosak a következmények, hogy muszáj beszélni róluk. A megállapítás ilyenkor is legtöbbször az, hogy a hibát objektív, rajtunk kívül álló események, illetőleg mások mulasztásai okozták. („Hozott anyagból dolgozunk”, mondta például a volt legfelsőbb bírósági elnök, amikor az évszázad justizmordját magyarázta éppen.) S amikor már ez a megoldás sem működik, a túl sok és nyilvánvaló hiba miatt, olyankor jön a a házon belüli bűnbakkeresés. Találni kell egy portást, vagy hasonló beosztású egyént – Gyuszi taxist, ilyes valakit - valahol, akire rá lehet kenni az egészet. Ja, és persze ilyenkor jönnek a lázas pótcselekvések a főnökség részéről, az intézkedési tervek, a hasonló hibák előfordulásának megakadályozása érdekében teendő lépésekről szóló további terjedelmes utasítások. Aztán persze minden marad a régiben, csak legfeljebb a szabályozása lett kicsit, vagy nagyon bonyolultabb és áttekinthetetlenebb. De, hát ezeket az intézkedési terveket, utasításokat úgysem olvassa a kutya sem.

Szóval így zajlik ez mifelénk. Amikor egy-egy ilyen állatorvosi ló a közéleti porondra beporoszkál, mi mégis mindig újra és újra megdöbbenünk rajta, jé már megint itt van egy! És milyen kifejlett példány!

De visszatérve a tatárszentgyörgyi bűnesetre, sokakban felmerült a gyanú, a romákat érintő ügyekben ezek az állatorvosi lovak az utóbbi időkben mintha szaporábbak lennének.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr67997461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manyizga (törölt) 2009.03.12. 11:35:03

Két észrevételem van a felelősök megtalálásával kapcsolatban:
1, "természetesen" az orvos nem hibázott. Volt már olyan, hogy egyből beismerte volna egy eü. alkalmazott, hogy hibázott? (lásd műhiba-perek)
2, nem fognak érdemi büntetést kapni. EZ az igazi gond.

MP 2009.03.12. 11:48:38

Az az alapvető probléma hogy a vezetőket sem vonják felelősségre soha sehol. Ezért maszatolnak folyamatosan. Megjegyzem egy összeégett holttesten nehéz a sörét ütötte lyukakat észrevenni de az azért hogy az udvaron heverő hüvelyek sem lettek gyanúsak az azért elgondolkodtató. Ez a következmények nélküli ország. Akik félnek azokat meg bármivel e lehet palizni akár hamis bizonyíthatatlan büntetésekkel is. Amíg ez nem változik addig mindig is ez lesz. Itt soha senki sem hibázik maximum téved. Egy picit.

szabidoki 2009.03.12. 12:19:33

Csak annyit, hogy speciel sötétben, zseblámpa fényénél az orvos annyit látott, hogy van egy bazi nagy vérző seb a beteg hasán/mellkasán, azt le is írta.
Speciel nekem nem mutattak az orvosin shotgun-nyomot, és szerintem ti sem ismernétek fel ilyen körülmények között...

Almaspite 2009.03.12. 12:27:58

Én védeném azt az orvost, aki "'állítólag nem vett észre" pár szúrásnyomot az áldozat testén. Véleményem szerint nem hülye, vagy figyelmetlen volt, hanem kapott egy olyan feladatot, hogy vizsgálja meg a nő _fejét_! Baszki, ez ugyanolyan, hogy az autoszerelőhöz beviszed a kocsidat olajcserére, a szakinak jó szeme van, látja, hogy tövig kopott a fékbetéted, de esze ágában sincs kicserélni jópofaságból, pláne nem ingyen, mert _nem_azért_ vitted be hozzá a kocsidat... A doki is kapott egy feladatot, amiben részletesen le volt írva, hogy mit nézzen! Azt lelkiismeretesen el is végezte!

Relativitás, elvtársak!

sanyikácska 2009.03.12. 12:44:29

Szörnyű ez a tszentgyörgyi műsor. Ilyen a világon nincs, hogy mindenféle előzetes infó nélkül nemzetiségi bűnüggyé emelnek egy közönséges köztörvényes cuccot és ilyen műsort kerítenek köré - a valakinek egy csöpp esze van, akkor megérti, hogy ez a fajta indokolatlan hazug és álszent poz. diszkrim. a rasszizmus és etnikai feszültség legfőbb melegágya!

deresedő 2009.03.12. 12:50:29

@Almaspite: Nekem, ha olajcserére viszem be a kocsit, a szerelőm igens szól, hogy ha valami életveszélyes van rajta, pl. a fék. Már annyiból észreveszi, ahogy ki- és beáll vele, a hangjából vagy akármiből. És rögtön megnézi. Hogy miért? Mert ÉRT hozzá és SZAKSZERŰ. Nem bután litániázott szabályszerűségen van a hangsúly, hanem gyakorlaton és lelkiismereteségen. Sötétben is.

deresedő 2009.03.12. 12:51:43

@sanyikácska: tényleg, az miért nincs kihangsúlyozva, hogy itt cigány-cigány ügy volt?

lolperec 2009.03.12. 13:15:41

@deresedő: mert az nem illik a kampányba..
be kell bizonyítani, hogy mennyire üldözöttek és hányatott sorsúak..

az a lol, ami tegnap ment a híradóban:
az orvos nem hibázott, hanem megfelelően járt el a hatáskörén belül..
tehát egy háziorvos, csak a füstmérgezést állapíthatja meg, ha meglőttek sörétessel azt már nem..
ill ha nem állapítja meg, akkor no para, mert nem kompetens..

de mostmár szupi lesz, mert mindenhol úgy helyszínelnek, mintha bűncselekmény lett volna..
pótcselekvés rulz..

úgy legyen ötösöm a lottón, mint ahogy a hatóság nagyondenagyon jól tudja, hogy milyen cigány bűnszövetkezmények állnak ezek mögött..
és gondolom megvannak véve kilóra, mivel mint ahogy a cigányság sokszázaláka az adónkból fizetett segélyeken él, úgy ezek a bandák a cigányság sokszázalékának segélyein, illetve "pótsegélyezéséből" uzsoráskodik..
eccerű.. bár ezt csak kitaláltam, hogy ötösöm legyen.. ;)

Tréning Atya 2009.03.12. 13:21:17

Mindenkinek a tatárszentgyörgyi esethez hasonló, lelkiismeretes ügykezelést kívánok hasonló tragédia esetén, aki szerint csak felfújták az ügyet és tulajdonképpen minden rendben ment.

Almaspite 2009.03.12. 13:27:45

@deresedő: Egészen addig voltam én is lelkiismeretes, amíg le nem szoktattak róla. Meg gondolom ez az orvos is. Amikor munkám közben kitértem másra is, megnéztem mást is, mint amit előírtak, akkor a főnököm közbevágott a beszámolónak, hogy Jó, elég, ez már nem érdekel, nem tartozik a tárgyhoz, ezt nem is kellett volna nézned, miért pazaroltál rá időt, energiát, pénzt, stb... Nem feltétlenül a témához kapcsolódó dolgok, csak jelen lévő, fennálló körülmények. De azért leírtam őket. Tudod, pár év után belefárad az ember, hogy mindig leugatják. Szerintem én voltam az aprólékos, a lelkiismeretes, a főnököm szerint meg feleslegesen pazaroltam az időt...

Ettől kezdve mindig az lesz, hogy csak azt és kizárólag azt nézed/vizsgálod, amit előírtak. Ha olyan eset lesz, mint ez a halott asszony, akinek a látható fejsérülésen kívül volt még a testén pár tucat szúrásnyom, de nem látszottak a ruha takarásában, akkor JOGOSAN fogjuk azt mondani, hogy nem néztük, nem foglalkoztunk vele, mert nem mondták, hogy nézzük! Nem írták elő! Kezek széttárva...
süti beállítások módosítása