Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

Hangulatkeltés – kik ellen?

2009.04.26. 13:11 | Proszektura | 6 komment

Egy blogger kollégám en bloc elmarasztalta a médiát, az Érden történtek közlésének módját kifogásolva, mondván, hogy nem a rendőr lövését kellene kiemelni, hanem inkább azt hangsúlyozni, hogy „rendőrökre támadt a jogosítvány nélküli autós” Aki egyébként cigány. Szerinte a címben mindannyian torzítanak: áldozattá teszik a bűnöst, a rendőrök ellen pedig hangulatot keltenek. (Itt az írás forgaassátok sasika61- Rendőrökre támadt a jogosítvány nélküli autós c. írása.)

Nem akarok mindenképpen így a rendőrnap tájékán ünneprontó lenni, de szerintem jelen esetben igen korai ez a kategorikus ítélkezés, hiszen azt még nem is tudhatjuk, hogy a hátbelőtt férfi áldozat-e vagy bűnös. Nem tudjuk, ismerték-e őt a rendőrök például. Van egy olyan gyanúm egyébként, hogy igen. Hiszen azonnal utána mentek a közeli lakására. Tudták róla azt is, hogy nincs jogsija. Akkor viszont minek kellett őt üldözni és, másokat is veszélyeztető módon lövöldözni?

Szóval eddig egy dolgot tudhatunk biztosan, hogy hátba lőttek valakit, aki életveszélyesen megsérült. A hír többi része viszont egyelőre csak feltételezés. Sok még a megválaszolatlan kérdés.

Ezért is volt számomra felháborító a blog azon záró mondata, mely szerint: „Remélem, odáig nem fogunk eljutni, hogy színre lépnek majd a jogvédők is, kimutatják az intézkedés jogtalanságát, meghurcolják a rendőröket, mert a mostani képlet egyszerű: a rendőrök tették a dolgukat, ahogyan azt kell.”

Hát most én mégis eljutottam idáig, s színre lépek, mint jogvédő és kijelentem, a képlet korántsem is olyan egyszerű, mint azt az általam egyébként nagyra becsült blogíró láttatni kívánja.

Amikor 2007 nyarán a sajtó hírül adta, hogy a hevesi búcsúban mintegy ötvenfőnyi roma támadt rá az egyébként állig felfegyverzett kommandósokra, a rendőrségi sajtószóvivő azt közölte, hogy a cigányok megtagadták az igazoltatásukat, a rendőröket bántalmazták, „csak úgy röpködtek a sörösüvegek és a székek.” A cigányok agressziójának csak bilincselésekkel és riasztólövéssel lehetett elejét venni.

Az ügyben most lezáruló félben lévő ügyészségi nyomozásban aztán mindösszesen két személyt gyanúsítottak dobálózással, egy fiatalasszonyt, s egy fiatal leányt. Előbbit egy, azaz egy darab, két és féldecis Heineken sörösüveg eldobásával, a másikat egy sörösüveg, és egy műanyag flakon elhajításával.

2008 nyarán Tarnabodon egy éjszakai lövöldözéssel összefüggésben járt el ugyanez a kommandós csapat. Az intézkedésüket a rendőrségi szóvivő szerint egy magánlakásban tartózkodók meg akarták akadályozni. A rendőri akció, a saját minősítésük szerint természetesen most is teljesen szakszerű és jogszerű volt, s állították, annak törvényességét a helyi roma referens is igazolta.

Mint utólag kiderült, mindebből annyi volt az igaz, hogy az említett referenst is durván bántalmazták. Szidalmazták, hanyatt lökték, megrúgták. Az utcán durva ordítozás, fenyegetőzés közepette egy csomó vétlen embert is hasra fektettek, aztán betörtek egy közeli családi házba is minden elfogadható indok nélkül, majd az ott lakó, egyébként mélyen vallásos – „hitgyülis” – cigányokat az utcára kikergették, a ház előtt letérdepeltették, a lakásukat átkutatták, összesározták.

Később,– ez év februárjában - ugyancsak a rendőrség közlése szerint Hevesen, a Dankó utcában támadták meg a cigányok – mintegy harminc fő - egy rendőrjárőrt. Kapával, egyéb szerszámokkal rohanták le a rendőrautót, amelynek utasai a dühöngő tömegben komoly életveszélyben voltak, segítséget kellett hívniuk.

A most lezárult ügyészi nyomozás adatai szerint sem a rendőrautónak, sem a benne ülőknek semmi bántódása nem esett. Két-három személyt gyanúsítanak azzal, hogy verbálisan fenyegetőztek. A többi, a helyi rendőrségre megbilincselve bezsuppolt személyről kiderült, hogy többségük bizonyíthatóan a rendőrautó közelében sem járt, még a rendőr tanúk szerint sem. A járművön egyébként nem, hogy ütésnyomot, hanem egyetlen egy idegen ujjlenyomatot sem találtak.

Vagyis mindezekből az a tanulság, hogy a jogvédők indokolatlan fikázása, és az ítéletalkotás előtt nem árt tájékozódni és megvárni a vizsgálat eredményét.

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr821087172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.26. 13:52:03

ez érdekes, jó kis összefoglaló. Köszi!

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.04.26. 14:44:23

A történések sorrendisége a mindíg objektív tájékoztatás trendije.Tudniiillik laikus kérdés: ha nincs probléma nincs lövés, minden esetben ok és okozati összefüggés van.Egyébként bármelyen jogrenddel szembemenő tett, alapvető értelemben kimeríti a bűn fogalmát, legfeljebb nagyság és súllyossága szerint szelektálódik. Ami azt illeti szerintem normális és természetes rendőri reflex volt. Az, hogy azonnal ujjfent cigány kérdést feszegetnek egyesek, ez blőd dolog gerjesztett hiszterizálás megint csak. Ha netán nem cigány származású az illető, jóllehet a lövés akkor is eldördül.

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2009.04.26. 15:19:57

Az általad hivatkozott cikket és ezt az írást együtt kellene elolvasni mindenkinek. Félek sokan azt értik ki belőlük, amit hallani szeretnének. Sajnos a bűnelkövetőknek is lehetőséget ad a mosakodásra, ha a rendőrök intézkedése is szabálytalan. Én azért mindent összevetve a határozott rendőri fellépés mellett vagyok, mivel ők a törvény képviseletében járnak el.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.04.26. 18:48:00

Üdv!
a konkrét eset kapcsán nem szabad kihagyni, hogy az illető nem állt meg, veszélyeztette a rendőrök életét, az egyik nálam kommentelő szemtanú szerint másokét is, így én laikusként jogosnak tartom a fegyverhasználatot. Akkor is annak tartanám, ha az illető nem lett volna roma.

Egyébként a rendőrségben én sem bízom meg maradéktalanul.

zsoltix 2009.04.27. 10:44:19

A hevesi cigányok természetét ismerve igencsak nehezen tudom elképzelni, hogy ártatlan báránykák voltak, csak két leányka kezéből véletlenül kiesett a sörösüveg. Ugyan már:) Gondolom nem sokszor voltál még Hevesen:)

Tapmancs 2009.04.27. 17:50:24

fejlemények:

"
Érd: Azért lőtt a rendőr, mert meglökték, elsodorták, fenyegették


Meglökte, elsodorta, illetve egy fémesen csillogó tárggyal fenyegette meg az őt igazoltatni akaró egyik rendőrt szombaton Érden annak az autónak a vezetője, amelyikre végül több lövést is leadott a járőrpáros másik tagja, súlyos, életveszélyes sérülést okozva a volánnál ülő férfinak – mondta hétfőn Csecserics István, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője.

Az autóvezetővel szemben hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés gyanúja miatt eljárás indult, de vizsgálják a rendőri intézkedés jogszerűségét is. Az elsődleges adatok szerint április 25-én a déli órákban az Érden igazoltatást végző rendőrök többször is megkíséreltek megállítani egy autót, ám annak vezetője elmenekült - idézte fel a történteket a szóvivő. Később újra meglátták és követni kezdték az autót, amely menekülés közben keresztbe fordult az úton, s elsodorta a felé közeledő két rendőr egyikét. Társa a kocsi ablakához lépve benyúlt a slusszkulcsért, mire a benn ülők egy fémesen csillogó tárggyal hadonászni, fenyegetőzni kezdtek – tette hozzá Csecserics István.

Az elsődleges adatok szerint a fenyegetőzést látva adott le figyelmeztető lövést a kicsit távolabb álló rendőr, de miután társát tovább fenyegették, négyszer a bal első kerékre célzott. A szóvivő hozzátette: az ablaknál álló rendőrt a következő percekben kezénél fogva elkezdte magával vonszolni a mozgó autóban ülő sofőr. Ekkor dördült el az utastérbe behatoló két lövés. A célzó rendőr – akit szintén elsodort a kocsi – a lábán és a hátán sebesítette meg a sofőrt.

Utóbb kiderült, hogy a második lövedék a tüdőt érhette, súlyos életveszélyes sérülést okozva. Csecserics István elmondása szerint a sebesült férfi négy utasával együtt a lakására hajtott – itt érték utol a rendőrök, akik mentőt hívtak hozzá.

A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak, valamint közúti veszélyeztetés bűntette miatt indított eljárást. Egyelőre a tanúkihallgatások zajlanak, de igazságügyi orvos-, illetve fegyverszakértőket is kirendeltek az ügy tisztázása érdekében.

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr- főkapitányság szóvivője közölte: a rendőrség a belső vizsgálat lezárását követően, várhatóan szerdán nyilatkozik a rendőri intézkedés arányos voltáról, illetve a fegyverhasználat jogszerűségéről és szakszerűségéről. A sérültet ápoló Szent János Kórházban az MTI érdeklődésére azt mondták: a rendőri vizsgálat befejezéségig semmilyen információt nem adnak a férfi állapotáról.

(MTI - MNO)"
süti beállítások módosítása