Proszektúra

A halott magyar demokrácia kerül boncasztalra. A szike sem jobbra, sem balra nem vág mélyebben. A boncmester mindenhez ugyanazzal a kérlelhetetlen egyenességgel közelít.

Friss kommentek

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • szekertabor: Szögezzük le, előzetesben lenni nem jó. Amennyiben nem sikerül bizonyítani Czeglédy Csaba bűnösség... (2018.10.10. 10:09) Orwell 2018
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • tireless treehugger: Lucyt és mollyt ne kombináld. Vagy vagy. Mert ez lesz a vége. (2019.03.31. 11:50)
  • Ménár Atya: szerintem van egy szabály,mint minden intézményben. Ezt be kell tartani, ettől még nem bűnös vagy ... (2018.10.10. 18:44) Orwell 2018
  • Bravehearth: @chrisred: "Nálam a magyarázat a tényekre épülő érvelés, és nem az, ha leírják ugyanazt a megalapo... (2018.09.18. 16:16) Orbán, az új erők hőse
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @chrisred: A szárdok megszűntek? A németek megszűntek Saarland csatlakozásával? (2018.09.18. 07:08) Nemzeti hazafias nevelés
  • G. Nagy László: Ezt azért nem hozta le az Index... Csodálom, hogy a mostanit igen. (2018.09.14. 12:23) Gyurcsány megint hazudik

A munkanélküliség ünnepe

2009.04.29. 17:55 | Proszektura | 11 komment

A francba, hát megint itt a nyakunkon egy olyan ünnepféleség, ami csak nyűg!

Mi általában nem nagyon tudunk -  pontosabban nagyon nem tudunk - mostanában az ünnepeinkkel mit kezdeni.

Szilveszterkor petárdákkal ijesztgetjük a szomszédok kutyáját, seggrészegre isszuk magunkat, újév napján pedig vedeljük a szódavizet, és örülünk, hogy élünk.

Húsvétkor régebben locsolkodtunk, a hölgyikéknek bugyuta versikéket szavaltunk, mindeközben szolidan és mértéktartóan becsiccsentettünk, Manapság viszont csak a szimpla berúgás maradt, mindenféle szolidság és mértéktartás nélkül.

Pünkösdről viszont sokan már azt sem tudjuk, valójában mi a nyavalyát is ünnepelünk ekkor, így hát jobb híján szintén a tütüt választjuk.

Augusztus 20-a is elég zavaros. Miről is szól ez a nap? Szent István királyunk ünnepe? Az Alkotmány ünnepe? Az új kenyér ünnepe? Arról azonban mindenképpen emlékezetes, hogy ilyenkor a mindenkori kormány csicsás, sokmilliós tűzijátékot, esetleg légiparádét rendez a népeknek, ami igen jó biznisz néhány hatalom-közeli csókos havernak.

Karácsonykor aztán végképp megbolondul mindenki, és a bevásárlóközpontokban, plázákban, egymást taposva, eszement pénzköltésbe kezdünk.

Március 15-én, akárcsak október 23-án viszont immáron jó néhány éve az lett a módi, hogy kordonokkal körülvett üres tereken ordibálunk, rendőrökkel verekszünk, dobálózunk, kukákat gyújtogatunk. (Fotogén dolgok ezek.)

De visszatérve május elsejére, tény, hogy az egykori munkásosztály immáron maradványaiban sem létezik. Az öntudatos proletárok helyét átvették egyrészt a múlti cégek, ahol szakszervezet nincs, ellenben kuss van, másrészt a fekete és szürkegazdaságban vegetálgató, sokkal kevésbé öntudatos kisvállalkozások, a kényszervállalkozók, az alkalmi munkások, a segélyen élők.

A munkásosztály tehát, mint olyan, időközben szép csendben kimúlt, ám a május elsejei csontváza, az itt maradt. Olyanná vált, akár a busójárás, ahol maskarákba öltözött álsokácok ugrabugrálnak az utcán, s, a már rég nem létező oszmán megszállók helyett a turistákat rémisztgetik.

Valamikor a május elseje is egészen másként zajlott egyébként, a nép jókedvűen integetve - vagy azt mímelve - elvonult a tribün előtt, amelynek piros paravánja mögül, kissé bekonyakozva, bamba vigyorral integettek az élcsapat élharcosai, miközben a recsegő hangszórókból áradtak a jelszavak, meg az indulók. Egy a jelszónk a béke, meg hogy énekszóéstáncköszöntsevígandalolazének…

A Népszabadság akkoriban minden évben közzétette mindazon engedélyezett jelszavak csokrát, amelyeket aztán a zászlókat, transzparenseket és kőbányais sörösüveget, valamint mustáros virslit szorongató felvonulók számára harsogtak a mikrofonok, reggeltől estig.

Hej azok a szép, és változatos békebeli jelszavak!

Éljen május 1, a munkásosztály harci seregszemléje!
Éljen május 1, a világ dolgozóinak nagy seregszemléje!
Éljen május 1, a nemzetközi munkásosztály nagy ünnepe!

Ma már mindezek helyett alighanem aktuálisabbak lehetnének az olyasféle dumák:

Éljen május 1, a világ munkanélkülijeinek nagy seregszemléje!
Éljen és virágozzék a nemzetközi világválság!

Előre az eladósodás Gyurcsányi útján!

Esetleg annak a jelszónak is lenne bizonyos archaikus feelingje, hogy:

         Gyűjtsd a vasat és a fémet - csak meg ne tudja a rendőrség!

 És persze ne feledjük aktualitása miatt azt sem:

         Éljen és virágozzék a Szurgutnyeftyegáz és a Mol örök és megbonthatatlan szövetsége!

Mi a baja egyeseknek egyébként ezzel az egzotikus hangzású Szurgutnyeftyeizével?

Eladta az állam a Molt, majd pedig úgy tesz, mintha még mindig az ő tulajdona lenne, és aggódik az orosz befolyás ellen. Az osztrák ellen miért nem aggódott? Magyarázza már el nekem valaki, egyáltalán milyen alapon szól bele a nagypolitika ebbe a történetbe?

Tetszettek volna a stratégiai cégeket nem privatizálni. Vagy többet nézni a Dallas sorozatban Jockey Juingot. 

A bejegyzés trackback címe:

https://proszektura.blog.hu/api/trackback/id/tr391094038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2009.04.29. 19:59:42

S a rabszolgák sem ölik meg a rabszolgatartókat.

Kivlov 2009.04.29. 20:02:45

"...ez a szeretet ünnepe, ez a majális...hogy szeressük egymást, békébe éljünk..." Gino

Féldecis Rezsim · http://tisztaudvar.blog.hu 2009.04.29. 20:19:28

"Zeng és dalol az élet,
Szállj csak zeneszó-ének!
Ébresszed a magyar népet!
Itt van május elseje,
énekszó és tánc köszöntse..."
- hm? ...rémlik, elvtik?

Odabacunk az antiimperialista-ellenes erőknek!(by Leninben boldogult Zsámár őrnagy elvtárs)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2009.04.29. 20:23:15

@Proszektura: még nem tudjuk mi lesz, elképzelhető, hogy fogják, a jelenlegi kizsákmányolásra épülő világrend ugyanis nem tartható fent tovább

Flashzee · http://www.flashzene.com 2009.04.29. 20:40:24

Sajnos tényleg sok a munkanélküli! :S

2009.04.29. 20:51:23

A Május Elseje monnyon le!! Nálunk legalább is. ! De ez nemzetközi, nem magyar special. Tessék törölni a szilvesztert is mert utána mindíg áremelések vannak.

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2009.04.29. 20:59:17

Odabacunk az antiimperialista-ellenes erőknek!(by Leninben boldogult Zsámár őrnagy elvtárs)
Akár Bacsó filmjében is elhangozhatott volna.

janikahhh (törölt) 2009.04.29. 21:06:42

@Kivlov: Pont ezt akartam énis beírni ide jól : ) :)

Meszaros 2009.04.29. 21:25:28

Május 1. a munka ünnepe és nem a munkásosztályé! Fontos különbség. A munka az ami emberré tesz, ami értelmet ad a mindennapoknak - többek között. A munka nem egyenlő a pénzkeresettel, a tevékenységet felfoghatjuk az alkotás, az új teremtésének szinonímájaként is.

Parajka 2009.04.29. 22:08:25

@Meszaros:

Egyetértek.
+ A jövőkutatók szerint a legnagyobb kincs maga a munka lesz. A többiek meg halálra fogják unni magukat.
süti beállítások módosítása